Aglomerația de la punctele din orașe de colectare a ambalajelor cu sigla SGR din Bistrița este explicată prin aceea că sunt aduse de la țară, unde sistemul este implementat greoi sau deloc. Este însă și o excepție: la Ilva Mică.
În această comună a fost instalat un automat pentru colectarea sticlelor, peturilor, dozelor care au sigla SGR, investiția de 40.000 de euro aparținându-i proprietarului unui magazin, scrie pe Facebook Ștefan Sîngeorzan, fost primar al comunei Feldru.
”Veneam astăzi de la serviciu și m-am oprit la Ilva Mică, unde de curând a fost amplasat un aparat pentru colectarea sticlelor, peturilor, dozelor care au sigla SGR. Recunosc e primul de acest fel pe care îl văd în mediul rural. Sigur sistemul implementat de Ministeul Mediului, este greoi, perfectibil dar totuși, cred eu este necesar. Aș dori să știu, dacă în alte localități există așa ceva, cum funcționează? De exemplu la Feldru nu prea funcționează cum trebuie, unii patroni ar amplasa așa ceva, dar n-au spațiu, alții poate încă nu dispun de fonduri pentru a cumpăra asemenea aparate, care înțeleg că sunt destul de scumpe, peste 20. 000 de euro. (…) Am vorbit și cu proprietarul magazinului, aparatului, domnul Tinuț, un om tare cumsecade, care a investit din banii lui aproape 40 000 de euro în tot ce înseamnă acest sistem. Acum vine rândul nostru, a autorităților locale, județene și naționale să ajute la buna funcționare. Dacă noi ducem acolo ambalaje care nu au sigla SGR, sunt deteriorate, aparatul nu le primește, atunci avem obligația să le depozităm în pubela galbenă. (…) Mai fac o precizare, încă mai sunt anumite produse ambalate în PET-uri, sticle, doze care nu au sigla deci nu sunt returnabile, nici garanția nu este reținută la ele în magazin și nici restitută, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Dar ce-i foarte clar, conform legii, acolo unde ai plătit garanția, trebuie să primești înapoi contravaloarea în bani, sau produse”, a explicat Ștefan Sîngeorzan.
Nu își permite toată lumea ea de-a atâția bani pentru un automat!
Eu aștept că Ministerul Mediului sa de-a niste fonduri prin AFM sa putem cumpăra sau să aibă un preț mai accesibil.
Totodată eu aștept și din partea primăriilor un minim interes sau al ADI deșeuri,că și ei fac parte din legislația specifică returo.
Foarte bun comentariul ! Nu am inteles de unde atitia de ” de-a ” : de-a atitia bani , de-a niste fonduri …Te-ai prins ?
Cei ce câstiga bani din această afacere, mai precis Returo, o firmă cu 80 % capital privat ar trebui să investească in aceste automate, sa fie in fiecare localitate, sa nu mai stea oamenii la cozi la ele. Primăriile daca cumpără automate, tot pe banii contribuabililor le cumpără. Pentru ce? Ca sa faca o firma privata bani mai mulți? Nu vedeți că e o afacere care pute tare? Au luat cu japca de la oameni banii pe garantie pentru fiecare ambalaj si apoi oamenii sa se descurce cum pot, sa stea la cozi sa-si recupereze banii.
O lege si un sistem prost gandit si prost implementat.
Aparatul acela nu funcționează corect! Văd foarte multe ambalaje cu garanție pe lângă aparat. Berea Ciucaș are garanție. Pepsi Twist la pet are garanție. A scos și un ambalaj de suc din Penny pe care văd semnul. Sunt două probleme: necalibrat corect, nesincronizat la registrul RetuRo sau cei care le bagă nu știu cum. Trebuie și insistat, întors pe toate părțile. Senic mai are acest model și tot așa îți respinge o grămadă conforme. Dacă insist, le citește. Totodată primăriile pot interveni. Ar trebui să organizeze centre de preluare a ambalajelor cu garanție.
40.000 euro un singur aparat? Ireal ce preturi cer firmele astea ce le vand. Își permit doar gigantii ai supermarketurilor sa le cumpere nu si comercianti mici . Statul ar trebuii sa deconteze o parte din bani pentru aparate doar statul a lansat programul
Afaceri cu statul!! Statul și mafioții câștigă cel mai mult din această afacere!! In exterior ideia mafioților arată foarte bine și foarte plăcută populației!!! In spate se ascunde o muncă enormă și orice orice migăleală cu acest sistem de protecția mediului costă bani!! Comerciantul returnează clientului 50 de bani pe bucată,statul îți returnează pe sacul de 25 de kg.Deci cine i hoț și mafiot? Contractul cu ei costă dar totul în Euro! Sacii costă!!!
Mai bine ar plati că pe vremuri un salariat care sa preia ambalajele și să le predea ADI deșeuri.
Pe lângă prețul mare pe care-l au , au spatiu mic de depozitare și fac un zgomot foarte mare.
Mulțumesc frumos doamna profesoară Cristiana Sabău pentru promovare. Da, cei care comentează au dreptate, primăriile trebuie să fie cele mai interesate să aibă o comună curată, râuri și văi fără PET-uri, sticle și doze. Cum? Fiecare primărie să aibă amplasat în curtea ei un asemenea aparat, oamenii să poată aduce toate aceste deșeuri reciclabile, cu bonul de la aparat să-și poată plăti taxa de salubrizare, sau parte din impozite, ori să primească bani, pe care primăria să-i recupereze din deșeurile reciclabile predate la operatorul de salubrizare. Da, e nevoie de implicare, dar nu pot fi lăsate toate cheltuielile în spatele agenților economici, care ba nu au bani să cumpere aceste aparate, ba nu au spațiu unde să le amplaseze. E un început greoi, perfectibil, dar merită efortul pentru un mediu mai curat. Asta cred eu.
Buna dimineața daca nu aveți aparate de restituirea garanției numai luati garanția pe Pet URI . Cei mai multi luati garanția. Oamenilor la cumpărarea produselor din din Pet. URI SI bani se duc in buzunarele voastre SI va imbogatiti ilegal deci un fel de inselare a oamenilor . Scrie clar pe Pet returnare garanție ? Scrie scrie da atunci tu de ce cind vine omul cu pet ul da ii dai garanția sau produse pe ele nu dai. garanția retinuta ? Nu ecnorm
poza e din kaufland,se vede sigla lor si aparatele specifice,autorul articolului nu are poza din locatie.
E un video mai jos cu aparatul din locație, la sfârșitul articolului.
Retur-ro ar trebui sa bage banii în RVM nu comercianții. Sa mai taie din salariile ale ale șefilor și sa cumpere mașini de colectare.
O mare golaneală. Prețul ambalajului este introdus in costul produsului. Nu trebuie sa platesti garantie pe ambalaj. Nici pe timpuri nu se oprea garantie la atat de barfitul comunism. Plateai ambalajul daca nu aveai sa dai in loc, dar erau centre de colectare unde predai ambalajul si primeai banii. Pe atunci era ambalaj numai din sticla. Acum platim garantie de doua ori si primim bani numai o data.
E foarte bine ca e asa ceva în mediul rural, păcat ca e doar într-un singur loc. Azi am fost și noi la kaufland Slatina și e groaznic. Stai la rand foarte mult și este foarte mizerie. Peturi sticle doze pe care nu le ia aparatul aruncate peste tot aproape nu ai loc de ele, nu tine nimeni cont de cos de gunoi, nu le ia aparatul le arunca direct pe jos, e îngrozitor. Ar fii super să fie în fiecare comuna cât un centru ceva, nu zic în fiecare sat, dar măcar comuna ar fii super pentru cei de la țară. Din câte am văzut doar azi, cei de la oraș sunt cei care arunca pe jos, deci pararea niște oameni serioși chiar în fața noastră aruncau totul pe jos fără nici o jenă. Ar trebui un paznic ceva, care sa supravegheze sa le atragă atenția, eu nu zic ca sunt toți la fel, dar la asemenea specimene ar trebui sa le atragă cineva atenția