Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului și Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud sunt adesea promotoare ale activităților economice în detrimentul naturii pe care ar trebui să o apere, a spus Cristian Țetcu, președintele Asociației Ruralis, într-un interviu acordat Timp Online.
L-am întrebat pe Cristian Țetcu ce ecou au sesizările pe care organizațiile de mediu le depun la aceste instituții, ultima fiind cea referitoare la activitatea unor balastiere pe Someșul Mare în plină perioadă de prohibiție.
”Am discutat cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud de-a lungul timpului când erau diferite conduceri politice și instituția nu a reacționat în niciun fel. Administrația Bazinală Someș-Tisa e iubitoare de canale. Un râu sinuos, de care ar trebui să nu se atingă nimeni pentru că e o resursă inestimabilă, ei îl transformă în canal betonat, pietruit, distrug toată vegetația. Să ne uităm doar la zona Budac-Șieu e Sit natura 2000. Acolo nu ar fi trebuit să se intervină decât în baza unor studii de impact asupra mediului, proceduri complexe și de durată, iar ei au intrat cum au vrut”, a spus Cristian Țetcu.
În ce privește celelalte două instituții care trebuie să apere mediul, Cristian Țetcu a spus: ”Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu, de cele mai multe ori sunt anti-natură. APM-urile susțin aspectul de dezvoltare economică în detrimentul naturii, ei nu au prioritate în a proteja natura și a dezvolta zona respectivă durabil. La anumite input-uri, ei avizează și apoi îmbracă avizul acesta în lege, îl ascund în articole în așa fel încât dacă ai vrea să dovedești că acolo e un interes, ai avea nevoi de luni de zile să mergi în instanță, de avocați și de bani mulți. Garda de Mediu nu are oameni, dar mai e o problemă pe care noi am semnalat-o pentru că noi credem că e cea mai periculoasă: acolo există oameni care cunosc toate aceste ilegalități din județ. Nu sunt oameni noi, ci foarte vechi. De multe ori au purtat discuții pe această temă și au găsit cumva soluții pentru a se rezolva problemele. Adică nici pe ei să nu îi sâcâie prea multă lume, câte o amendă micuță din când în când și nici pe poluatori să nu îi deranjeze prea multă lume. În aceste condiții, ori de câte ori ai trimite Garda de Mediu într-o zonă, ea știe ce are de făcut, cum să se spele și pe ea și pe ceilalți ca lucrurile să se mușamalizeze”.
El a oferit și un exemplu: deversarea unui canal în râul Bistrița Ardeleană în zona punții din spatele Kauflandului. ”Am sesizat-o Gărzii și acum trei ani, și acum doi ani, și acum un an. De fiecare dată mi se spune că s-a rezolvat, dar de fiecare dată mai iese ceva”.
Întrebat de ce crede că există această atitudine refractară din partea unor oameni plătiți de stat să apere natura, Țetcu a spus: ”Trebuie schimbați odată cu sistemul și oamenii, să nu cunoască toate aranjamentele. Să nu știe cine e poluatorul și să-i spună unde a greșit. Nici să îl sancționeze din prima pentru că ar fi important să vedem și așa. Dacă e recidivist, să-l ardă și să îl desființeze. Dacă a făcut o greșeală, să vadă ce amploare are, să-i spună să reacducă zona respectivă la stadiul inițial, să o depolueze. Dacă a omorât pești, să repopuleze, iar data viitoare să îl amendeze și chiar să îl desființeze, nu din prima”.
Potrivit lui Cristian Țetcu, sunt zeci de balastiere în județul Bistrița-Năsăud și ceea ce este foarte grav este că pe volume mai mici de exploatare a mineralelor funcționează și pe râurile de munte.
”Aceasta este o altă abordare extrem de rea pentru mediu pentru râurile de munte ar trebui să fie ca niște sanctuare. Acolo ar trebui să avem apa curată, neatinsă. Pe Someș sunt câteva zeci. Ceea ce e foarte rău este că, pe lângă faptul că se exploatează din albia râurilor, după spălarea sorturilor respective, nămolul care rezultă din spălare este deversat înapoi în râu.
El a subliniat că exploatarea mineralelor din cursurile principale ale râurilor este ”crimă de mediu”. ”Aici vorbim de niște consecințe în cascadă. Nu vedem ca aspect negativ doar tulburarea apei, modificarea parametrilor fizico-chimici și apoi biologi ai apei. Vedem o reacție în lanț până la dispariția peștilor și a tuturor viețuitoarelor care mențin condițiile normale de viață în apă. Luând în considerare că apa va fi o resursă inestimabilă într-un viitor foarte apropiat, ar trebui ca oamenii să înțeleagă că această resursă trebuie prețuită de azi ca să o avem mâine pentru copiii, nepoții și strănepoții noștri pentru că ei nu vor avea nici apă la robinete”.
Reamintim că Partidul Verde, Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bistrița-Năsăud, respectiv Asociația Bistrița Civică au sesizat autoritățile de mediu din Bistrița-Năsăud că, în zona localității Mogoșeni, se extrage balast din albia minoră a Someșului Mare. Se întâmplă acest lucru deși este perioadă de prohibiție la pescuit, iar 12 specii de pești autothoni își depun icrele. Iubitorii naturii au cerut Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului să oprească activitatea balastierelor. Totodată, ei le propun constructorilor care au nevoie de pietriș și nisip să-și procure materialele din carierele de munte.
Liberalii, aflați la guvernare în prezent, au schimbat doar conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor, instituție în fruntea căreia se află acum Doru Hășmășan (PNL). La APM este director Sever Roman, instalat în funcție în timpul guvernării PSD, iar Garda de Mediu este condusă de Gabriel Petraș după ce Cristian Niculae (PSD) a candidat pe listele partidului în 2018 la alegerile locale și a ajuns viceprimar.
Daca ma uit la natura si la constructi facute antinatura, e foarte simplu se ajungi la concluzie ca ori institutii publice nu au interes sau nu au instrumente potrivite pentru interventii necesare.
Multumesc dnle. Tetcu!
Trebuie oprit dezastru, institutiile trebuiesc echipate cu finantare, omeni si legislatie si sa incepe activitatea in sensul corect.
Legislatie buna, rea, exista si ea trebuie respectata si aplicata. Acolo unde legea nu e respectata nu e democratie, e haos, e legea junglei, e coruptie. Aici trebuie umblat. Sunt institutii ale statului, foarte multe, care nu-si fac treaba, care consuma in loc sa produca. Toate trebuiesc desfintate si trecut la infintarea altora, cu alti oameni, integrii, necorupti, cu alte mentalitati. Asa poate vom reusi sa inlaturam raul, chiar daca nu scapam de el, il vom diminua. Numai sa se vrea.
Cristian Tetcu este un POZAR. Activitatea lui ca activist de mediu se rezuma la a face fotografii cu deseuri si a le incarca pe net. Arata cu degetul spre altii!
Foloseste aceasta tema a protectiei mediului exclusiv ptr promovarea imaginii sale.
A fost custodele a doua arii naturale protejate si a pierdut custodia lor ptr ca nu si-a indeplinit indatoririle si obligatiile contractuale.
E numai bla, bla, bla….. si spoiala. Il vedem ca se activeaza intotdeauna inainte de alegeri, in rest nu auzi de el.
Domnule Walter Born, cu tot respectul pe care il am ptr dumneavoastra, va rog sa dati lectii la voi in Germania!
Voi ati exterminat ursii in Germania acum 40-50 de ani, ca vorba aia erau periculosi ptr oameni, nu mai aveti unul, iar pe noi cu ONG-urile voastre ne obligati sa-i inmultim, cu mult peste bonitatea fondurilor de vanatoare si a padurilor noastre.
In curand vor fi o gramada de oameni ucisi de ursi, e plin de ursi in Magherus, in Caila, in Viisoara la Sigmir, peste tot, nu mai incap in padurile de la munte.
De ce Germania, Austria, nu face solicitari Romaniei ca o parte din ursii bruni sa fie relocati in aceste doua tari, sa repopuleze padurile cu ei?
Problema asta cu interdictia de vanare a ursului brun in Romania a fost creeata pe timpul lui Ciolos, cand un activist de mediu,pentru propria sa imagine, d-na Palmer a condus ministerul mediului.
O sa platim scump aceasta tampenie, cu vieti omenesti.
Lasati-ma cu ONG-isti de mediu ca mi-e plin podul!
@Valer Bindea:
1) In cazul asta este vorba de incomeptenta administratiei de mediu. Nu are nicio legatura cu ursi. deviati subiectul. Referitor la acest fapt aveti de spus ceva?
2) Locuiesc in Bistrita din 1995 si inca ma mai trimiteti in Germania? Eu se fiue personal responzabil? Ce legatura am eu cu Germania in afara de locul unde m-am nascut? Sunt eu responzabil de ce ce se face acollo? In logica asa dvs. sinteti responzabil la tot ce se face aici.
3) Cel putin in Germania in legatura cu curatenie si protectie de mediu exista un progres in ultimi 25 de ani cea ce nu pot confirma de Romania. Este destul de trist si cum Romanii isi lasa de manipulat de exemplu cu bani de un concern starin care incurajeaza taierea abuziva si in zone protejate.
4) Traiesc aici din 1995 si ma simt responzabil la cea ce se face aici. Cind o se mor, am traint 2/3 din viata mea in Romania si ma simt mai legat de pamantul de aici de cit la cel de Germania si acum. De nationalism ieftin imi este plin podul, ca se folosesc termeni dvs. 🙂 Deschideti ochi la mediu, mergeti in natura si vedeti dezastru. Sinteti direct responzabil si dvs., cu toti…
Nu doar in zona localitati Mogoseni si in zona localitati Malut se escaveaza in albia raului fara nici o problema
Politicienii verzii au furat startul încă din starea de urgenta! Trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea dacă cred ca pot bloca activitate balastierelor, exploatarea forestiera, etc. Acum cu criza economica ce vine, apar și traseistii verzi care confundă politicile de mediu cu politica. Slabi…
Acesta este omul care poate conduce cu succes o institutie care se ocupa de starea Mediului . Il vad pe CRISTIAN TETCU cel mai capabil manager pe care il are jud. BN la ora actuala. Impreuna cu acest inimos prieten care a conceput mai multe proiecte si aplicatii cum ar fi . KILOMETRU ALBASTRU , si un alt mare proiect TRESHAUT care prin aplicatie GPS are la zi toate depozitele de gunoiae ilegale aparute in tot judetul.Au fost prezentate acestea dupa ce am intervenit personal la Prefectul IOAN TINTEAN si in cazul unui colegiu prefectural au fost vizionate de toti sefii de institutii. Dupa felicitarile primite, pupaturi si strans de maini nimic si nimeni nu a luat nici o masura. La sediul VERZILOR avem la zi la sina de dosar toate cele peste 50 de petitii facute de-a lungul anilor, semnate si de ONG-uri care au colaborat perfect cu VERZII de BN. Propun d-lui Prefect STELIAN DOLHA sa faca o nominalizare ca lumea daca vor opera schimbari pe la aceste institutii. Puneti d-le Prefect oameni ca si CRISTIAN TETCU. !!!
De la a face poze la deseuri in weekend pana la a conduce o institutie de mediu, e o cale lunga.
Intotdeauna dam vina pe institutii si autoritati dar nu avem curajul sa spunem ca noi oamenii suntem cancerul naturii. Noi nu respectam mediul si in loc sa facem ceea ce trebuie, dam vina pe autoritati, ca vezi doamne nu dau amenzi, ca nu se preocupa ….)))
Haideti sa fim corecti, DESEURILE nu sunt aduse in romania nici de rusi nici de americani.
Activisti astia de mediu, daca ar fi intr-adevar buni, s-ar cunoaste ceva dupa ei, s-ar vedea rezultate serioase. Din pacate la cum arata Romania , plina de deseuri, nici „munca”lor nu are vreun rezultat .
Ca si in politica, totul e ptr imagine.
Scuzati-mi pesimismul, dar rezultatele nu ma contrazic.
Ce a manageriat acest domn Tetcu pina acuma?
Conduce vre-o firma de succes cu sute de angajati?
Foarte subtil domnule Bălan când îl recomanzi pe Cristian Tetcu domnului prefect să-l nominalizate ca șef la o instituție de mediu, oricare, numa șef sa fie!
Balast si pietris ai tu in capul tau de ciumat rosu portocaliu sau ce dracu mai esti tu , lighioana spurcata !
De regula am avut activitati de informare reciproca foarte bine primite din ambele sensuri cu angajatii GARZII de MEDIU. O amicitie pot spune cu ultimii doi comisari sefi . De departe insa domnul PETRAS mi-a raspuns promt de fiecare data la orice sesizare facuta si am vazut la dansul o deschidere totala si promptitudine in a rezolva petitiile. Multumesc GARZII de MEDIU , si eu ii asigur de o colaborare buna care in definitiv urmareste o cauza comuna. Mediu sanatos pt. noi toti si aplicarea legilor fara sovaiala .Astept in schimb de la APM si SGA rezolvarea concreta a celor cerute de pescari, ong -isti si VERZI . De ani de zile tot asteptam fapte nu scuze .
Domnu Balan se contrazice in afirmatii: il recomanda la domnul prefect pe Cristian Tetcu, recomandare politica ca altfel nu se poate, iar apoi lauda Garda de Mediu si pe Gabi Petras, functionar cu experienta de zeci de ani care raspunde cu promptitudine la reclamatii. Ramane intrebarea? care este mai potrivit? se tine cont de recomandarea domnului Balan?
Maria , fi te rog mai atenta la continutul foarte subtil scris de mine. Aluzia este in cu totul alta parte . Vezi cum suna ultimele doua randuri .