Un apartament dintr-o clădire construită în urmă cu peste o sută de ani în Piața Centrală din Bistrița, restaurat după un concept al unui designer danez, este scos la vânzare de proprietari după ce au investit în el diverse piese de colecție. Corpurile de iluminat sunt făcute la comandă în Copenhaga, iar întrerupătoarele de epocă au fost aduse din Paris.
Apartamentul a fost restaurat între anii 2021 și 2022, ”folosind tehnici sustenabile și un concept de restaurare al unui designer danez”, conform proprietarilor.
Imobilul are turn neogotic, tavane înalte, parchet de stejar reabilitat, o cameră cu bucătărie-bar deschisă, în stil scandinav, cu insulă de stejar masiv și blaturi de cuarz, dormitor care dă înspre o curte cu verdeață, o zonă formal separată între living și dining, o baie concepută în stil scandinav, cu încălzire în pardoseală.
Apartamentul are uși monumentale restaurate, o sobă de teracotă imperială în stare de funcționare, zeci de detalii istorice conservate și piese de antichități restaurate. Părțile comune (gang, hol, scări) au fost și ele restaurate. Calorifere au măști în stil danez. Apartamentul mai are și cramă cu boltă și camară încastrată în spațiul de sub scări.
”Corpurile de iluminat sunt făcute la comandă în Copenhaga și întrerupătoarele de epocă au fost aduse din Paris. Holul din afara apartamentului are o superba galerie de artă”, mai spus proprietarii care cer pe apartament 115.000 €.
Nu ne putem pronunța.
Lipsește un mic amănunt esențial , câți mp utili are apartamentul ?
Apoi, fiind in curte/imobil comun,trebui văzut și ce vecini ai .
Că dacă ai parte de niște vecini maneliști… și gratis e prea scump !
Bistrita are numeroase binuterii imobiliare/arhitecturale care nu sunt valorificate, ba chiar sunt neglijate. Exemple ar putea fi multe: Sugãlete, str.Titulescu, Pietonal, Sincai, Dornei etc.
Ici-colo mai rasare cate-un imobil reabilitat: deci nu este imposibil…
Pacat ca nu exista o entitate care sa consilieze si sa ajute proprietarii in a atrage fonduri comunitare pt reabilitarea lor si, de ce nu?, includerea lor in circuit turistic.
Mare minune ca are turnulete! Mai sunt in zona centrala. Mergeti in parc langa mediu (peste drum de Metropolis) sa vedeti acolo casa cu turnulete. Opera de arta nu alta! Si exemplele pot continua.
Imediat or sa apara si prin blocurile de pe dealuri lămpi de la Copenhaga si întrerupatoare de la Paris.
Felicitări pentru munca depusa! Totul este la superlativ!
După cum arată „ușile monumentale” , „soba imperială” împreună cu mobilierul random si corpurile de iluminat cu întrerupătoare hidoase, clar ăsta e next level în snobism ! Cât despre „designerul” danez, cred că a consumat mult în crama cu boltă până a adormit în cămara încastrată sub scări.
Cred că Antoni Gaudí și Philippe Starck își trag palme acum când au văzut capodopera designerului danez.
Apartamentul este restaurat corect si cu gust sobru, auster chiar (lucru ce deranjeaza un anumit gust pentru incarcatura raspandit in regiune). Arhitectul si decoratorul au pastrat elementele originale (soba, tamplaria, parchetul in stil herringbone) si nu a incercat o pastisa istorica, cum ar dori cei care vor, grotesc, un stil unitar, cu mobila „stil” adesea adusa din magazinele germane care vand mobila „de epoca” sau „baroca” datand din anii 1980. Elementele de design midcentury scandinav se alatura bine celor ce tin de traditia istorica din vremea Dualismului transilvan intr-o incercare de a aprecia mostenirea arhitectonica dar nu de a o reinventa in fals. De altfel chiar aceasta este chesia decorului danez: cladiri de dinainte de 1920 in care se amesteca, fara a se inghesui, antichitati din sec XIX si inceput de XX cu mobilier si corpuri de iluminat de dupa pleiada lui Hans J. Wegner. In zona bucatariei s-a lucrat cu elemente nobile (marmura si stejar), usile cu sticla colorata sunt autentice si atentia pentru detalii (gen intererupatoare, corpuri de iluminat adecvate) este potrivita acestui apartament-vagon. Parchetul are plinta originala, care era foarte subtire a l’epoque iar pachetul pe lungime este in mod evident de stejar, nu laminat. Turnul „dezechilibrat” este decizia unor arhitecti probabul sasi, nu este de azi. Arhitectura veche a Bistritei ar avea multe de castigat din astfel de forme de respect.
Ce sa le ceri la kokalari…Astia pana acum 10 ani isi tineau televizoarele printre stergare…
Dacă corpurile de iluminat și întrerupătoarele alea nasoale au fost aduse de la Paris și Copenhaga, banca de pe hol și măștile de calorifer au fost aduse de la căminul cultural din Chintelnic. Dar să nu ne luăm din asta, trebuia să se facă din rahat bici ca să se vândă cât mai scump. Nu e prost cine cere, e prost cine dă!
Nu-i bai, sunt mulți ca și primarul care le face plăcere să locuiască în nasoleli insalubre așa că se va găsi și un fraier care să cumpere și acest apartament.
Și lipsesc lipideele țăsute de pe păreți! No, îi normal ca la bârgăuani sa nu le placă!