Social

Cum se circulă în BN. Copac căzut pe șosea. Filtre ale Poliției. TIR-urile, oprite la baza Pasului Tihuța

ACTUALIZARE Încă de sâmbătă spre duminică, dar și în cursul zilei de duminică, 13 noiembrie a.c., utilaje de deszăpezire au acționat pe raza județului Bistrița-Năsăud pentru curățirea drumurilor naționale și județene, după cum urmează:

11 utilaje de deszăpezire au folosit aproximativ 160 tone materiale antiderapant (amestec de sare şi nisip) pentru curățirea drumurilor naționale din județ (DN 17, DN 17C, DN17 D și DN 15A);

13 utilaje de deszăpezire cu aproximativ 100 de tone de material antiderapant (amestec de sare şi nisip) au acționat pentru curățirea drumurilor județene din zona de competență.

Pe drumurile naționale și județene monitorizate de CJSU Bistrița Năsăud nu au fost situații în care persoane sau autovehicule să fi rămas blocate. În continuare, echipajele de deszăpezire acționează, și pe timpul nopții, în zonele în care va ninge viscolit pentru ca circulația să se desfășoare în condiții normale, de iarnă.

Recomandăm urmărirea permanentă a informărilor meteorologice şi pregătirea autoturismelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă. În situaţia în care rămâneţi blocaţi între localităţi sau în zone greu accesibile, apelaţi numărul de urgenţă unic 112.

În același context, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud recomandă cetățenilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteo prognozate, să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente constructive ce pot fi smulse de vânt, panourilor publicitare sau copacilor. Sfătuim cetăţenii să nu-şi parcheze autovehiculele în astfel de zone şi să-şi închidă bine uşile, geamurile sau orificiile pentru ventilaţie de la locuinţe şi anexe gospodăreşti. De asemenea, să nu atingă firele căzute la pământ și să asigure elementele de construcție.

ȘTIREA 2 Judeţul Bistriţa-Năsăud se află sub incidenţa unui cod galben de intensificări ale vântului, local în rafale de până la 70 km/h, ninsoare viscolită, prelungit până luni 14 noiembrie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud informează într-un comunicat că zona în care s-a acţionat mai intens, din punct de vedere al deszăpezirii căilor de transport rutier, a fost Pasul Tihuţa. Vântul are intensificări la munte, cu viteze ce depăşesc, pe crestele înalte, 70 km/h la rafală, viscolind sau spulberând zăpada. În această zonă, s-a acţionat constant cu şapte utilaje care au folosit aproximativ 100 tone material antiderapant (amestec de sare şi nisip). Echipajele de deszăpezire din Pasul Tihuţa au acţionat şi în zona limitrofă a judeţului, în Suceava, la coborârea spre Vatra Dornei, situaţia operativă impunea acordarea sprijinului pentru autorităţile sucevene. Mai mult, în Pasul Tihuţa sunt prezente echipaje de poliţie care monitorizează traficul rutier.

În zona Dealul Ştefăniţei, care se află la limita cu judeţul Maramureş, au acţionat, până în prezent, două utilaje de deszăpezire şi au folosit peste 10 tone material antiderapant, iar aceeaşi cantitate de material antiderapant a fost folosită pe DN 15 A de către alt utilaj de deszăpezire.

Până în acest moment nu au fost persoane sau autovehicule care să fi rămas blocate pe drumurile din judeţul Bistriţa-Năsăud. În continuare, toate drumurile naţionale şi judeţene sunt deschise traficului rutier, însă se circulă în condiţii de iarnă, iar echipajele de deszăpezire acționează în continuare pentru curăţirea căilor de transport rutier. De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa- Năsăud monitorizează situația operativă din teren şi este pregătit să aloce resursele necesare pentru sprijinirea populaţiei.

Pe drumul naţional 17 C, pe Dealul Târgului, un copac a căzut pe partea carosabilă şi a blocat un sens de mers. Un echipaj de descarcerare din cadrul Detaşamentului de pompieri Bistrita a acţionat pentru îndepărtarea acestuia, în vederea reluării circulaţiei rutiere în condiţii normale.

1-copac-cazut-sosea-13-11-16 2-copac-cazut-sosea-13-11-16 3-copac-cazut-sosea-13-11-16 copac-cazut-sosea-13-11-16

filtru-politie-iarna-anvelope”Recomandăm urmărirea permanentă a informărilor meteorologice şi pregătirea autoturismelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă. În situaţia îniarna-drum-ipj care rămâneţi blocaţi între localităţi sau în zone greu accesibile, apelaţi numărul de urgenţă unic 112”, precizează CJSU Bistrița-Năsăud.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud anunță că în această perioadă echipajele de poliţie rutieră monitorizează traficul rutier pe mai multe schimburi, în special pe DN 17 (Piatra Fântânele) şi DN 17 C (Dealul Ştefăniţei). Astfel, peste 50 de poliţişti acţionează în permanenţă pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere generate de condiţiile meteo nefavorabile, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile, în judeţul nostru sunt instituite filtre pentru a efectua verificări la autovehicule cu privire la dotarea cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte dispozitive antiderapante omologate.

ȘTIREA 1 Zece utilaje de deszăpezire împrăştie antiderapant încă de azi noapte pe drumurile naţionale care traversează judeţul, aşa încât nicăieri nu sunt blocaje. În schimb, peste tot se circulă în condiţii de iarnă. Poliţiştii de la Serviciul Rutier se află în Pasul Tihuţa unde verifică în special anvelopele maşinilor de mare tonaj care vor să treacă muntele spre Suceava şi le cer şoferilor să folosească lanţuri. 

Centrul InfoTrafic al Poliţiei Române informează că în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN 17 (Pasul Tihuţa), în localitatea Mureşenii Bârgăului, nu se mai permite circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava dacă nu sunt echipate cu lanţuri antiderapante.

Din cauza viscolului, în jurul orei 11.00 un copac s-a prăbușit peste șosea, pe DN 17 C, în Dealul Dumitrei. Un sens de mers între Bistrița și Dumitra a fost blocat, la fața locului intervenind echipajele ISU.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, Marius Rus, a declarat pentru Timp Online că începând de azi noapte şi până în jurul orei 9.30, şapte utilaje de deszăpezire au acţionat pe DN 17 în Pasul Tihuţa. Pe şosea au fost aruncate între 80 şi 100 de tone de antiderapant.

La baza Pasului Tihuţa se află echipaje de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud care asigură fluidizarea traficului şi verifică maşinile de mare tonaj să aibă anvelope corespunzătoare sezonului rece.

Potrivit sursei citate, pe DN 17 C la Dealul Ştefăniţei acţionează încă de azi noapte două utilaje de soseadeszăpezire care au împrăştiat deja 10 tone de dn-cu-zapadamaterial antiderapant, iar pe DN 15 A, care face legătura între Sărăţel şi limita cu judeţul Mureş, a acţionat un utilaj care a împrăştiat 10 tone de nisip şi sare.

„În prezent, pe toate drumurile din Bistriţa-Năsăud se circulă în condiţii de iarnă. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă şoferilor care au de făcut deplasări lungi să nu pornească la drum dacă autoturismele nu sunt echipate de iarnă”, a spus Marius Rus.

ANM a instituit cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol în aproape întreaga țară.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS