Actualitate

Cum începe școala la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” unde se lucrează deja la corpul A

(FOTO) La Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, unde a început reabilitarea corpului A, ar fi nevoie de două schimburi pentru ca să se poată ține orele cu toții elevii. Însă Bistrița este deocamdată în scenariul galben și vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale – a VIII-a și a XII-a. 

În condiții de scenariu verde, lucrurile ar sta diferit, a declarat pentru Timp Online profesoara Susana Gălățan, directorul CNLR.

”Noi putem asigura săli de clasă pentru tot învățământul gimnzial și pentru toate clasele a XII-a și învățământul primar dimineața, dar clasele a IX-a, a XI-a și XI-a vor veni după amiaza la școală. Va fi un program dificil pentru cadrele didactice. Pentru elevi va fi un program normal de școală, cu ore de 50 de minute, pauze de 5 minute. Vom începe orele la 7.00, se termină la 12.30 cu primul ciclu, avem o oră ca să dezinfectăm tot, iar de la 13.30 intră seria a doua până la ora 19.00”, a spus Susana Gălățan.

Directorul CNLR spune că majoritatea profesorilor își doresc să-și înceapă fizic orele. ”Școala online a adus și multe plusuri pentru că foarte multă lume a învățat să integreze în ore tot felul de elemente multimedia care asigură lecților acel elemente de noutate care, până acum, nu era în lecția clasică. Din păcate, partea de evaluare se desfășoară greoi. Dacă noi stăm să evaluăm oral, asta înseamnă foarte mult timp alocat evaluării, iar evaluările scrise trebuie concepute în așa fel încât să se asigure obiectivitatea evaluării, ceea ce este, la multe discipline, destul de complicat să asiguri obiectivitate în momentul în care dai evaluare online”, a spus ea.

Potrivit sursei citate, mai ales pentru elevii de ciclu primar este foarte importantă revenirea în bănci pentru că nu se poate avea pretenția de la părinți să lucreze ca niște învățători cu copiii lor. ”Foarte mulți copii sunt la serviciu și copiii sunt singuri și fiecare face ce știe”, a spus ea.

Regulile care se vor aplica în școli, în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care ar urma să fie emis miercuri seară.

De luni 8 februarie, atunci când începe semestrul II, majoritatea elevilor merg fizic la şcoală, însă vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de Covid-19 din fiecare localitate. Reamintim că, din 9 noiembrie 2020, toate școlile au trecut în scenariul roșu (lecții online).

Sursa foto: Facebook Nicoleta Mureșan

12 comentarii

  • Separatoarele de plexiglas, o afacere pentru firmele “ acreditate “
    La fel ca si deja apusele izolete, pe care guvernul PNL a dat grămezi de bani!
    Ce bine că ați votat dreapta !
    PS Liceul Liviu Rebreanu se reabilitează datorită PSD.

    • Din cauza PSD, Liceul Liviu Rebreanu nu s-a reabilitat timp de 30 de ani. Picau tavanele în capul elevilor, tencuiala de pe pereți, mobilierul și interioarele erau jalnice. Nu știu cum nu vă e rușine să deschideți gura! Mergeți oriunde în țară să vedeți dacă mai găsiți un Liceu cu 1700 de elevi în centrul unei reședințe de județ lăsat 30 de ani de izbeliște așa cum a fost lăsat Liviu. Și e o minciună că nu au fost bani. Doar în ultimii 12 ai administrației Crețu, PSD i-a dat mai mulți bani lui Dorel ca să-și vopsească părul și să-și pună pozele de glob-trotter în revista glosy a Primăriei. De handbalul și tenisul care întăresc procentele n-are rost să mai pomenim. PSD – o mare mizerie!

  • Pentru cei care nu privesc cu ura in suflet si nu cauta vinovati unde nu sunt , pot sa spun ca orice entitate care nu poseda/nu are in proprietate un imobil , nu poate legal sa faca reabilitari /reparatii la acel imobil.Maiestuasa cladire a fostului liceu german se afla in proprietatea Forumului German si nu in proprietatea statului roman.Din acest motiv a fost greu sa se aloce bani pentru reabilitare .Acest lucru s-a intamplat („intamplator!”) in urma unor „aranjamente” care s-au facut in timpul guvernarii PSD , intre Primaria Bistrita si Forumul German. Amanunte puteti afla de la purtatorul de cuvant al primarului municipiului.Din acest moment trebuie sa ne bucuram cu totii ca o cladire asa de frumoasa venind din trecutul german /sasesc al orasului va putea bucura ochii trecatorilor si peste o suta de ani cand in mod sigur nu vor exista nici PSD nici PNL. Aceasta este speranta mea.

  • Principala conditie pentru începerea semestrului II cu revenirea elevilor în bănci, în conditiile pandemiei de COVID-19, este asigurarea obligatorie a unui set de măsuri de igienă în şcoli. Astfel, la revenirea elevilor în colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs, de către personalul cabinetului medical școlar, iar în cazul colectivităților unde nu există asistență medicală permanentă triajul va fi efectuat de către cadrul didactic, pentru identificarea copiilor care prezintă semne de îmbolnăvire. De asemenea, este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor pe cale transmisibilă în această perioadă, în special, pentru bolile respiratorii. In acest sens, purtarea măștilor este obligatorie.
    O altă măsură o reprezintă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesențiale pentru procesul de învățământ, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii. De asemenea în şcoli se vor crea toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă — asigurarea de apă și săpun și obligativitatea spălării mâinilor.

  • Sa pupați voi PSD ca dacă nu era PSD nici in ziua de azi nu se reabilita liceul!!!! Speram doar sa dispară macaraua aia din curte pana începe școala!!!!!!!!!!!!! Este cel mai mate pericol!!!!! In rest Terminați cu a da vina pe cineva și apreciați ca se face! Ca se face ptr noi Deștepții pământului! Suzi sa aibă grija ca macaraua aia este pericol maxim!!!! Doamne fereste ca ss intampla atâtea!!!

  • Le va fi foarte greu si elevilor si părintilor copiilor care vor merge după masa la scoală, nu numai profesorilor, va fi un fel de seral. Sălile de clasă ar trebui dezinfectate intre cele doua serii de elevi, scimbul 1 si schimbul 2, deci le va fi greu si doamnelor de la cuŕatenie.
    Tot orasul s-a isterizat pentru desființarea a două clase vocationale și s-au găsit solutii.
    De ce nu s-ar gasi niste spatii potrivite si pentru copiii care daca va incepe scoala on site vor fi nevoiti sa-si desfăsoare orele seara, pe întuneric, intr-un șantier?
    Pentru ca nici unul nu e „Iris a mea” sau ai altora?

    • Nimeni nu vrea sa fie in aceasta situatie si daca ar fi fost solutii sunt sigur ca s-ar fi luat. In situatia epidemiologica actuala nici nu prea au unde muta elevii respectivi altundeva.
      Trebuie sa existe si cateva generatii de acestea de sacrificiu, pentru a le fi bine altora pe urma o perioada lunga de timp.
      Oricum si elevii care sunt in schimbul de dimineata ar invata tot intr-un santier.
      Atata timp cat nu sunt alte solutii viabile nu prea are rost sa ne plangem, atat timp cat se lucreaza ceva. Eu am facut in total 3 clase in schimburi, dintre care 2 au fost de dupa masa, o parte mare a timpului am fost intr-un santier la scoala, dar nu aveam ce face, lucrarile trebuiau facute si cam la fel trebuie facute si acum.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.