Actualitate

Cum ascunde administrația PSD informațiile despre urbanismul orașului. Ce pățesc cei prea insistenți

Documentele de urbanism din cele trei mandate ale primarului Ovidiu Crețu sunt bine ascunse de administrația locală PSD cu concursul reprezentanților acestui partid în Consiliul Local Bistrița care sar repede în apărarea edilului și bagă pumnul în gura celor prea insistenți.

Sub pretextul că ar fi predat Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) și de Detaliu (PUD) la Arhive, primarul Ovidiu Crețu a refuzat să-i răspundă consilierului PNL Ioan Peteleu unei cereri la Legea 544, a liberului acces la informații de interes public, iar când acesta a cerut socoteală edilului în ședința online a Consiliului Local de marți, consilierul PSD Camelia Tabără, președinte de ședință, i-a tăiat pur și simplu microfonul alesului liberal.

Consilierul local Ioan Peteleu (PNL) a spus, la începutul ședinței Consiliului Local: ”În 26 ianuarie 2020, v-am transmis o cerere pentru furnizarea unor informații referitoare la documentații PUD și PUZ și, de asemenea, pentru niște intervenții care s-au făcut în sistemele de iluminat public pe str. Moșilor. Industriei și Petru Maior. În 29 iunie am primit un răspuns parțial la această solicitare, doar la punctul doi din acea cerere de informații. Mai am o cerere de informații din data de 26 februarie 2020. Suntem în 30 iunie și nu am primit niciun răspuns, nicio informație”.

Potrivit consilierului liberal, municipalitatea a depășit cu mult termenele legale în care trebuia să dea răspuns la solicitări.

”Nu cer aceste informații de dragul de a face solicitări, ci pentru a-mi duce la bun sfârșit acest mandat de consilier și pentru a informa cetățenii asupra unor moduri de lucru pe care le practicați în această administrație. Dacă nouă, consilierilor locali, nu ne furnizați informațiile în termenele stabilite de lege, atunci mă întreb cetățenilor municipiului Bistrița în cât timp le furnizați informațiile pe care vi le solicită? Am văzut în ședința comisiilor reunite pe unul din PUZ-urile dezbătute termenele care sunt pentru adoptarea unei documentații de urbanism, adică 6 luni, 8 luni, probabil și mai mult. Știu un caz care e de vreo doi ani în Primăria Bistrița. Totuși trebuie să respectați legea care vă impune ca, într-un termen de 30 de zile, să răspundeți solicitărilor atât cetățenilor, cât și consilierilor locali”, a adăugat Ioan Peteleu.

În replică, primarul Ovidiu Crețu a declarat: ”Este adevărat că domnul consilier Peteleu a depus solicitări încă din ianuarie, însă dânsul insistă să îi răspundem așa cum dorește dumnealui, ori noi răspundem așa cum știm pe baza informațiilor care le avem. Eu știu că ați primit informațiile și referitoare la intervențiile pentru iluminatul public, pe reparații, de la Direcția de Servicii Publice și costurile PUD și PUZ care au fost preluate. Ne spuneți că informațiile sunt trunchiate. Noi vă dăm informațiile care le avem, care nu le avem și sunt casate pentru că și documentele în arhivă stau numai 10 ani. Peste această cifră nu mai avem informații, așa că nu vă putem da ce nu avem. În legătură cu termenele pentru PUZ sau PUD, eu am spus și data trecută la comisiile reunite că nu există un astfel de document care să fi stat din cauza noastră. Dacă cei care depun documentația nu aduc documentele complete nu avem altceva decât să așteptăm și din această cauză se tergiversează lucrurile așa de mult”.

Ioan Peteleu a intervenit iar: ”Dumneavoastră, în 2013, ați supus aprobării Planul Urbanistic General. În acel PUG au fost preluate 29 de documentații de tip PUD și 19 documentații de tip PUZ. Acum veniți și spuneți că nu aveți informații despre aceste documentații. Vă întreb atunci: în baza căror documente le-ați preluat în PUG? Rugămintea mea este să-mi comunicați informațiile așa cum vi le-am cerut. Povestioara că nu aveți date decât din 2010 încoace este falsă. Nu-mi spuneți mie că în Primăria Bistrița nu există arhivă. Căutați, vă rog, la arhivă fiindcă este a doua solicitare pe care o fac, și livrați-mi informațiile pe care le-am cerut. În 2013, ați preluat aceste documentații în PUG. Ca urmare ele există și vă rog să mi le furnizați cum le-am cerut, nu trunchiat. Mi-ați livrat din aceste informații solicitate, probabil 30% și doar cele pe care le-ați vrut dumneavostră”.

Primarul Ovidiu Crețu: ”Ați cerut date financiare, cât au costat, cine au fost solicitanții, cum s-a făcut atribuirea, etc. În 2013, pentru PUG-ul respectiv, noi deja lucram de câțiva ani. Așa că tot ce e mai în spate de 2010 nu avea 10 ani împliniți în momentul în care am început să lucrăm la PUG. Acum suntem în 2020. Tot ce e mai vechi de 10 ani nu e în arhivă. Ce cereți dvs. sunt documente casate, nu avem cum să răspundem la ele. Îmi pare rău, acum am primit informația pe telefon că nu vi s-a trimis materialul care l-am trimis ieri, vă cer scuze, dar informațiile care le cereți nu le avem. Deci ceea ce a comandat Primăria Bistrița înainte de 2010 nu le mai avem în arhivă. Conform Legii Arhivelor se păstrează 10 ani după care se casează”.

În discuție a intervenit și secretarul general al municipiului, Floare Gaftone care a dezmințit informațiile date de primar.

”În conformitate cu Legea 16 a Arhivelor, în conformitate cu legislația administrației publice și Codul Administrativ, documentațiile de urbanism au caracter de acte administrative, iar în conformitate și cu nomenclatorul arhivistic, termenul de păstrare a actelor administrative este permanent. Deci nu au voie să fie casate după zece ani”, a precizat ea.

Sub pretextul că Ioan Peteleu ar fi transformat ședința de consiliu ”în arenă de bătălii electorale”, consilierul Camelia Tabără (PSD), care a condus ședința, pur și simplu i-a tăiat microfonul și nu l-a mai lăsat să vorbească. Ioan Peterleu a mai apucat să-i reproșeze Cameliei Tabără doar că a transformat ședința Consiliului Local Bistrița ”într-o ședință a PCR”.

Întreaga discuție o puteți vedea AICI, în prima parte legată de interpelări.

Reamintim că, în timpul celor trei mandate ale primarului Ovidiu Crețu, s-au construit blocuri mai înalte decât a aprobat Consiliul Local, cum este cel de pe strada Crinilor, au apărut construcții colective între case în ciuda protestelor celor cu proprietăți în zonă și au fost zugrăvite în mov și roz două blocuri mari din apropierea centrului istoric ceea ce a stârnit revolta colectivă. Nu în ultimul rând, dacă în vremea lui Vasile Moldovan (PDL) s-au edificat așa-zise ”case de vacanță”, în mandatele lui Ovidiu Crețu toată lumea a construit unde a vrut case cu denumirea de ”anexe gospodărești”, ulterior cerând Primăriei Bistrița să racordeze zonele pe bani publici la apă, canalizare și gaz și să le asfalteze strada de acces.

54 comentarii

  • Peteleu vrea sa se audă. Atâta tot. A primit informații, dar nu i-au convenit.
    Când ai timp liber mult, cauti sa il umpli cu ceva …

    • Pe de altă parte, au trecut patru ani deja și pe unii consilieri – în special de la PSD- nu i-am auzit niciodată. Probabil că li se pare că acest oraș care i-a ales să-l reprezinte nu are nicio problemă și că totul este perfect. Aceasta în condițiile în care acest consiliu, ca și altele, are rolul de a analiza în detaliu fiecare problemă și de a lua cea mai bună hotărâre pentru întreaga comunitate. Urbanismul este o mare problemă la Bistrița în cazul în care nu ați observat. Orașul e plin de praf și de noroi din cauza celor care vin cu mașinile de pe dealuri. Are blocuri în intersecții mari și printre case. Se racordează la aceleași conduce noi și noi construcții colective. Când plouă, vă iese apa în beci fiindcă nu sunt rezolvate aceste probleme de infrastructură când se dau pe sprânceană autorizații. Un ales local este întrebat la rândul lui ce se întâmplă. În democrație ar trebui să poată răspunde. Dar mie mi se pare că sunt prea mulți nostalgici ai comunismului aleși în funcții bine retribuite. Toți care tac sunt de acord că unul decide și o face bine. Când ți se bagă pumnul în gură și nu este acceptată diversitatea opiniilor acela e comunism.
      Probabil că unii sunt mai meticuloși și mai insistenți și astfel par enervanți, dar să știți că noi, ca și comunitate, avem noroc cu ei. Folosind pretextul grabei, al operativității, unii șmecheri ascund ce vor ei de restul lumii.
      Eu nu înțeleg de ce oamenii grăbiți și ocupați vor să fie consilieri. Să-și vadă de viața lor ocupată, de clienți, de ce doresc. Nu i-a pus nimeni să se ocupe cu problemele orașului. Să se ocupe doar cei care au timp, răbdare și dedicare.

    • Peteleu cere informatii permanent si atunci cand le primeste este nemultumit de ele.
      In afara de o politica mizerabila de denigrare a administratiei actuale nu face nimic constructiv.
      A fost viceprimar al Bistritei timp de doi ani de zile si nu a facut absolut nimic. Zero barat!
      Este un om plin de frustrări și singurul lui țel este să critice, să murdărească si să se audă vorbind.
      Secretara Floare Gaftone îi ține isonul și în loc să-si indeplinească indatoririle de funcționar public, face politică -politica PNL, doar fiul dânsei este vicepresedinte la PNL.
      Aceasta e realitatea -totul e gargară.

    • Primarul recunoaște că nu i le-a furnizat decât parțial și chiar își cere scuze. ”Îmi pare rău, acum am primit informația pe telefon că nu vi s-a trimis materialul care l-am trimis ieri, vă cer scuze”. Ce ar trebui să facă totuși domnul Peteleu și toți oamenii aflați în această situație? Să-i mulțumească primarului că s-a îndurat după 6 luni să-i răspundă în doi peri la ce a întrebat?

    • Se tot spune si se incearca sa se creeze un subiect de campanie electorala pe tema urbanismului din Bistrita.
      Nimic mai fals!
      Va rog sa mergeti la Cluj si sa vedeti acolo in centrul orasului cladiri din oțel si sticlă construite langa cladiri monument istoric .
      Mergeti in cartierele Clujului sa vedeti cum se construieste, cum sunt strazile si aleile cum sunt garajele din spatele blocurilor cata mizerie si cate gropi gasiti.
      Voi comparati doar zona centrala a Clujului cu Bistrita.
      Incercati sa vedeti cum e respectat procentul de ocupare a terenului in Cluj si o sa vedeti ca in curtile caselor vechi, unele – monument istoric sunt construite cate doua case noi, fara nici un pic de spatiu verde fara a respecta normele.
      Bistrita este un oras frumos, centrul istoric este bine conservat mai ramane de rezolvat problema fatadelor.
      In rest totul este politica si campanie de denigrare.

    • Eu cred că, atâta timp cât locuim în acest oraș, e firesc să ne intereseze acest oraș, nu altele. Dacă vecinul are curtea plină cu gunoi, înseamnă că e un exemplu de urmat, noi să depozităm hoituri unul peste altul? Da, urbanismul ar fi trebuit să fie prima preocupare într-un oraș care vrea să se ”vândă” ca și cetate medievală. Nu de alta, dar nu cred că va putea vreodată să fie atractiv prin altceva. Nu va fi niciodată un pol de dezvoltare în IT și nici centru universitar, nici nu va avea spital regional și nici aeroport.

    • Din 2006 pana in toamna anului trecut am locuit in Cluj-Napoca, mai sunt multe lucruri de rezolvat si acolo dar sa compari Bistrita cu , Clujul este ca si cum ai compara un logan cu un mercedes si nu ma refer doar la centrul orasului iar sa spui ca singura problema a centrului vechi din Bistrita sunt fatadele … esti orb sau nu ai iesit din judet/tara si nu ai termen de comparatie…..pavajul este jale, mobilierul stradal dezastru,piscina/halaul ,strutii nu au ce cauta intr-in centru istoric cum se vrea a-l nostru…

    • CEA MAI MARE PROBLEMA A ORAȘULUI BISTRIȚA ESTE DOAMNA FLOARE GAFTONE CARE ÎN RĂZBOIUL PERSONAL CU PRIMARUL CREȚU BLOCHEAZĂ TOATE INVESTIȚIILE IN ORAȘ DUPĂ BUNUL EI PLAC. EA FIIND SECRETARUL PRIMĂRIEI CU ATRIBUȚII DE SECRETAR VEGHIND DE LEGALITATE ÎȘI DEPĂȘEȘTE ATRIBUȚIUNILE, VREA SA FIE ȘI ARHITECT ȘEF ÎN ACELAȘI TIMP.
      NU RESPECTA CERTIFICATELE DE URBANISM EMISE ȘI CERE COMPLETĂRI FĂRĂ EXPLICAȚII DUPĂ CUM CONSIDERA EA.
      ESTE UN ABUZ PE CARE ÎL FACE DE MULT TIMP.
      STAU ȘI MA ÎNTREB DACĂ UN FUNCȚIONAR PUBLIC BLOCHEAZĂ LUCRURILE PENTRU CA ASA VREA, NU AR TREBUI SĂ RĂSPUNDĂ?
      ACEASTA DOAMNA ADUCE GRAVE PREJUDICII OAMENILOR DE BUNA CREDINȚĂ CARE VREAU SA INVESTEASCĂ ÎN ORAȘUL BISTRIȚA.
      ÎN ROMÂNIA SUNT FOARTE MULȚI FUNCȚIONARI PUBLICI CARE ” STAU ” PE SALARII URIAȘE FĂRĂ SA FI REALIZAT CEVA ÎN VIATA ȘI MAI RĂU BLOCHEAZĂ INVESTIȚIILE.
      ESTE ȘI O VORBA : ” TOȚI CEI CE VOR SA FACĂ CEVA ÎN VIATA ȘI TRĂIESC ÎN LUMEA REALA, TREBUIE SĂ CEARĂ APROBĂRI DE LA CEI CE NU AU REALIZAT NIMIC ÎN VIATA” .
      ÎN REST TOATE MERG FOARTE BINE LA NOI ÎN ORAȘ…..

  • Domnul consilier Peteleu a cerut date concrete cu lucrari de iluminat public băgate pe reparatii fara licitatie publica desi se spune ca erau lucrari noi.
    Am ascultat sedinta azi dimineata mi se pare deaa dreptul revoltător cum i au taiat microfonul in partea a doua cand tocmai se discuta de puz Buta, iar ceilalti nu au scos o vorba toti au tacut malc, inseamna ca lucrurile s au aranjat.
    Felicitari domnule Peteleu unul din cei mai buni consilieri.
    M am uitat la anumiti consilieri care nu au scos un cuvant oare pentru ce i platim cu vreo 1900 lei pe luna?
    Nici in acea zi pentru care iau atatia bani nu au nimic de spus?
    Am vazut aroganta unora gen Sabau care facea glume si radea ca, ,, fara nicio opinie.
    La lada de gunoi cu voi
    Sper ca domnul Peteleu va fi din nou consilier sa si termine ce a inceput.

    • D-na Cristiana vă obosiți degeaba,ptr.mine unul plătitor de taxe și impozite lună de lună acești 30 de ani de democrație mă fac să regret pe zi ce trece perioada de dinainte,totul e orchestrat de undeva și de către cineva,totul e distrus,industria e toată la fier vechi,mâna de lucru la export la căpșuni și sparanghel.Au apărut peste noapte acești ‘Ciocoi noi’din contracte cu statul care fac ce și cum vor ei,presa cu părerea de rău v-o spun în mare parte e a ‘lor’ deci singura salvare care mai există e naționalizarea și revenirea la ce-a fost înainte,ptr. majoritate probabil ar fi mai bine.Vă rog să vă imaginați câtă lume ar striga din proprie inițiativă ‘Putin și poporul rus libertate ne-a adus!’ În ritmul ăsta acolo se ajunge.

    • Domnule Peter Racz, nu oi fi eu un super as în exprimare dar consider că vorbesc și scriu corect în limba română. Chiar mai scriu și versuri/rime din când în când. „Livrare” înseamnă „Acțiunea de a livra și rezultatul ei; predare, furnizare”.
      Dacă dumneavoastră de exemplu vă ocupați de comerț cu bunuri, definiția pe care ați dat-o este corectă. Eu de exemplu mă ocup printre altele și de IT, chiar de vreo 30 de ani și mai folosesc termeni ca „information delivery”. Dacă luați exprimarea „LIVRAȚI-MI” în mod independent așa cum ați evidențiat-o cu litere mari, poate să însemne multe: livrare de mâncare, bunuri, servicii etc. Dacă citiți și cuvântul următor „informațiile”, eu consider că exprimarea mea a fost corectă. Cursanților mei le recomandam ca la examene să citească întrebarea de la un capăt la altul ca să-i înțeleagă sensul. Vă recomand și dumneavoastră același lucru și îmi cer scuze dacă v-am tulburat cu exprimarea mea.

  • Urbanisti, „unii” impreuna cu proiectanti care ne iau o caruta de bani pe proiecte isi bat joc de noi, fac proiecte incomplete, in bataie de joc si atunci cei de la urbanism ne poarta pe drumuri din cauza lor.
    Vina este in mare masura a proiectantilor, si eu sunt puryat pe drum de cateva luni si sunt mintit mereu si mi se spune ca cei de la urbanism sunt vinovati.
    Am vetificat si am constatat ca mint cu nerusinare dupa ce iti cer o gramada de bani pe proiecte.

    • Nu, vina este a celor care le aprobă. Eu pot să cer orice, gen să fac o casă în formă de săgetă și cu seceră pe ea, decorată cu trei trandafiri. Cineva trebuie să-mi spună că ea nu corespunde din punct de vedere arhitectural pentru a fi ridicată într-un oraș. Aceste lucruri sunt prevăzute în legi, dar șmecherii din administrație – care ei înșiși au case hidoase – modifică tot felul de acte, le țin ascunse și dau aprobări oricui vrea să facă un vrej de fasole cu care Jack să se urce în cer. De-asta nu sunt publice actele, de-asta nu se dau răspunsuri la cereri, de-asta e ascuns tot. Din ce alte motive credeți?

  • Bine ați spus doamna Cristiana, sunt de acord cu dumneavoastră.
    Arhitectul bistrițean să nu facă comparații cu Clujul. Pe noi ne interesează Bistrița. Să facă comentarii despre cum ar trebui să fie orașul nostru, dacă are cumva idei…, dar nu are.

  • Doamna Sabau, aveti dreptate. Dar eu ma refer la altceva, ca nu primesc deloc autorizatie din cauza unor proiectanti mincinosi si care ar trebui inainte de ati lua bani sa te informeze cum si ce este corect sa construiesti, si ei au obligatii si trebuie sa respecte legile nu sa ia bani si sa faca avioane.
    Traiesc multi in acest oras , ei ce lasa in urma?
    Dar cu cat e suprafata mai mare si constructia mai inalta cu atat bani sunt mai multi.
    Sunt situatii in care se fac presiuni pe urbanisti pentru unii investitori de catre politic si chiar seful mare, nu conteaza, musai trebuie bloc intre case si multe altele.
    Eu am cumparat teren sa mi fac o casa si stau cu frica ca in vecinatatea mea se va face un bloc sau un service auto.

    • Ce să lase? O cocină jenantă, o dovadă a faptului că sunt niște impostori care nu au făcut școli serioase. Pe un arhitect adevărat îl recunoști după felul cum își asortează hainele. Indiferent de ce poartă e o armonie de culori, de bun simț. Cei care arată ca niște verze murate băgate în borcane sunt niște impostori. Casele sau clădirile pe care le desenează sunt exact ca și ei, urâte, nefuncționale, insuportabile. Arhitectura e o facultate grea, de 6 ani. Cu singura condiție să o faci la timp, la stat, într-un centru universitar consacrat, nu la Mintiu, în timp ce prăjești grătare cu rectorul care ulterior face închisoare pentru diplome false.

    • Acuma „cetatene care-ti pasa”, cind ti-ai luat terenul nu te-ai interesat daca-i in oras? Ai crezut ca-i la tara? Nu te-ai interesat ce se mai poate construii in zona ta? Mai mult ca sigur ca nu! Si acuma ce pretentii ai? Sa nu construiasca vecinul ce-i da voie legea, ca tu vrei casa si-ti ia panorama? Asta deja e o logica sparta? In oras nu exista zona exclusiv case!!

  • Informam pe cititorii de pe TIMP ONLINE ca maine 2 Iulie la Curtea de Apel Cluj avem o mare batalie de dus fix din aceasta cauza. B-ta Civica si Partidul Verde precum si Comitetul Oamenilor de Afaceri vreo 30, reprezentati de un parton vom expune Inaltei Instante un intreg set de legi incalcate cu non- salanta de Primarie, si edilii care tot pe linie de urbanism au incalcat niste legi cu privire la asa zisa modernizare a Pietei Centrale data prin hotararea de CL nr.86din30.05.2018 privind aprobarea documentatiei de Avizare a lucrarilor de investitii din Piata Centrala. Inca din 2018 odata cu simulacrul de dezbatere publica organizat de Primar se ascundea publicului cele cinci variante de proiecte privind Piata ,fiind ales unul singur dupa pofta Primarului, cel mai distructiv cu Mediul. Astfel de la bun inceput cu buna stiinta contrar legilor a fost incalcat flagrant legea 52 din 2003 privind transparenta decizionala. Au mai fost incalcate legile .(2) Legea. Spatii Verzi 24 art .5,7,10, 12,17 (3)OUG195 din2005 art.70,71,7590.Legea 313din2009 art8. reg. sp. verzi ,Legea 7din 96 Legea urbanismului .art,12,13,14,16,19 . In mod normal trebuia demult ca cei de la Curtea de Conturi , DNA , Politie, Parchet sa se autosesizeze si sa faca verificarile necesare la Primaria B-ta. Astfel de situatii nu le vom putea intalni in restul Europei civilizate decat la o tara cu zeci de administratii cu mari probleme PENALE si care nu se mai opresc in ciuda faptului ca la CEDO se castiga in draci procese cu cetatenii care le pierd in Romania. Dar si la noi acolo unde functioneaza JUSTITIA ong-urile, activistii de Mediu castiga procese rasunatoare. Numai la Bucuresti, colegii de la ECO CIVICA si cei de la SALVATI Bucurestiul au castigat 167 procese cu primariile de sectoare si cu Primaria Generala , toate fiind pe linie de urbanism. Este inadmisibil ce se intampla la B-ta adica un urbanism crunt care pt. cetateni este CIUMA si pt. ei cei de la stat este MUMA ! Rusinos, periculos, ticalos acest sistem neobolsevic de tip balcano-romanesc !

  • Distinși cetățeni, problema nu este la PSD, ci la noi, noi suntem cei care ținem în viață acest hoit politic, cu caracter profund infracțional. Noi suntem cei ce ieșim la vot, într-adevăr, de regulă într-un procent scăzut, și votăm așa ceva, fără votul nostru acești inși, de o nesimțire crasă, nu ar fi acolo și nu ne-ar râde în nas. Într-o lume civilizată, cică, spre care, declarativ, tindem, acest cadavru politic ar fi fost îngropat de foarte mult timp, dar într-o țară și comunitate precum cele ale noastre, el dăinuie, câștigă alegeri, jefuiește țara și folosește funcția publică precum pe propriul buzunar. Nu este de mirare comportamentul acestor inși, asta știu, asta fac, li s-a permis în permanență să facă așa ceva, nefiind taxați niciodată, lucru care s-ar fi putut s-au sar putea face prin vot. Dacă noi nu pricepem că alesul trebuie să fie în slujba noastră și nu noi la mofturile și hachițele sale, niciodată nu se va schimba nimic. De fiecare dată când manifestă un comportament superior, lipsit de decență și aplecare înspre cetățean, orice politician ar trebui sancționat aspru și să nu mai fie votat în veci, dar mă întreb, se întâmplă așa ceva? Din păcate, nu. Cu cât sunt mai șmecheri și mai persiflatori, cu atât sunt mai temuți și mai ignorați în activitatea lor, dar fără a fi sancționați, ceea ce este un imens paradox. Se pare că inșii au priceput că aroganța, nesimțirea, lipsa de acțiune pentru cetățean și bădărănia le sunt de folos și îi întăresc în raport cu comunitatea și nu-i vulnerabilizează. Se pare că jumătatea de secol de comunism prin care a trecut țara noastră a lăsat urme adânci și greu reparabile, frica și supunerea față de niște aleși care trebuie să fie slujbași ai comunității și nu stăpâni ai acesteia, încă persistă și sunt bine înrădăcinate în conștiința comună, iar până ne vom debarasa de ele mai trebuie să treacă mult timp. Am spus și mă repet, cu riscul de a plictisi, până nu ne vom debarasa de niște găști politice puse doar pe jaf, pe a prosti cetățeanul, pe a-l manipula, dezinforma și ține în sărăcie și subdezvoltare, pentru a-l controla, nu vom avea șanse reale de progres, nu vom putea vedea luminița de la capătul tunelului, înăuntrul căruia suntem. Acești inși nu ne văd și nu secomportă cu noi decât așa cum ne și consideră, ca proștii lor de care se folosesc când au nevoie, la fiecare ciclu electoral.

  • Domnu harhitect, dacă cu cei ca dv. se sistematizează și urbanizează orașul Bistrița, nici nu-i de mirare că arată cum arată, iar dv. nu vedeți (sau vedeți și credeți că-i bine).
    Dacă nu știți, v-o spun eu – gratuit- COMPARAȚIA NU-I UN ARGUMENT.
    Degeaba spuneți de Cluj una și alta, au și ei problemele lor, dar care nu le scuză pe cele ale Bistriței (oraș pe care dv. îl vedeți frumos, așa cum arată în prezent)
    Frumosul este o categorie estetică și se exprimă și în funcție de gust,educație, pretenții, etc.
    Dar dacă n-avem ?

  • Felicitări d-le Peteleu!!! Singurul cons local care își merită banii. Singurul care ne reprezintă! Din păcate psd =pcr și Camelia Tabără se plictisește mereu când se discută probleme de interes public. Dute „duoamna” și lasă-ne!!!

  • Vorbim de urbanism? Oameni politici ? Nu. Ar trebui sa vorbim de ce inseamna estetica, bun gust, pregatire profesionala, viziune.Nu avem asa ceva.Nu ne pricepem, angajam oameni care doresc orasul lor emblematic intr-un sens sau altul.
    Sau sa vorbim de manipulare, camuflare a adevarului, adica minciuna.Intr-un cuvant eufemism politic.Este la moda.

  • „Peștele de la cap se împute” – spune un proverb care apare în întelepciunea mai multor popoare și care se referă la corupția dintr-o comunitate, corupție care începe de la nivel înalt. Așa și cu Urbanismul orasului Bistrita unde nu există specialisti pregătire în arhitectura la conducerea acestui important domeniu. De mai bine de 10 ani functia de „arhitect- sef” este detinută de un inginer- constructor în persoana doamnei Monica Pop (coincidentă de nume cu renumitul medic oftalmolog Monica Pop). Si pentru ca bulibășeala haosului urbanistic să fie deplină , Serviciul serviciului Urbansim al municipiului Bistrița este tot un inginer-constructor, în persoana domnișoarei Dana Bilegan.
    In aceste conditii, în care Urbanismul din Primăria Bistrița este condus de 2 ingineri-constructori, primarul Ovidiu Crețu – pe care nu-l dă inteligenta afară din casă- a avut ultimul cuvânt în aprobarea autorizațiilor de construire și în dezvoltarea arhitecturală haotică a orasului. Faptul că în ultimii 10 ani nu a existat un arhitect-șef specializat pe urbanism, care să-și impună viziunea în mod profesionist și totul s-a realizat la întâmplare a dus la tot felul de ciudătenii edilitare sau peisagistice precum blocurile mov, struți si mere de plastic statui mutate aiurea, ceea ce a adus orașului Bistrita „faima” nemeritată de „Caracalul Ardealului” (Caracalul a intrat in legendă ca fiind locul în care s-a răsturnat carul cu proşti).
    Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/

  • Mai am un singur dor, în liniștea serii..
    Ca Crețu (!) să prindă un MANDAT adevărat.
    Locuri (eligibile) sunt chiar și în Bistrița.

  • D-le POP nu mai am nevoie de autorizatia lor . sa si-o bage in c…r ! Mi-am inscris casa la impozite si taxe am platit o suma frumusica pe ultimii cinci ani iar procesul cu iesirea din indiviziune si inscrierea gratis prin instanta merge mai departe. Nu e nici o graba decat sa treaca COVIDUL. O zi buna si stiti ce o zis DABIJA ala care intreaba de grija altuia si care nu si-o vede din cauza preocuparilor fata de altii .

  • Mah fratilor! Pe Compozitorilor si Lipatii cine a dat certificate de urbanism si autorizatii? Ca si acolo sint zone de zici ca-s ghetouri! Nu cumva Sabinas? Nu cumva Gaftone le-a semnat? Ce mi-s blocuri ce mi-s case. Inca la bloc e mai aerisit! Oare astea sa fie „cochetele casute” pe care le vrea d-na secretar? Daca da, prefer la bloc.

  • In titlul articolului se pune intrebarea(Ce patesc cei prea insistenti ? ) iar domnul Peteleu face referire la faptul ca dansul ca si consilier nu a primit raspuns in 30 de zile, si se intreaba cam cum si ce au de indurat cettenii contribuabili. Reamintesc d-lui Peteleu si TIMP ONLINE ce am patit eu in sala mare de sedinte din CL. Pai am fost singurul cetatean contribuabil din B-ta care a fost ejectat de Militia Locala de doua ori din CL si sunt mandru pt. asta. Odata ca am depasit 3 minute in alocutiune pe probleme de Mediu si Urbanism si a doua oara doar pe probleme personale tot pe Urbanism si batjocura de la ei . Si asta oi tine-o minte !

  • POPICA nu sunt smecher. Legea 7 a Cadastrului din 2020 modificata imi da acest drept atins si lovit de comunistii din administratie ! Chiar nu sunt smecher nu ma pricep, nu ma ascund sunt curat !

  • Să vă povestesc eu ceva: am avut eliberat un certificat de urbanism în care_mi spuneau ca pot construi locuință colectiva parte și doua etaje +mansarda. Durata proiectului a fost de 10 luni, pina am găsit proiectant, pina am obținut avizele, etc. Am fost atenționat de arhitect ca s_ar putea sa nu vrea gaftone sa semneze, dar mi_am asumat, că dacă în certificat scria negru pe alb am zis ca e act oficial. Înainte cu 30 zile să expire certificatul l_am depus pentru prelungire. O formalitate. Și surpriză!! Primesc adresă prin care mi se comunică faptul că nu pot sa_mi elibereze prelungirea că madam gaftone nu vrea sa semneze!! Am un teren de 30 ari, nici o deosebire între terenul meu și terenul de mai jos de ANL_uri pe care sint construite DOUA Blocuri nu unul. Spuneti_mi va rog frumos cine este aceasta doamnă secretara gaftone, care refuza sa prelungească un certificat, care, repet, este o formalitate. Vroiam sa investesc și eu un bănuț. Vreau sa o întreb pe aceasta doamnă în luna în care a refuzat sa_mi prelungească certificatul dânsa a luat salariul??? Și dacă l_a luat cum justifică faptul acesta? Am înțeles că e jurist. Atunci trebuie să știe că prelungirea este obligatorie. Dacă nu știe, înseamnă că nu are ce căuta acolo unde este. Cum de alții construiesc pe terenuri între case bloculete și mie mi_a refuzat? Cine i_mi plătește mie banii înapoi pe avize și proiect? Ca doar scria negru pe alb că pot! Asta ar trebuii să cerceteze Politia și DNA!!! ÎNSEAMNĂ CĂ CEILALȚI AU DAT MITĂ? O PRIMĂRIE PLINA DE CUMETRII ȘI OAMENI INTERESAȚI DE BANII MEI. AI MEI! Oare dacă le dau mită vin și ei la lucru pe șantier? Că dacă vin la muncă eu le dau! Asta este povestea mea. Am luat la Mureș o bucata de teren similara și sa vedeți surpriză! Cu același arhitect din Bistrița în 3 (trei) luni am avut autorizație. Atunci ce vorbim?

  • Domnule Paul, credeti ca, daca era condusa de arhitecti lucrurile stateau altfel?
    Din surse primarul nu da voie nimănui sa ia decizii, au avut un arhitect cu experienta, credeti ca l au consultat sau ascultat vreodata?
    Cel mai mare arhitect, economist, inginer, este Cretu.
    Tot ce vedeti in oras i se datoreaza acestui om in zadar dati vina pe unii sau altii , el decide fara semnatura lui orice act este nul. Sigur ca unii slugoi nu indraznesc sa l contrazica.

  • Dna Cristiana, ziceați ca arhitectul trebuie recunoscut după cum își asortează hainele, ca trebyie sa fie impecabil îmbrăcat, ca ăștia de la noi sunt urâți ca imobilele ce le proiectează, pai, in aceeași logica, Dvs ca jurnalista, de ce nu va luați deux pieces, tocuri și, mai ales, de ce nu va tencuiți fata cu 3 rânduri de fond de ten?
    Ca așa văd eu jurnalistele care se respecta…
    Apropo, funcționarii care se îmbracă din 1900 toamna cu salarii de 7-10.000/luna din taxele și impozitele plătite inclusiv de arhitecți, corespund codului vestimentar? Dar aleșii locali???
    Apropo, Steve Jobs era bine îmbrăcat sau nu cu ale lui vesnice malete negre și blugi??? Și, vorba aia, nu doar ca-și permitea financiar, dar a fost și un trendsetter inclus in moda…
    Deci, hai sa sa ne dam fiecare cu părerea la ce ne pricepem… de Dvs nu am auzit sa fi avut ceva studii in moda. Sau?

    Care va sa zică: contează cât de lung am parul, nu cât și cum gândesc, după Dvs…

    bai, ăștia de sunteți arhitecți, sa va luați de mâine costumul când ieșiți in șantier ca cine știe cu cine va întâlniți?!…

    • Da, așa zic. Pentru că atunci când mă întâlnesc pe stradă cu anumite doamne arhitect, dintr-o dată văd un spectacol de armonie, indiferent dacă poartă o fustă și o bluză simplă, o pereche de pantaloni sau un palton. Pentru că mai întâi de toate un arhitect e un artist care nu cred că trebuie să abdice de la artă. Dacă se duce pe șantier, desigur că își pune cizme de cauciuc, dar și la acelea asortează ceva pentru că bunul gust e în ființa sa interioară.
      În ce mă privește eu nu sunt prompteristă. Este adevărat că cititorii de știri făcute de jurnaliști sunt considerați ei înșiși adevărații jurnaliști, dar ei nu fac altceva decât să citească de pe un prompter ce îi livrează un jurnalist de teren și să asculte în cască producătorul.
      Cred că așa fac și cei mai mulți dintre așa-ziși arhitecți: ascultă de imobiliarul care plătește și execută pentru bani orice monstruozitate. Dacă percepția despre presă este cea descrisă de dvs., dați-mi voie să vă spun că aceasta e percepția mea despre majoritatea arhitecților.
      Dumnezeu să-l ierte pe domnul Emil Lefelmann. Nu era zi în care să mă întâlnesc cu dânsul și să nu-mi ceară să îl sprijin în vreo luptă împotriva prostului gust. După ce a murit, nu mi-a mai cerut nimeni nimic.

  • Iar orașul Bistrita e al bistrițenilor și trebuie sa fie funcțional pt ei, sa se dezvolte, oamenii sa aibă varietate si de locuințe. O oferta mai mare scade prețul. Dacă se opresc investițiile, oare n-au de câștigat doar cei care reușesc? Asta se dorește?
    Nu vreți sa ne comparam cu clujul, dar cu ce sa ne comparam? Cu Telciu???

    Ca, între altele, Bistrita e și oraș medieval promovat in scop turistic pt cei 2–3000 turiști/anual nu înseamnă Ca trebuie sa rămânem cetatea din 1900 ca o enclava buna de scos la mezat pt turiști… Bistrita trebuie sa fie buna de locuit pt bistrițeni, nu buna de vizitat pt turiști… ca, și așa, in afara de 3 obiective turistice, tot hoarda de privilegiați indieni din centru rămâne pe retina vizitatorilor… bine, in afara de mere, struti, fântâni arteziene din plastic, sula de la prefectura și, evident, magistrala pârtie de schi!

  • Din câte știu eu nimic nu se face fără semnătura primarului. Ceilalți „vinovați” sunt rotile care duc motorul,că noroiul ajunge prima data la roți, e adevărat, dar când ajunge la „motor” e bai. Se știe că primăria e sub asediu PSD (PCR) și nu mulți angajați au curajul să se pună de a curmezișul conducătorului Crețu, dar sunt totuși câțiva curajoși, pentru care am tot respectul. Păcat că sunt băgați în aceeași „oală” cu lingăii.

  • Se pare că nu întotdeauna e de vină funcționarul superior, dar cu siguranță poveștile care circulă prin târg sint în bună măsură adevărate! Am auzit și eu relatări de la diverși oameni care așteptând autorizația, să primească adresă cum că_i lipsesc anumite acte din dosar deși el se jură că erau acolo. Și altele, cu dat la unii și la alții nu. Și da! În zona de jos a orașului. E un haos acolo. Oare DNA nu vine la urbanism. Ca are dreptate omul de afaceri de la alt ziar. Ia ajuns cuțitul la os. Foarte bine ca a făcut plângere la Diicot sau dna! Sa le verifice pe toate și pușcărie să facă. Acuma la bătrânețe. Prea se cred Dumnezei!

  • Oricine are dreptul sa fie prost dar unii abuzeaza de acest privilegiu.
    Nu convingi nedumeritule /cetateanul plătitor de taxe.

    • bravo…bine punctat ,,oarecare,care esti !! toata lumea pleaca de la prezumtia de nevinovatie…dar se vehiculeaza sume ..pe holurile din anumite institutii …se aude de anumite sume…in euro ,ca doar nu vorbim de lei aici…au auzit si procurorii …….Mafia functioneaza!!! ,,,e aici …sunt gasti…vreo trei filiere ..cum zicea,, omul de afaceri…in alt ziar…Asteptam …fara sa convingem, stam prosti ,….doar functionarii sunt destepti …ca doar au ajuns pe competenta , pe concursuri, pe bune acolo…sunt calificati pe postul pe care il ocupa ….altfel orice peisagist ar putea fi urbanist sau macar arhitect, si orice absolventa de Kogălniceanu privat… ar putea ajunge secretar… !!

  • Din parcurgerea comentariilor, cu regret în opinia mea, concluzia este una singură.
    După cei 30 de ani, de hibridă democrație, noi, cetățenii, cei ce votăm reprezentanții, nu reușim nici astăzi, să ne debarasăm de frica acumulată până în 1989 și jalnic este că am transmis-o și urmașilor.
    Refuzul identității, care conform dicționarului limbii române ,, A-și spune numele, calitatea etc. prezentându-se. ” este edificator pentru foarte mulți dintre noi. !!!
    Cetățeni, respectați semenii, nu îi jigniți, nu fiți împotriva aleșilor, a funcționarilor din administrație, decât prin argumente, susțineri adevărate, nesubiective, pentru ca în final, rezultatul, să fie o rezolvare cât mai eficientă a problemelor comunitare.
    Aleșii, ce ne reprezintă pe o anumită perioadă, trebuie urmăriți, combătuți prin acțiuni legale, respectoase, prin implicare verbală , scrisă și este necesar a fi urmăriți cu atenție în tot ceea ce întreprind, pentru că, oameni sunt și pe noi ne reprezintă.
    Greșeala, în opinia mea, este că după fiecare scrutin, cetățeanul se culcă pe o ureche și astfel, alesul, prin înălțimea funcției, puterea ei, prinde curaj, caută soluții, în a obține avantaje pentru el, pentru grupurile de interese și influență din jur.
    Sunt o mulțime de comentatori ce doresc anchetarea unor fapte din partea DNA-ului, DIICOT-ului, etc. privitoare la activitatea aleșilor și ale administrației publice, dar, nimeni nu își asumă responsabilitatea acțiunii, nici cetățeanul, nici politicianul, nici jurnalistul și atunci ???
    Fiecare, justifică inacțiunea, cu argumentele ce îl avantajează, are păreri, sau idei prin anonimat.
    Fără a fi lipsit de modestie, vă rog să vizualizați o speță personală transmisă prin articolul din ,, De ce și de la cine și-a cerut scuze publice consilierul local PSD Camelia Tabără ” distribuit la data de 01 februarie 2019 pe Timponline
    Am acceptat scuzele și indiferent de interpretări, de scenarii, că scuzele au fost, așa și așa,…
    consilierul în cauză, a respectat prevederile legale, ceea ce pentru mine, ca cetățean, a fost o confirmare că alesul a înțeles rolul în comunitate.
    Privitor la intervențiile d-lui consilier local Peteleu Ioan, ale doamnei secretar general al Municipiului Bistrița Floare Gaftone, vă rog să vă aplecați în a obține informații conforme , legislației în vigoare privitoare la atribuțiile acestora, la acțiunile, sau inacțiunile acestora, la înscrisurile depuse în dosarele instanțelor de judecată, aflate pe rol, sau arhivate.
    Unii, o, să susțineți că în cazul acțiunilor în instanțe, sau dat soluții împotriva reclamanților cetățeni, pe adevărurile prezentate și susținute de către executivul administrației bistrițene.
    Nimic mai fals.
    Conform unor practici judiciare, interpretate și aplicate ( probabil în linia protocoalelor) au fost date soluții în avantajul autorității executive a administrației publice locale, adică a primarului.
    Prin tot felul de mijloace, ( în opinia mea ilegală reprezentarea în instanțe a Consiliului Local prin angajați ai primăriei, adică subordonați ai primarului, și chiar prin neinformarea autorității deliberative- Consiliul Local- ), se refuză a depune la dosarele instanțelor având ca obiect anulare de acte emise de către Consiliul Local, toate informațiile solicitate de către reclamant, admise și dispuse de către instanță.
    Înscrisurile emise și arhivate la administrația locală, refuzate a fi depuse la dosarele cauzelor în instanțe, în interesul ascunderii adevărului, confirmă respectul pe care după alegere îi este atribuit electoratului, respectul pentru aplicarea legii.
    Ca și o concluzie a mea , probatoriul prin înscrisuri solicitat, admis de către instanță, dar refuzat a fi depus la dosarul cauzei și nesancționat, nemotivat prin soluția instanței
    este motiv de interpretare a unei soluții eronate.
    Aceste practici ale administrației municipiului Bistrița, sunt toate în detrimentul cetățeanului comunitar.
    Personal, confirm că, în ultimii ani am solicitat eliberarea de înscrisuri conform prevederilor legale de la executivul Municipiului Bistrița reprezentat prin Primar și inexplicabil acestea nu au fost onorate.
    Pentru informații suplimentare, accept dialogul prin acest online cu persoane ce-și declină identitatea.
    Cu deosebit respect.

  • Prostia este infinit fascinanta decat inteligenta.
    Inteligenta are limitele ei.
    Prostia nu.
    Sa persisti in a arunca cu noroi este vizibil ca nu ti ai rezolvat anumite smecherii pe la primarie.
    Este bine de descalcit aceste ite .

  • Nu știu de ce se simt deranjați unii de întrebările lui Peteleu. Oare nu așa este normal în democrație? Nu de aceea este acolo, sau trebuie să ridice mâna la semnul primarului cum fac alți consilieri?! Felicitări d-le Peteleu pentru ce faceți!! Cât despre d-na Gaftone, din punctul meu de vedere, e o femeie – „bărbata” care are curajul să să ridice capul în fața lui Crețu, ceea ce multi bărbați nu o fac pt că nu au curaj nu pt că nu ar vrea. Cred că cei care sar cu comentarii răutăcioase, sunt chiar dintre aceea care nu au „sânge în instalație” să și țină capul sus și atunci vorbesc și atacă pe la spate că atât pot face și ei. Iar restul postacilor pro – Crețu, sunt pupatorii de serviciu pe care îi doare în c..r de oraș și de oameni atâta timp cât au scaunele calde sub fund. … Și acum scaunele la cap că vă pregătiți de plecare!!! Adios!!!

  • Dacă și sub acoperire vorbești codificat înseamnă că ai vrea să spui ceva dar nu prea ai ce… dute mai gândește-te și revino. Altă întrebare!!

  • Citez
    Oare ceea ce afirmă doamna secretar general nu este cumva in curtea dânsei ? Cine gestioneaza HCL-urile si documentele anexate acestora ? Documentatiile de urbanism nu sunt anexa la HCL-uri? Chiar am consultat legislația. HCL-urile si anexele (Documentatiile de urbanism) au caracter permanent, însa contractele de achizitie publica si documentele de plata au termen limitat.Primarul a bifat bine in interventie.Oare cunoaste dânsa legile ? Ar trebui sa fie mai ” BARBATĂ” atunci cand intervine și sa țină legislația “ în degetul mic”. Imi dau seama că-i place să se audă vorbind. Din punct de vedere al profesiei =zero

  • Citez
    Oare ceea ce afirmă doamna secretar general nu este cumva in curtea dânsei ? Cine gestioneaza HCL-urile si documentele anexate acestora ? Documentatiile de urbanism nu sunt anexa la HCL-uri? Chiar am consultat legislația. HCL-urile si anexele (Documentatiile de urbanism) au caracter permanent, însa contractele de achizitie publica si documentele de plata au termen limitat.Primarul a bifat bine in interventie.Oare cunoaste dânsa legile ? Ar trebui sa fie mai ” BARBATĂ” atunci cand intervine și sa țină legislația “ în degetul mic”. Imi dau seama că-i place să se audă vorbind. Din punct de vedere al profesiei =zero

    • Vezi că ți ai schimbat numele dar ai uitat să schimbi și comentariul :))) Sunteți de tot rahatul :)). Pentru asta sunteți platiti???

  • Este mult mai usor sa creezi inteligenta artificială decat sa combati prostia naturala nu i asa Petre nedumeritul?
    Sunt atat de vizibile unele lucruri din anumite comentarii ca nu mai lasa loc de interpretare,

  • Sunt un om care n are n a avut treaba pe la urbanism dar am observat ca se arunca cu noroi de cate ori apare un articol despre acest serviciu. Este bine de stopat aceste practici, sa se adreseze unde trebuie , dar parerea mea ca anumiti investitori nu si pot rezolva potlogariile si apleleaza ascunsi sub difetite nume la acest online, oameni lasi .Sunt institutii care pot verifica daca se fac sesizari dar sa improsti cu noroi ascuns cu nume false e o mare lasitate.
    Sa te duci sa strigi pe holurile institutiei diferite lucruri, fa plangere cu dovezi.
    Eu ii spun bravo acedtei doamne secretar ca are puterea sa nu cedeze la presiunile din partea investitorilor si a primarului.
    Este de notorietate ce face acest primar, de la el pleaca toate, le da nas unor neica nimeni de investitori care au in spate politicieni bazati si orasul arata sub orice critica, cu blocuri amestecate cu case si alte spatii, nu se respecta nicio regula.
    Cu prostia omeneasca e greu sa lupti.

    • Asa este Maftei. Foarte bine punctat din nou. Bravo. Ai observat foarte bine cu urmatoarele precizari: intradevar cind se pomeneste de urbanism citiva postaci intra in actiune sa le apere pe vedetele serviciului sub nume false si cu banuiala ca sub acele nume false, de altfel foarte curajoase, s-ar afla chiar persoanele vizate. In rest ai intuit corect totul.asa este.

  • Ca sa stiti si voi, aveti dreptate, si cred ca si voi sinteti de acord ca rufele trebuie sa fia curate, asa ca sint de acord cu spalatul lor orucum, la dna, la politie, la vot..voi functionari sinteti de acord?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS