Actualitate

Cum să alegem cea mai bună lebeniță. De ce să mâncăm fructul care ține de foame și de sete

Răcoritor şi delicios, zemosul pepene verde, fructul vedetă al verii, are o mulțime de beneficii pentru organism, fiind o porție de multivitamine la felie.

Pepenele verde (Citrullus lanatus) este o plantă legumicolă târâtoare din familia Cucurbitacee, rezistentă la secetă. Este originară din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-a răspândit în toate zonele cu climă caldă. În Europa a ajuns grație maurilor, în secolul al XIII-lea.

Numit în Ardeal lebeniță, pepenele este intens cultivat, întrucât este apreciat pentru fructele sale care se consumă în stare proaspătă în mod special. Fructele sunt mari, cu coaja verde de diferite nuanțe, de multe ori vărgată, și miezul roșu, roz sau portocaliu. Este foarte zemos (are un conținut de 92% apă) și dulce (are un conținut de 6% zahăr), iar culoarea îi este dată de conținutul de licopen (substanță antioxidantă prezentă și în roșii). Miezul conține un număr mare de semințe, dar există și pepeni verzi fără semințe.

Cum recunoşti și alegi un pepene bun?

Există peste 1200 de soiuri de pepene verde. Aceștia diferă ca mărime, de la 400 g la mai mult de 40 de kg. De asemenea, miezul lor poate avea diferite culori: roșu, roz, portocaliu și chiar galben. Iată la ce trebuie să fiți atenți când alegeți pepenele:

  • codița – să fie uscată; dacă este verde înseamnă că pepenele nu este copt încă;
  • coaja să aibă un aspect proaspăt, strălucitor, neted;
  • partea mai deschisă la culoare a cojii – cu cât este mai gălbuie, cu atât mai bun va fi pepenele;
  • vergeturile lemnoase de pe coajă indică faptul că planta a fost polenizată de mai multe ori, iar acela este un fruct foarte dulce;
  • când îl ridici, pepenele trebuie să fie greu;
  • dacă îl ciocănești, sunetul care se aude să fie gros, înfundat.

Ce vitamine și minerale conține pepenele verde

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, susține organismul să utilizeze fierul la capacitate maximă, ceea ce înseamnă că globulele roșii transportă mai mult oxigen la foliculii piloși, iar urmarea este un păr viguros. Consumul de pepene face părul frumos și datorită conținutului de arginină, un aminoacid esențial care, potențat de citrulina din pepene, accelerează circulația la nivelul scalpului și favorizează creșterea firului. Tot grație vitaminei C, sistemul imunitar este întărit și faci mai ușor față stresului sau afecțiunilor provocate de un stil de viață dezordonat.

Beneficiile pepenelui verde

Pepenele verde ține de sete și de foame grație fibrelor și apei pe care le conține și, în același timp, te ajută la slăbit, te menține în formă maximă datorită carbohidraților buni și are proprietăți hidratante pentru piele și păr. Toate acestea îi sporesc calitățile și te îndeamnă să te înfrupți din el cu și mai multă poftă. Iată ce beneficii ai dacă mănânci pepene verde:

Are efect detox

Pepenele conţine peste 95% apă, având astfel un efect puternic de detoxificare, ceea ce îl recomandă în curele de slăbire, dar şi în afecţiunile rinichilor şi vezicii urinare. Pepenele curăță rinichii, reduce concentrația de acid uric și te scapă de pietre. Acționează ca „detergent“ și pentru colesterolul de pe artere și scade riscul de atac de cord. Conținutul ridicat de apă grăbește digestia, topește grăsimile, acoperind totodată nevoia sporită de hidratare și de săruri minerale când disconfortul termic este accentuat. De asemenea, prin îndepărtarea toxinelor, se produc efecte și asupra tenului – acesta este purificat și devine luminos. Pielea beneficiază de proprietățile pepenelui și în alt fel: hidratarea intensivă îi menține elasticitatea. Nu abuza însă de curele de detoxificare – acestea nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni, fiindcă orice exagerare face rău sănătății!

Este un excelent antioxidant

Pepenele verde este cea mai bună sursă de licopen (pigmentul ce-i dă culoarea) dintre toate crudităţile roşii (pepenele conține cu 40% mai mult licopen decât tomatele); acesta este un excelent antioxidant, care luptă energic cu radicalii liberi ce sensibilizează organismul, contribuind la prevenția multor cancere și a bolilor de inimă. Un alt antioxidant prețios este vitamina A: o jumătate de pepene îți asigură 12.000 UI de vitamina A, necesarul zilnic recomandat, care susține regenerarea pielii (A poartă numele de „vitamina pielii”) și previne apariția ridurilor.

Este un aliat al tonificării

Dacă ești o fire sportivă, iată un motiv în plus să consumi pepene: acesta conține din plin vitamine din complexul B, importante pentru producerea de energie. Întrucât furnizează și magneziu, care susține circulația și ajută musculatura, pepenele este recomandat atât înainte, cât și după exerciții fizice, precum și în perioadele de epuizare fizică și intelectuală. Tot magneziul din pepene, alături de potasiu și de aminoacizi, menține sănătatea inimii și previne hipertensiunea sau tulburările asociate vaselor sangvine.

Are efect antidepresiv

După cum se știe, magneziul este un excelent antidepresiv. Te-a cuprins melancolia, ai probleme cu somnul şi nu te poţi concentra? E posibil ca o cură de pepene verde să te ajute să-ţi revii grabnic în formă.

Este un dulce binevenit

Dacă vrem să slăbim sau să ne menținem greutatea, un pas important este acela de a renunța la dulciuri, iar unii nutriționiști recomandă chiar reducerea consumului de fructe, întrucât sunt o sursă sporită de zaharuri. Există fructe cu indice glicemic ridicat, precum bananele, fructe cu indice glicemic mediu, cum este mango, care poate fi consumat în cantități moderate chiar și atunci când vrem să slăbim. Pepenele verde este însă un caz aparte! Iată de ce: are indicele glicemic foarte mare (73), ceea ce înseamnă că poate să ne îngrașe. Doar că, în ciuda indicelui ridicat, conținutul de zaharuri pure este scăzut (5%), iar consumul nu afectează glicemia, deci silueta nu suferă când ne bucurăm de savoarea lui.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.