Un tânăr originar din comuna Leșu a ajuns să vândă săptămânal între 15 și 20 de tone de fructe tropicale în toată țara. Le aduce din Spania, unde le cultivă pe o parte dintre ele în livezile închiriate de la localnici, și le expediază dintr-un centru logistic deschis la Susenii Bârgăului.
Iulian Persecă (34 de ani) este originar din comuna Leșu. În 2005, la 14 ani, când absolvise clasa a VII-a, a plecat în vizită la părinții lui care lucrau și locuiau deja în Spania, după care s-a întors acasă să terimine gimnaziul. A fost un an greu în care a muncit în gospodărie singur, a îngrijit animalele. La absolvirea clasei a VIII-a s-a alăturat familiei în Spania și a rămas acolo. Părinții l-au înscris la școală, dar cum nu s-a acomodat, a fost trimis să lucreze în livezile de fructe tropicale din zona Andaluzia.
”M-au înscris acolo la școală, dar nu mi-a plăcut. Vorbeam tot română cu profesorii spanioli. Ca să-mi dea o lecție, m-au trimis să muncesc ca să văd cum se câștigă banii, să-mi intre mințile în cap și să mă întorc la școală. Eu, fiind învățat cu lucrul și cu agricultura, l-am impresionat pe spaniol care mi-a zis că, atâta vreme cât stau în Spania, îmi voi găsi de lucru la el. Curățam copaci, tăiam iarba, făceam tot ce era nevoie. Am văzut că fac bănuți și nu am vrut nici atât să mă întorc la școală. Am lucrat în agricultură timp de doi ani, după care m-am întors în țară și m-am înscris la Liceul Agricol Bistrița, la seral, și am terminat și liceul, după care m-am întors iar în Spania și am lucrat când în agricultură, când în construcții, în mai multe domenii”, și-a început povestea Iulian Persecă.
În 2016, împreună cu cumnatul lui care a lucrat și el în livezi, a închiriat de la o bătrână o livadă de avocado de puțin peste o jumătate de hectar: ”Femeia a văzut că ne descurcăm, au văzut și alți vecini că livada e îngrijită și lucrurile merg cum trebuie, și ne-au propus să luăm terenuri și de la ei. Am luat tot mai multe, iar în paralel, și eu, și cumnantul meu, aveam și alte locuri de muncă. La început, vindeam fructele la depozitele locale din Spania. În 2019, am lăsat construcțiile, unde lucram eu atunci, și am hotărât să căutăm clienți și să vindem noi singuri ce culegem din livezi. Am luat legătura cu firme din Germania și Franța -cu intermediari care lucrează pe online. Mai întâi, am vândut în Franța. Am trimis marfă de 1400 de euro. De trei ori am trimis fructele și de trei ori am pierdut banii. Nu aveam experiență cu transportul. Le-am trimis prin curirat, ni le-au trimis înapoi. Știu că era cumnatul disperat. Voia să renunțe fiindcă am pierdut bani. A patra oară am reușit și i-am vândut clientului respectiv care și acum cumpără de la noi. E foarte mulțumit și ne-a recomandat altor clienți din Germania cu care lucrăm și în prezent. Prima oară, am vândut avocado, mango și cherimoya, un fruct exotic, produs doar în Spania pe o rază doar de 30 de km. E fructul pe care îl producem noi în cantități ceva mai mari”.
În România, fructele exotice din Spania au ajuns mai întâi ocazional. ”Am tot trimis la familie, la prieteni și cunoștințe. Ne sunau să le trimitem și tot am trimis câtorva. Apoi am decis să facem un site și să punem produsele acolo și să-l promovăm și pentru România. Am început să postăm videoclipuri și pe rețele de socializare, asta a avut impact și am ajuns să aducem TIR-uri de fructe săptămânal. Pe TikTok avem în jur de 56.000 de urmăritori. Încercăm să postăm cât mai des ca să ținem clienții aproape fiindcă, fără, ei nu ar exista Tropical Fruits Paradise.
”Avem echipă în Spania, două depozite, acolo împachetăm fructele, le trimitem gata ambalate, iar aici, la Susenii Bârgăului, avem un punct logistic de unde livrăm în cel mult 48 de ore în toată țara. Aducem săptămânal între 15 și 20 de tone de fructe tropicale pe care le vindem foarte bine. Promovarea online cred că a contat cel mai mult. Am postat videoclipuri cu livezile din Spania, au prins foarte bine, apoi am avut șansa să fim promovați de oameni cu influență, cum ar fi chef Hadad. Au văzut calitatea fructelor, iar în al doilea rând au văzut că ne dorim să facem o treabă bună. În videoclipurile pe care le postez încerc să fac și puțină educație. Oamenii vor să consume anumite fructe, dar pe care nu le-au văzut până acum. De exemplu, am primit diverse reclamații de la oamenii care comandau mango, nemulțumiți că fructul pe care îl prezint eu în videoclipuri e moale și suculent, iar cei pe care l-au primit ei e tare. Trebuie să le explic că toate fructele tropicale se culeg tari și au nevoie de câteva zile pentru a fi bune pentru consum, pentru a se matura natural. Am avut ceva bătăi de cap la început, dar ușor, clienții noștri au început să învețe și cum să consume”, ne-a mai spus Iulian Persecă.
Fructele tropicale sunt vândute direct consumatorilor prin intermediul site-ului, dar ajung și la unii colaboratori din HoReCa, magazine sau cofetării. ”Avem în jur de 20 de produse la vânzare pe site, fructe tropicale și subtropicale. Iarna am vândut și legume – roșii, castraveți, ardei – în rest avocado, fructul dragonului, fructul pasiunii, papaya, mangostan și multe alte altele. Cele mai multe sunt din producția proprie, dar mai avem și colaboratori în alte țări”.
De ce sunt mai scumpe fructele
”Produsele noastre sunt un pic mai scumpe decât în hipermarket pentru că încercăm să vindem calitate. Pentru produsele importate de supermarketuri se blochează procesul de maturare. Avocado, în țara de origine, putea să fie de foarte bună calitate, dar, dacă a fost cules înainte de timp, a ținut în camera frigorifică și stropit, e blocat procesul de maturare. După aceea, îl forțează să se matureze mai repede ca să-l poată vinde, iar acest lucru duce la pierderea calității fructului. Noi le aducem prin intermediul unei firme de transport cu care colaborăm. În fiecare joi, pleacă de la depozitul nostru din Spania, luni la prima oară ajunge la Susenii Bârgăului, la centrul logistic din România, care funcționează de la jumătatea lunii iunie. Începutul e bun, promițător. Simplificăm foarte mult lucrurile și livrăm mult mai repede. Avem 4 zile în care expediem colectele, iar livrarea se face în 24 de ore după ce pleacă colectul de la noi. Firma de curierat încarcă seara colectele de la depozit, iar până a doua zi seara, cam 98% din colecte sunt livrate. Avem comenzi din toată țara și suntem tare mândri de asta. Le mulțumim clienților pentru încredere și susținere”, a mai adăugat Iulian.
În ce privește viitorul care se arată sumbru pentru mulți întreprinzători din cauza taxelor anunțate de Guvern, Iulian spune că nu se teme de ce va urma: ”Firma are sediul în Spania, unde are circa 20 de angajați, iar în România are doar un punct de lucru operat deocamdată de 5 persoane. Nu am emoții legat de ce se va întâmpla în România. Știți cum se spune: și în vreme de război se pot face bani și afaceri. Deocamdată eu zic că în România e bine. Dacă îți faci treaba bine și pui suflet în ce faci, eu zic că vin și momentele bune, deși sunt și altele mai puțin bune. Nu regret că m-am întors acasă. Eu vin cu drag de fiecare dată în România, mai ales la Leșu, unde mă simt ca acasă. Eu nu am simțit deocamdată birocrația din România fiindcă nu prea am contact cu statul român fiindcă firma funcționează în Spania”.
Având în vedere că s-a schimbat clima și la noi, Iulian se gândește să cultive anumite specii și în țara noastră.
Toate fructele fructele tropicale sunt pline de minerale și vitamine și conțin atioxidanți, însă vara e bine să consumați mango ținut puțin la frigider, fructul dragonului și fructul pasiunii, care sunt răcoritoare.
În toamna acestui an, undeva prin luna septembrie, în plin sezon de fructe tropicale, Iulian vrea să deschidă și un magazin fizic la Bistrița. ”Facem un test și, dacă merge la noi acasă, poate mergem și în alte orașe”.
👌🏻👏🏻👏🏻 …. asta înseamnă că 🇪🇦 e una dintre cele mai bune țări de trăit din lume.
@Levente Pușkaș! Cum naiba de ai ajuns la concluzia asta ? Tot timpul trebuie să te bagi tu ca musca-n c..rul calului! Fă cipcă mă omule si mai fă o pauză! 😡😡😡😡
ma distreaza cum unii ii enerveaza comentariile lui Levente:)), continua “munca” Levente, esti un comentator bun:)).. exista viata si dupa comentariile de pe internet:))…
Studiile arată că alimentele consumate de părinți – chiar înainte de concepție – pot influența modul în care anumite gene sunt activate sau dezactivate la copii. De exemplu, un părinte care a mâncat multe alimente naturale, bogate în nutrienți, poate influența pozitiv sănătatea metabolică a copilului său.
Organismul uman tinde să se adapteze de-a lungul generațiilor la alimentația disponibilă într-o anumită regiune. De exemplu, enzimele digestive, microbiomul intestinal și metabolismul pot fi mai bine adaptate la alimentele pe care le-au consumat strămoșii noștri (inclusiv fructe locale, lactate, cereale etc.).
Fructele pe care le-au consumat părinții și bunicii noștri sunt, cel mai adesea, de sezon, locale, nemodificate genetic, cu conținut echilibrat de zaharuri și fitonutrienți. Acestea sunt, fără îndoială, benefice. Dar e sănătos și să avem diversitate în alimentație – chiar dacă unele fructe moderne sau exotice nu existau în dieta strămoșilor noștri, ele pot aduce beneficii valoroase (ex: kiwi, avocado, mango etc.)
Interesantă poveste de viață……După ce afirmi că nu-ti place” cartea” și totuși parinții isteți ,te trimit unde îți convine,vii înapoi și termini liceulAgricol ! ( o alegere bună!) NU înțeleg de ce nu s-a dus mai departe,de exemplu la Horticultură pentru a se putea specializa în pasiunea lui pentru fructe! Toată lumea ar avea de câștigat!Este tânăr și se poate impune și profesional nu numai vânzător de fructe exotice!
Bravo nota 10 , asteptam cu interes deschiderea magazinului. Poate va faceti curaj si aduceti si legume de calitate ca la noi e dezastru…
Doresc și eu,cum se rezolva?
Totuși nu arata prea bine fructele, poate in realitate sunt altfel ..
Eu am comandat citrice, avocado, roșii, ardei, sunt DEOSEBITE! Gust, aromă, suculente, nu se pot compara cu ce cumpărăm din comert.
E adevărat că cine lucrează cinstit și cu bucurie în suflet
Lui și Dumnezeu îl ajută la vânzările dar și recoltatului
crescute natural
Dumnezeul îi ajută să își vândă produsele că este meritul lui.numaivorbesc de cel care spunea că nu-și poate vinde piersicile lui cu un preț mai mare. Dar i-am scris că dacă Dumnezeu a văzut că pomii fructiferi și lui îi tratează cu chimicale nu își va putea vinde niciodată marfa lui așa că felicit pe această persoană din Leșu Bistrița Năsăud.si chiar de școală nu ar avea prea multa trebuință.daca îl are pe Dumnezeu și frica lui Dumnezeu în sufletul lui va fi și mai văzut.si mai bogat că unul cu o facultate.in ziua de azi contează corectitudinea apoi restul vin de la sine. Felicitări iulian !Ai toate meritele sa fii mândru cine ești acum .
Am încredere că fructele tale sunt bio.