Social

Petiţie adresată Gărzii Forestiere Cluj, semnată de 2.000 de persoane: Stopaţi distrugerea Văii Ilvei

ACTUALIZARE Garda Forestieră Cluj va primi o petiţie semnată deja de aproape 2.000 de persoane prin care se solicită, public, instituţiei condusă de Istrate Şteţco, să intervină pentru stoparea distrugerilor de pe Valea Ilvei unde urmează să se construiască o microhidrocentrală.

Iată cum sună această petiţie:


„Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis decizia de încadrare nr. 93/06.02.2012 pentru proiectul „Amenajare hidroenergetică – centrale hidroelectrice de mică putere pe râul Ilva, amonte de satul Lunca Ilvei”. Iar acum, pentru tăierea unei suprafețe de pădure de 0,7242 ha pentru amplasarea aceleiași investiții hidroenergetice, s-a depus un alt proiect, „Scoaterea temporară din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha teren forestier pentru Amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei”, pentru care APM Bistrița-Năsăud a postat în 04.11.2016 un draft de decizie de încadrare. În mod abuziv, ambele decizii sunt fără evaluarea impactului asupra mediului, deși este de notorietate publică impactul masiv și ireversibil al acestui tip de investiții, numite uzual microhidrocentrale.

Avem deci o singură investiție care a fost înpărțită în două proiecte. Absolut eronat este faptul că în decizia pentru scoaterea din fondul forestier scrie: ”Proiectul nu are efect cumulativ cu alte proiecte existente în zonă”. Cu alte cuvinte, scrie că proiectul de scoatere din fondul forestier pentru amenajarea hidroenergetică nu are impact cumulativ cu amenajarea hidroenergetică propriu-zisă!

Legal ar fi fost, conform art. 5 din Metodologia aprobată prin Ordinul 135/2010, ca cele două proiecte, cel modificator și cel inițial, să fie acum evaluate cumulativ și, întrucât certitudinea lipsei impactului semnificativ este exclusă, decizia de încadrare să fie cu evaluarea impactului asupra mediului. Astfel și localnicii ar putea să-și spună într-o dezbatere publică părerea despre proiectul care le mutilează valea pe veci.

De asemenea atragem atenția că nu este o scoatere temporară din circuitul silvic, ci o scoatere definitivă mascată, pentru că nu este fezabil ca peste țeava îngropată să se planteze arbori care să edifice o pădure. Dar cel mai grav este faptul că, deși decizia de încadrare din 2016 nu este deocamdată decât un draft supus consultării publice, fără nicio valoare legală, deci scoaterea din circuitul silvic nu a fost încă aprobată, pădurea a fost deja tăiată pe traseul aducțiunii, după cum reiese din imagini luate în data de 05.10.2016.

Vă solicităm să verificați legalitatea tăierii arborilor, care a avut loc pe traseul aducțiunii, pe valea Ilvei, amonte de Lunca Ilvei. Vă solicităm, de asemenea, să nu avizați scoaterea din fondul forestiere a supafeței de 0,7242 hectare pentru o nouă agresiune ilegală asupra unei văi carpatine.

De ce este important?

Pentru că distrugerea pădurilor și râurilor carpatine a luat proporții apocaliptice și nu ne mai putem permite pierderea niciunei văi. Pentru că pierderea patrimoniului natural este, spre deosebire de pierderile din alte domenii, un proces ireversibil. Ilegalitățile masive din domeniul mediului nu mai pot fi tolerate. PUTEŢI SEMNA PETIŢIA AICI. 

Totodată, Federaţia Coaliţia Natura 2000 România condamnă modul de avizare a proiectului ”Amenajare hidroenergetică – centrale hidroelectrice de mică putere pe râul Ilva, amonte de satul Lunca Ilvei”:

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a emis decizia de încadrare nr. 93/06.02.2012 fără să ia în calcul impactul asupra mediului. Iar acum, pentru tăierea unei suprafeţe de pădure de 0,7242 ha pentru amplasarea aceleiaşi investiţii hidroenergetice, s-a depus un alt proiect, ”Scoaterea temporară din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha teren forestier pentru Amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei”, pentru care APM Bistriţa-Năsăud a postat în 04.11.2016 un draft de decizie de încadrare. În mod abuziv, ambele decizii sunt fără evaluarea impactului asupra mediului, deşi este de notorietate publică impactul masiv şi ireversibil. Deşi investiţia a fost împărţită în două proiecte, în decizia pentru scoaterea din fondul forestier scrie: ”Proiectul nu are efect cumulativ cu alte proiecte existente în zonă”. Cu alte cuvinte, scrie că proiectul de scoatere din fondul forestier pentru amenajarea hidroenergetică nu are impact cumulativ cu amenajarea hidroenergetică propriu-zisă!

Legal ar fi fost, conform art. 5 din Metodologia aprobată prin Ordinul 135/2010, ca cele două proiecte, cel modificator şi cel iniţial, să fie acum evaluate cumulativ şi, întrucât certitudinea lipsei impactului semnificativ este exclusă, decizia de încadrare să fie cu evaluarea impactului asupra mediului. Astfel şi localnicii ar putea să-şi spună într-o dezbatere publică părerea despre proiectul care le mutilează valea pe veci.

De asemenea atragem atenţia că nu este o scoatere temporară din circuitul silvic, ci o scoatere definitivă mascată, pentru că nu este fezabil ca peste ţeava îngropată să se planteze arbori care să edifice o pădure. Deci scoaterea din circuitul silvic nu a fost încă aprobată, pădurea a fost deja tăiată pe traseul aducţiunii, după cum reiese din imagini luate în data de 05.10.2016.

Solicităm: verificarea legalităţii tăierii arborilor, care a avut loc pe traseul aducţiunii, pe valea Ilvei, amonte de Lunca Ilvei, revocarea deciziei de încadrare şi impunerea de studii de evaluare adecvată şi studii de impact cumulat. Coaliţia Natura 2000 va contesta scoaterea din fondul forestiere a supafeţei de 0,7242 hectare, existând suspiciuni de nerespectare a prevederilor legale”.

ACTUALIZARE Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, a declarat pentru Timp Oline că instituţia pe care o conduce nu va da nicio aprobare în acest sens.

„Petiţia nu a ajuns încă la noi, dar ce pot spune este că documentaţia a fost depusă la noi, însă abia după ce au constatat colegii noştri că s-au făcut lucrări acolo. Noi nu vom pune în legalitate pe nimeni. Ni se cere să sistăm lucrările, însă, din păcate, noi nu putem face lucrul acesta. Noi am cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice cum s-a dat autorizaţia şi să blocheze ei autorizaţia. Eu cred că autorizaţia a fost dată de Primăria Lunca Ilvei. Este un dosar pe rol la Năsăud, iar cei de la parchet sper că îşi vor face treaba”, a declarat Istrate Şteţco.

19 comentarii

  • Partidul Verde a depus la randul sau contestatii la SGA, GARDA de MEDIU si APM. Rugam toti cetatenii care au in vedere protejarea mediului si doresc ca asemenea situatii sa nu se mai repete sa semneze aceasta petitie. A sosit timpul ca societatea civila sa amendeze aceste apucaturi a unor investitori care ocolesc legea.

  • Traim in tara in care interesele si complicitatile genereaza catastrofe.Din pacate,legea mitei si traficul de influenta functioneaza in esaloanele II si III.Resursele naturale imbogatesc conturile afaceristilor care finanteaza partide si politicieni.Un nou caz de coruptie pe masa procurorilor DNA?

    • doar ii si iii?
      ( I sunt ministrii….II si III consider ca sunt senatorii si deputatii )
      functioneaza la orice nivel
      chiar si portarul de la spital o duce mai bine decat …..unii !!!
      uita-te ce frumos spune stetco asta…. EL NU O SA DE-A APROBARE…
      adevarul e ca si pe mine daca ma intreaba careva ….. o sa-i spun CA NICI EU NU O SA DAU APROBAREA SA SE FACA ASA CEVA!!!!

  • Ar fi de preferat ca si serviciile speciale din aceasta tara sa se sesizeze, nu de alta , sa stim si noi ca lucreaza cu adevarat pt. TARA si POPOR !

  • Mariane, și eu lucrez, și nevasta, și copilul. Dar microhidrocentralele distrug natura, studiile arată clar asta, se ia apa (care e bun național) și o bagă la uzinat, iar la suprafață rămâne o vale seacă și nenorocită. Mie nu- mi convine. Aici nu e vorba de cine muncește și de cine nu, e vorba că ăștia, după ce au tăiat pădurile, acum lasă și râurile fără apă. Acolo în râu e un ecosistem care când apa e băgată în conducte, e distrus. Despre asta e vorba. Dar tu n-ai cum să pricepi, nu te duce mintea, și oricum nu-ți pasă ce lași în urma ta. Ești exact tipul ăla care aruncă țigara pe geamul mașinii din mers. De ”mariani” e plină țara, dar e timpul să reacționăm noi, ceilalți, care ne-am mai păstrat luciditatea.

  • Acest ”Marian” agramat este sigur din mafia microhidrocentralelor. Daca ar fi asa de ”nevinovat” cum vrea sa para nu ar da distante si, mai ales, nu ar da distante false. De fapt acest dezastru ecologic seaca raul pe 5,2 kilometri.
    http://apmbn-old.anpm.ro/decizie_nr_93_incadrare_sc_hydroelectric_engineering_srl-54304
    Iar raul fiind ca un organsim viu, care are nevoie de continuitate, distrugerea unui sector de rau afecteaza raul in ansamblul sau, de la izvor pana la varsare, cum foarte frumos s-a explicat aici, de la momentul 1:14
    http://www.tvrplus.ro/editie-carpatii-plamanul-europei-504683
    Si nu Mariane, nu. A distruge natura nu inseamna a munci. Distrugerea nu este munca. Nu orice efort, chiar si cu o finalitate negativa, se numeste munca.

  • cati copaci ai plantat?
    cati ai taiat? (si daca ai curajul sa spui cati mc de lemn sunt inregistrati in contabilitatea firmelor tale!!!!!)
    DACA RASPUNZI LA ASTA …NU esti NICI PAPAGAL SI NICI IPOCRIT!!!!

  • Stetco decide?…ma apuca rasul…mai degraba plang cand ma gandesc ca Stetco a ajuns in aceasta pozitie sustinut tocmai de cei vinovati.Cu siguranta o sa-i pedepseasca asa cum cuntem obisnuiti deja,adica o sa-i oblige sa mai construiasca si pe alte cursuri de apa.Prea multi mahari sug din proiectele astea,chiar si el are ceva procente acolo.

  • Alooooo!!!! Domnii deputati, domnii senatori, doamna Pana (specialista in fond forestier), cam suspecta tacerea asta! Tot judetul vuieste, presa ia pozitie, mai putin clasa politica, baga-v-as voturile undeva!

    • Cât am fost ministru, am oprit orice construcție de MHC si susțin in continuare ca TREBUIE OPRITE!!!
      Toate, nu doar cele din județul meu!

    • Doina Pana de ce minti ? Cum ati oprit orice constructie MHC ?
      Ai fost Ministru delegat Ape, Paduri, Piscicultura incepand cu Martie 2014. De ce nu ai oprit constructia MHC BUDUSEL din SITUL NATURA 2000 CUSMA ?
      Doar societatea civila a depus plangere la APM sa blocheze procedura de mediu. Cu toate acestea, s-a construit, ca si alte MHC-uri pe raurile de munte „cu acte in regula”.

  • Mie m-i se pare in primul rand suspecta „incompetenta”(oare?) agentiei de protectie a mediului. Orice novice in legislatia de mediu isi da seama ca nu poti sa dai 2 acorduri de mediu ptr. acelasi proiect, mai ales ca impactul acestuia este cumulativ! Ori e incompetenta, ori si asta este mai rau, este vorba de complicitate la o infractiune!

  • In fapt toate institutiile cu sefi numiti politic sunt in complicitate cu primarii si partidele politice organizate in stil mafiot dupa modelul Famigliei din Sicilia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS