Actualitate

Cum poți reduce factura la curent? Topul celor mai mari consumatori de energie

Pentru o gospodărie cu dotări moderne, în care locuiesc trei persoane, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 3.400 kWh, conform unor estimări realizate de instituții internaționale. Este însă posibil să reducem simțitor consumul, chiar cu până la 30%, dacă aplicăm câteva măsuri.

50% din energia electrică dintr-o locuință este consumată de centrala termică, aragaz electric și congelator. Eficienţa energetică acoperă un ansamblu vast de măsuri, dar un prim pas, simplu de aplicat și cu efect imediat în consum, este să evităm risipa de energie. Adică să fim atenți la acele activități din gospodărie care duc la un consum inutil de electricitate.

Mai jos, topul celor mai mari consumatori de energie dar și câteva sfaturi pentru a reduce consumul de energie:

1. Centralele termice vechi (pe gaz) consumă anual și între 600 – 800 kWh energie electrică. Dacă poți, înlocuiește centrala veche cu una nouă, în condensare. Pe lângă o economie de până la 30% la gaz, poți obține și o economie de 200 kWh pe an la electricitate.

2. Aragazul electric consumă anual aproximativ 445 kWh. Consumul de energie din bucătărie reprezintă 30% din necesarul energiei electrice domestice. Doar prin ajustarea felului în care gătești poți economisi până la 120 kWh pe an. Folosește întotdeauna un capac, va reduce consumul de energie cu până la două treimi, echivalentul a 60 kWh salvați. Evită dacă este posibil să preîncălzești cuptorul și gătește cu căldură reziduală. Astfel, vei economisi 60 kWh. Alege întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit.

3. Congelatorul consumă anual aproximativ 415 kWh. Pentru a economisi la consumul congelatorului, asigură-te că deschizi ușa pentru cât mai puțin timp posibil și că îl dezgheți periodic. Astfel, poți salva 50 kWh.

4. Frigiderul consumă anual aproximativ 330 kWh. Evită să pui frigiderul într-un loc cald. Asigură-te că deschizi ușa frigiderului pentru cât mai puțin timp posibil pentru a economisi 50 kWh.

5. Iluminatul din locuință consumă anual 330 kWh. Înlocuiește becurile clasice cu becurile economice, care consumă cu 75% mai puțină energie și astfel poți economisi până la 250 kWh. Folosește prize de alimentare cu comutatoare pentru a opri complet dispozitivele electronice.

6. Uscătorul de rufe consumă anual 325 kWh. Scoate rufele din mașină cât mai repede după terminarea; programului; centrifugarea antișifonare va consuma energie în plus. Achiziționează separat uscătorul de rufe. Aparatele combinate folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet.

7. Mașina de spălat vase consumă anual 245 kWh. Folosirea ei este mai ieftină oricum decât cea manuală, cu până la 30%. Încarcă întotdeauna mașina complet și nu prespăla vasele. Folosește programul Eco, aici apa se încălzește la maximum 50 de grade.

8. Mașina de spălat haine consumă anual 200 kWh. Spală la 30 de grade în loc de 40 de grade. Este suficient pentru igiena aparatului dacă îl rulezi o dată pe lună la 60 de grade. Astfel vei economisi 50 kWh. Alege programul Eco, acesta folosește mai puțină apă și doar jumătate din energia necesară unui program normal, economisind 60 kWh. Curăță regulat filtrul de scame. Dacă nu este necesar, spală fără programul de prespălare și pornește mașina cu încărcătura completă. Astfel vei economisi 90 kWh.

9. Televizorul consumă anual 190 kWh. Dacă alegi un TV cu diagonala <100 cm, verifică să se încadreze în clasa energetică A, iar pentru un ecran mai mare alege clasa A+. Pornește televizorul doar atunci când te uiți cu adevărat. Vizionează în format HD, va consuma mai puțină energie decât în Ultra HD sau 4K. Televizoarele LED consumă chiar și de trei ori mai puțin decât televizoarele de tip plasmă.

10. Routerul WLAN pentru internetul wireless consumă anual 135 kWh. Oprește routerul WLAN dacă nu ești acasă pentru o perioadă mai lungă de timp sau când pleci în vacanță.

(Sursa: E.ON Energie România)

8 comentarii

 • Bună rubrică informativă.
  Am prins un lucru nou, diferența gătitului cu capac sau a nu pune capacul.
  👍🏻

  4
  6
 • Deskurkatzi va sarakilor…Dormiti imbracati,dush in 2 sau 3 sau 4 nu mai spalati hainele,greierii si lakustele merg si reci,nu mai cititi ca la sparanghel se poate .Asa o sa fiti buni cetateni.Asta nu se refera la speciali ,esentiali,cumularzi de pensii speciale cu salarii la stat,apararul conducator central si local ,parlamentari ,agentii guvernamentale.Astia va vor supraveghea sa faceti voi economii si sa protejati planeta.

  14
  6
  • @Doktor de nervi
   Un tip hotărât, așa îmi place…
   Ai un deget în jos de la mine.

   10
  • Vezi sa nu te doara cand iti bagi degetul jos.Foloseste degetul inelar .

   5
   5
  • @Doctor de nervi
   😃
   Am înțeles, așa am să procedez…
   Ai grijă de tine bărbate.

 • Si eu , am aflat ca masina de spalat vase consuma mai mult decat masina de spalat haine. Asa ca ma gandesc serios ca de acum sa spal vasele in aceasta! Nu stiu cum le voi aseza dar contez pe nevasta-mea…Daca nu , le voi spala cu mana (sau cum spun regatenii , de mana.)

  11
  1
 • Am vorbit cu jn electrician si mi a facut hn by pass la contorul electric pe ntru circuitul de prize. Acum platesc doar becurile aprinse. Ce mi recomandati: becurile economice de 3w galbene sau albe sa ma incadrez sub 89 kw consumati intr un an????

  6
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS