Actualitate Recomandări

Cum arată ”Drumul lui Coșbuc”, dintre Parva și Sg. Băi, la cota 1.400

Un drum pitoresc și spectaculos între comuna Parva și orașul Sângeorz-Băi, numit și ”Drumul lui Coșbuc” sau ”TransParva”, amenajat la 1.400 de metri altitudine, a fost inaugurat.

Proiectul a presupus modernizarea unui drum forestier la mare înălțime, care face legătura între Parva și Sângeorz-Băi pe ruta Izvorul Rece – La Tău – Locurele – Tarnița lui Mărcuș – Dosul Gârciului – Fântâna Vameșului.

Acest drum se află la cea mai mare altitudine din județul Bistrița-Năsăud, cu 200 de metri mai mare decât cel din Pasul Tihuța.

Istoria locală spune că ”poetul țărănimii”, George Coșbuc, își petrecea adeseori sfârșitul de săptămână la unchiul său care era preot în sat, venind peste Locurele din Sângeorz-Băi. 

”Inaugurarea drumului forestier Parva – Sângeorz-Băi, ”Drumul lui Coșbuc” sau ”TransParva”. Priveliștile spectaculoase, aerul curat și liniștea muntelui ne-au amintit de frumusețile unice pe care le are județul nostru. Acest drum nu este doar o cale de acces, ci o adevărată atracție turistică, care îți taie răsuflarea cu peisajele sale extraordinare. Felicitări domnului primar Ioan Strugari și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect deosebit, punând comuna Parva pe harta celor mai impresionante drumuri asfaltate la înălțimi de peste 1.400 de metri!”, a menționat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Investiția a fost realizată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, administrația comunei Parva obținând, în 2019, suma de 1,48 milioane de euro (6,95 milioane lei) pentru modernizarea a 7,9 km de drumuri forestiere.

”Cu ceva timp în urmă era greu de crezut că vom ajunge cu modernizarea unui drum la 1.400 de metri altitudine. Nu a fost o lucrare simplă, e greu de urcat și pe jos, nu mai vorbim de turnat asfalt, făcut ziduri, pus parapeți”, a declarat la inaugurare președintele CJ Radu Moldovan. ”O mare realizare. Este unul dintre cele mai frumoase locuri din județul Bistrița-Năsăud. Priveliștea este extraordinară”, a spus președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu. ”Drumul este la o altitudine impresionantă. Felicitări pentru această lucrare”, a menționat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan. La inaugurare au fost prezenți și senatorul Ioan Deneș, primarul Becleanului Nicolae Moldovan, alți primari.

Comuna Parva, poartă de intrare în Parcul Național Munţii Rodnei, a devenit celebră odată cu apariţia romanului ”Pădurea Spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu, personajul principal, Apostol Bologa, fiind originar din Parva.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.