Profesorul Ioan Sonea (foto), fost deputat PRM, a putut fi zărit, sâmbătă, la lansarea candidaţilor USL pentru alegerile parlamentare, dovadă că este un susţinător al Uniunii Social-Liberale. Totuşi, el nu a fost întotdeauna aşa.
Deputatul Ioan Sonea a demisionat în 2004 din funcţia de lider al organizaţiei judeţene a PRM, dar şi din partid, cu câteva minute înainte de votarea preşedintelui Consiliului Judeţean, în plinã şedinţă de constituire a acestui for. Sonea a spun cã el a semnat un protocol de colaborare cu PD, PNL şi PUR pe care vrea sã-l respecte, iar cei trei consilieri judeţeni ai PRM nu, motiv pentru care aceştia urmau sã voteze în favoarea candidatului PSD.
La câteva minute dupã acest anunţ, unul dintre consilierii judeţeni ai PRM, Traian Morariu, a anunţat cã nu va vota „aşa cum i-a dictat partidul”, ci aşa cum îi dicteazã propria conştiinţã, motiv pentru care şi el a demisionat din partid. În ciuda celor douã demisii de onoare, PSD a reuşit, la vremea aceea, sã obţinã şefia Consiliului Judeţean, prin Gheorghe Marinescu.
După ce Sonea a demisionat, şefia filialei judeţene a PRM a fost preluată de preotul Ioan Aurel Rus, la vremea aceea senator. Imediat după ce a preluat funcţia de lider, el a declarat: „Nu sunt adeptul lucrãturilor pe la spate, nici mãcar al sexului de aceastã manierã. Dacã am avut ceva de spus, i-am spus-o direct în faţã. Aşa cum mã lupt cu Biserica şi am declarat-o, aşa i-am spus şi lui Sonea cã vreau sã fiu primul pe lista de la Camera Deputaţilor, iar el sã treacã la Senat”, a declarat Rus.
Senatorul Ioan Aurel Rus a fost confirmat oficial de cãtre Comitetul Director al partidului de la Bucureşti. Preotul exclus din preoţie a declarat cã meritã aceastã primã poziţie, deoarece a obţinut rezultate mult mai bune în alegeri decît Sonea.
„În zonele de care am rãspuns eu s-au obţinut cele mai multe voturi. Fostul preşedinte nu are nici un consilier pe Valea Bîrgãului, s-au vãzut rezultatele muncii lui. A avut o judecatã copilãreascã. Şi-a dat demisia pentru a-i deschide portiţa bãtrânului (Traian Morariu – n.r). Sonea vrea acum sã o scalde, dar nu a gãsit baia cea bunã. Dacã sunt bãrbaţi, sã-şi dea demisia şi din funcţiile pe care le-au obţinut datoritã partidului. Altfel, sunt lichele politice”, a declarat în 2 iulie 2004 noul preşedinte interimar al PRM, Ioan Aurel Rus.
De altfel, fiindcă a susţinut PD, fostul deputat PRM Ioan Sonea a fost numit de Alianţa DA, imediat după ce i s-a încheiat mandatul de deputat, iniţial inspector de matematică şi apoi director al Casei Corpului Didactic.
Surse din cadrul Alianţei D.A. PNL-PD au declarat, la vremea aceea, că Ioan Sonea a obţinut funcţia menţionată drept recompensă pentru că, în 2004, a susţinut PD şi PNL să câştige funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean din postura de preşedinte al filialei judeţene a PRM. Doi dintre consilierii pe care partidul săi îi avea în CJ, Constantin Pamfiloiu şi Maria Ulecan, au refuzat să-l asculte şi au susţinut candidatul PSD care a avut câştig de cauză. Nemulţumit de situaţia creată, Ioan Sonea a demisionat din funcţie şi din partid. O vreme a activat ca şi parlamentar independent, apoi s-a înscris în Partidul Ecologist.
Acum, nici Ioan Aurel Rus şi nici Ioan Sonea nu mai fac parte din PRM. Responsabilitatea adunării de voturi pentru partidul condus de Corneliu Vadim Tudor cade exclusiv pe umerii Ancuţei Viorica Cârcu, candidat de deputat în Colegiul 3, de altfel, singurul competitor al PRM în această cursă electorală.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu