Actualitate

Cum s-a văzut eclipsa parțială de Lună de pe Dealul Budacului (FOTO)

Pasionații de astronomie au putut admira marți seara eclipsa parțială de Lună de pe Dealul Budacului, acolo unde i-a invitat Asociația Astroclubuil Quasar să primească prin telescoapele membrilor săi.

Ciprian Samoilă, președintele vAsociației Harta Verde România, a postat câteva fotografii de la eveniment:

În noaptea de marți spre miercuri s-a produs o eclipsă parţială de Lună, vizibilă și de la noi din țară. Schimbări pe discul selenar s-au putut  vedea când Luna a intrat în umbra Pământului, începând cu ora 23.00. Atunci, partea din dreapta a discului a început să fie mai puțin strălucitoare, iar momentul de maxim a fost la  ora 00:21.

ȘTIREA INIȚIALĂ ”Dacă veţi privi Luna la acea oră, veţi vedea cum partea de sus a discului este mai roşie decât partea de jos. Motivul este că ceva mai mult de 50% din discul selenar se află în umbra Pământului. Partea de jos a discului se află în penumbră şi are o strălucire mai mare”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic ”Vasile Urseanu”.

Luna va ieşi din umbră la ora 02:00, iar la ora 03:18 eclipsa se termină. Cea mai spectaculoasă parte a fenomenului se va produce între orele 23:00 şi 02:00.

Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn şi o constelaţie în formă de casă, constelaţia Sagittarius.

Eclipsa va putea fi observată cu ochiul liber, fără să existe vreun pericol pentru vedere, aşa cum se întâmplă în cazul eclipselor de Soare. Cei care au la dispoziţie instrumente precum binoclul, luneta sau telescopul pot admira mai bine fenomenul, cu condiţia unui cer senin. Momentul va putea fi imortalizat cu ajutorul unui aparat de fotografiat, dacă este folosit şi un trepied, recomandă astronomii.

Eclipsa se produce la exact 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11.

Următoarea eclipsă totală de Lună va putea fi văzută din România în anul 2025. Până atunci vor fi vizibile alte eclipse parțiale.

Etichete

3 comentarii

  • Ceea ce nu s-a văzut pe Dealul Budacului este cine, când și cum a furat vârful dealului și a lăsat în loc o groapă. Administrația locală, Garda de Mediu și alte autorități locale și centrale au ratat întâlnirea cu extratereștrii care au făcut să dispară, peste noapte, mii de tone de pământ modificând geografia locului, fără să-i vadă nimeni.
    Acum pasionații de ieșiri în natură pot să admire imensa carie din vârful dealului mai tot timpul plină cu gunoi și deșeuri ale șantierelor de construcții. Noroc cu evenimentele astronomice că ne mai îndreaptă privirile spre cer. Numai să nu pățim ca în bancul cu tata lui Bulă care a murit într-un accident de avion. În sensul că se uita după avion și a căzut într-o groapă.

  • Nu exista garda de mediu si administratie locala eficienta. Sunt doar niste clone pesediste cu angajati pe spranceana care isi asteapta doar salariul. Suntem la coada Europei cu pesedistii la butoane. Recent VERZII au atacat guvernul Veorica Dancilica spunand ca Romania nu merita asemenea oameni si ca pesedeaua este la coda Europei. Asa ca iata prostia ecologistilor cat de mare este ca au semnat protocol cu pesedragnea care acum se odihneste la Rahova.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.