(FOTO) Silvia Seica, angajată la Direcția de Administrare a Piețelor din Primăria Bistrița, s-a apucat de pus conserve pentru iarnă și pentru alte persoane decât propria familie după prima ediție a Festivalului Toamna Bistrițeană. Atunci, șefii au dat sfoară în țară ca toată lumea care are prin cămară conserve să vină cu ele la târg.
”M-am apucat de făcut conserve și pentru vânzare, nu doar pentru familie acum 14 ani. Se organiza prima oară Toamna Bistrițeană și am fost rugați să adunăm tot ce avem prin beci și prin cămară ca să ne prezentăm la expoziție. Am adunat totul și am venit. De atunci, an de an fac, m-au căutat clienții, mi-au scris, m-au rugat să fac și am tot continuat”.
În fiecare toamnă, ea face între 20 și 30 de sortimente de conserve.
”În primul rând se caută zacusca, apoi siropul de mugure de brad, murăturile, dulcețurile, tarhonul conservat. Lumea mă caută pentru că eu nu pun gram de conservant în niciun produs finit. Rezistă pentru că eu le dau la dustălit foarte mult timp, adică fierb borcanele în apă timp de o oră sau două, cât e nevoie. Nu am avut niciodată probleme să se strice și nici reclamații de la clienți”, ne-a spus doamna Seica.
Cei mai mulți clienți îi are din Primăria Bistrița, dar trimite colecte și în străinătate: ”Am trimis 50 de borcane de zacuscă în Paris. An de an fac lucrul acesta. M-au găsit pe internet și an de an mă contactează. Domnul îmi trimite banii în avans, iar eu îi trimit coletul pe autocar”.
Silvia Seica spune că nu folosește nimic în plus la zacuscă față de rețeta tradițională: ”Pur și simplu fac rețeta pe care o știu de când eram copilă și o făceam împreună cu bunica. Punctul meu forte e că nu folosesc niciun fel de conservanți. Legumele sunt de la noi din grădină, mai puțin păpădia, afinele și mugurii de brad din care fac siropurile”.
Murăturile cu ochi s-au bucurat anul acesta de cel mai mare succes, o familie din Bistrița plecată în Franța făcând chiar o comandă specială de gogoșari umpluți cu conopidă și ochi din iehibahar: ”M-am gândit să fie mai atractive pentru copii, iar familia din Franța exact din acest motiv le-a și comandat că le-au văzut copiii și numai de-astea vor. Nu este ușor să le faci, e muncă, dar satisfacția este când se vând și văd că lumea apreciază ce facem. Am clienți care vin de ani întregi chiar la mine acasă și mă caută”.
Un alt produs ”inventat” de doamna Seica este dulceața ”tuti-frutti”.
”E o dulceață care conține căpșune, piersici, caise, zmeură, prune, măr, pară. Le pregătesc pe toate separat, iar ultima dată le amestec și le mai dau o dată în clocot. Gustul final e foarte bun. La clătite e ceva de vis. Am auzit pe cineva că face dulceața astfel: dă borcanul prin coniac, pune pe fund dulceața de căpșuni, apoi iar pune coniac, apoi dulceață de zmeură și tot așa, iar când pune ultima dulceață le învârte foarte puțin. Eu am zis că nu vreau să folosesc alcool pentru că am nepoțelul și nu pot să-i dau dulceață cu alcool și am pus dulcețurile separat, iar toamna le-am amestecat. Dacă am văzut că este gustul foarte bun și am cerințe, am tot făcut. Am o doamnă care îmi comandă în fiecare toamnă 50 de borcane”, a spus Silvia Seica.
Borcanul de 400 de grame cu dulceața tuti-frutti inventată de doamna Seica costă 7 lei. Nu prea acoperă costurile de producție, dar o face să fie mulțumită că invenția ei a cucerit atât de multă lume.
Pe Silvia Seica o găsiți șia zi la Festivalul Toamna Bistrițeană, dar și pe Facebook AICI.
Buna Doamna Seica as fi intereseta de 10 borcane de zacusca cu fasole cateva borcane de muraturi sirop de mugure de Brad imi puteti spune si un pret va rog Mutumesc.
Buna Doamna Silvia as dori si eu daca se poate sa cumpar cateva borcane de zacusca cu fasole ceva muraturi sirop de mugure. Multumesc si astept raspunsul dv
plus valoare la….de unde lucreza …produse primeste…
are gradina doamna?