La Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” se lucrează la edificarea Campusului școlar, iar primarul Ovidiu Crețu spune că este ”o dinamică excepțională”:
”Totul trebuie încheiat până în 30 iunie. Școala Gimnazială e în fază de finalizare, în această lună elevii se vor muta acolo. Am fost de mai multe ori pe șantier, mai sunt probl mici, firma MIS Grup a făcut o demonstrație de forță incredibilă. Peste 100 oameni lucrau la Școala Gimnazială și lucrurile se văd. Mai avem niște probleme cu pavajul, cu accesul elevilor, utilități, internetul, dar se vor rezolva. Elevii deranjați că s-au mutat o perioadă la Centrul de excelență, și am înțeles că unii ar vrea să rămână acolo la ”micul Pelișor”, vor veni înapoi în locurile de unde nu doreau să plece, vor găsi condiții excelente. E o lucrare foarte bună. S-au montat elementele de rezistență de la noua sală de sport, cantina și internatul sunt în fază avansată, lucrurile vor merge bine. Vom amenaja un teren cu gazon, elevii vor p face ore de spot dar nu vom desfășura competiții sportive. S-a dorit, iar domnul Alexandru Toniuc a fost unul dintre inițiatori, să nu facem terenuri sinterice, să lăsăm gazon, am mers pe această linie. Vom avea și un gazon frumos acolo”.
Deși municipalitatea dorea să acceseze fonduri europene pentru modernizarea clădirii istorice a CNLR, acest lucru nu se poate. ”Modificările aduse în ghiduri practic blochează accesarea de fonduri pentru liceele teoretice și pentru clădirile monument în care se desfășoară proces educațional. Atunci e scoasă de la finanțare clădirea veche, vom găsi o altă soluție, poate vom face un credit sau vom găsi o altă variantă, să reabilităm și clădirea veche”.
Primăria Bistriţa implementează proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, inclus pe ”Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”. Proiectul a făcut obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei, în scopul finalizării integrale a lucrărilor, însă pe cheltuiala administrației. Termenul de finalizare este acum 30.06.2016. Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.
În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro). Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.
Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.
Inteleg, ca nu avem avem fonduri pentru reabilitarea cladirii liceului CNLR. Daca se incadrau in termen cu reabilitate scolii generale, internatului si a salii de sport, nu se mai pierdeau fondurile UE, putandu-se aloca suma de 3,5 milioane EURO de la bugetul local, care a inlocuit fondurile UE pierdute, pentru reabilitarea cladirii vechi a liceului CNLR.
Asta ar fi insemnat management adevarat si gestionare responsabila a resurselor Bistritei.
Pana atunci pot sa ma gandesc doar la incompetenta, daca sunt indulgent sau la o eventuala premeditare pentru a avea posibile foloase necuvenite.
Ne subestimati capacitatea de intelegere venind cu precizari ca cele din acest articol si crezand, ca am uitat de administrarea precara a proiectului de reabilitare partiala a cladirilor CNLR.
Mai veniti si cu un argument care nu dovedeste decat lipsa de productivitate a angajatilor multora dintre companiile care lucreaza cu Statul – faptul ca MIS Grup adunase peste 100 de muncitori la santier vi se parea o demonstratie de forta.
Am vazut in sudul si vestul Europei cum se ridica de la zero blocuri, cu o macara si 2-3 muncitori.
Dar banii exagerati, platiti pe astfel de lucrari, trebuie justificati cumva de catre constructori si beneficiari.
Ca doar au interese comune…
Toate bune si frumoase ,dar cum ramane cu gradina parc a liceului?
Vin cu o propunere SOC pentru domnul primar OVIDIU CRETU.Se stie ca in mare parte omul sfinteste locul .Aici ma refer la regretatul profesor G.LIVIU,un mare om ,un mare suflet pentru mediu, natura .Sunt de acord ca nu se mai pot practica metodele regretatului profesor in totalitate ,dar nuantate se poate face mult.
Propun sa se gaseasca formula legala prin care profesorii de biologie ,stiintele naturii de la Colegiul LIVIU REBREANU sa fie reevaluati si cei care nu corespund sa fie indrumati sa se transfere la alte scoli,ma refer la cei care nu pun umarul la reabilitarea parcului scoala al liceului.Cred domnule primar ca nu se pune problema ca domnii profesori sa colaboreze cu serele municipiului Bistrita ,sa stimuleze liber consfintit pe unii elevi care doresc sa faca ceva pentru natura,liceul lor si nu in ultimul rand pentru sanatatea lor fizica si mentala.Eu cred ca de acesti profesori are nevoie acest liceu.
@FLORIN
Până la reabilitarea respectivului parc va mai curge apă multă pe Bistrița. Reabilitarea parcului respectiv trebuie să fie făcută după reabilitarea clădirii vechi, clădire simbol a orașului. Primarul găsește bani pentru struți și ouă de plastic, pentru Wonderland, pentru W. C.-uri publice care vor fi apoi demolate (vezi cazul celor din Piața Centrală) etc. dar nu și pentru această clădire monument istoric. Așa că, până la reabilitarea clădirii, parcul va mai trebui să aștepte.
Vorbești apoi de reevaluarea unor profesori de la școală respectivă, mutarea lor în altă parte etc. Dumneata nu ai proprietatea termenilor pe care îi folosești („să stimuleze liber consfințit”), de aceea nu cred că ești cea mai îndreptățită persoană pentru a-ți da cu părerea despre respectivii profesori.
@electricianul
Probabil in meseria dv. sunteti bine pregatit .Nu cred ca aveti capacitatea intelectuala sa ma evaluati dv. pe mine.Probabil nu l-ati cunoscut pe profesorul L.G. Puteti sa-l intrebati despre acest eminent profesor pe primarul CRETU OVIDIU ,pe domnul doctor BUTA ,CIOGOLEA si lista poate continua .
@Florin
Cunostintele de specialitate ale fostului profesor Gubesch nu le pot eu aprecia, nu mi-a fost profesor. Opiniile dvs. referitoare la ordinea de efectuare a unor lucrari (amenajarea parcului respectiv inainte de reabilitarea cladirii vechi), greselile de exprimare, nostalgia dupa autoritarismul de dinainte de 1989 (mutarea profesorilor care nu „se dau brazda” la alte scoli) sunt motive serioase pentru a-mi mentine opinia exprimata anterior ca nu sunteti cea mai indreptatita persoana pentru a va exprima in legatura cu aceste chestiuni.
In rest, vorba lui Neculai Constantin Munteanu de la Europa Libera: „sa auzim numai de bine!”.
Ca la noi, la nimeni. Intr-o lume normala,cineva trebuie sa-si asume raspunderea pentru un esec precum cel legat de pierderea fondurilor europene. Intr-o lume normala atat primarul Cretu, cat si directorul Rus ar fi fost deja o amintire.Chiar daca vina pentru intarzierea lucrarilor la Campusul scolar nu apartine in totalitate directorului Rus, totusi o schimbare la nivelul conducerii CNLR, este necesara, fie si pentru faptul ca Parcul Dendrologic al profesorului Gubesch este lasat in paragina, iar pentru asta nu e nevoie decat de spirit gospodaresc. In schimb primarul Cretu, acesta este direct raspunzator pentru pierderea fondurilor europene fiindca in septembrie 2014 a semnat un contract pe care nu l-a respectat, cauzand o paguba importanta bugetului local. Si pentru ca traim intr-o lume anormala, in loc ca organizatia judeteana PSD sa procedeze la retragerea sprijinului politic pentru candidatura lui Cretu pentru un nou mandat la primarie, avand in vedere si varsta lui de pensionare, aceasta organizatie nereformata nu are cadre si merge tot pe mana mediocrului Cretu.
Nu fiti naivi. Cum sa-i retraga Raducu sprijinul politic pensionarului Cretu, cand acesta i-a asfaltat strada Ulmului unde acesta are vila.
Poate de aceea Cretu isi permite sa ingroape banii din imprumuturi bancare in pasunea din Unirea pentru partia de schi si alte tampenii. In loc sa rezolve problemele edilitare ale locuitorilor de la periferie, primarul spune ca acestia au fost avertizati cu privire la lipsa utilitatilor. Asadar, transportul public, precum şi alte utilităţi sunt o problemă pentru oamenii care locuiesc în zonele de la periferia oraşului Bistriţa. Chiar dacă plătesc impozite la fel ca locuitorii din centrul oraşului, majoritatea nu beneficiază de străzi asfaltate, apă curentă, canalizare sau mijloace de transport în comun. Cu unele exceptii precum strada Ulmului pe care stau baronii locali.
@electricianul
Nu am fost inteles.Eu am spus ca omul sfinteste locul.Mai mult personalul de la sere care schimba de 6-7 ori pe an panselutele din oras ar putea din dispozitia legala a domnului primar sa curete acest parc ,in conditiile in care primaria are un contract de comodat in acest sens cu proprietarul legal al imobilului.Si dv. ca si mare specialist ati putea instala niste instalatii fotovoltaice ,ce spuneti?
Asteptam cu nerabdare sa intram de dimineata, e o treaba urata sa faci dupa masa. Domnul director, mai marele acestui colegiu, a declarata ca cel tarziu in 1 martie. Daca as fi in locul lui , mi-ar crapa obrajii …Dar asta este traim in Romania si orice bani trebuie spalati cumva. Acel trio..