Social

Cum arată aria protejată Masivul de sare de la Sărățel

Masivul de sare din Sărățel, situat la 12 km sud-vest de Bistrița, a fost surprins în câteva imagini de fotograful Darius Cârmaci care a vrut să vadă de sus cum arată această arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN – rezervație naturală de tip geologic și floristic.

”În zona de confluență a râurilor Budac și Bistrița Ardeleană cu Șieul, în axul anticlinalului Bârla-Uila, se află un sâmbure de sare, un masiv de sare. Diapirul are o formă ovală, orientată în lungul cursului Șieului, cu prelungiri digitiforme pe cele trei văi (Bistrița Ardeleană, Budac, Șieu), înspre Sărata, Simionești și Domnești. Prezența sării sub depozitele de luncă ale celor trei râuri este semnalată de apariția a numeroase terenuri cu eflorescente saline, plante de sărătură, izvoare și bălți sărate. La baza dealului Făget se află două bazine cu apă sărată și amenajările unei microstatiuni balneare. La 25 m de acest loc, înspre Sărățel, au existat, până în anul 1945, 13 fântâni cu apa sărată din care se vindea slatina după un anumit program, locuitorilor satelor din împrejurimi. Datorită amenajărilor turistice efectuate și a celor în curs, rezervația se află într-o stare foarte avansată degradare, motiv pentru care se impun măsuri urgente de protecție”, se arată în cartea ”Arii protejate din Bistrița-Năsăud”, scrisă de Ioan Chintăuan, Viorel Ștefan, Ioana Marquier și Gheorghe Coldea.

Sarea din masivul de la Sărățel a fost exploatată în trecut, fapt atestat de un monument din gresie dură (altar votiv) ce a fost descoperit în apropierea Șieului și a Budacului.

În prezent, merg în zonă să se trateze cu apă sărată și nămol mai ales localnicii, potențialul nefiind explotat la adevărata lui valoare.

https://www.facebook.com/darius.cirmaci/posts/3534988869845344

CITEȘTE ȘI:

2 comentarii

  • Poze faine si atat. In Romania practic nu exista cu adevarat protejata nici o zona declarata cu acest statut. Protejata este doar CORUPTIA, PROSTIA si HOTIA. Asa cum se fura lemnul din paduri, mineralele din rauri tot asa se fura cu caruta si sarea , si asta exact din acel perimetru. Prin 2016 VERZII au facut sesizari scrise la Departamentul Minerale de la CJ si la JANDARMERIA Romana si Garda de Mediu. S-au facut controale si panda in teren. Exista aceste documente si inscrisuri atat la noi cat si la institutii. PUNCT !

  • Un minunat loc de tratament balnear pentru reumatism.Am fost in acest an de cinci ori la aceasta excelenta locatie ,am facut cate doua impachetari cu namol pe zi si am stat maxim doua ore pe zi.Apa a fost foarte calda ,concentrata in sare si iod.Aici se respecta distantarea sociala si pe platou si in apa.Drumul este excelent ,asfalt pana la balta.In comparatie anul trecut am fost la Sovata si o impachetare cu namol costa 80 lei pentru 20 de minute.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS