Actualitate

Hotelurile – da, bisericile, restaurantele, terasele – încă nu. 15 mai, noi detalii

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a declarat că ”din păcate, pericolul nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine într-un orizont de timp apropiat”, astfel că ”redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va realiza gradual, cu respectarea unor măsuri clare de protecție sanitară”.

El a menționat că se va păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, se vor introduce noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul păstrării locurilor de muncă. Președintele crede că ”România va ieși cu bine din această criză”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că, după 15 mai, hotelurile nu se vor afla sub restricţii, dar restaurantele, cafenelele şi barurile nu se vor deschide, nici cele din spaţii închise, nici cele din spaţii deschise. Deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru în interes de serviciu, pentru a merge la rude, pentru activităţi agricole.

”Vom deschide comerţul, sigur cu excepţia mall-urilor, dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, că oamenii pot să cumpere şi atunci existând cumpărare va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri sau pentru readucerea producţiei la nivelul anterior. Sunt măsuri, libertatea de circulaţie în interiorul localităţii cu siguranţă va afecta favorabil companiile care comercializează combustibili, pentru că o să crească consumul. De asemenea, sunt şi reluarea frizeriilor, saloanelor, cabinetelor stomatologice şi astea sunt activităţi care vor permite revenirea la normalitate din punct de vedere economic. Practic, şi hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. Astea vor rămâne. Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele, mai ales în spaţii închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a explicat Orban.

Premierul a menționat că ”deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate, deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasările la activităţile agricole, că dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare. Încă nu putem da drumul la restaurante numai pentru că există o zonă destul de afectată, eu recunosc, zona de restaurante, de cafenele, de baruri, e o zonă unde se socializează, o zonă unde oamenii se simt bine, o zonă unde sunt convins că, psihologic, oamenii ar avea nevoie, dar pe de altă parte punem pe prim plan sănătatea, suntem atenţi şi la economie, dar sănătate e de bază”.

Întrebat la ce pârghii s-a gândit pentru a ajuta industria Horeca, Orban a spus: ”Hotelurile şi pensiunile nu sunt închise, vă mai spun încă o dată. Hotelurile şi pensiunile sunt deschise, vor fi deschise. Deja am luat două decizii: i-am scutit de impozitele specifice pe care le plăteau, în al doilea rând am prelungit valabilitatea voucherelor de vacanţă, tocmai în perspectiva ca aceste vouchere de vancaţă să poată fi folosite de eventualii clienţi în scop turistic în acest sezon, în condiţiile în care riscul epidemiologic se va reduce”.

”După data de 15 mai, pe baza evaluărilor pe care le avem în momentul de faţă, nu se vor deschide restaurantele, cafenelele şi barurile, nici din spaţii închise, nici din spaţii deschise. În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie, că sezonul, hai să fim cinstiţi, sezonul de vară începe cam în jurul datei de 15 iunie şi în realitate după 1 iulie merg oamenii foarte serios. Deci nu excludem varianta asta, e adevărat, riscul epidemiologic în spaţii deschise pentru restaurante, cafenele este mai mic, dar şi aici trebuie să ţinem cont că există un risc şi să luăm măsurile de protecţie pentru a reduce riscul de răspândire” a spus premierul.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că deschiderea lăcaşurilor de cult trebuie gândită foarte bine, subliniind că este nevoie în acest sens de ajutorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ministrul a admis că, încondiţii de siguranţă, poate fi luată în calcul şi organizarea de nunţi şi botezuri, dar nu cu 500 sau 1.000 de persoane.

”La biserică, în general, merg persoane de o anumită categorie de vârstă. Sunt persoane vulnerabile, trebuie gândit foarte bine, dacă nu cumva există riscul de infecţie în prima fază. Biserica şi preoţii au fost foarte riguroşi de Paşte, acum biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă, să vedem ce putem face. Dacă suntem vigilenţi, vom putea să ne gândim şi la nunţi şi botezuri, dar evident fără 500 sau 1.000 de persoane”, a spus Vela.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că dacă după libertatea de mişcare individuală, deschiderea magazinelor, deschiderea cabinetelor stomatologice, a celor de înfrumuseţare, se va vedea că nu sunt focare, se poate gândi o extindere. ”Trebuie să înţelegem că este o primă etapă de relaxare după o perioadă lungă în care atât răbdarea, cât şi conştiinciozitatea noastră a fost pusă la încercare. A fost un moment prin care am trecut împreună, a fost un moment pe care l-am gestionat bine împreună cu populaţia, rămâne să nu stricăm acum la urmă ce am realizat până acuma şi să ne gândim că ce facem acum va cântări foarte mult în ce se va întâmpla după această vară. Pentru cei care nu poartă mască în spații închise… noi contăm foarte mult pe spiritul civic, haideți, să spunem că în prima săptămână vom fi la nivel de avertisment, dar în a doua săptămână va exista și o sancțiune, o amendă. Vor fi permise sporturile individuale, pescuitul, vânătoarea. Activităţile sportive individuale sunt cele care ţin de activităţi gen drumeţii, alte activităţi gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. La fel deplasările speciale, către un centru medical, deplasarea pentru îngrijirea unui bătrân, unui copil, sunt lucruri care sunt de înțeles. În primele două săptămâni nu putem pleca de acasă, în afara localității, fără un motiv întemeiat”, a spus Nelu Tătaru.

”Nu va fi ca înainte de pandemie, va fi o stare de alertă cu măsuri compensatorii. După 15 mai nu vor fi deschise teatrele, cinematografele, meciurile vor fi fără spectatori. Încurajăm folosirea videoconferințelor, lucrul la domiciliu, decalarea muncii, să nu lucreze toți în același timp. Vrem să reducem aglomerarea transportului public. Se lucrează pe un set de măsuri referitoare la deschiderea saloanelor de înfrumusețare, cabinetelor stomatologice. Vorbim de acum înainte de programare. Nu vor mai exista săli de așteptare. Vor fi măsuri epidemiologice la intrare în cabinet. Se va lua temperatura la intrarea în cabinet. Lucrătorii din cabinete vor trebui să poarte echipmanet, inclusiv mască”, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

Președintele a anunțat că 14 mai este ultima zi în care ne vom afla în stare de urgență, iar din 15 mai se va intra în stare de alertă. Se va putea merge fără declarație sau adeverință în interiorul localității, iar pentru deplasările în afara localității vor exista o serie de restricții. Se vor redeschide saloanele de îngrijire personală, frizeriile, cabinetele stomatologice, muzeele, cu mențiunea că vor fi stabilite măsuri speciale de distanțare și de igienă. Măștile de protecție vor fi obligatorii și în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Sporturile individuale vor fi permise, dar cu restricția de a se întâlni mai mult de trei persoane, având în vedere că va rămâne interdicția de a circula în grup mai mare de trei persoane. Sportivii de performanță vor putea reîncepe antrenamentele, dar competițiile sportive nu se vor relua decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Bazele sportive nu se vor redeschide pentru amatori.

10 comentarii

  • astia is bolnavi cu capu,daca nu pot parasi localitatea de domiciliu sa pot sta in hotel in alta localitate,pentru cine deschid hotelurile??? pt schiorul Werner???

  • Cand esti IMBECIL si vrei cu tot dinadinsul sa o demonstrezi un exemplu de urmat sunt deciziile autoritatilor.
    Spui ca hotelurile sunt si au fost deschise dar nu permiti libera circulatie nu deschizi restaurantul hotelului ca doar la Roman e simplu o ceapa si slanina pusa în posetuta si imediat ai mancat cand te apuca foamea în camera de hotel
    Aloo spitalul 9 ,Socola din Iasi trimiteti ambulante la Guvern sunt acolo persoane care demonstreaza public ca au luato razna

  • Motto:
    „Dacă ieşim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem câte o lumânare şi cântăm Cristos a-nviat, transformăm întreaga ţară într-o imensă biserica. Să fim creştini, nu cretini.”
    (Toader Paleologu)

    Rareş Bogdan vrea ca pe lângă hoteluri, saloane de coafură, frizerii, cabinete stomatologice, şi muzee vor fi redeschise să mai fie adăugate bisericile :“Printre primele instituții care ar trebui deschise, să fie bisericile”. El spune că este foarte credincios şi, la fel ca şi alte milioane de români, indiferent de confesiune, simte nevoia să meargă la biserică.
    Totusi, ministrul de interne Marcel Vela, a declarat că deschiderea lăcaşurilor de cult trebuie gândită foarte bine, argumentând că: „La biserică, în general, merg persoane de o anumită categorie de vârstă. Sunt persoane vulnerabile, trebuie gândit foarte bine, dacă nu cumva există riscul de infecţie în prima fază”.

  • Autoritățile au calculat gradul de risc al fiecărei activități.
    1. Verde, risc scăzut
    2. Galben, risc mediu
    3. Roșu, risc mare.
    Primele activități permise sunt din zona verde: parcuri, păduri, frizerii, Cabinete stomatologice.
    Urmeaza activitati GALBENE.
    Activitățile cu risc mare de contaminare (ROȘU) vor ULTIMELE care vor fi permise. Activități in spații închise cu aglomerări de persoane. De exemplu Discoteci, Cluburi, Biserici).
    In unele zone ale orașelor europene, in parcuri, promenade, faleze, primăria a trasat cu var pătrate de 40m2. In fiecare pătrat au voie să stea la pucknic 6 persoane.

  • Rosu vine de la ciuma rosie, si este nivelul cel mai crescut de risc. Asta se vede aici si de la comentacii anti guvern care de bine de rau a gestionat BINE situatia covidului, evitand cu succes griparea sistemului de sanatate. Toate masurile au fost corecte, bine venite si au salvat deja mii de vieti. Intreb comentacii daca se mai uita careva cu atentie la TV si asculta cum ne lauda tarile occidentale guvernul Romaniei care a produs mirare in vest de masurile luate. Si mai bine ca noi stau SERBIA si BULGARIA. Deci bietii est -europeni au fost constienti si disciplinati , tocmai ca stiau ce-i asteapta daca masurile nu sunt dure si prompte. In definitiv dragi postaci, Guvernul si Presedintele si institutiile trebuie felicitate nu hulite ca s-au ingrijit de starea de sanatate a poporului. Bravo tuturor institutiilor !

    • Cînd ești pupincurist de mic ,cînd ești mare numa- te joci.Dacă cineva felicită autoritățile noastre pt modul cum au gestionat această criză,apoi ori o face la mișto ,ori e prost și nu știe situația exactă.Suntem țara cu cele mai puține testări din Europa,la media de locuitori.Dacă nu testezi,nu ai cum să depistezi,a,că în tot răul e și-un bine ,e alceva,dar aici dobitocii n-au nici un merit.
      PĂREREA MEA!

  • Las ca Doamne Doamne te vede daca te rogi si acasa, nu numai la biserica si pe de alta parte sunt multe alte modalitati de a-ti manifesta credinta daca chiar doresti. Cred ca mai degraba sunt interesele unor preafericiti care isi vad veniturile lumesti limitate si nu mai pot sa isi intretina BMW-urile. Oare ce o sa faca acum toate babele si mosii din tara ca nu mai au la indemana toata „distractia” lor principala. Mersul al biserica e bun dar cand nu pui in pericol sanatatea celor din jur. Cei care fac presiuni pe deschiderea acestor incinte, care nu pun nici un pret pe regulile de sanatate elementare ar trebui acuzati cf legislatiei romane in vigoare.

  • Nea Ion nu ai inteles nimic in toata aceasta perioada de izolare. Nu stiu ce ai citit, ce ai vizionat ? Un lucru imi este clar. Faci parte dein cei 41 % de analfabeti functionali. Adica citesc, urmaresc dar nu pricep nimic.Autoritatile tarii au fost la inaltime, presedintele, prim ministru si domunl ministru TATARU de la sanatate este cel mai bun ministru din cabinetul ORBAN. Le Multumesc !

  • Ca suntem sau nu credinciosi,e o problema personala-de internis non judicat pretor-,dar trebuie sa recunoastem ca toate cultele s-au comportat la inaltime.Acum a sosit vremea ca,dupa ridicarea restrictiilor,Bisericile nu mai pot ramane inchise. Sigur,trebuie respectate regulile ce se vor fixa.Da!Oamenii au nevoie si de paine de la brutarii ,dar si de painea cereasca pe care si-o iau dn cateva clipe de convorbire cu Dzeu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS