ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud continuă campania de informare a cetățenilor prin aplicarea de autocolante pe pubelele galbene.
”Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud își începe activitatea printr-o acțiune de informare a cetățenilor cu privire la modul în care trebuie separate corect deșeurile reciclabile din plastic și metal la sursă.
Pe pubelele galbene distribuite populației vor fi aplicate materiale de informare despre tipul de deșeuri reciclabile care trebuie să fie depuse în acest recipient. În următoarea perioadă vor fi aplicate aceste materiale informative pe toate cele 60.000 de pubele galbene din județ.
Prin acest material informativ dorim să explicăm ce tipuri de deșeuri trebuie să fie depuse în pubela galbenă:
- PET-uri și ambalaje din plastic ale produselor cosmetice și ale detergenților;
- Folii și pungi din plastic;
- Doze din aluminiu, spray-uri cosmetice și alimentare;
- Conserve și alte recipiente din metal;
- Alte deșeuri din plastic și metal;
Unul dintre cele mai importante aspecte referitoare la reciclare este ca deșeurile pe care le punem în pubela galbenă să fie curate pentru a crește gradul de valorificare al acestora. Astfel, PET-urile pentru ulei, caserolele cu grăsimi vegetale și animale sau recipienții produselor lactate NU trebuie depuse în pubela galbenă fără să fie spălate în prealabil. Deșeurile reciclabile murdare le punem în pubela neagră”, spune șeful ADI Deșeuri, Cristian Niculae.
Principalele atribuții ale Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud vor fi: informarea și educarea utilizatorilor serviciului public cu privire la colectarea selectivă corectă; verificarea respectării colectării selective de către utilizatori; monitorizarea și combaterea abandonării de deșeuri în natură; controlarea modului în care operatorii de colectare și tratare a deșeurilor își fac treaba; colaborarea cu toate instituțiile abilitate din județ pentru aplicarea legilor cu privire la deșeuri și la protecția mediului; aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru utilizatorii care nu respectă legislația cu privire la gestionarea deșeurilor; aplicarea sancțiunilor contravenționale operatorilor de colectare și tratare a deșeurilor dacă nu își respectă obligațiile contractuale.
Asta este calea corectă. Prima dată oamenii trebuie învățați cum să facă, pentru că mulți nu știu cum să colecteze selectiv gunoaiele. De abia apoi, cine nu respectă regulile trebuie amendat.
Ardeți-i cu amenzi usturătoare pe toți cei care-și aruncă gunoiul la apă! Ce se întâmplă la noi este inimaginabil. Suntem un popor de mocicoși.
Tot ne căutăm motive și scuze pentru a nu selecta deșeurile din gospodăriile noastre. Vezi doamne că nu suntem informați, că nu știm ce avem de făcut,
că nu avem unde pune deșeurile…))
Realitatea este că suntem niște leneși și niște ignoranți, cea mai mare parte dintre noi. Fără amenzi aspre aplicate celor ce nu respectă regulile nu vom putea corecta niciodată aceste lucruri.
În țările civilizate, unde natura este protejată și respectată, amenzile pentru nerespectarea colectării selective sunt foarte mari, dar acolo nu vezi un pet pe ape.
Ți-e mai mare dragul să te plimbi pe malul râurilor, parcă ești prin parc. Mergeți la noi pe malul Someșului să vedeți cum e. Vai de mama nostră!
Amenzi, amenzi și iar amenzi! Asta e singura soluție.
Reciclarea reduce poluarea naturii. Trebuie sa fie un efort al oamenilor ca sa protejeze mediul inconjurator. Noi producem gunoaiele, noi trebuie sa le reciclam.
In Romania inca oamenii nu sunt obisnuiti sa recicleze si sa colecteze selectiv deseurile. De aceea vedem gunoaie si langa ape si in paduri.
Sa speram ca incetul cu incetul oamenii vor gandi altfel despre gunoaie si vor face eforturi mai mari sa recicleze deseurile.
Ce încetul cu încetul? Suntem în secolul 21 și ducem gunoiul la apă. Mai are cineva curajul să facă baie în rîu? E plin de sticle sparte și cârpe de trebuie să intri în el cu papuci de tablă ca să nu te tai la picioare.
Suntem ca în India și Bangladesh.
Toleranță zero pentru cei ce își bat joc de natură. Asta ne trebuie în România.
Oare cati cetateni vor cheltui apa, gaz, curent ca sa spele cutia de la conserva de peste sau petul de ulei pentru a creste gradul de valorificare a deseurilor? Si unde valorifica ei aceste deseuri? Cine le preia si in ce le transforma? Nu de alta, dar sa nu le arunce la un loc cu celelalte deseuri la groapa de gunoi. Aratati-ne si rezultatul muncii de colectare, ca daca ne place ce vedem, multi am face efortul de a cheltui extra in sprijinul acestei campanii.
Nu te obligă nimeni să speli deșeurile domnule Gicu. Dacă nu vrei să le speli, foarte bine, atunci cele unsuroase și murdare pune-le la pubela neagră că nu-i nici o problemă, nu vei fi amendat. Asta spun cei de la ADI. Scrie clar pe afiș că deșeurile reciclabile care le punem în pubela galbenă trebuie să fie curate, nu scrie că trebuie spălate. Cine vrea să le spele, bravo lui, le poate pune apoi în pubela galbenă, dar nu e obigat să facă asta.
Stiu ca nu te obliga sa le speli. Dar daca nu se spala, nici nu vor colecta mare lucru. Adevarata provocare e cum sa-i determini pe oameni sa spele ambalajele. Doar atunci are eficienta maxima colectarea selectiva. Altfel vor fi aruncate la groapa de gunoi 90 la suta din deseuri pentru ca vor fi murdare. Sau spre suta la suta pentru ca cine are ambalaje curate le va preda contra bonuri sau bani la diversi retaileri.
Nerespectarea regulilor minime de mediu sunt datorate in mare masura impotentei entitatilor statului, care au atributii in acest sens.
Mimeaza toti ca-si fac treaba si se scuza ca sunt prea putini. Problema este ca muncesc putin.
Statul pare a detine un control limitat asupra multor aspecte sociale, administrative, economice.
Legile nu sunt intelese de catre multi angajati ai statului datorita nivelului scazut de pregatire sau/si sunt aplicate eronat.
Totul se ,,joaca” la nivel de imagine. Nu conteaza daca au rezultate, daca au imbunatatit situatia comunitatii cu ceva, daca lasa in urma lor ceva. Imporatant este ca perceptia populatiei sa fie pozitiva.
Sa nu fiu inteles gresit, optica asta treneaza de ani multi si este transpartinica.
Campioni sunt totusi cei care au guvernat cel mai mult (ii stim) si care au apelat la cel mai rudimentar instrument al unui partid: populismul.
Da, aveți dreptate instituțiile statului care au competență în a sancționa aceste abateri nu au dat importanță acestor probleme de 30 de ani încoace. Aceste instituții sunt: Garda de Mediu, Poliția Română, Poliția Locală, Jandarmeria, Agenția de Protecție a Mediului și chiar Autoritățile Publice Locale.
Poate acest Corp de Control al ADi Deseuri, care este de fapt o asociatie a comunitătilor locale și care se va ocupa exclusiv de control în domeniul deșeurilor va fi soluția bună.
Eu zic să le acordăm încredere și apoi după o perioadă să le evaluăm activitatea.
Se știe foarte bine că în țările care gestionează bine problema deșeurilor există control special în acest domeniu, iar oamenii de acolo de frica amenzilor respectă regulile.
Mentalitatea care spune că populația e educată cu amenzile și contravențiile la capăt de linie e păguboasă și nocivă pentru a implementa schimbările de comportament dezirabile de la societate.
Primul rând, în mod sigur duce către abuz la un moment dat de la partea celor care sunt însărcinați să aplice.
În al doilea rând e ineficientă, supravegherea necesită resurse imense umane și tehnologice .
În al treilea rând, se creează o nouă birocrație, o nouă mașină de supt banii de la buget , cu tendința de a-și autojustifica existența chiar în absența rezultatelor.
Adevărata metodă de a face , implementa schimbarea e educația.
În familie , și la școală.
Copiii trebuie implicați sub formă de joacă, sau de responsabilități în familie în selectarea deșeurilor , depunerea lor la containere acompaniați etc…până ce devine o obișnuință naturală. Copilul de azi, adultul de mâine.
Ce văd copiii la adulți, reproduc în comportamentul lor.
Deci, resursele sunt prost direcționate,impactul va fi dar minimal, iar în câțiva ani lumea se va mira că aceiași dezbatere are încă loc. Amenzi există și pentru gunoaiele din râuri, dar tot se adună(qed) pentru cioatele din pădure(dar tot apar), pentru oameni beți la volan(constant apar cazuri)
O prostie mai mare nici ca se poate! Veniți la Bargau sa vedeți gunoaiele cum stau pe marginea drumului către Colibita! Acolo cine o sa spele borcanele? Alta treaba nu aveți, acuma căutați prin gunoaiele oamenilor?
Pe toate trebuie afișat ce trebuie aruncat în ele nu doar pe cele galbene iar cu spălarea este o aberație.in primul rand punctele de recoltare deșeuri trebuie să conțină pubele pentru toate :hârtie,sticla ,pet și menajer fiindcă omul merge cu mașina sa arunce deșeurilor selectate dar când ajunge la punctul de recoltare nu poate depozita fiecare unde trebuie din lipsa de pubele, o spun din experiența
Prioritatea numărul 1 in Romania sunt gunoaiele! Ar trebui să ne amendați pe toți pentru gunoaiele pe care le-am trimis în parlament!