Actualitate

Cui sunt destinate ecografiile 4D. Dr. Petru Orza, directorul Policlinicii: Nu sunt pentru bărbaţi!

Policlinica Bistriţa a fost luată cu asalt de oameni  interesaţi să beneficieze de ecografii 4D pe care instituţia a anunţat că le va face o perioadă gratuit. Mulţi au plecat dezamăgiţi aflând că acestea sunt destinate doar femeilor însărcinate care vor să afle starea de sănătate a fătului şi care, în mod normal, ar trebui să plătească pentru o investigaţie de tipul acesta suma de 350 de lei.

„Vin oamenii să ne ceară ecografii 4D după ce au aflat din media despre această oportunitate, însă le explicăm că a Petru Orzafost o mică scăpare, şi anume nu s-a precizat pentru ce sunt. Aşa că vin pentru tiroidă, abdomen, şi sunt nemulţumiţi, săracii. Le explicăm însă că tehnic nu se fac astfel de investigaţii pentru oricine. Ecografie 4D înseamnă de fapt o consultaţie la gravide pentru făt în sensul că este văzut cu o sondă din afară şi o sondă intravaginală. Nu putem face o abdominală la un adult 4D pentru că nu se lucrează aşa. Nu se face cu două sonde, nici cu acel ecograf care teoretic şi scriptic este extraordinar pentru că e mai mult decât celelalte pentru faptul că e 4D şi 3D. E o ecografie normală, abdominală, cu un aparat nou, performant. Noi nu avem în Policlinică niciun aparat vechi. Toate sunt noi. A, că ecograful de la ginecologie e mai performant pentru că are mai multe intrări pentru diverse sonde, asta nu înseamnă că este mai performant din punct de vedere tehnic. Aşadar, aceste ecografii 4D nu sunt pentru toată lumea, nu sunt pentru bărbaţi”, a declarat dr. Petru Orza, directorul Policlinicii Bistriţa, pentru Timp Online.


Femeile însărcinate care doresc să beneficieze de acest serviciu oferit gratuit de Policlinica Bistriţa trebuie să se prezinte la medic, iar acesta va decide dacă este sau nu necesară o ecografie 4D.

„În cazul în care este de făcut o ecografie într-o anumită incidenţă, îi va fi făcută fără nicio taxă, cel puţin deocamdată până semnăm contractul cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. De obicei, investigaţiile 4D sunt pentru a se afla starea de sănătate a fătului. Deci acolo e problema. În alte situaţii nu e nevoie şi nu ai ce face cu ele. Faptul că vezi din două unghiuri simultan şi softul procesează şi îţi dă o imagine mult mai completă e altceva, însă nu pentru că se impune. Medicul hotărăşte când are nevoie să solicite aparatura ca să facă treaba asta. Doar dacă are suspiciuni privind starea de sănătate a fătului medicul cere astfel de investigaţii. Sigur că noi suntem toleranţi şi, dacă este cea mai mică suspiciune, facem aceste ecografii. Nu toate cazurile trebuie văzute 4D. Suntem puţin cu tehnologia înainte. Toţi vrem să facem cel mai performant lucru, dar pentru lucruri mai mărunte nu trebuie să facem investigaţii de înaltă performanţă. O investigaţie 4D este extrem de scumpă, costă 350 de lei, deci e cea mai scumpă, iar în al doilea rând presupune un timp mai lung de consultaţie. Nu mai poţi lua un bolnav la 15 minute cum spune procedura”, a mai spus directorul Policlinicii Bistriţa.

În paralel însă, la Policlinica Bistriţa se derulează cu succes programul de prevenţie a cancerului la sân cu investigaţiile gratuite, aşa-numitele mamografii: „Avem planificări făcute până în luna februarie şi jumătatea lunii martie. Rămâne de văzut după ce vom semna contractul cu CJAS cum vom descărca lucrurile acestea. Acum facem gratuit mamografiile, dar apoi nu vom mai putea suporta tot timpul aceste investigaţii. Vom încerca să mărim puţin sumele contractate cu CJAS pentru aceste investigaţii fiindcă noi suntem dependenţi, cu tot sistemul de laborator, de suma alocată de către CJAS”, a mai spus dr. Orza.

11 comentarii

 • Aoleooooooo…….la barbati nu au unde sa bage ce-a de-a doua sonda……haaaa…..haaa….haaa…..!avem policlinica ultra noua ,cu doctori din secolul trecut….aoleooooo….nu mai pot….! O zi buna. Auzi …policlinica de 8milioane de coco…..haaa.ha..hhaaaaa

 • CAND FACETI PROGRAMARILE PENTRU BOLNAVI…
  va rog frumos nu mai dati bilete de ordine cu aceeasi ora la 20 de oameni!
  puteti aprecia un consult 10 minute….macar nu se simt prosti!!
  mai bine aduceti o buletie dupa care oamenii se incoloneaza pentru ca au „amintiri”

 • Ptr. Directorul Orza,

  Luni dimineata(in 25.01.2016) eram la policlinica la medicina interna,unde cu ochii mei am vazut 4 persoane in varsta(si femei si barbati) care aveau bon de ordine ptr. consultatii la acest cabinet,si li s-a spus de acolo ca li se va face si o ecografie gratuita; concluzia e ca acele persoane nu aveau cum sa fie gravide si ca nici medicul de la acel cabinet nu stia cui i se adreseaza acele gratuitati;in momentul cand au vazut ca vine multa lume au dat-o la intors! tipic romanesc Domnule Director!Felicitari!

  • le da o ecografie 4d , adica o hartie a4 scoasa la imprimanta 4d … de unde pensionarul musca din cand in cand din extremitatile celor 4 d… daca e din ciocolata e mai bine!

  • haaaaaaaaaaaa…haaa……haaa……..!! si marmota ce sa mai inveleasca ??? haaa.haa…haahaaa

 • s-or trezit adormitii astia in halate ca le-o luat-o tehnologia inainte si ei sunt depasiti de realitatea inconjuratoare.
  vai de mama lor, cred ca fac nopti albe citind instructiunile de folosire ale echipamentelor de ultima generatie.
  vedeti ca poate au nevoie si de profesori de engleza si germana, ca alea nu-s fabricate la noi.

 • Sa va fie rusine domnule director Orza ca faceti astfel de declaratii acum.
  In data 10 ian. 2016 dl. Eugen Gheorghe a postat articolul: „Mamografii gratuite la Policlinica Bistrita”, inaugurata propagandistic cu trambite si fotografii. Cred ca domnul jurnalist a avut informatia de la dv. ca nu visa dansul peste noapte ce vreti sa faceti.
  Atunci, la acel articol o doamna chiar a comentat ca a fost pentru mamografie si i-au spus ca are nevoei de trimitere de la medicul ginecolog. Deci, nu i-au spus ca nu-i fac ci ca ii trebuie trimitere de la medicul specialist.
  Mai bine spuneti ca fie nu stiti sa umblati cu aparatura, fie nu stiti sa interpretati mamografia.
  Sau sa inteleg ca numai anumite persoane au acces la aceste facilitati? Si probabil, tot cei cu bani.

 • Sa iti fie rusine Orza ca induci oamenii in eroare!!! Eu in aceasta dimineata, gravida in 7 luni, nu am beneficiat de aceasta ecografie 4d din cauza ca NU SE FACE GRATUIT!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS