Am asistat la una dintre cele mai triste ceremonii la care mi-a fost dat să particip până acum, înmormântarea unui sinucigaş. Ceremonia era programată la 12.00, dar totul a început cu o tăcere îngrozitor de apăsătoare. Cred că au trecut 15 minute în care nu s-a întâmplat absolut nimic. Mi s-a părut a fi o veşnicie. Mai nimeni nu vorbea, nimeni nu plângea. Nu ştiu dacă preotul a întârziat strategic. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că da, pentru că a venit, nici măcar nu a salutat, a rostit o rugăciune simplă şi cu asta basta. Nu a avut nimic de zis, niciun mesaj de transmis copiilor care-şi plângeau tatăl sau rudelor celui plecat. Doar discursul chestorului Marius Linul a salvat cumva situaţia pentru că, în puţine cuvinte, a spus câteva adevăruri: nu suntem niciunul dintre noi în postura să-i judecăm pe alţii pentru că nu ştim ce e în mintea şi sufletul nimănui, dar putem fi solidari cu cei care nu au răspunsul la întrebarea „de ce?” şi putem vorbi frumos despre viaţa unui om chiar dacă el singur a decis să şi-o curme, putem să-l cinstim prin atitudinea noastră chiar şi atunci când îi îngropăm trupul în spatele grădinii câtă vreme nu se găseşte niciun loc pentru el în cimitir. Ca oameni putem face toate aceste lucruri pe care Biserica nu vrea să le facă. Asta nu a mai spus domnul chestor, o spun eu, profund întristată de felul în care Biserica ne învaţă să nu iertăm.
Desigur că pentru cel plecat nu mai contează unde îi putrezeşte corpul, în ce glie, însă pentru cei rămaşi în urma lui e foarte important să li se creeze măcar impresia că nu e un damnat. Până la urmă ce rău a făcut un sinucigaş altora? Niciunul! Şi-a curmat propria viaţă din raţiuni pe care le duce cu el pe lumea cealaltă sau din motive pur medicale. Lucrul acesta l-am aflat de la un respectabil medic în părerile căruia am foarte multă încredere fiindcă ştiu că se bazează pe ani mulţi de studiu al medicinei şi lecturi de specialitate ulterioare. Domnia sa mi-a spus că, atunci când lipseşte un element chimic din corpul nostru, apare o problemă medicală. Ştim cu toţii că tristeţea poate trece cu o pastilă de magneziu, spre exemplu, că anumite substanţe, în dozele potrivite, ne ajută să fim euforici, dar mai ales ştim că depresia e o boală care trebuie tratată cu toată seriozitatea.
Câţi dintre noi suntem luaţi în serios când pe faţa noastră se citeşte o tristeţe adâncă? Nu vi s-a întâmplat niciodată să fiţi consolaţi cu „lasă, nu te mai plânge, nu-i nimic, au alţii probleme mai grave?”. De teama unor astfel de reacţii, mulţi ascund ce trăiesc şi ce simt. Foarte puţini merg la psiholog sau psihiatru să discute despre problemele lor care au, de cele mai multe ori, rădăcini adânci în copilărie în special de teama că se vor alege cu stigmatul de nebuni.
Discuţiile chiar şi cu un preot ar fi extrem de bune dacă nu ar avea loc pe repede înainte, cu capul plecat şi fără contact vizual cu cel care vorbeşti, îndeosebi înainte de marile sărbători. Grăbiţi să spovedească pe toată lumea, preoţii aplică un chestionar standard de tipul „Ai furat?”, „Ai minţit?”, încheie toată epopeea cu un canon constând în adus de pâine şi vin la biserică şi cu asta basta. Oamenii cu conştiinţă pleacă mai încărcaţi de poveri spirituale decât au venit fiindcă ştiu că, la spovedanie, nu au spus tot sau că nu tot se rezumă la răspunsuri de tipul „da”, „nu”. Mai sunt şi nuanţe, mai sunt şi circumstanţe. Dacă nu ţi le oferi tu în primul rând, nu te poţi ierta, iar când ajungi să ne te poţi ierta tu însuţi, nu poţi accepta iertarea nimănui, nici măcar a lui Dumnezeu. Şi atunci te sinucizi, mă gândesc, pentru că vrei să te pedepseşti. Singura realitate valabilă este cea în care trăim fiecare. Poate să ne spună oricine că cerul e albastru. Dacă noi îl vedem gri închis, aşa este. Percepţia adevăratei realităţi e o muncă asiduă pe care nu o poate face niciun preot sub patrafir în cinci minute, grăbit să-l ia pe următorul păcătos de la rând. E o muncă de specialist, de medic, de om priceput să te conducă prin cotloanele ascunse ale minţii, prin amintiri şi experienţe pe care poate că nici nu le-ai conştientizat la vremea respectivă. Percepţia disorsionată a realităţii e boală, iar sinucigaşii sunt oameni bolnavi. Cred că am da dovadă că suntem creştini dacă, măcar atunci când îi conducem pe ultimul lor drum pământesc, am arăta puţină compasiune pentru sufletele lor chinuite şi le-am celebra vieţile atât cât au fost prin iertarea pe care ei înşişi nu şi-au putut-o acorda. Ar fi generos şi în spiritul a ceea ce ne-a învăţat Iisus să facem.
Am simţit nevoia să spun lucrurile acestea în Săptămâna Patimilor fiindcă nu mi-a plăcut şi continuă să-mi displacă atitutudinea intolerantă a Bisericii şi ipocrizia de care dă dovadă în faţa morţii. Ea ne cere să nu-i judecăm pe alţii, dar ea este prima care judecă şi împarte oamenii în două, în cei care merită o slujbă şi un loc în cimitir chiar dacă au fost criminali în timpul vieţii, şi în cei care nu merită chiar dacă nu au făcut altceva decât să cadă în capcana propriei minţi. Biserica îngroapă criminali şi face un adevărat spectacol din iertare, un spectacol grotesc în care toţi cei din jur se simt mai buni şi mai grozavi, cu locul rezervat în rai, fiindcă au iertat un criminal. În schimb, familia unui sinucigaş e pedepsită aspru pentru faptele lui. Slujba e pe repede înainte, groapa e în fundul curţii. Copilul, când iese din casă, trebuie să dea ochii cu mormântul tatălui şi să retrăiască la nesfârşit coşmarul. Halal creştinism mai putem practica!
Foarte bine spus! Sunt perfect de acord!
Chiar asta vorbeam și eu cu apropiații, încercând sa înțelegem ce s-a întâmplat. Am concluzionat și noi ca acest lucru a fost posibil pe fondul unei depresi ,boala recunoscută de medicina,drept urmare am fost unanim de acord ca ce s-a întâmplat a avut la baza acest fapt. În concluzie cred ca putea avea parte de o înmormântare religioasa normală. Dumnezeu sa-l ierte!
ce facem cu examenele psihologice facute de niste incompetenti? De ce angajam in politie tot felul de madame care au doar o diploma de carton dar care bietele de ele sunt pe nicaieri in domeniul psihologiei? Cine dracu e psiholog la Bistrita ca tare multe rateuri are? Cine o mai tine in spate?
Asa este perfecta dretate ai.Auzi femeie europeana de la politia BISTRITA.La acest standard al politiei bistritene un mare merit l-au avut si fosti OLARIU,GRAMA si sa nu le amintesc numele si la inca unul doi ca va vine……
Nici nu iti dai seama cat de nasol este comentariul tau. Auzi ati concluzionat voi si slava domnului ca era vorba de un dezechilibru chimic…ca altfel…
un articol de pus in rama!
Interesant, si de luat aminte.
Felicitari Cristiana,niste ipocriti, asta ca sa nu zic mai multe. Postacii de popi acum se vor justifica prin cutumele bisericesti pe care tot ei le-au facut.
cristiana tu ai perfecta dreptate.depresia este boala si trebuie sa fie considerata ca atare.procentul de suicid este acelasi la toate confesiunile.pacat ca nu se ia mai serios aceasta problema
Aveti dreptate doamana,tatal meu sa sinucis prin spanzurare la 81 de ani.
Avea depresie…cancer in faza terminala si tumoare craniana..
Sa fie aruncat la marginea cimitirului si sa fie ingropat fara rude nu accept voi face tot ce mi sta in putinta si voi da ultimul ban , ca durerea mea sa fie mai mich si tatal meu sa si gaseasca odichna.
Biserica, ca institutie =Evul Mediu !!!!! Pacat avem destui oameni (preoti) de buna calitate….. .
Exista norme si dogme . Normele sunt reguli si dispozitii obligatorii pe care le criticam datorita imperfectiunii lor si le incalcam mai mult sau mai putin voit , dupa care luam sanctiunea prevazuta de lege . La DOGME e cu totul altceva . Dogma e IMPUSA ca un adevar incontestabil si NU POATE fi supusa criticii . Aici nu avem ce comenta . Dumnezeu sa-l odihneasca in pace .
Sigur ca se piate comenta
Traim in anul 2022,nu Mai sunt vrajitoare,nimeni nu va msi fi ars pe rug..
Baldauf Mariana
Majoritatea preotilor pe care i-am cunoscut sunt extrem de inculti si nepasatori, eu sunt sigur ca daca la sicriul acestui om ar fi fost un om ca parintele Nicula situatia ar fi fost diferita. Din pacate oameni ca el sunt foarte greu de gasit
Un preot
in cei peste 30 de ani de preotie am avut in repetate randuri de celebrat slujba de inmormantare la sinucigasi. Canoanele bisericesti care prescriu un ritual extrem de simplu sunt contrare pruncii lui Isus la iubirea aproapelui. De aceea le-am ignorat. La judecata de apoi Mantuitorul cu certitudine nu ma va intreba daca am respectat canoanele facute de oameni acriti si ipocriti, ci ma va intreba daca i-am consolat pe cei tristi si impovarati. Sa gtrebuiasca sa-ti ingropi mortul in gradina, sa nu fie loc pentru el in cimitir, este o pedeapsa pentru cei ramasi in urma si imbogateste doar durerea lor. Fiul Omului cand va veni din nou pe pamant va gasi oare dragoste…. mai ales la slujitorii Lui???
Va multumesc pentru articol Doamna Cristiana!
Frumoasa atitudine aveti in saptamana pastilor pentru confratii ortodocsi parinte Krauss! Felicitari, sunteti un adevarat crestin, stiti sa aruncati cu pietre la fix! Bravo. Ipocriti spuneti? Cand slujiti cu ortodocsii in octava de rugaciune de ce nu le spuneti in fata ce ganditi, ca sa nu vorbim aiurea de ipocrizie?!
Daca imi cititi cu atentie comentariul veti sesiza faptul ca nu pomenesc nicio confesiune aparte. Ma refer deopotriva si la biserica mea. Si nu am facut nici o polemica impotriva cuiva. Am constatat doar ca este deosebit de periculos cand punem ordini omenesti deasupra mesajului Noului Testament ori acesta ne indeamna de pe toate paginile sale la iubirea aproapelui, precum ne-a iubit Hristos pe noi. Relatiile cu slujitorii diferitelor confesiuni in Bistrita sunt foarte bune si gasesc admiratia si aprobarea ierarhilor diferitelor biserici. Intre noi exista deschidere mare si buna intelegere pentru ca ne bucuram de ceea ce ne uneste si suntem tristi pentru faptul ca sunt si lucruri care ne despart. Dincolo de aceasta ne iubim ca intre frati. Si nu o facem sub acoperirea anonimatului dovada si faptul ca eu imi semnez rarele comentarii spre deosebire de Dvs care Va ascundeti in spatele unui acronim.
Va doresc tuturor ca sarbatoarea Sfintelor Pasti sa va aduca bucuria Invierii Domnului si sa va deschida inima spre cei truditi si impovarati. Sincere condoleante familiei indurerate si mangaierea pentru pierderea lor dureroasa de la Insusi Domnul Inviat!
Ba nu, parinte, nu ati vorbit despre general, ci exact despre cazul din articol. Ca dovada ati citat ”îngropatul in gradina”.
Nu aveti nici o scuza ca atacati dogma unei biserici cu care va declarati frate, in saptamana patimilor. Asta nu tine de curajul de a semna sau nu un articol, ci de altceva. Incepe cu ”c” si se termina cu ”..acter”!!!
Halal frate!
chiar santeti preot? de ce confesiune? ca sigur nu santeti crestin!
Sigur nu e crestin?! De ce Andreea?…pentru ca are mai multa intelegere, compasiune, putere de iertare si mangaiere?!
Eu vă mulţumesc, părinte Krauss, pentru că vă simt alături pe un drum foarte greu pe care mă mai încumet câteodată când refuz să accept lucruri stabilite de oameni ca şi cum ar fi încontestabile şi mă străduiesc să arăt că suntem prizonierii unei mentalităţi. Îi mulţumesc tot aici unui alt părinte, de altă confesiune decât dumneavoastră şi decât mine, care m-a sunat şi mi-a spus, în mare, aceleaşi lucruri pe care le-aţi scris şi dumneavoastră. Aşadar, nu suntem singurii care credem că nu ni se întâmplă nimic dacă dăm dovadă de mai multă omenie.
Aţi dat dovadă de multă aplecare asupra suferinţei umane şi în altă situaţie tragică prin care a trecut o altă familie şi nu mi-a venit să cred că sunteţi singurul preot dintr-un oraş cu atâtea biserici care vine să mângâie o mamă şi o soţie chinuită. Pentru mine sunteţi CREŞTIN. Nu am scris întâmplător acest cuvânt cu majuscule. E ce cred cu adevărat despre dumneavoastră.
Părinte, indicați -mi, va rog și mie unde vorbește Mântuitorul despre iertarea sinucigașului ca eu nu am găsit !
Iertarea (sau neiertarea) nu apartine oamenilor – fie ei in sutana sau nu. Si nu despre iertare, era vorba, ci despre compasiune, despre iubirea aproapelui. Sinucigasului (mortului, in general) nu-i pasa ce se intampla cu trupul lui, dar cuvintele / faptele preotilor ar trebui sa-i aiba in vedere pe cei ramasi, care au nevoie de alinare. Menirea unui preot este si aceea de a alina – nu mortul are nevoie de alinare, ci cel viu are nevoie de consolare, mai ales ca nu intelege gestul radical al celui drag. Asta ar insemna (intre altele) iubirea aproapelui – unii popi, cu de la oameni vointa, aleg sa-i pedepseasca, practic, pe cei ramasi, pentru vina celui dus. Mie mi se pare crud.
Pacat ca au mai fost mici sincope in ceea ce priveste inmormantarea celor ce s-au dus pe cale naturala…
Buna ziua foamna, undeva intr un sat Isolation din apuseni,exista aceleasi regili.
Tatal meu sa sinucis la 81 de ani.
A facut aceasta fapta la ora 14 dupamasa in 18.05.2022 a doua zi la ora 14 a fost ‘ aruncat” in sicriu fara rude,fara lacrimi,fara ca cineva sa l conduca pe ultimul drum.
A avut o tumoate craniana cu metastaze in multe Organe.
A fost ingropat fara sotia care ia oist alaturi de 56 de ani,fara fiica care i a fost fiixav53 de ani.
Preotul satului a fost arogant.
O slujba sumara in capella,fara o lumanare aprinsa,ingropat la marginea cimitirului .
A fost un om muncitor cu credinta lui dumnezeu.
A FOST UN SOT IUBITOR SI UN TATA CATE MA CRESCUT CU FRICA LUI DUMNEZEU!
Am sa fac tot ce mi sta in putinta ca sa am dreptul sa aiba o inmormantate demna de cel.
Impotriva preotului voi deschide luni 23.05 .2022 azi e duminica un proces.
Sunt foarze constienta ca situatia Nu se va mai schimba,dar durerea mea va fi mai mica
Nu ma intereseaza unde si dupa ce legi din evul mediu biserica orthodoxe traieste 22 .Mai.2022.
Am dreptul sa mi plang tatal.
Am dreptul sa il conduc pe ultimul drum!
Nu mai traim in evul mediu!
Din păcate, în acest caz, nu sunt în asentimentul dvs.. Sunt de acord cu faptul că preotul ar fi putut adresa câteva cuvinte familiei îndurerate, însă referitor la lipsa de iertare față de sinucigași manifestată de catre ortodoxiei, pot sa spun că o inteleg și o împărtășesc. Sinuciderea este în creștinism păcatul suprem căci el echivalează cu renunțarea la Dumnezeu. Că sinucigașul se afla în depresie și ca se putea adresa unui psiholog este adevărat, putea să încerce orice altă metodă pe care noi toți, cei care nu ne sinucidem, o adoptam pentru a putea merge mai departe. Sinucigașul nu se pedepsește pe el, ci pe cei lăsați în urmă, ca o ultimă forma de răzbunare, cinică și lașa. Cei care continuă dincolo de greutăți și aleg sa sufere și să meargă mai departe doar din dragoste și grijă pentru alții, aceia merită respectul și iertarea lui Dumnezeu. Dogmele criticate de către dvs. și de cititorii dvs. sunt în acest caz mult mai profunde și pline de pildă. Dogmele nu critică atât de mult sinucigasul, cât povățuiesc pe cei rămași. Nu va grăbiți sa aruncați cu piatra fără o atentă analiză. În ceea ce privește percepția individului sau dezechilibrul chimic, va întreb pe dvs. și pe cei care va împărtășesc opinia, ce ați fi spus dacă va aflați la înmormântarea unui pedofil de exemplu? Și pedofilul este dezechilibrat și el are o percepție proprie, dar mă întreb dacă pe acesta l-ati fi înțeles. Nu , nu sunt preot, nici postac ordodox, sunt avocat.
Bine ca pedofilul poate fi iertat si impartasit in biserica si sinucigasul nu poate fi inmormantat spre chinuirea perpetua a celor ramasi asa cum bine zice Cristiana.
„Paste oile mele, paste mieluseii mei”. Administratorii bisericii crestine in zorii aparitiei ei erau interesati doar cum sa-si sporeasca turma in competitive cu celelalte religii concurente in lupta pentru putere politica care n-a contenit o clipa. Sigucigasul dadea o pilda proasta si scadea turma prezenta si viitoare nemaicontribuind premature la inmultirea ei. In acele vremuri oamenii nu erau din perspectiva bisericii indivizi si individualitati ci oi in turma. Lucru in continuare valabil cel putin pentru biserica ortodoxa.
Mai Alexandru, nu ai înțeles nimic, nu-i bai mare, e un subiect greu. Tu faci confuzia obișnuită, nelipsită la ateii ignoranți. Principala trăsătură a ateilor este aceea că după ce au făcut putina școală au impresia ca știu mai multe în orice domeniu, doar ca țin mereu sa se exprime referitor la religie fără sa aibă minima decentă intelectuală sa pună mana și să studieze puțin. Ateii sunt cei mai nepregătiți în ale religiei. Confunzi pe Dumnezeu cu unii preoți, nu înțelegi mesajul creștinismului, în special cel ortodox, care este destul de restrictiv, dar nu dăunează cu nimic și nu îînțelegi ca nu popa iartă. ,,Procesul de iertare a unui păcat ” trebuie sa inceapa de la individ, sa conștientizeze, sa ceară ajutor, sa nu mai repete, biserica nu face decât sa te ajute (la fel ca săi psihologul în cazul ateilor ), ori sinucigașul renunță și nu are dorința săi speranța, nici compasiunea pentru cei rămași, de aceea păcatul e atât de grav. Dar eu te-as întreba pe tine ateu modern ,evoluat și critic cum esti, la înmormântarea ta o să cânte popa? Ramai la comentarii despre fotbal și politică, e mai ușor.
Adrian, te contrazic. Sunt atee si totusi am pregatire intr-ale religiei. Am ales sa fiu atee tocmai pentru ca am decis sa trec prin filtrul gandirii niste chestii. Se pare ca in mintea ta noi „astia” nu avem niciun fel de noima. Gresesti. Suntem oamnei si avem un sistem de valori. De cele mai multe ori ateii sunt mult mai buni decat „crestinii” care nu stiu decat sa judece. Voi sunteti buni pentru ca va e frica de dumnezeul vostru, pe cand noi suntem buni datorita principiilor noastre. As avea multe de comentat pe tema asta dar ma tem ca nu vei intelege nimic. Si da…o sa raspund eu la intrebarea ta: cand voi muri, la mine nu va canta popa, fii sigur de asta!
Loredana cine judecă, de unde a început controversa? Noi suntem buni pentru că ne temem de Dumnezeu? Vai de valorile și de filtrul tău! Presupui greșit, nu am spus ca ateii nu au noimă și nici nu mă interesează la urma urmei ce credeți, nu încerc să vă conving, nu va atac, va respect sistemul de valori, dar culmea că sistemul vostru de valori și filtrul vostru și bunătatea va tot obligă să atacați sistematic filtrul și valorile creștine! Dar vedeti-va de valorile voastre ! Iar în ceea ce privește comportamentul regretabil al unor preoți , care cu siguranță există, eu spun ca e problema enoriașilor și nu a băgătorilor de seamă!
Adrian, mesajul crestinismului e Iubirea. Ce dovada de iubire e aceea care nu are mila nu pentru cel dus, dar pentru cel ramas? Cum se poate da iertarea – inmormantarea in pamant sfintit – celui care a curmat viata unui om dar nu se poate arata o minima indulgenta pentru cel cu mintea ratacita chiar si numai o singura clipa? Ce iubire e asta? Iubirea conditionata nu e iubire…
Ati putea verifica si Biblia… Sinuciderea poate fi asimilata uciderii = se ucide pe sine, dar faptul nu impiedica mantuirea unui crestin care se sinucide… In Biblie sunt mentionate 4 cazuri de sinucigasi si toti ar fi ajuns in iad, dar nu pentru ca s-au sinucis, ci pentru ca au fost caractere rele.
Romani 8:38-39: “Căci sunt bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici inaltimea, nici adancimea, nici o alta faptura, nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este in Iisus Hristos, Domnul nostru”
Astfel stand lucrurile in Biblie nu inteleg de ce un om in sutana nu poate respecta asta. Sinuciderea este unul dintre pacatele pentru care Isus si-a dat viata. Daca Fiul Domnului iarta, de ce nu vor sa o faca popii?! Se cred ei mai presus de Fiu?! E grav…
La inceputurile omenirii , oamenii erau speriati de ce nu intelegeau si desenau pe peretii cavernelor , au evoluat in antichitate , tot ne intelegind despre fenomenele naturale , crezind ca inchinindu-se si aducind jertfe unor zei , vor inbuna fenomenele naturale , dar s-a facut pasul urmator in a se inventa si alti zeii , cum ar fii cei ai bauturii , zeitele fertilitatii , etc .Evreii au facut pasul urmator in care s-a inventat un unic raspunzator pt tot , Dumnezeu , i-au copiat crestinii si musulmanii doua religii aparute la date diferite .Evolutia logica , ateismul .La ce sa crezi ca niste invataturi vechi de 2000 de ani mai au vreo valoare in actuala conjunctura in care stim exact aproape totul despre fenomenele naturale , evolutie , formarea planetelor , ADN etc .
FOARTE ADEVARAT SPUS.LA FEL GANDESC SI EU SI MULTI ALTI DAR NU SE SCHIMBA NIMIC DIN PACATE.
CONDOLEANTE FAMILIEI SI PUTERE SA MEARGA MAI DEPARTE.
DUMNEZEU SA- IERTE.
imi pare rau dar eu nu pot fi de acord cu cele spuse mai sus. da in unele privinte aveti dreptate, dar pe ansamblu mi se pare destul de urat sa se arunce cu noroi in legile bisericesti. Biserica, la fel ca o institutie, functioneaza dupa anumite reguli pe care le-a lasat Dumnezeu, nu le-au facut preotii! la fel ca in justitie, pedepsele se dau in functie de fapta condamnatului, untr-un fel se pedepsesc hotii, in altul ucigasii si altfel violatorii, pedofilii si asa mai departe! Daca tot ne credem mai presus decat Dumnezeu la ce am mai chemat preotul? hai sa il inmormantam dupa bunul nostru plac. sa il facem sfant, ca doar a fost un om bun, si sant sigura de asta,pentru ca l-am cunoscut. dar regulile sunt reguli! nu santem nici unul mai presus de Dumnezeu si cu asta basta. fie ca ne place fie ca nu! in partea a doua vorbiti de spovedanie, de aceea „pe repede inainte”. aceea nu e spovedanie si cine o face o sa dea socoteala mai tarziu pentru ea, ma refer la preoti aici si si cel care apeleaza la ea o sa fie la fel tras la socoteala. ca in orice padure, mai sant si uscaturi, dar asta nu inseamna ca toata „padurea” e bolnava. noi ca oameni avem posibilitatea sa cautam, si avem unde har domnului, sa cautam ceea ce avem nevoie. cautati un parinte sa va fie duhovnic si la care sa va spovediti mereu, nu azi la unu maine la altul. nu stim nimic despre Dumnezeu, despre ce asteapta Dumnezeu de la noi, santem in saptamana mare si nu stim ce inseamna asta, dar avem o gura asa mare si atotstiutoare. Parintele a facut ce a rebuit sa faca ieri, mai mult nu i-a fost ingaduit! si asa a facut mai mult. in ceea ce priveste locatia unde a fost ingropat, cred ca a fost alegerea familiei, oricum nu avea voie sa fie inmormantat cu ceilalti pentru ca, fie ca vrem sa recunoastem fie ca nu, nu MERITA! sant asa multi oameni bolnavi care ar face orice sa mai stea alaturi de familie, de copii, sa ii mai vada si carora li se termina zilele, iar altii care au privilegiul acesta se leapada de viata. nu mi se pare corect. nu stiu cine e ipocrit aici! in orice caz, e un subiect mult prea vast ca sa vorbim in 3 cuvinte. dar santem in saptamana patimilor, in care Hristos a biruit „lumea”. sa nu fim ipocriti!
Bravo Andreea! Tu esti un crestin bun si iertator o adevarata fiica a bisericii in Postul Pastelui. Ii judeci si ii condamni si dupa moarte pe altii, atribui judecata omeneasca lui Dumnezeu si stii tu ce MERITA unii si altii in viata si in moarte pana si cine langa cine are dreptul sa stea sub pamant. Buna educatie da poporului pastoral „doar colaborator al Securitatii”. Intoleranti, bigoti, exclusivisti cu totala lipsa de dragoste si empatie fata de semeni. Poate doar cu ipocritii, comunistii si securistii pocaiti sau nu sa fiti mai ingaduitoare.
Andreea Avram, Cuvantul lui Dumnezeu e Biblia si numai Biblia; canoanele sunt scrise de popii evului mediu, completate si de altii (numiti „sfinti parinti” in general), pentru a controla oamenii. In Biblie – oare de ce toata lumea cunoaste canoanele dar nu citeste Biblia? – sinucigasului ii sunt acordate „circumstante atenuante”… Cititi doar 1 Corinteni 3:15 daca pentru mai mult nu aveti timp: sinucigasul va fi mantuit, chiar daca doar „ca prin foc”. Biblia, deci, ingaduie preotilor sa faca mai mult decat sa intoarca spatele celor in durere.
Scriu si pt dv: sinuciderea e pacat capital = a se ucide pe sine = ucidere si, totusi, ucigasii sunt inmormantati in cimitir, li se da iertarea dar sinucigasului nu… iar celor apropiati sinucigasului nu li se acorda o minima alinare, ca si cum ar fi pedepsiti pentru fapta celui dus. Ati facut referire la legea laica: ati gasit vreun text in care tatal sa fie pedepsit pentru pacatele fiului, sau invers?
diana,in care epistola a sfantului apostol pavel ai citit tu ca scrie,te citez:sinucicasul va fi mantuit,chiar daca ca prin foc?nu cumva scrie acolo:”daca lucrul cuiva se va arde,el va fi pagubit,el insa se va mantui,dar asa ca prin foc”?despre ce vorbim?nu avem voie sa spunem noi altceva decat este scris in noul testament.in alta ordine de idei,esti sigura ca, canoanele sunt scrise de popii evului mediu?stii macar in ce perioada se situeaza evul mediu?si in ce perioada au fost scrise canoanele?te intrebi oare de lumea nu cunoaste biblia?tu cunosti biblia de spui minciuni in legatura cu epistola catre corinteni?
Diana, esti pe dinafara total… Cine ti-a spus tie ca canoanele au fost scrise in Evul Mediu? Ha, ha, ha,… Esti de o incultura incredibila. Toate canoanele sunt expresia cuvantului lui Dumnezeu din Scriptura, dar, e adevarat nu dupa cum doresc oameni ca tine, ci dupa cum este intelesul lui dat de Dumnezeu… Dar de ce mai folosesti Biblia, pentru ca cea avem in ea, adica cartile ei, au fost selectate si adunate de aceeasi Sfinti Parinti (fara ghilimele) pe care tu ii blamezi execrabil? Si de care se folosesc toti sectarii indiferent de culoare. Deci, atentie, ca va controleaza si pe voi acesti parinti ai Bisericii!!!
Cristian, asa scrie, cum citezi, dar ce inseamna, in acest context “daca lucrul cuiva se va arde el va fi pagubit”? Zic ca inseamna: sinucigasul “n-a construit intelept”, a facut impotriva vointei divinitatii, dar el va fi, totusi, mantuit, “dar ca prin foc”. Unde e minciuna?
Sigur, am luat-o pe scurtatura si-a iesit cea iesit, dar da, au fost multime de modificari (prin traducere, desigur); multe au fost excluse s.a.m.d. Canonul Bibliei a fost stabilit de Sinodul de la Ieruslaim prin 1600 toamna… si, cu toate acestea, multe sfaturi sunt date credinciosilor dupa textele “sfintilor parinti” – a se vedea Filocalia. Cat despre “patristica”… doar amintesc (astea-s prin sec I-II e.n.).
Evul mediu timpuriu a inceput in anii 200-600.
Zelea A., faptul ca nu sunt de acord cu “sfintii parinti” care dau inclusiv lectii ce nu se regasesc in Biblie nu inseamna ca ii blamez.
Din DEX: execrabil = respingator, detestabil, dezgustator, oribil.
Cred ca nu aveti notiunea termenilor daca ati vazut ceva “execrabil” in exprimarea mea.
Cat despre canoanele care au fost excluse din Biblie de ce nu va interesati? Sa nu-mi ziceti ca n-au fost!
Cristian si Zelea A, canoanele bisericesti (la care m-am referit) sunt indrumari alcatuite pentru credinciosi dar si pentru cler; prin aceste canoane bisericesti sunt indrumati credinciosii la aplicarea principiilor de morala crestina, sunt indrumati cum sa se roage, cand, si cat, cum si cand sa posteasca, cate metanii sa faca in semn de pocainta s.a. Canoanele bisericesti se refera si la cum sa se faca milostenia, citirea Scripturii si cum sa fie talmacita aceasta, dar se refera si la viata de familie, la relatiile cu semenii si altele. In ceea ce-i priveste pe clerici, canoanele bisericesti le arata cum sa administreze Sfintele Taine, cum sa pastreze lacasul de cult, si determina structura eclesiastica: patriarhie, mitropolie, eparhie, manastire, parohie.
Acum intreb: cate din toate acestea au fost “reglemantate’ de Isus sau de Dumnezeu? In ce perioada au fost “puse la punct” aceste canoanme bisericesti si cate “reguli” din ele se regasesc in Biblie?
Eu nu stiam (poate sunt alții mai culți) ca Dumnezeu a scris biblia. Hmmm, ce chestie… Și ce sa vezi, niște oameni s-au apucat să o tălmăcească, crezând că se ridică la „puterea” de înțelegere, cunoastere a lui Dumnezeu.
Vouă chiar nu va e frica de focurile iadului, de luați și aruncați pietre in cineva care nu se poate apăra si pe care nu-l înțelegeți, căruia nu aveți cum să-i înțelegeți gestul? Păcătoși mai sunteți. Pe cel mort o să-l judece Dumnezeu (de există), nu niște oameni în sutană. Ei au datoria să fie alături de cei vii și pe ei să-i ajute. Chiar de greșesc, Dumnezeu (parcă) e bun si ii va ierta la judecata de apoi, ba cred că vor primi o bila albă pentru că au fost alături „aproapelui”.
Ipocriților! Netoti ce nu știți să treceți/c ititi (de) ce e negru pe alb. Ignorantilor!
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca, iar pt indurerata familie multa putere sa treaca peste aceasta greutate aparuta tocmai inaintea Sfintelor Sarbatori Pascale. Viata ne este data si nu avem noi dreptul sa o luam oricat de greu ne-ar fi…Dumnezeu nu da mai mult decat putem duce. Daca studiaza cineva procesul de aparitie a vietii in pantecele mamei isi poate da seama ca aceea viata apare doar printr-un dar divin. Ori nu cred ca acelasi dar divin poate sa ia astfel viata. In acel moment pt acest biet suflet a fost un gest de slabiciune. Deci toti trebuie sa ne rugam pt bietul suflet, nu sa-l judecam si nu sa dam vina pe altcineva, fie apropiati, superiori, biserica, etc….Nu inteleg de ce in orice nu merge bine biserica trebuie sa fie tap ispasitor. Poate are si biserica cutumele ei pt ca este formata din oameni si oamenii sunt supusi pacatului, dar prea se ataca biserica, in special cea ortodoxa. Trebuie indreptate si corectate unele lucruri poate,….dar nu precum vrem noi sau cum visam noi peste noapte, ci asa cum sunt lasate in invataturile sfintilor parinti. (Este mult de vorbit despre cum au primit sfinti parinti aceste invataturi, despre ce inseamna ortodoxia, etc. etc.)
Cristiana, imi place ca nu pierzi nici o ocazie de a ataca Biserica Ortodoxa. 🙂
si ca o completare la ce am spus mai devreme. Biserica nu ne invata sa nu iertam, ea in cazul de fata se supune regulilor lui Dumnezeu, singur Dumnezeu decide sa ierte sau sa osandeasca, nu noi!
Desigur, întotdeauna e vina altcuiva, iar meritele exclusiv ale noastre.
Dumnezeu e dragoste… Iubirea e cea dintai virtute… si tu tot cu osanda in gand!
Cred ca ar trebui precizat faptul ca e vorba de biserica ortodoxa, cea care ramane in evul mediu cu regulile ei.
Acum ceva ani, cand s-a sinucis un medic cunoscut in Bistrita, iar preotii ortodocsi au refuzat sa il ingroape cu slujba de inmormantare obisnuita, familia a decis sa apeleze la un preot greco-catolic care a acceptat sa faca slujba de inmormantare, spunand ca o greseala, chiar grava, nu poate sterge toate faptele bune facute de un om in decursul vietii, ca iertarea e mai importanta decat pedeapsa, iar singurul care are dreptul sa ne judece e Dumnezeu.
De aceea, mai ales in aceasta perioada, lipsa de empatie si intelegere a preotilor, in special a celor ortodocsi, nu face decat sa indeparteze oamenii de biserica.
Nu e vorba de toti preotii, dar e vorba de cei mai multi dintre ei, asa cum orice padure isi are uscaturile ei, dar din pacate asta duce la cea mai scazuta incredere pe care o are biserica ortodoxa in prezent si conducatorii ei nu fac nimic sa indrepte lucrurile, dimpotriva.
Peste 20 de ani vor ramane doar zidurile aurite goale, fara suflete….
nu este
un adevar nespus dar trait. Dumnezeu sa-l odihnească în pace.
http://acvila30.ro/de-ce-dati-cu-piatra-in-biserici/
Faceți bine și aprofundati cultura nu doar să o simulati!
Nici eu nu pot sa pricep regulile dupa care se ghideaza preotii ortodocsi. Copilul meu a murit la nastere si un singur preot ortodox a dorit sa ii faca o slujba, restul motivand ca micutul, nefiind botezat, nu poate sa aiba parte de o slujba normala. Nu pot sa dau numele preotului care ne-a ajutat sa ne ingropam copilul asa cum se cuvine, dar m-au impresionat profund cuvintele lui si gestul lui. Ne-a spus, printre altele, ca micutul nostru si-a dorit sa traiasca, dar Dumnezeu l-a iubit mai mult decat noi si l-a vrut langa el. Cu ce a gresit copilul meu, nici macar nu a avut ocazia sa vada lumea asta si sa comita vreun pacat, sa nu merite o slujba?
Pai daca nu a-ti dat banu’ cde vroiati? De unde vila, de unde avere la prefacutii astia de popi?
Dumnezeu sa mângâie familia. Nu tb să judecam. Oricine poate ajunge în aceasta situație. Păcat ca nu a putut fi dus la cimitir. Poate e greșeală de organizare. În satul bunicilor este în cimitir un loc pt asemenea cazuri. Și după un anumit nr de ani cu slujbe speciale le pune cruce și le face pomenirea. Dar sunt în cimitir nu în curte. Dumnezeu sa îl odihnească și multa putere familiei sa depășească momentul.
A fost dorinta familiei de a fi ingropat in gradina casei… Nu vorbiti daca nu stiti, aruncand cu laturi degeaba…
Nu contest ce spuneţi, dar întrebarea este dacă avea de ales această familie dată fiind practica de secole a Bisericii în astfel de cazuri. I-a dat societatea de ales? Nu cred.
Societatea este una, Biserica este alta. Nimeni nu e ținut ortodox cu forța. Nu faceți confuzie. Prezența preotului la înmormântare nu este obligatorie, din punct de vedere al societății.
Pai ceilalti sinucigasi sunt inmormantati in cimitir… Ce, credeti ca toti sunt ingropati in gradina casei. Acesta este singurul caz de acest fel, din cate stiu eu…
lasati,…….lasati d-lor ziaristi si oameni simpli , ca unde vedeti popi si sutane….repede si voi . asa ca ……lasati.
ziaristii astia le stiu pe toate
mai ales Doamna de fier a BISTRITEI
n ar fi rau sa mergi la cratita,ca ti sta mai bine
Mergi tu la CRATITA! Te semnezi femeie si gindirea ta ma face sa cred ca numai la cratita esti buna.Jurnalista a dat dovada de profesionalism in acest caz.Alti jurnalisti a discutat cu tot felul de persoane poate certate cu legea si ai vazut ce au facut.FELICITARI CRISTIANA ESTI O JURNALISTA DE EXCEPTIE!.
Suicidul nu este de dorit si trebuie sa mergem la medic cind avem ganduri negre.Nu trebuie lasata o boala asa de grava(depresia) fara consultare.Singuri nu putem face nimic .Nimeni nu trebuie sa judece asemenea act pentru ca nu stim ce ne rezerva viata si in ce imprejurari ajungem la concluzia ca viata nu mai are rost.Exista greutati mari in viata trebuie sa ne rugam Domnului sa ne fereasca de asemenea lucruri.In ce priveste inmormantarea este regretabil ca facem deosebire intre depresie ca boala si alte boli .Dumnezeu sa binecuvinteze familia aceasta si Dumnezeu sa l ierte pe acest om prin sangele Domnului Isus Hristos!
Biserica ne învață să nu ne sinucidem! Preotul nu este Dumnezeu, nici Sfânt, e doar Omul Lui Dumnezeu! Nu este treaba noastră să îi judecăm atitudinea, de unde știți că poate era atât de abătut sau îndurerat încât nu a găsit cuvinte să spună mai mult. E greu să vă imaginați aceasta, atunci când aveți cuvintele le dumneavoastră și e mult mai ușor să scrii decât să vorbești în public! Ce întreabă preoții la spovedanie iarăși nu e treaba dumneavoastră. Știați că la spovedanie e singurul loc unde nu are acces vrăjmașul omului? Dacă nu ați găsit preotul potrivit, mai căutați, e ca și cu medicul! Dar nu căutați tocmai în perioada în care toată lumea se înghesuie la spovedit. Preoții în această perioadă postesc, fac mai multe slujbe, spovedesc de la 5 dimineața, nu v-ați dori să fiți în pielea lor. Să ne iubim unii pe alții așa cum suntem și nu așa cum am vrea să fim și să ne uităm în oglindă, înainte de a vorbi. Să nu Îl mai răstignim pe Hristos! Dumnezeu să ne ierte!
Am participat o dată undeva la țară la un astfel de trist eveniment. Împins de liniștea apăsătoare, jenantă chiar, fratele mortului m-a rugat să spun câteva cuvinte.
In adâncul conștiinței, știu că, foarte probabil, a fost singurul meu discurs public care a servit cu adevărat altora și nu doar propriului ego 🙁
Mulțumesc Cristiana pentru vocea pe care o dai in comunitatea noastră atâtor gânduri mute.
Ce stiti voi despre slujba de inmormantare? Cei care spuneti ca Biserica nu iarta si alte prostii daca nu face ritualul cunoscut??!! Ati fost macar 2 minute atenti la continutul slujbei sau aveti impresia ca este asa o chestie comuna, care se face tuturor, in orice situatie? De unde ati scos-o ca daca nu se face slujba, gata nu se iarta, omul nu este iertat? Slujba cunoscuta de inmormantare nu se face la sinucigasi pentru ca nu se potriveste textul rugaciunilor si cantarilor cu situatia in cauza, desteptilor. Sa spui despre cineva care si-a luat viata premeditat, adica a aratat ca nu are nevoie de cainta si indreptare, ca credinta si nadejdea din viata pamanteasca ii aduce odihna Domnului sau viata lui ca exemplu de credinta sa-i fie ca rasplata in ceruri. Va dati seama ce stupiditate. Slujba de inmormantare este pentru cei care au adormit in Domnul in nadejdea invierii si a vietii vesnice. E adevarat ca n-ar trebui savarsita la mai multe categorii de oameni, care n-au trait in nadejdea invierii si a vietii vesnice: ateii, indiferentii, razvratitii. Dar nu stim niciodata care in ce stare a credintei au murit. Cati dintre acestia au fost ca talharul pocait! Din nefericire, sinuciderea este un semn cert al necredintei, al autoexcluderii din comuniunea crestina. Cum sa-i impui cuiva slujbele crestine, daca el a aratat ca nu le doreste si nu crede in ele? Credinta crestina nu se impune fortat, nici iertarea, daca nu este dorita. Daca nu intelegeti acest fapt simplu, atunci vedeti-va de modernitatea voastra si lasati Biserica in evul mediu… Nu stiu unde este incultura mai mare… Dar din cand in cand se vede!
Probabil că aveţi dreptate legat de ritualul în sine. Eu nu m-a referit la slujba de înmormântare care, oricum, mi se pare exagerat de lungă la ortodocşi, ci la atitudinea preotului. Să nu ai de zis nicio vorbă bună familiei? Mi se pare inuman.
De unde știți că nu a spus o vorbă bună familiei? Știți ce relație există între familia mortului și preot? Știți sigur că nu a spus vorbe bune familiei, ca să puteți să calificați atitudinea lui ca ”inumană”?
1. Slujba înmormântării ”la ortodocși”, cum vă place totdeauna să subliniați, este de o profunzime teologică și duhovnicească pe care, se pare că omul postmodern nu mai este capabil să o înțeleagă. Cred că nu slujba e prea lungă, ci comoditatea și graba noastră.
2. Se pare că ați asistat la acest nefericit eveniment doar câteva minute, pentru că dacă v-ați fi apropiat de groapă, a-ți fi auzit că preotul a rostit cuvinte de îmbărbătare pentru fiecare membru al familiei, a vorbit despre darul vieții, dar și despre valoarea iertării. Așa că sunteți fie nedreaptă, fie dezinformată.
3. Când abordați astfel de subiecte delicate, poate ar fi bine să o faceți cu mai puțină înverșunare și cu mai multă informare, atât asupra evenimentului, cât și asupra învățăturii Bisericii, pe care o atacați cu atâta siguranță.
Dumnezeu să ne ierte pe toți și să ne lumineze! Sărbători cu bucurie!
Foarte inuman are vina si dl ZIMVELIU care nu s-a ocupat mai indeaproape de caz.
Va asigur ca preotul a zis cuvinte de incurajare familiei in toate zilele acestea nefericite… Mai ales ca familia este foarte apropiata de biserica nr. 1 din Beclean si ii cunoaste foarte bine… Ca nu ati auzit dvs. acele cuvinte este alta poveste… Dar totul s-a desfasurat in logica credintei si a Bisericii, nu in logica oamenilor… Da momentul vi s-a parut trist, pentru ca evenimentul in sine a fost extrem de trist… Doar trebuia laudat Ionut pentru ceea ce a facut? Nu doar gestul sau necugetat este trist, ci si povara si jalea din familie, care este infinit mai mare… Mare pacat!
Te-am avertizat Cristiana de pastacii POPI(sarlatani) care te-ar bea intr-un pahar cu apa,daca ar putea sa o faca.Lasa ca vezi tu atunci cand o sa calci din intamplare pe teritoriile lor,ce o sa primesti.Mai cu seama de la traficantul de morminte,care se crede mare cultivat.Te rog fa o ancheta jurnalistica despre cimitirul din Bistrita si o sa te prinzi cu mainile de cap de ce o sa afli.Daca vrei eu iti dau primul caz.In alta ordine de idei,iti doresc sa ai sarbatori frumoase.
„Creștinismul nu ne oferă un mijloc miraculos de a scăpa de suferință ci ne pune la îndemână miraculosul mijloc de a o îndura.” Simone Weil
Doamnei Cristiana, cu toata parerea de rau, pot sa ii spun doar atat: habar n-are despre ce vorbeste. Judeca din perspectiva umana, si aici o inteleg. Dar pentru a intelege de ce Biserica Ortodoxa are dogmele pe care le are, pentru asta e nevoie de buna credinta si de enorm de mult studiu. Ori eu, sincer, n-o vad in stare de asa ceva pe autoarea articolului, desi cred ca ar putea, are toate inzestrarile necesare, dar mai e nevoie ca propriul ‘mneaei liber arbitru sa si vrea sa stie si sa inteleaga.
”Pentru că Dumnezeu ne iubeşte, trebuie şi noi să ne iubim pe noi înşine” (Simone Weil).
În consecință, n-o să îți spun că habar n-ai despre ce vorbești și că nu știi pe ce lume ești, n-o să îți spun că nici pe ‘mneatale nu te văd în stare de enorm de mult studiu. Asta dacă și vrei să știi și să înțelegi. Sărbători fericite!
Până la urmă, nu am înțeles, ce vreți să spuneți cu asta? Citatul pe care l-ați trântit nu contrazice cu nimic ideea susținută de Dorin, dar reacționați de parcă l-ați fi prins cu plagiatu-n sac.
Un Paste fericit!
La randul meu, cu ceva vreme in urma, sa tot fie vreo 20 de ani, judecam biserica cam in aceesi termeni in care o faceti dumneavoastra acum. Dar, ca sa inteleg, chiar mi-am dat seama ca am nevoie de studiu… si chiar am facut asta, chiar de va vine sa credeti sau nu.
Imi pare rau ca am avut acest comentariu, si imi cer iertare pentru cele scrise. Imi este destul de clar ca nu am cum sa va conving ca cel putin titlul pus este unul cel putin aberant, daca nu de-a dreptul o rautate gratuita, pe fondul dreptului absolut la opinie, in care putem sa spunem orice despre orice, mintind si manipuland cu buna stiinta si folosindu-ne de mai buna sau mai reaua noastra credinta.
Chiar imi pare rau! N-am sa mai comentez. Chiar e inutil… pierdere de vreme!
Pentru că țările așa zise dezvoltate au uitat de adevăratul Dumnezeu. Dumnezeul lor este banul si multi vor să implementeze acest lucru și în România numai că nu o să reușească pentru că majoritatea românilor sunt credincioși adevăratului Dumnezeu.
Dacă ne uităm bine la opulenţa pe care o afişează mai marii bisericii ortodoxe, nu prea cred că au treabă cu „adevăratul Dumnezeu”( care o fi acela?). Iar majoritatea românilor nu prea are treabă cu dreapta credinţă, mai degrabă vorbim de tradiţie şi de moştenirea păgână. Un bun exemplu e „cultul moaştelor”.
De data asta sunt de acord cu biserica. Cred că e o înţelegere între societate şi biserică de a nu oficia slujbe pt sinucigaşi, tocmai pt a tempera sinuciderile! Creştinul cu gânduri negre poate nu se mai sinucide, dacă ştie că nu va avea parte de o înmormântare pompoasă! Părerea mea e că sinucigaşii ar trebui aruncaţi pur şi simplu într-o groapă comună! Dacă ar şti asta, s-ar gândi de două ori înainte de a renunţa la viaţă!
🙂 🙂 🙂 …no comment…pamflet cumva T.T. ? 🙂 🙂 🙂
Toţi ne dăm teologi-filosofi, înţelepţi, care ştim noi, (numai noi), nu-i aşa, cum trebuia făcut, ce-i bine, ce-i rău, etc.
Dar nu ne întrebăm, (şi dacă ne întrebăm, nu ne răspundem) , ce facem să combatem înstrăinarea care ne cuprinde ca oameni, ce facem să ne oprim din fuga fără de ţintă şi să-l întrebăm – cu adevărat preocupaţi – pe vecinul, prietenul, ruda noastră: ce faci, ţi-e bine, te pot ajuta cu ceva ?
Socializăm în spaţiul virtual, am încetat să fim vecini, colegi, prieteni, n-avem timp nici pentru noi, dar ne declarăm profund „surprinşi” de astfel de gesturi, care mâine-poimâine, din te miri ce motive, pot fie ale oricăruia dintre apropiaţii nostri.
Doamne, ajută-ne să redevenim OAMENI !
Rugă
de Corneliu Coposu
cerne Doamne liniştea uitării
peste nesfârşita suferinţă
seamănă întinderi de credinţă
şi sporeşte roua îndurării
răsădeşte Doamne dragostea şi crinul
în ogorul năpădit de ură
şi aşterne peste munţi de zgură
liniştea iertarea şi seninul
Foarte bine spus…sunt salajean dar de mult nu am vazut versurile astea citate intr-un mod atat de inspirat ales! Cinste tie cunoscatorule!
Biserica ortodoxa are dogmele ei. Cui nu-i convine isi poate ingropa mortul fara popa. Dar cine vrea sa inteleaga dogmele trebuie sa studieze. Articolul prezinta lucrurile amestecat. Sunt comentatori care citeaza din scriitori sectari, preoti evanghelici care oricum fac ce-i taie capul si multi altii care habar nu au ce inseamna o dogma daramite sa o citeasca si apoi sa o inteleaga. Biserica nu judeca ci se roaga pentru iertare.
Preoti evanghelici care ataca dogma Bisericii ortodoxe in public, semnat. Si ca jignirea sa fie totala, citez din ilustrul autor: ”canoane facute de oameni acriți și ipocriți”.
Foarte urât gest și neașteptat, din partea părintelui K, în condițiile în care ortodocșii au pus suflet pentru biserica evanghelică, pe care comunitatea românească din Bistrița a adoptat-o.
Stimate(/a) ADD.
Ar fi bine sa nu incurcati lucrurile! Respectati totusi faptul ca am facut referire la contextul bisericii din care EU fac parte, contextul propriei mele experiente cu slujba de inmormantare a unor oameni care si-au pus capat zilelor. Nu am amintit cu niciun cuvant o alta biserica sau confesiune. Nicidecum nu am atacat vreo dogma a Bisericii ortodoxe. Dar se pare ca Dvs. cititi printre randuri lucruri pe care eu nu le-am scris acolo. Imi faceti un proces de intentie, strain de tot ce am scris si strain firii mele.
Aceste substituiri pe care le faceti tin si ele de ceea ce Dvs. numiti „caracter”(sic!) si imi reprosati mie ca mi-ar lipsi. Dar probabil pentru Dvs. aceste substituiri se asorteaza cu conceptia Dvs. despre atitudinea corecta si potrivita cu Saptamana Mare.
Dumnezeu sa Va binecuvanteze!
Stimabile parinte K,
o scăldați degeaba. Cum se spune la noi, la ortodocși, ”dregeți busuiocul”. Iată ce afirmați negru pe alb: ”Sa trebuiasca sa-ti ingropi mortul in gradina, sa nu fie loc pentru el in cimitir, este o pedeapsa pentru cei ramasi in urma si imbogateste doar durerea lor.” Aceasta nu este o referire la înmormântările pe care le-ați făcut, ci una directă la subiectul articolului.
Cum spuneți că nu atacați dogma Bisericii Ortodoxe când ați simțit nevoia să interveniți și să arătați cât de aiurea e ce fac ortodocșii în cazul înmormântării sinucigașilor? Despre ce vorbiți acolo, dacă nu despre o lege a bisericii ortodoxe? V-a întrebat cineva ceva, v-a cerut Cristiana Sabău părerea de teolog? Nu, ați simțit nevoia să interveniți și în contextul comentariilor antiortodoxe să vă arătați dezaprobarea.
Eu înțeleg că sunteți protestant, să vă fie de bine. Dar atâta vreme cât eu nu v-am condamnat că ați scos icoanele din biserică și ați sfărâmat statuile sfinților, vă rog să ne permiteți să ținem credința noastră, așa cum am primit-o de la străbunii noștri. Vreți să îngropați sinucigașii, n-aveți decât. Asta nu vă îndreptățește să judecați cutuma unei biserici cu care vă făliți că sunteți în relații de bună înțelegere.
În loc să căutați justificări forțate, un simplu ”scuzați intervenția nefericită” ar fi fost de ajuns. Și apropo de săptămâna mare. Dvoastră aveți dreptul să îmi atacați credința în săptămâna mare, asta nu-i o problemă. Dar eu nu am voie să vă atrag atenția că o comiteți, asta e brusc ”nepotrivit”.
Mulțumim de urări.
Singura biserica din lume care-si permite sa numeasca celelalte biserici,secte iar pe oamenii care le pastoresc,sectari,este biserica ortodoxa.De altfel,este si singura biserica care blameaza ei condamna orice alt cult religios,si asta in timp ce,celelalte biserici(secte in viziunea Bor)se roaga pentru fratii lor in Hristos care apartin de alte biserici.Este totodata si singura biserica care,in loc sa-si incurajeze enoriasii sa citeasca Biblia,le arata doar copertile unei carti,numite Evanghelii,de parca acestea ar fi fost scrise de ortodocsi.Isus Hristos in Ioan 14/6, este destul de explicit cand spune”Eu sunt Calea,Adevarul si Viata.Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine”.Singurul sange varsat pentru pacatele noastre, a fost a lui Isus Hristos,asa ca,pentru iertare nu avem nevoie de popa,acest drept exclusiv apartine Lui Isus,si iertarea nu o obtinem dupa moarte,ci in viata cand o cerem personal Lui Dumnezeu,nu prin persoane interpuse.Fiecare va da socoteala pentru propriile fapte,prin urmare,popa va raspunde pentru ale sale nu si pentru ale enoriasilor sai,in fata Domnului.
Taci, tu, Ioana, ca inca nu am intalnit patron ortodox care sa-si oblige angajatul sa treaca la religia lui. Invers insa…o-ho! Stie toata Bistrita, in firmele pocaitilor ori te pocaiesti, ori te multumesti cu salariu mai mic si munca mai multa. Fratia nu e pentru toti, e doar pentru ai lor.
Si hai sa iti mai spun ceva, dar stai jos intai. Biblia a fost scrisa de ortodocsi. Exact cum spui ~de parca Evanghelia a fost scrisa de ortodocsi. Fix asa a si fost. Biserica crestina primara a stabilit care carti fac parte din Biblie, ordinea lor. Pana si capitolele si versetele au fost stabilite de Biserica pe care tu o blamezi, ignoranta mica. Pana si data pastilor tot Biserica in care tu arunci cu pietre a stabilit-o. Pune mana si citeste, nu mai recita doar versete din Biblie.
Ortodocsii ii indeamna pe oameni permanent sa citeasca Biblia, dar si sa o cinsteasca ca obiect de cult. la noi Biblia (pe care tu o numesti peiorativ Evanghelie) este asezata la locul cel mai de cinste in biserica: pe masa sfantului altar. La voi este purtata in buzunare, subsuoara, in genti printre rosii si castraveti si arata deplorabil… Asta da respect pentru cartea sfanta, n-am ce zice… Daca nu cunosti anumite lucruri abtine-te… Apropos, ai auzit de Carol Parham, John Smith sau William Miller sau Hellen White… Da, sunt intemeietorii credintelor neoprotestante, care s-au rupt din Biserica lui Hristos. Si cum ar fi sa-i numesti pe astia, daca nu sectari; si asta nu in mod peiorativ, ci in mod realist, fiind cei care s-au rupt de Biserica intemeiata de Hristos si si-au facut ei biserici dupa chipul si asemanarea lor… Mai gandeste si mai ales pune mana pe carte sau pe carti si citeste mai mult putin!
D-na Cristiana! ati scris un articol ff nepotrivit , mai ales in aceasta SAPTAMANA MARE! Se spune undeva,ca doar Dumnezeu,care ne-a dat viata ,poate sa ne o si ia! Nu ar fi meritat sa faceti o mare tevatura si sa angrenati intr-un asemenea subiect si fete bisericesti! Nu cred ca modul in care si cum se face aceasta ceremonie ar trebui sa creeze atatea discutii si controverse!! Va sfatuiesc sa nu mai judecati astfel de evenimente nefericite intr-un context subiectiv si fara continut ! Judecati-i cu varful „penitei stiloului d-voastra ” pe cei mincinosi,cameleoni,hoti,….,asa cum ati facut-o si pana acum ,si lumea va va aprecia la fel de mult ca si pana acum! PASTE FERICIT! ,d-voastra si familiei d-voastra!
Bor,desigur.
gaita si Iuliana,
procentual sau numeric, raspunsul la întrebarea voastra? Ca daca e procentual, bisericile neoprotestante pierd cei mai multi credinciosi, raportati la total. Un pastor spunea la tv ca 5% dintre tinerii lor se apuca de fumat si baut si nu mai vin la rugaciune.
Orbilor, voi nu vedeti ca toate bisericile pierd credinciosi si ateismul se raspandeste? Voi aveti meciuri cu ortodocsii, va credeti pe stadion? Nu asa se pune problema, dar sunteti sufocati de ura.
Hai sa va intreb si eu ceva. Bisericile neoprotestante din Ro, dupa calendarul carei biserici istorice tin Pastile??
Le curé d’Ars (1786-1859)
…
Une dame avait perdu son mari, homme irréligieux, qui avait fini sa vie par le suicide. Inconsolable sur son sort, qu’elle croyait être la damnation éternelle, elle fut amenée par hasard à Ars et chercha à rencontrer le saint Curé pour l’interroger sur le malheureux défunt.
Elle réussit à l’approcher et, avant même qu’elle eût pu lui dire un mot, le saint lui murmura à l’oreille : « Il est sauvé… Oui, il est sauvé », insista-t-il. La pauvre femme fit un geste de la tête qui voulait dire : Oh ! Ce n’est pas possible.
Alors, d’un ton affirmatif encore :
« Je vous dis qu’il est sauvé, qu’il est en purgatoire et qu’il faut prier pour lui… Entre le parapet du pont et l’eau il a eu le temps de faire un acte de repentir. C’est la très Sainte Vierge qui a obtenu sa grâce. Rappelez-vous le mois de Marie élevé dans votre chambre. Votre époux irréligieux ne s’y est point opposé ; il s’est même parfois uni à votre prière… Cela lui a mérité un suprême pardon. »
…
E cale lunga de la parapet pana la oglinda apei !
Asta ar trebui sa dea de gandit
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace, iar familiei să-i dea mângâiere!
Și mie iertare că mă bag, dar trecem peste toate și hai să privim lucrurile și din altă perspectivă. Am înțeles că domnul care a decedat a fost polițist și unul foarte cumsecade (mă rog, termenul îl atribui eu, dar exprimă sinteza aprecierilor față de dânsul!). Acuma eu nu știu ce înseamnă „cumsecade”; din două una: (1) fie a închis ochii cât a putut, la încălcarea legii de semenii săi (că sigur au fost din ăștia) sau (2) a aplicat-o așa cum scrie la carte, în scopul în care fost edictată (legea). Și atunci: în primul caz nu discutăm, dar nu și-a făcut treaba pentru care a fost plătit, iar în al doilea caz se aseamănă exact cu Biserica și cu preoții care aplică niște reguli, în privința aceasta. În rest poveste multă …
Cu cât omul e mai îndubovnicit, cu atât ispitele sunt mai mari. Numai Dumnezeu știe ce a fost în sufletul lui. Să ne rugăm să aibă milă de el și să îl ierte, să-i întărească în suferință și în credință pe cei rămași ! Doamne-Ajută!
Măi băieți, voi suteți liberi să credeți ce vreți și să faceți așișderea. Sinucideți-vă, drogați-vă, sodomizați-vă, că nu vă poate împiedica nimeni, dacă așa vreți voi . Dar nu-i cereți Bisericii să vă aprobe purtările și să creadă ce credeți voi.
Biserica n-a apărut în Evul Mediu, ci mai demult, și nu se conduce după părerile personale ale preoților sau credincioșilor, ci după textele Bibliei și după canoane, cele mai importante canoane datând din Antichitate, dinainte de anul 500 după Hristos, iar nu din Evul Mediu. Ce-i tot dați înainte cu Evul Mediu? Certați-vă cu Hristos și cu Biblia, dacă nu vă convine ce crede Biserica.
Eu, tu sau popa, ca oameni, putem înțelege deznădejdea sinucigașului și ne poate fi milă de tulburarea și suferința lui, dar Hristos și Biblia, pe care se întemeiază dogmele Bisericii, nu ne îngăduie să-i aprobăm sau să-i trecem cu vederea gestul sinucigaș.
E tragic, dar n-avem ce face, nu-L putem moderniza pe Hristos după opiniile noastre, căci mesajul Lui e la fel de clar și de valabil și pentru oamenii de acum două mii de ani, și pentru noi, cei de astăzi. Ce e așa greu de înțeles?
Dacă schimbăm canoanele Bisericii după capul nostru, înseamnă că ne facem noi altă religie, și nu ne mai ținem ce cea pe care ne-au lăsat-o Hristos și înaintașii noștri! Poate voi chiar asta vreți!
Urcan Ioan, canoanele bisericii aproape ca nici macar inspirate din Biblie nu sunt… Sinuciderea e un pacat grav in ochii divinitatii dar nu e treaba popilor sa judece asta; un sinucigas poate fi mantuit, chiar daca doar „ca prin foc” (1Corinteni 3:15). Sinuciderea e pacatul capital al uciderii (a se ucide pe sine) si, totusi, cel care ucide e inmormantat in pamant sfintit si iertat, dar sinucigasul nu… E adevarat: Dumnezeu decide cand moare cel creat de El, dar de unde stim noi ca o sinucidere nu este exact capatul de drum „programat”?
Sa stam aproape de Dumnezeu si in Dragoste unul langa celalant .
Am citit toate comenarile si spun ca am ramas cu Doua dureri .
Ca ionut a plecat cum am plecat si NU am facut tot ce trebuia inante de..!
Si a doua ca traiesc intrun popor Dezbinat , plin de dorinta de a judeca , de a lovi , de a ne arata mandria sun toate formele ei hidoase ..
Am putea oare sa ne prindem toti cu mainile credintei legandune sufletele de CEL ce ne poate invata , drumul se impacare spre nevoile aroapelui .
E atata durere , atatea suflete prabusite , atatea vieti fara bucurie si pace incat ar trebui sa stam tremurand sa ne intreba :
Cine urmeaza ?
Am putea oare sa spunem la o persoana zilnic .
Te pretuiesc , te respect ,
Dumnezeu sa te Binecvanteze ma rog pentru tine ..
Va pretuiesc si va resoect si ma rog
Domnul sa adune poporul Roman si sa ne faca asemenea LUI .
Gabi z
Felicitari Cristiana! Multumim parintelui Krauss, ati punctat foarte bine! Imi pare rau ca „multimea” nu reuseste sa vada cu adevarat ceea ce trebuie „citit” in randurile de mai sus.
Doamna Sabau, felicitări! Ați reușit să produceți un rau în mințile multor oameni, tocmai înainte de Paști. Mă întreb dacă ați avut măcar minimul interes de a vorbi cu un preot sau un călugăr pe tema abordată în acest articol? De ce credeți că aveți toate răspunsurile legate de credinta ortodoxă? Înainte de a arunca piatra ar fi bine să ne vedem in oglinda pe noi înșine, așa ne invata Domnul nostru Iisus Hristos. Nu v-am scris pentru a stârni o polemica, ci pentru a vă da un sfat creștinesc -stiu, sfaturile nesolicitate sunt cel mai greu de acceptat! Va urez să vă bucurați de sărbătorile care urmează în liniște și pace! Hristos a Înviat!
D-na Cristiana Sabău ați transpus în acest articol întrebările ce ni le-am pus şi noi, apropiații lui Ionel Tomoioagă. Ce nu am înțeles este de ce o persoană ce a avut un moment de mare slăbiciune şi pierzanie, un moment de neînțeles, nu a putut fi înmormântat omeneşte. Şi îmi pun întrebarea aceasta ştiind ca „Ticu”(cum îl ştiam noi) a fost un om foarte credincios de-a lungul vieții, mergea des la biserică (mai ales la Mănăstire la Dobric), se ocupa în mod aparte de organizarea evenimentelor creştine (mai ales când erau invitați şi multă lume), de ani buni mergea la Cluj la aeroport (din banii proprii), lua lumina sfântă adusă de la Ierusalim şi o aducea la Mănăstire, de unde era trimisă către restul bisericilor, şi-a dus cu mândrie familia la Mănăstirile din Moldova, la mormântul lui Arsenie Boca şi de mai multe ori la Nicula şi Nuşeni etc., de ce răspunsul față de el a trebuit să fie ăsta?…
Astea l.au bagat in datorii pe Ticu.Am fost coleg 10 ani cu el si confirm ca darnicia lui la bagat in mormant.Omul asta nu juca jocuri de noroc, nu cheltuia bani pe femei dar in schimb era cea mai mare mana larga pe care văzut.o.intotdeauna era primul care sarea cu banii sa plătească.se punea de serviciu in locul subartenilor, uneori le facea munca si era Ticu pt toti.Sa.i fie RUȘINE LU KERHART.pt tot ce a facut Ionut cu siguranta e in RAI di bu iad km a spus batman
Asa este cum spune BG subcomisarul era un apropiat al bisericii a facut multe servicii acesteia ,trebuia sa fie tratat altfel.POATE DACA CINEVA FACEA O DONATIE INSEMNATA POATE ERA ALTFEL TRATAT.
Întâmplarea de mai sus nu are legătură cu Cristos, nici cu Biserica Universala, nici cu iertarea și dragostea. Are o singura legătură cu dogmele bisericii Ortodoxe s-o Catolice. Invențiile lor, bazate pe „Sfânta Tradiție” nu i lasă nici pe ei sa intre în Împărăția Cerurilor și ii împiedică și pe alții sa intre. Călăuze oarbe.
Stimabile, tu n-ai nici o legatura cu subiectul si cu tema discutata… Ca sa nu mai zicem de Biserica Universala, care nu stii ce este… Tu esti o tragica inventie a lumii, care nu mai e in stare sa cunoasca ce este Sfanta Traditie (fara ghilimele), adica ceea ce a invatat si facut Hristos, si mai ales cum au inteles crestinii care au crezut toti aceeasi credinta pretuntindeni… Dar acestea te depasesc iremediabil…
De ce oamenii au mai multe drepturi asupra vietilor altor oameni decat asupra propriei vieti? De ce este considerata o fapta mai buna a omori alt om sau a viola, chiar si un copil, decat a-ti curma propria viata? De multe ori, victimele rautatii semenilor lor se sinucid, iar agresorii lor sunt iertati de lume si de Biserica, dar victimele sunt blamate pe vecie.
Ei bine, cred că mă pot considera norocos că știu un exemplu de preot care NU face diferența asta între sinucigași și alții. Dar bineînțeles, cu o floare nu se face primăvară…
Nu demult, sa tot fi trecut 2 ani de atunci, in orasul nostru s-a sinucis un mare om de afaceri datorita unor acuze referitoare la „inginerii” financiare incorecte gasite de autoritati in activitatea firmelor sale. Trupul defunctului a fost inmormantat intr-un cimitir micut de langa una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din oras, situata in centrul urbei. Sincer sa fiu nu stiu care sunt conditiile pentru ca cineva sa fie inmormantat in acest cimitir, de altfel foarte frumos, pentru ca lumea „de rand” este inmormantata la cimitirul municipal. Nu am fost nici la inmormantarea cu pricina dar am inteles din media ca slujba a fost cel putin obisnuita. Se pare ca nu suntem la fel nici dupa moarte, cel putin un timp.
Sarbatori Fericite tuturor, cu pace, intelegere, comunicare si deschidere spre ce spun toti semenii nostri. Cu cat mai multe opinii, cu atat suntem mai liberi! Sa ne bucuram de aceste vremuri de pace si libertate a exprimarii, cand fiecare poate sa spuna ce gandeste. Si sa nu uitam niciodata: fundamentalismul religios si rezultatele actiunilor adeptilor acestuia (indiferent de religie) au ca finalitate: ura, discriminare, atentate, razboaie.
Ganditi, exprimati-va si ascultati-i pe cei din jurul nostru. Luati ce e mai bun de la fiecare!
::::::::::::::)))))))))))))))))) tare !!!! iata marii filozofi ai urbei!!!! care mai de care mai interesati de subiect!!! un subiect bun de altfel si destul de real, daca ne gandim ca totusi suntem in anul Domnului 2016, cand negurile evului mediu ar trebui sa fie demult apuse………cand am putea privi cu mai multa ingaduinta parerea sincera a unui om, fie el si ziarist, vis-a-vis de ceea ce a simtit, asa cum simt multi altii in legatura cu acest subiect.Un subiect foarte actual, un fenomen destul de raspandit, si care din pacate nu se va opri doar fiindca nu stiu ce dogme sau (doage) :::))) intelege sa le aplice in acest mod.Iar preotii de toate confesiunile inca nu au gasit calea sa impiedice acest fenomen sa se produca, ei sunt preocupati de chestiuni pamantesti-materiale, care le ocupa tot timpul!!!!! poate ca sunt multi care le cer ajutorul, dar nu primesc ascultare, fiindca ii suna telefonul popii in timp ce ei se spovedesc, cu exceptii bineanteles, dar foarte putine!!!! Dar subiectul merita atentie!!!
Biserica nu ne învață să nu iertăm, ci doar că ar trebui conștientizat că viața nu e de la noi și ca atare nu putem să ne-o luăm. Viața este un dar. Nimeni nu a făcut nimic ca să vină el însuși pe lume. Sinucigașii au doar parte de o altă ceremonie să spunem pentru simplul fapt că a-ți lua viața nu este o acțiune creștinească. Neîmpacați de această acțiune sunt cei ce rămân și chiar dacă ar avea parte de o ceremonie completă tot neîmpacați vor fi. Oricum ai Domnului suntem toți.
Rudele își varsă doar puțin mânia pe învățătura Bisericii. Dacă ar înțelege-o ar accepta-o. Asta nu înseamnă că Biserica ne îndeamnă la a nu ierta. Numai bine.