Social

Cum își bat joc funcționarii statului de afacerile românilor întorși din străinătate. Cazul Narcisa Stoian

Revenită în țară în urmă cu trei ani după ce a muncit ani buni în Canada unde s-a bucurat de foarte mult succes, Narcisa Stoian, managerul cofetăriilor Mon Jardin Patisserie din Năsăud și Bistrița, a ajuns la capătul puterilor, hărțuită fiind de instituțiile statului român cărora nu a acceptat niciodată să le dea mită ca să fie lăsată în pace.

Povestea pe care ne-a spus-o este lungă, dar relevantă pentru o țară ”defectă”, cu instituții setate să omoare inițiativa privată, în care lucrează oameni lipsiți de onoare și de cuvânt, puși pe căpătuială și rău intenționați.

Cu lacrimi în ochi, Narcisa Stoian ne-a relatat că, în 4 decembrie 2018, la cofetăria din incinta B1 Retail Park din Bistrița, fără să fi existat vreo problemă sesizată de vreun client sau vreo reclamație, a mers o echipă de control de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud care a analizat produsele din vitrină, calitatea lor, a luat la puricat toate avizele ca să vadă termenul de valabilitate a produselor.

”Existau pe avizul din data de 1.12.2018 trei bucăți de prăjitură Ferrero Rocher. După nu știu care lege a lor, 48 de ore are termen de valabilitate orice produs de patiserie și cofetărie. Au spus că fiind deja data de 4 decembrie, cele trei bucăți de prăjitură sunt expirate și noi reprezentăm cel mai mare risc pentru consumator și punem în pericol viața consumatorului. Nu erau expirate, având în vedere graficele fluxului tehnologic. Noi avem o documentație foarte stufoasă HACCP care prevede care e termenul de valabilitate la fiecare produs, chiar avem un tabel nominal în care se specifică, în funcție de ingredientele pe care le folosim, cât termen de valabilitate are fiecare. Mai mult, Odonanța 42/2005 spune că termenul de valabilitate pentru produsele alimentare se stabilește de către producător, prin răspunderea acestuia, sau prin colaborare cu unități de cercetare și laboratoare specializate după experimentări prealabile. Deci mie, producătorului, îmi revine dreptul de a stabili termenul de valabilitate în funcție de ingrediente, grafic tehnologic, temperatură de păstrare. Sunt multe criterii. Inițial, ni s-a dat amendă 5000 de lei, iar când m-am dus să prezint documentele care mi-au fost cerute de o angajată, am luat și textul Ordonanței 42/2005. Am încercat să-i explic că nu are cum să fie o prăjitură expirată după 48 de ore din moment ce trebuie să stea 24 de ore până o pot porționa să o pun în vânzare. Asta înseamnă că sunt obligată să o vând în aceeași zi? Am mai adus și alte documente din care rezulta că, în alte magazine existau alte produse de cofetărie pe care scria că au valabilitatea 12, 14 zile. Mi-a luat hârtiile și mi le-a aruncat pe jos. M-a întrebat cine mă cred eu să o învăț pe dânsa cum să-și facă meseria? Eu i-am spus, cu tot respectul, că e plătită și din banii mei și am întrebat-o ce lege aplică. S-a ridicat de la birou și a plecat”, a explicat Narcisa Stoian.

Imediat după acest incident, ea a înaintat o plângere la instanță, dar neștiind cât de mari sunt capcanele sistemului judiciar românesc, că trebuia să fie reprezentată de un avocat, să facă tot felul de preîntâmpinări, ea s-a adresat simplist instanței de judecată fiindcă era convinsă că dreptatea e de partea ei. Surpriză însă. Cererea ei a fost considerată nefondată și a pierdut pe fond procesul. Când a primit sentința, era în Canada, în vacanță cu copiii.

Având termen de depunere a unui apel, a luat legătura cu un avocat și a continuat demersul în instanță. Se întâmpla în luna iunie 2019.

”După nici trei sau patru zile, neștiind domnii de la CJPC că eu am făcut apel, au venit din nou în control, de data aceasta chiar Felix Manta – la vremea aceea comisar șef – cu încă un angajat. Cei doi au comandat o cafea cu lapte specialitatea casei de 120 ml la prețul de 5 lei, dar au cerut ca această cafea să fie fără lapte. Aparatul de cafea o dă la 90-95 ml în aceste condiții. Apoi au luat cinci bucăți de macarons pe care le-au cântărit cu un cântar neautorizat metrologic. În cofetăria noastră la data aceea nu exista un cântar autorizat metrologic neștiind că trebuie să am așa ceva în unitate, nevânzând nimic la suta de grame, iar din cinci bucăți cântărite de către dânșii, trei corespundeau. Eticheta era de circa 10 grame. Trei dintre bucățile de macarons aveau 11-12 grame, iar două aveau 8, respectiv, 9 grame. Aceste două motive au făcut pe cei doi domni să ne amendeze cu 8500 de lei. Au spus că noi furăm clientul. Pentru un gram de macarons cântărit cu un cântar neautorizat? Mai mult decât atât, neavând cu dânșii un pahar gradat cu care să măsoare cafeaua s-au dus la vecinii noștri și au luat de acolo un pahar gradat, au răsturnat cafeaua în el și au spus că are doar 90 ml. Acestea două au fost motivele pentru care am fost amendați cu 8500 de lei”, a spus Narcisa Stoian.

Întrucât nu era în țară la vremea celui de-al doilea control, la întoarcere a cerut imediat o audiență la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

”Am considerat că am toate drepturile să mă prezint în fața unei instituții care să mă poată ajuta fiindcă am considerat că sunt hărțuită de această instituiție, CJPC. În 17 am aterizat la Cluj, iar în 18 m-am înscris într-o audiență la domnul prefect Ovidiu Frenț având în vedere că, cu mulți ani în urmă, am lucrat și eu în Prefectură. Am mers pe bazele legale, nu prin prieteni, m-am înregistrat jos, la Registratură, a doua zi am așteptat la ora 10.00 când am fost chemată și am ajuns la domnul prefect cu acest proces verbal pe care l-a considerat și dânsul un abuz. A fost invitat domnul director Felix Manta în biroul domnului prefect pentru a discuta motivele pentru care s-a dat această amendă pentru cele 1-2 grame care lipseau la acel produs. Când a venit domnul director și-a făcut mea culpa încercând să explice că, de obicei, în restaurante, un șnițel scrie că are 180 de grame, iar în farfurie primești 60-80 de grame. Domnul prefect i-a atras atenția că diferența de la circa 10 grame la 9 grame nu e același lucru. Recunoscând că a fost un abuz, domnul director i-a spus domnului prefect că o să aibă dânsul grijă de acest proces verbal mai ales că nu știa că eu am făcut apel la primul proces verbal și eram în litigiu, motiv pentru care, am înțeles eu, legea prevede să nu mergi în timpul unui litigiu să reverifici unitatea. A promis de față cu mine și cu domnul prefect că va anula procesul verbal, și-a cerut scuze față de mine că s-au întâmplat lucrurile așa”, a spus ea.

Narcisa Stoian a plecat de la Instituția Prefectului mulțumită că lucrurile s-au rezolvat rezonabil în urma acestei discuții, dar avea să constate în scurt timp că a greșit contând pe cuvântul și onoarea unor oameni, care pur și simplu una au spus, alta au făcut.

”La domnul prefect am fost în 19 iulie a.c. și au aș fi avut termen până în 26 iulie să depun contestație fiindcă acel control fusese în 26 iunie și aveam termen 30 de zile. M-am bucurat că nu trebuie să o iau de la capăt cu întâmpinări, proceduri și contestații primind asigurări că va anula procesul verbal directorul Manta. În 30 august 2019, mă pomenesc însă cu un domn de la ANAF Năsăud care mă informează că firma mea este executată silit pentru suma de 13.000 de lei pentru amendă neplătită la CJPC. Domnul mi-a arătat că procesul verbal din 26 iunie nu e anulat și că a fost dat în executare silită. Întâmplarea făcuse că domnul prefect Frenț, întorcându-se de la Zilele Coșbucului în 15 august, a oprit la noi la cofetărie la Năsăud, a servit o cafea și o prăjitură și i-a cerut soțului meu numărul meu de telefon să mă felicite pentru ce am făcut acolo. Așa am avut eu numărul dânsului în telefon și mi-am permis ca, în prezența domnului de la ANAF să îl sun și să-l întreb ce se întâmplă totuși. A răspuns, mi-a spus că nu se poate așa ceva și m-a invitat în 31 august să merg la dânsul cu toate documentele. După 30 de minute, m-a sunat însă înapoi să-mi spună cu deosebit regret că acel director Manta și-a dat demisia sau a plecat după 3 sau 4 zile de la discuția pe care am avut-o în cabinetul prefectului, neanulând acel proces verbal așa cum a promis, lăsându-mă cu o datorie de 13.000 de lei față de stat despre care domnul prefect a spus că nu se mai poate face nimic. Efectiv am început să plâng. Eu am mers la dânsul să-i cer ajutorul și efectiv m-a băgat în groapă”, a spus Narcisa Stoian.

Întrucât în zilele următoare, ANAF urma să-i blocheze conturile, Narcisa Stoian a luat legătura cu un avocat, a depus o contestație la acel proces verbal, chiar dacă era tardivă, ca să se suspende executarea silită până la găsirea unei soluții.

”Pe baza certificatului de grefă, executarea s-a suspendat temporar. Am cerut din nou o audiență la domnul prefect. Dânsul mi-a spus că nu se mai poate face nimic. Eu am aflat că se poate face anularea actelor administrative, dar mi-a spus că nu își asumă. Situația nu a rămas nicicum. Domnul prefect mi-a spus că încearcă să vorbească încă o dată cu domnul actual director al CJPC cu care am încercat și eu să intru în contact înscriindu-mă în audiență, dar e plecat în vacanță pentru două săptămâni. Ulterior, domnul prefect mi-a spus, printr-un mesaj, că anularea actului administriv se poate face doar de Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor sau de către instanță. În final mi-a scris că îi pare rău și că îmi dorește toate cele bune. I-am răspuns că îi mulțumesc pentru urările de bine, dar îl asigur că nu mi-e deloc bine. Aș fi așteptat susținere chiar în instanță”, a spus Narcisa Stoian.

Cu datoria către stat neștearsă, ea e decisă să meargă mai departe până când va reuși să găsească pe cineva care să-i facă dreptate.

”Eu nu spun că domnul prefect e vinovat, dar dânsul ar putea lua măsuri și să insiste pe lângă noul director al CJPC pentru a rezolva problema care a rămas așa nu din cauza mea, ci din cauza acelui domn director care a fugit ca un laș. Putea să-mi spună că nu anulează nimic, să merg să plătesc sau să contest. Pur și simplu m-au mințit. Dacă domnul prefect mă trimitea cu domnul director al CJPC să primesc o hârtie în scris, cu siguranță că lucrurile stăteau altfel, dar eu m-am trezit după două luni executată silit pentru o sumă dublă față de amenda inițială. Dacă eu, om civilizat, aș fi înțeles că așa stau lucrurile, nu mă duceam să plătesc o jumătate din amendă sau să o contest? Sunt dispusă acum să merg până în pânzele albe. Aștept să văd cine iese președintele României și merg să îi spun ce se întâmplă în țara aceasta că poate ei nu știu că angajații din instituțiile publice – nu știu din ce motive – când ei ar trebui să se bucure că sunt afaceri și oameni care investesc și ajută la economia țării – ne tratează cu superioritate și cu aroganță și cu dezgust”, a spus ea.

Plângând, Narcisa Stoian ne-a spus: ”Mă simt călcată în picioare de statul român. Nu aș putea să-mi bat joc de clientul meu. Consider că îi tratez pe toți la fel, indiferent de unde vin. Eu fac personal fac toate macarons cu mâna și sunt zile când fac 700. Nu apuc să le cântăresc pe fiecare. Unele au 12-14 grame, iar altele pot avea 9, dar per ansamblu nu îmi bat joc de nimeni. Nu aș putea să-mi bat joc de investiția mea. În cele două cofetării din Năsăud și Bistrița sunt investiți 150 de mii de euro, bani munciți din greu în străinătate. Am venit și am pus tot ce am la bătaie pentru a crea locuri de muncă, pentru a forma profesional format din tineri. Am angajat tineri de 19-20 de ani luați de pe băncile școlii, i-am instruit, i-am învățat igiena personală. Lucrăm cu toate actele în regulă, certificate de sănătate, protecția muncii, autorizații de incendiu, corespundem din toate punctele de vedere. E o birocrație îngrozitoare, un angajat din unitatea mea stă toată ziua cu hârtii în mână. Îmi asum afacerea asta pentru că fac ceea ce-mi place și nu pot să-mi permit să-mi bat joc de firma mea apreciată în urmă cu câteva luni la Topul firmelor bistrițene ca fiind pe locul 1 la microîntreprinderi și nu pentru că eu câștig atât de mulți bani, ci pentru că sunt om cinstit și declar toată cafeluța, tot ceaiul și tot macarons de 2,99 lei. Toate sunt trecute prin casa de marcat. Plătesc impozit pe profit, pe încasări și tot ce ține de legislația în vigoare. Am insistat pe lângă angajatele mele să se poarte exemplar cu toți clienții, să înțeleagă că ei sunt foarte bine primiți la noi, iar calitatea prăjiturilor îi face pe oameni să se întoarcă. Nu e duminică seara în care să închid magazinul fără să fie golită vitrina”, a spus Narcisa Stoian care a ținut să le transmită un mesaj tinerilor din Diaspora.

”Dragii mei tineri din Diaspora, pe care toți politicienii vă invită să vă întoarceți în România, interesați-vă înainte la ce veniți sau așteptați ca cineva să vină și să corecteze ce se întâmplă în România. Este un sistem defect care se joacă cu banii tăi, cu nervii tăi, te distruge pentru faptul că îndrăznești să fii altfel. Eu nu am dat niciun leu mită nimănui. Când a venit un organ de control la mine în unitate, eu mi-am cerut din start scuze: nu vreau să vă jignesc oferindu-vă ceva. Nu pot te aștept cu tava pregătită sau cu pachetul pus. Nu fac așa ceva pentru că mi-e frică de Dumnezeu. Toată lumea îmi transmite: dă și tu, că așa se face, ca să fii lăsată în pace! Dacă și eu voi da și vom da cu toții, o să continuăm cu această societate defectă, care e bazată pe hoție, care nu declară nimic la stat, unități întregi care nu au pornit casa de marcat la ora deschiderii. Pentru ce ne zbatem noi, tinerii? Ce vreau eu pentru copiii mei? O societatea defectă? Categoric, nu. Eu vreau o societate în care tânărul și omul să fie satisfăcut de rezultatele muncii lui. Este greu, dar se poate”, a spus Narcisa Stoian.

În urmă cu doi ani, Narcisa Stoian spune că a mai avut un control de la ANAF, iar funcționarul i-a spus: ”Nu ți se pare că acest local e prea frumos pentru un oraș de rahat ca Năsăudul? Ascultă doamnă! Nu veni cu hârtii la mine! Eu sunt trimis să dau amenzi și să închid unități. Pentru 12 lei bacșiș pe care îi aveam pe masă, la vedere, într-un borcan, am fost amendată cu 1500 de lei. Am plătit jumătate pentru că mi-a spus contabila să nu-i pun pe cap Fiscul că nu mai scapă de ei. M-am dus și am plătit 750 de lei plângând pentru 12 lei bacșișul fetelor. Știți ce mi-a spus domnul? Să-i ascund, să-i pun în spate să nu se vadă”.

La un alt control, a fost amendată fiindcă a fost găsită o mică pată de mucegai deasupra dușului personalului, unei angajate îi lipsea boneta, iar copilul ei se juca în vacanța de vară fiind găsit punând castraveți într-un borcan la cofetărie: ”Mi-au spus că nu am autorizație să pun castraveți murați. M-au amendat cu 2000 de lei și a trebuit să plătesc 1000 de lei. Și nu mai suport, nu mai pot. Trebuie ca instituțiile statului să înțeleagă că unii dintre noi nu suntem aici să ne batem joc de stat și de clienți pentru că ne-am bate joc de noi. Noi suntem cei care stăm zile și nopți nedormite ca să putem plăti contribuții la stat, salarii pentru cei 8 angajați pe care îi avem. Ne este foarte greu, să știți. Lună de lună plătesc analize peste analize, carnete de sănătate, protecția muncii, împotriva incendiilor și câte altele nu le plătesc”, a spus ea.

Toate acestea în condițiile în care tot internetul este plin de gospodine care fac prăjituri la comandă, fără nicio autorizație.

”Am depus sesizări la ANAF, la DSP, la DSVSA și chiar la CJPC, dar aceștia din urmă au refuzat să o înregistreze nefiind organ abilitat să verifice așa ceva. Am menționat cel puțin 5 doamne care la nivel de Năsăud-Rebrișoara și localitățile învecinate fac platouri de prăjituri chiar și pentru evenimente făcând concurență neloială. Trei instituții au dat trei răspunsuri diferite: una că nu are autorizație să intre pe teritoriul persoanei fizice să verifice, alta că a dat amenzi și a treia că nu îmi poate spune ce măsuri s-au luat din motive de confidențialitate. Eu am spus că eu nu am nimic împotrivă ca acele persoane să nu mai facă prăjituri dacă e pasiunea lor, ci să iasă la suprafață, să plătească taxe și impozite, să își asume această meserie așa cum o facem și noi. Îmi asum ce spun că jumătate din angajații Primăriei Năsăud comandă prăjituri făcute de anumite doamne pe care eu le-am menționat în acea sesizare pentru că sunt mai ieftine, li se livrează la domiciliu, iar eu cred că fac acest lucru și pentru ca să ne distrugă pe noi, ceilalți care lucrăm legal, plătim taxe ca să aibă dânșii din ce bani să-și ia salariile ”, a spus Narcisa Stoian.

CITEȘTE ȘI:

65 comentarii

 • Ce vreți să spuneți cu asta? Că angajații de la stat își iau salariile de la ”mămicile care fac prăjituri” și trebuie să le protejeze pe ele? Și ce rău a făcut Narcisa Stoian dacă a cerut angajaților statului să stopeze munca la negru dacă ea înseamnă produse alimentare neverificate de nimeni, servite la nunți și alte evenimente? Acestea nu pun în pericol sănătatea oamenilor? Chiar nu putem înceta o dată pentru totdeauna cu nesimțirea asta crasă și bătaia de joc la adresa celor care dau bon fiscal? Nu înțeleg logica dumneavoastră.
  Dar industria asta nesimțită a nunților la negru are cineva vreodată de gând să o ia la puricat? Să cântărească porțiile, prăjiturile, să ceară facturile pentru fiecare serviciu prestat?

 • Impresionanta poveste! ADEVARATA – asta este Romania anului 20 20… cu singura precizare ca e doar unul din milioanele de cazuri!!! Asa se intampla si la inmatriculari… unde trebuie dosar plic, asa se intampla si la garda de mediu, la gaz, la toate institutiile … sa nu vorbim de primarii cu autorizatiile lor!!! Asa este gestionat sistemul… sa te omoare nu sa te ajute sa cresti si sa te dezvolti!
  Stiti gogoseria de pe Independentei???? Donuts???? afacere inceputa de o familie de tineri intorsi din America… faceau si ei gogosile cu mana lor, serveau personal, era extrem de curat si de cochet… dupa nici un an au pus lacatul!!! DE CE???? CULMEA!!! nu din lipsavanzarilor!!!! Deoarece , de ex. cand vine sanepidul in control nu se uita cat e de curat sau daca e curat… primul lucru e sa-ti ceara foaia semnata si completata cu data si ora la care ai facut curatenia!!!!

 • Asta se întâmplă intr-o tară unde totul este politizat,din păcate cu lipitori de afișe,rude incapabile si amante siliconate.Nu am nici cea mai mică sperantă că in viitorul apropiat lucrurile se vor schimba in bine.OPC e o institutie necesara,dar cu oameni bine pregatiti, cu salarii decente si APOLITICI,din păcate nu e așa.Doamna a investit multi bani,timp,pasiune,suflet.Are cativa angajati,plătește taxe si impozite,dar nu dă șpagă si nu face campanie așa că din păcate va fi nevoită să renunțe.Angajatii vor trece in somaj,doamna va pleca inapoi in Canada,iar noi o să cumpărăm produse din Supermarket cu termen de valabilitate de doi ani,pline de E-uri si toxine.Cei vinovati,POLITRUCII,vor continua să facă averi,sa ne mintă,iar noi ne vom certa intre noi care suntem mai de dreapta sau de stânga.
  PĂREREA MEA!

 • Nu mă cheamă Cristina. În primul rând. În al doilea rând, dacă dumneavoastră și tot restul cu pensii speciale sunteți niște defecți, dați-ne voie și nouă celor care nu vrem să fim ca și dumneavoastră – cei care ați construit comunismul și l-ați lăsat moștenire progeniturilor voastre – să trăim așa cum ne dorim. E voie sau trebuie să vă plătim o taxă pe aerul pe care îl respirăm? V-o plătim duminică, la vot.

 • Doamna Stoian trebuia sa studieze legea (OG 2/2001)sau sa apeleze la un profesionist si sa afle si dansa ca un proces-verbal de constatare a unei contraventii poate fi anult doar de catre o instanta de judecata nu de catre institutia sau agentul constatator. Dar ea ca orice roman a incercat sa ,,indulceasca” putin factorul politic sa fie ajutata si ea putin dar uite ca nu s-a prea putut. PS. Nu neg faptul ca a putut sanctionata abuziv sau daca s-a constatat o mica incalcare a legii (un gram/ doua grame) putea fi aplicata masura avertismentului.

  • Stimate „cetatean onest”, e adevarat ca necunoasterea legii nu inlatura obligatia persoanelor de a se conforma legii si de a raspunde pentru incalcarea ei dar in aceasta speta, extrem de detaliata, doamna Stoian, in prezenta prefectului si a unui functionar superior a mizat pe buna lor credinta. Asa cum descrie doamna, s-a inscris in audienta respectand protocolul pas cu pas, nu a incercat sa „indulceasca” nicmic. Sunt ferm convinsa ca si dumneavoastra cunoasteti faptul ca aveti posibilitatea de a merge in audienta la reprezentatii unor institutii, in cazul in care va simtit nedreptatit sau aveti diverse cereri si obiectii, pentru a gasi o cale de rezolvare a situatiei.

   Imi doresc sa aflu ca prefectul va lua masurile care se impun in acest caz!

   Si exact cum spune doamna Cristiana Sabau, duminica e vremea sa ne amintim de toate aceste nedreptati !!!

  • Imixtiunea unui functionar public in exercitarea atributiilor altui functionar public in speta solicitarea de a anula un proces verbal sau de nu aplica legea sau de a o aplica in mod discretionar se numeste trafic de influenta. Doamna in cauza ar trebui sa cunoasca aceste aspecte dupa cum relateaza ea doar a ,,lucrat,, la prefectura.

 • Deci femeia are coloană vertebrală, bun simț, inițiativă, se știe pe lege, a lucrat în prefectură.
  Hai, liberalii, puneți-o prefect, că și așa vă plângeați că nu aveți specialiști! Un om de calitate, luați-l și puneți-l în capul mesei unde se iau deciziile!

 • In tara asta ar trebui ca fiecare roman sa aiba propria afacere. Doar asa ar intelege si panaramele de mai sus ce inseamna sa fi patron si ce inseamna sa iti fure angajatii statului banii din buzunar. Practic te talharesc cu acte. Ma gandesc uneori cum dracu avem tara noastra la ce haite de lingai si nesimtiti traiesc pe aici. In Romania o duci bine daca opui putina rezistenta. Daca ai caracter si vrei dreptate pleaca din tara impacat si nu te uita inapoi niciodata.

 • Buna dimineata, vreau sa va spun ca am intrat in cofetaria „Mon Jardin” de la Bistrita si am ramas incantat de curatenia din unitate,de felul in care este aranjata- cu mult gust si de bun simt, fara sa fie strident „ornata”….Dar in primul si in primul rand conteaza gustul prajiturilor…pai nu este savarina mai delicioasa ca aici si nici macarons mai gustoase si sa regasesti in ele gustul specificat pe eticheta. Felicitari pentru ce ati realizat si capul sus ….nu se face primavara cu o floare, dar dupa ce prima floare infloreste incep si celelalte sa-si deschida…ochii 🙂

 • Daca isi face presa treaba se pot rezolva multe. Nu fara pierderi, clar. Ma tot uit cate mentalitati a schimbat Romania te iubesc. Continuati tot asa si va fi bine.

 • Este nevoie de controale, dar nu așa de detaliate.
  Verifică domnule temperatura din frigider, curățenia, siguranța alimentelor, că există apă curentă, rece, caldă că materia primă și produsele sunt depozitate corespunzător, și lasă oamenii in pace.
  Să te apuci să cântărește “firul de păr” mi se pare prea mult.
  La fel și regula că nu ai voie să pui un borcan pe tejghea, pentru ca vânzătoarele să primească câteva monede, de la clienții multumiți e absurdă. Așa e peste tot in Copenhaga.
  Tot in Copenhaga nu este obligatorie acoperirea capului, am văzut și vânzătoare îmbrăcate cu haine de stradă și nu le dă nimeni amendă.
  Nici măcar nu trebuie să-și facă analizele să lucreze in Alimentația Publică.
  Lăsați oamenii in pace! Controlați în mare că totul este Okay, nu cu microscopul!

 • Esti tendentios.
  Când iei o tava de 1 kil si te apuci sa o portionezi în 100 de bucati nu îti ies toate bucatile exact la fel.
  De fapt conteaza când îti cântareste prajitura sa aiba 1 kil, nu-i asa?

 • Sincer îmi pare rau pentru Narcisa.A sperat ca va fi bine dacă se întoarce acasă. Ce i se întâmplă este de noaptea minții. Cei cu anumite funcții se comportă ca in comunism.Nu am învățat să respectăm munca celorlalți.

 • Noi suntem singurii vinovați !
  Nu vrem sa ne rupem de trecut si de proastele obiceiuri ! Nu respectam nicio lege , nicio regula , nicio promisiune ! N-avem rusine nici cuvânt !
  Copii duc mai departe ce-au vazut la părinți .
  Suntem o societate bolnava si leneșă care supravietuieste devorând putini indivizi sănătoși si harnici .
  Statul roman in sensul de administrator al bunăstării si garant al viitorului nației , nu exista ! Exista doar acest sistem mafiot , putred de corupt , care anihilează promp orice încercare de schimbare in bine .
  25 de ani m-am luptat cu acest sistem , acum am renunțat !
  N-am decat o viata si atat cat a mai rămas din ea vreau sa o trăiesc in liniște alături de familie .

 • Ptr.toti cei care doresc să vină acasă:
  Oameni buni stați acolo că bine stati,peste 20 de ani să spuneți copiilor voștrii că a-ti avut o țară,vă spune un om care lucrează cinstit minim 10 ore pe zi și-o târâi de pe o zi pe alta.Ne-au luat tot gaze,petrol,păduri,fabricile le-au dat la fier vechi iar pe locul lor au aparut hipermarketuri,la bandă la Leoni cu voi si cu banii câștigați la Kaufland,țara asta nu mai are leac.
  Îmi pare rău de săraca patroană,si îi recomand să se întoarcă înapoi în Canada,păcat.

 • Deși nivelul prestațiilor avocațiale este adesea jalnic (și aici făcându-și locul incompetența sau comoditatea), oamenii trebuie să se dezvețe de obiceiul de a apela la factorul politic sau la cel superior administrativ pentru rezolvarea unei probleme (cum se făcea curent în epocă) și să consulte un specialist (în cazul de față un jurist) competent (nu doar cu diplomă).
  Față de datele din enunțul problemei – dacă ar fi fost dovedite ca reale – în cel mai rău caz doamna primea un avertisment în instanță, dacă i se adresa în termen și în condițiile formale prescrise de lege.

 • Oho ….doamna STOIAN ! Putintica rabdare ! Pana o sa ajungeti ca mine sa va milogiti la incompetentii statului din Primaria B-ta pt. eliberarea unei autorizatii de constructie platita acum 12 ani mai aveti mult de asteptat. Pana o sa primiti o judecata dreapta de la Justitia plina de cumetrii din B-ta si care dureaza tot de 12 ani mai aveti multi neuroni de omorat. Tara este frumoasa nu are nici o vina, pacat insa ca este populata cu nenorociti multi .

  • Iar te bagi in seama mosule.Diferenta intre tine si doamna e ca intre rahat si cacat.Ea a muncit din greu in strainatate,a venit cu banii in Romania,a investit,da de lucru la oameni ,plateste taxe si impozite la greu,pe cand tu ai stat la stat si ne-ai ascultat,iar pt asta primesti si pensie speciala babana din banii platiti de doamna.Ca tu nu ai respectat legea si ai construit o casa ,apoi te-ai gandit sa ceri autorizatie de constructie e fix treaba ta.
   PAREREA MEA!

 • Toti cei care sunteti supusi unor asemenea abuzuri nu mai taceti! Luptati pentru drepturile voastre, nu va mai lasati calcati in picioare oameni buni!

 • Felicitări doamna Stoian pentru curajul d-voastră de a vă lupta cu aceste specimene de oameni infecți care pe salarii câștigate tocmai de pe urma muncii celor ca d-voastră, calcă mediul de afaceri în picioare, scriind amenzi cu o sete de nedescris. Vă înțeleg toți cei care au trecut sau trec prin așa ceva și o spun în cunoștință de cauză. Mulți însă se complac situației, oferind binecunoscutele ,,atenții” și merg înainte. Cred că ar fi cazul ca aceste aspecte să apară cât mai des în presă.

 • Drama din articol precum nr mare de comentarii denota o situatiie trista in tara inca. Imediat dupa deschiderea unui magazin in urma cu doua decenii am fost cālcat si amendaf de garda financiara care pe vremea aceea era mare scula….. asa buni erau ca dupa ce institutia s a destramat au ramas pe drumuri neghiobii. Astazi societatea este impartita in patru parti inegale : 1-“ trantorii (o mare parte din bugetari) 2- “ astiia” (asa cum ne -a numit doamna citându-l pe domnul ) care trudesc pe unde pot si o parte din banii impozitati deja – i trimit acasa pentru batrani spitale doctori etc – NU contribuie la bugetul de stat .3 meseriasii – fac prajituri acasa si le vand la negru repara garduri, zugravesc, zidesc etc. NU contribue la bugetul de stat 4 Antrprenorii -Patronii – Nesātuii aceia care platesc salarii de mizerie la angajati dupa taxele carora se infrupta si trântorii de la pozitiia 1 si care sunt victimele acestora. Ei sustin functionarea tārii

  • Adica lui Nea Ion sa-i crape obrazul de rusinea ta ma Balane? Gros obraz ai! Ca talpa de la papuc!

 • Este obligatoriu să afișezi gramajul?
  In străinătate scrie doar : cafea mică la filtru 15 lei, cafea mare la filtru 20 lei.
  In vitrină vezi un Tiramisu mic cu prețul afișat: 20 lei,
  Tot in vitrină vezi un Tiramisu de dimensiunea unui tort mai mic: 80 lei.
  La restaurant tot așa, nu se scrie gramajul:
  1. Pasta Carbonara :120 lei
  2. Pește spadă SĂLBATIC, (nu din crescătorie), cu spanac PRĂJIT merișor ECOLOGIC, pure de cartofi NOI, făcut cu lapte de la vaci Jersey hrănite cu IARBĂ, ( adică nu fân sau concentrate) ciuperci de PĂDURE (nu din seră) sare de Himalaya, și maioneză făcută cu ouă de la găini LIBERE ( nu de Avicola). Preț 180 lei
  Nu scrie nicăieri câte grame are peștele și nici cât de mare este portia de Spaghetti Carbonara.
  Nu mai afișați gramajul!

 • Slavă Domnului că mai există oameni precum doamna Stoian. Poate că măcar pentru o clipă dă la o parte vălul acesta al ipocriziei odioase care ne face pe toți să suportăm duhoare mocirlei. Tare ne-am bucura să fie mult mai multe și mai puține Dana, de-astea.

 • Astia care scuzati comportamentul autoritatilor in situatia aceasta aveti un loc special rezervat in iad. Sau poate sunteti una din pocaitele alea care fac prajituri acasa fara sa plateasca impozite. Una din alea cu 5 copii dar care nu plateste impozite la stat sa le sustina educatia sau sa le dea un exemplu pozitiv. Alta venita din sua care acolo stia respecta legea, aici in Romania nu, pentru ca poate. Cand merg duminica la adunare sa deschida urechea bine gospodinele astea la zicala dati Cezarului ce-i al Cezarului ca li se aplica si celor care lucreaza la negru.

 • Hai sa mergem la vot sa zdrobim ciuma rosie!!Daca spunem iar ca toti sunt hoti,ca oricum iese Iohannis,ca nu am chef(ca acum trei ani cand am validat banditii),ne trezim cu reprezentanta incompetentilor psdisti aproape de procentele lui Iohannis!!Toate organele statului(control,etc)sunt puse in functii de psd,pe criterii dupa chipul si asemanarea dintre ei,adica hoti,neamuri,neveste si prieteni!!

  • terminati odata cu hai sa dam in cap la lume!!!!! ce doamne? traiam in epoca de piatra?? aceste lucruri se intampla indiferent de partidele politice!!!! este vorba de oameni in sine! cei care controleaza si cei care vand sunt oameni nici buni, nici rai! de ce va credeti mai superiori??? Vi se pare ca gasca Turcan este mai onesta? cine era la conducere cand era PDL-ul? astia de vin acuma cu PNL-ul. vi se pare ca erau alti functionari atunci??? vi se pare! adevarul este ca acceptati sa inchideti ochii cu totii, sa incercati sa alunecati pe langa lege, sa fentati, functionarii la fel, si exista asa o complicitate tacuta intre toti …..ura asta cu care va credeti voi mai buni, va aduce si mai multa complicitate, fiecare va crede ca el are dreptate fiindca are in spate pe cineva etc….. hai sa urmam cu totii calea adevarului, sa nu mai dam mita, sa nu mai luam, sa nu mai incercam sa ne rezolvam problemele cu un telefon, sa nu mai apelam la o cunostinta, sa avem curajul sa reclamam orice este de reclamat nu sa stam sa ne uitam………………… este gresit total sa indemnam la razboaie pe teme politice!!!!! si cine sustine astfel de initiative este la fel de vinovat pentru tot ceea ce se intampla!apropo stiti cumva cine au angajat acei functionari si cu ce sustinere politica????

  • Cine a zis ca da in cap la lume?In trei ani ati dat tara peste cap ca sa l salvati pe dracnea!!Oamenii care nu fac parte din clanurile politice trebuie sa plateasca dublu produsele si serviciile!!Daca va meritati salariile si pensiile dublate de ce trebuie sa platim,noi ceilalti, inflatia si preturile crescute?Nu este razboi,este realitate!!

 • Le cunoastem pe mamici. una din ele e o proaspata mamica care a invatat meseria la mon jardin si apoi a plecat cu retele si si-a deschis business la negru cu ele, urat gest. O alta e o mamica cu multi copii intr-adevar dar pe care nu o obliga nimeni sa lucreze la negru. vinde non stop deci bani ar avea de unde plati taxe. Sunt atatea femei care sunt mame si muncesc si platesc taxe. Lasati vrajeala asta de 2 lei populista cu doua mamici care isi rotunjesc veniturile. Din asta traiesc si fac bani frumosi asa ca sa plateasca impozite ca noi restul fraierilor! Nu are nimeni nici o treaba cu activitatea nimanui, nu despre asta e vorba ci de evaziune fiscala. Platiti-va taxele ”doamnelor”.

 • Doamna Cristiana, stiu ca nu sunteti un ziar dedicat investigatiilor, dar dacă ați face o rubrică lunară, cel puțin, cu câte societăți au fost închise din excesul de zel sau incompetența unor functionari, ati avea mari surprize. Si ma refer aici la firmele romanesti, ca pe cele cu asa zis capital străin nu stim noi cum sa le astupam neajunsurile.

 • Numai faptul că o ”doamnă” zisă dANA (de Jersey ?) poate debita astfel de inepții, presupus secretate de glanda gândirii (cum altfel, că doar are și diplome), justifică dorința de schimbare radicală a mediului, care duhnește din ce în ce mai îngrozitor și de nesuportat. Atmosfera, ca tensiune interioară și ca grad de nemulțumire este doar cu câteva grade inferioară celei de acum 30 de ani.
  Și asta și din cauza lui ”las că merge ș-așa” în aria noastră de activitate (de fapt doar în raza noastră ) pi…..fiind pentru ăia…..

 • Eu vă invit pe dumneavoastră, politicoșii, să munciți ziua și noaptea, sâmbăta, duminica și în sărbători ca cei mai mulți dintre noi, privații, iar când să câștigați un leu de pe urma muncii dumneavoastră să vină o mămică profund creștină care stă acasă și ia indemnizație de la stat și să vândă la jumătate prețul (fiindcă nu plătește nimic la stat, nicio autorizație, nicio taxă, niciun impozit) ceea ce v-ați chinuit să produceți dumneavoastră legal, cu casa de marcat schimbată de vreo trei ori de stat. Dacă vă apucă brusc mila creștină, dacă bunătatea vă inundă în timp ce aveți și un control de la vreo patru instituții, vă fac eu statuie că cetățean de onoare nu pot și nici cruci transilvane nu am de dat. S-au dat toate de nu le mai știm numărul, așa că e mai onorant să nu ai cruce transilvană și să fii un cetățean cu statuie. Ok?

 • Doamna e in prag sa piarda cateva sute de mi da euro si voi tot nu ati inteles ca aici e vorba de niste abuzuri. Pur si simplu fuctionarii aia au vrut sa ii arate cine e sefu si voi va ca…ti pe voi ca 2 ca 100g.

 • Si eu personal ma bat de aceleasi probleme cu controalele de la stat , toti niste oameni ca si noi dar care ne considera evazionisti ceea ce nu este corect pt ca eu nu el spun lor ca vand viitorul copilului meu prin faptul ca indatoreaza statul pt a le plati lor salariile . E simplu sa mergi intr un magazin sau depozit sa faci control si sa dai amenda dar ce e greu e sa gasesti pe cei care nu platesc si sa ii aduci in legalitate nu sa ii amendezi . Dar stiti si voi ce e mai simplu . Pacat ! Am sa trec si eu doamna draga si am sa cumpar de la dvs cu mare drag pt ca vreau sa ramana profitul la mine in tara nu sa iasa afara .

 • Din pacate e ceva general,micii afaceristi sunt bataia de joc a institutiilor statului,pot povestii fara sa exagerez zeci …chiar foarte multe zeci de astfel de controale pe care le am indurat de circa 23 de ani,imi este draga tarisoara asta….dar unii conationali…iti provoaca pur si simplu greata,scarba,furie…de multe ori m am abtinut sa nu i strang de gat…dar m am gandit ca ar fi prea usor pt.ei,sper ca viata sa le o plateasca…sa indure macar un sfert din umilinta,suferinta ,stresul si batjocora indurata de noi astia mici…care i platim muncind de dimineata pana seara…:(

 • Asta așa a fost întotdeauna, antreprenorul este considerat din start evazionist. Scopul tuturor organelor de control este doar să dea amenzi pentru nimic și să închidă firme. Părerea mea personală (nedocumentată) este că atunci când un patronache clachează și închide șandramauna, la sediu la finanțe se comandă pizza, se sărbătorește. VICTORIE! Asta în timp ce funcționarii își plimbă bucile prin mașini noi, poartă blănuri scumpe, ceasuri de mii de euro, concedii numai pe-afară. Dar va veni ziua când nu vor mai avea pe cine controla.

  • Doru ni fi așe pesimist.Le dai curaj de geaba Câți vremelnicici zapcii o disparut si firmele o ramas…. ( Ducu ,Tusa …) să mai zic?

  • Gresit,nu toti antreprenorii sunt in aceeasi oala si asta este trist,sunt firme mari care fura la greu si o fac bine mersi de zeci de ani fara sa fie incomodati de acesti functionari publici ,stie toata lumea ce se intampla prin Cibela,stim cu totii ca (…) taie lemne ilegal de cand lumea, stim si de domnii cu alcoolu contrafacut si mai stim ca lor nu li se intampla nimic,de ce!? Stim si de ce dar asta este Romania anului 2019…..

 • Doamna zice sa o dam politicos orinde mergem. Atunci de ce drecu aproape oriunde merg dupa ceva documente pe la stat alea se comporta ca la masa pe plantatie (gen lehamite, lipsa chef) pana ma apuca dracii, urlu de doua trei ori si repede rezolva treaba!? Incercati voi sa rezolvati o treaba mai serioasa cu voie buna si bag mana in foc ca va poarta functionarii de va fac peri albi.

 • Pe durata vizitei în țară, de fiecare dată când am avut treabă în zona Kaufland -Mon Jardin, am cumpărat produse de acolo.
  Aveau ceaiuri de calitate. Designul interior, cu bun gust, vesel. Se vedea că sunt administratori interesați de satisfacția clienților.
  Am gustat un Roibos excepțional, aromatizat.
  Și regăsit prăjitura mea favorită Diplomat – E-X-C-E-P-Ț-I-O-N-A-L-Ă (scuzați dar opțiunile de formatare/editare a textului pentru comentarii sunt inexistente).
  Pentru că cu timpul mi-am restrâns comentariile online la acest ziar, îmi aduc aminte de articolele care anunțau deschiderea cofetăriei și sincer m-a încercat un sentiment partajat, de bucurie că uite , lumea se poate reîntoarce, riscă confortul unei vieți civilizate pentru a avea căldura umană a comunității între cei care te-ai născut și crescut plus faptul că dânsa crede că schimbarea începe de la fiecare, iar faptul că a oferit oportunități pentru tinerii de acolo părea să fie din perspectiva unui emigrant român interesat de actualitatea din țară, cireașa de pe tort. Uite , se poate reuși și în România.
  Mai ales că vedeam zâmbetul cald al doamnei Stoian în fotografiile respective. Zâmbetul acela sincer publicat reprezenta reclama perfect de a convinge cei plecați pentru a se întoarce, o poveste de succes de reintegrare.
  Ceea ce 10 campanii guvernamentale de publicitate gras sponsorizate, cu programe anunțate și trâmbițate , de diverși oficiali etc..nu ar reuși.
  Guvernul ,administrația locală dacă tot vrea să creeze un momentuum de restabilire a românilor în țară, ar trebui să înceapă prin a respecta oamenii care s-au reîntors deja și care încearcă să facă ceva.
  Dacă nu-i poate respectă, măcar să nu-i încurce degeaba.
  Dar și oamenii întorși, ar trebui să se organizeze.
  E mai simplu ca familiile deja reîntoarse să se întâlnească, să facă o organizație non-guvernamentală, care să aibă ca și obiect de activitatea facilitarea reintegrării , să dezvolte contacte cu avocați, contabili, comunicatori ,educatori etc..iar când au nevoie să apeleze la sprijinul respectiv.
  Dacă guvernul nu o face, sunt sigur că acei cetățeni responsabili o pot.
  Două, trei abuzuri de putere, cu funcționari de genul celor descriși mai sus, tratate ca și proces individual cu răspundere în drept civil, sunt un bun medicament pentru cei care găsesc să abuzeze de poziția lor.
  Plus presiune pe politicianul local.
  Lucrurile se vor mișca mai repede.
  Nu vă lăsați.
  Keep calm and sweet on.

 • Draga Narcisa, vreau sa iti spun ca si fratele meu a avut o afacere in Italia si am lucrat mult timp cot la cot cu el si, la fel ca in Romania, si acolo intampini probleme de toate tipurile dar, mai sunt unii care respecta cu onestitate strainul si il mai ajuta la fel cum facem noi cu chinezul care deschide la noi in tara un „king yum zun” ( nu stiu ce am spus, am scris doar asa) sau pe italianul care vine si cumpara fabrici sau pamant si investeste in tara noastra si castiga multi bani. In zadar fugim din tara noastra ca niste lasi si ne plangem la vecinul ca nu ne merge bine daca nu ne plangem cu totii la cine trebuie sa schimbam tara ramanand aici.
  Apoi, o chestie aberanta…dupa mintea unor comercianti mai am putin si va trebui sa fac cerere sa primesc autorizatie de la sotul sa pot avea relatii cu el. Da! Asa de absurd suna lucrul pe care il ceri de la unele gospodine care fie ca au blog fie ca gatesc acasa pentru cineva ele trebuie „sa iasa la suprafata” sa isi faca firma si sa plateaca si ele contributii la stat. Adica, poftim?! Eu nu fac servicii de genul, nu sunt in cauza. Dar mi se pare foarte aiurea ca acele persoane care fac aceste lucruri sa se inscrie neaparat in sistem doar de dragul de a plati taxe. Apreciez ceea ce faci la Mon Jardin, am gustat prajiturile tale dar puteai la fel de bine sa iti faci blog sau sa coci pentru altii fara sa iti faci firma. Nu te obliga nimeni. Insa acum daca tot ai intrat in sistem trebuie sa joci. E adevarat ca stresul e mare dar si castigul e pe masura. Revin la exemplul cu familia, cat am fost fata, (la fel ca gospodinele care fac un banut stand acasa ci NU muncesc la negru, pentru ca la negru munceste cel care lucreaza cu ziua la o firma nefiind angajat!!! cele care vor sa pretuiasca timpul, fac un banut prin munca lor. Ci nu vor sa stea pe facebook. Apropo, poate si statul pe facebook se va impozita candval), am putut sa fac ce am vrut, am mers cand si unde am vrut, am facut ce si cand am avut chef, fiindca am avut tot timpul din lume la dispozitie. Insa acum, casatorita fiind si avand copil deja lucrurile sau schimbat. Depind in totalitate de copil si sot. Nu mai pot face ce vreau. In opinea mea, consider ca la fel e si cu trecerea de la „gospodina” la comercianta. Odata ce ai intrat in hora trebuie sa joci. Sau cum spune italianul, daca ti’a trebuit bicicleta, pedaleaza!
  In final, spre incurajare, fruntea sus! Probleme in sistem sunt in orice tara. Nu am trait in multe tari dar mi’a ajuns sa traiesc intr’una si sa inteleg ca peste tot e la fel. Important e sa lupti cu intelepciune si sa te bucuri de ceea ce ai facut si faci! Dar nu poti cere unui om care pur si simplu face CEVA BUN, in loc sa piarda vremea, sa isi deschida firma doar ca sa treaca si el prin ce treci tu!
  Nu te lasa doborata! Be strong! Life is hard! 😉

  • Draga Bella ,doamnele alea care isi pretuiesc timpul facand prajituri acasa ca mai apoi sa le vanda pe bani,fura statul si restul cetatenilor care muncesc cinstit. La fel face orice persoana care presteaza o munca,un serviciu sau vinde ceva pentru care este renumerat iar din acei bani nu plateste taxe,taxe din care se renoveaza spitale ,se fac drumuri,scoli samd de care se bucura si ei in aceeasi masura ca si cetatenii care muncesc cinstit si platesc taxe. Nu vreau sa par absurd si prost inteles,nu din cauza doamnelor care fac prajituri acasa merge economia prost dar daca toti am plati taxe si daca toti am respecta legile (asa proaste cum sunt in unele cazuri) si daca am avea putin mai mult respect unul fata de altul si fata de mediul in care traim ,probabil am avea si noi o tara ca afara,schimbarea incepe de la cei mai mici si neinsemnati dintre noi,de la un ambalaj aruncat la gunoi si nu langa ,de la o chirie incasata si declarata de la cele mai mici si neinsemnate lucruri….zic si eu..

 • Perfect adevarat, e atata invidie la functionarii bugetari si prostie. Astia inca traiesc in comunism si tinerii care nu stiu cum era comunismul sa mearga in vizita la primarie, ANAF etc. sa intre si prin birouri si sa vada cum muncesc acesti trantori incompetenti, rautaciosi, angajati acolo cu intreaga lor familie.

 • Deci sa inteleg ca daca imi iese ciorba foarte gustoasa va trebui sa imi deschid firma iar copii si musafirii care ii pun la masa sa imi plateasca pentru mancare, si sa le dau bon, ba mai mult, sa imi lase si bacsis. Iar eu cu banii castigati sa merg sa platesc taxe si impozite doar de dragul bunului mers al statului!…stim cu totii de ce nu merg lucrurile bine in tara. Toti care intra „in sistem”, sub o forma sau alta, fura statul. Iar daca cei mari fura, de ce sa nu fure si cei mici. Ca doar, daca platesc toate taxele nu raman cu nimic decat cu stres si oboseala.

  • Nu Bella, daca faci ciorba aia gustoasa si o vinzi pentru banii obtinuti trebuie sa platesti impozit! Despre asta este vorba! Faptul ca d-na Stoian le-a reclamat pe individele alea care faceau prajituri acasa in conditii dubioade si din ingrediente la care nu este cunoscuta provenienta si pe care le vindeau la negru din punctul meu de vedere a procedat foarte corect! Vrem salarii, vrem pensii, investitii dar daca toti muncesc si fac afaceri la negru cum vreti ca statul care si asa este un risipitor sa colecteze bani si sa faca toate astea?

 • Citesc comentariile si parca vorbiti de România pe care am lásat-o acum vreo 19 ani ..lucrurile nu s-au schimbat mai deloc.coruptie,birocratie,bani,taxe,stres,legislatie proastá, functionari acrii ..cum sá ne intoarcem acasa ? si vorbim de un exemplu minor- niste prájituri, doua cofetàrii…In stráinátate nu avem problema asta,gramaj?oriunde ma duc la masá te servesc mai mult decàt te astepti,aperitivul a gratis,portiile generoase,gheata,mustarul,ketchup…poti sa ceri cat vrei ,gratis pe cand in Romania ne-au incasat toate astea…càti ani mai trebuie sa treacá sá se schimbe mentalitatea si sá tráiti fara grija zilei de màine din muncá cinstitá ?Nu meritá sá investeasca Diaspora deocamdatá in tará.Asta e…si nu sunt fite….viata e scurtá….am tráit in comunism destul ca sá ne irosim si restul vietii sub guverne corupte.Bravo patroanei pentru cá a impartásit experienta! O admir pentru initiativa si curaj,dar cu morile de vânt nu poti lupta!!! ROMÂNIA TREZESTE-TE!

 • Dna. Cristiana, dvs. ati vazut ce scrie pe o eticheta de la prajiturile dnei. in cauza? Oare este in regula sa scrie ca termenul de valabilitate sa fie de 48 de ore de la cumpararea produsului, sau trebuie sa scrie 48 de ore de la fabricarea produsului??? Intreb si eu, ca fiind un cumparator de prajituri si vazand aceasta neregula.
  Pe „biletelul” cu termenul de valabilitate al produsului scrie prima varianta scrisa de mine mai sus ( termen de valabilitate 48 de ore de la cumpararea produsului).
  Vi se pare normal?
  Cum adica de la cumpararea produsului?
  Nu am mai vazut asa ceva.
  Cum explica dna. acest lucru?
  De ce nu vedem partea reala a „intamplarii” si denigram niste oameni care poate si-au facut treaba corect?
  De ce nu se verifica mai intai toate informatiile si apoi sa aruncam cu pietre in institutii si sa-i tinem partea doar dnei. in cauza??
  Oare trebuie sa se imbolnaveasca oameni care consuma produse de patiserie din aceasta cofetarie ca sa se ia masuri? Asa trebuia sa se intample?

 • In dosarul nr. 11338/190/2018, avand ca obiect plangere contravențională impotriva amenzii date de ANPC, Judecatoria Bistrita a respins plangerea.
  In acelasi dosar, dna. Stoian a formulat apel, Tribunalul Bistrița-Nasaud, a respins ca nefondat apelul.
  In aceste conditii articolul si autoarea sunt super flu!
  Hotararile instantelor trebuiesc respectate!

 • Păi ce sa facem ! Cand in institutiile publice de control sunt angajați 3 pe un post , acolo trebuie o curățenie rapidă, Nici o țară fin Europa nu are atâția angajați la stat calculat la numărul populației. In doua cuvinte ! Leneși statului

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS