În anul 2023 vor fi 12 sărbători legale în timpul săptămânii, celelalte trei picând în week-end. Angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe minivacanţe de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de week-end: de 24 ianuarie – Ziua Unirii, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşti, de Ziua Naţională şi de Crăciun.
Acum câteva zile, Guvernul a aprobat ca zile libere și 23 ianuarie (luni), 2 iunie (vineri) și 14 august (luni), pentru a face legătura între week-end și sărbătorile legale de Ziua Unirii (24 ianuarie, marți), Ziua Copilului (1 iunie, joi) și Rusaliile (duminică 4 iunie, luni 5 iunie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august, marți). Minivacanțele respective vor fi în perioadele sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie, joi 1 iunie – luni 5 iunie (a doua zi de Rusalii), sâmbătă 12 august – marți 15 august.
Proiectul de lege prin care zilele de 6 ianuarie (sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) vor fi declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează a trecut de Senat, însă nu a ajuns încă în Camera Deputaților, care este for decizional.
Calendarul zilelor libere în 2023
- luni 2 ianuarie – Anul Nou (1 ianuarie cade duminică)
- luni 23 ianuarie și marți 24 ianuarie – Ziua Unirii
- vineri 14 aprilie – Vinerea Mare înainte de Paște
- luni 17 aprilie – a doua zi de Paștele ortodox (prima zi – duminică 16 aprilie)
- luni 1 mai – Ziua Muncii
- joi 1 iunie și vineri 2 iunie – Ziua Copilului
- luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii (prima zi – duminică 4 iunie)
- luni 14 august și marți 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
- joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României
- luni 25 decembrie și marți 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.
Adaugă comentariu