Politică

Cum se împart mandatele în Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, 2024-2028

În mandatul următor al Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, care va începe în toamnă, cele 30 de funcții de consilieri județeni vor fi ocupate de reprezentanții a patru partide politice, la fel ca în Consiliul Local Bistrița: PSD, PNL, AUR și UDMR.

Reamintim că aleșii locali la scrutinul din 9 iunie își vor prelua funcțiile după data de 27 septembrie, când expiră mandatele celor votați în 2020.

Componența Consiliului Județean Bistrița-Năsăud 2024-2028 va fi următoarea:

  • PSD – 14
  • PNL – 10
  • AUR – 4
  • UDMR – 2

După constituirea noului CJ, din rândul consilierilor județeni vor fi aleși cei doi vicepreședinți.

Pe lista PSD, deschisă de câștigătorul alegerilor pentru funcția de președinte, Radu Moldovan, se află în prima parte a ei Camelia Tabără, Paul Pop, Daniel Tămaș, Augusta Săsărman, Mihai Suciu, George Pop, Mirela Cîrcu, Nicolae Popescu, Romulus Pop, Simona Duca, Alin Demian, Ciprian Buta, Simion Forai, Nicolae Lupșan.

Lista PNL, care a fost deschisă de candidatul la șefia CJ Robert Sighiartău, îi are în componență în primii zece pe Cristian Mureșan, Florin Rogozan, Cristian Cârlig, Marius Chețan, Gheorghe Scuturici, Aurelia Dan, Marin Rus, Viorica Calo, Dorin Rus, Elena Pop.

Primii patru pe lista AUR sunt Honoria Rațiu, Loredana Baltă, Dragoș Hârjoabă, Ciprian Iușan.

Cei doi reprezentanți ai UDMR în CJ vor fi Szilagyi Zsolt și Zoltan-Sipos Timea.

Rezultatele votului pentru Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

Președinte: Radu Moldovan (PSD) – 51,59% (72.384 voturi). Ceilalți candidați: Robert Sighiartău (PNL) – 35% (49.109 voturi), Ovidiu Florean (AUR) – 6,15% (8.637 voturi), Ionuț Simionca (Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei) – 5,18% (7.277 voturi), Mircea Taloș (PNȚMM) – 0,75% (1.066 voturi).

Consilieri județeni: PSD – 43,24% (58.934 voturi), PNL – 28,55% (38.911 voturi), AUR – 11,78% (16.067 voturi), UDMR – 6,50% (8.859 voturi). Celelalte candidaturi: Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei – 6,16% (8.408 voturi), REPER – 1,16% (1.587 voturi), PER – 1,13% (1.548 voturi), PUSL – 0,90% (1.231 voturi), PNȚMM – 0,54% (738 voturi).

17 comentarii

  • Si uite asa, UDMR-ul a stabilit castigatorii. Treaba a fost simpla. Noi il votam pe Turc si iese Lazany. PSD-ul ne voteaza pe noi si iesim noi la CJ.

    9
    20
  • Da’ ce vrei să spui, că ungurii nu sunt și ei oameni?
    Tu spre exemplu ești „sirb /sârb”.
    Bine, ești și Gicu dar…

    21
    1
  • La o simpla analiza, partiduletele de stânga au mimat participarea,votând masiv Psd,pe când cele trei partide de centru dreapta ,s-au ambiționat sa meargă împreună….și nimic! Se observa tot mai mult ,necesitatea existentei doar celor 2 poli(stanga-dreapta) importanti si atât,în jurul lor gravitand câte un partidulet nationalist gen PRM,Punr…….Orgoliile astea….. Exemplul american sau englezesc ar trebui sa ne deschidă mintile!

    12
    15
    • Domnule Pop , nu exista o alianta de centru dreapta! USR este prin excelenta un partid globalist, antinational, anticrestin.Afilierea la Renew nu va spune nimic? Alianta celor trei partide s-a facut pentru ciolan! A iesit un oscior foarte firav! Nu avem o dreapta adevarata ( asa zisa dreapta de la noi s-a descalificat demult!)Din cauza asta a aparut dreapta nationalista , uneori cu accente antioccidentale si chiar prorusesti. Fenomenul se vede aproape peste tot în Europa. Discutia poate foarte ampla dar nu e cazul aici!

      16
      3
    • Da, da, mai ales modelul american…ăștia au de ales între un ,,bărbat” de 82 de ani, care atunci când semnalizează stânga, o face în dreapta și un ,,tânăr ” de 77 de ani, care merge pe arătură și nu semnalizează…No, numa zâc, dom’ doftor.

      11
      2
    • Tu sa taci gunoiule! Din cauza ta nu s-a construit centrul intermodal, ca să nu-ti scadă valoarea imobilului pe care îl ai pe str. Tarpiului! Asa ca ciocu’ mic!

  • Nici nu mai contează Județul Bistrița-Năsăud care oricum a fost si rămâne un județ rosu. Mai surprinzător este faptul că în urma alegerilor locale din 9 iunie, 2024 harta României s-a înrosit din masiv, după la precedentele alegeri din anul 2020 atmosfera era mai respirabilă.
    Tot răul vine de la aceşti imbecili care ne guvernează cum ar spune André Santini în cartea sa intitulată „Ces imbéciles qui nous gouvernent: manuel lucide et autocritique à l’usage des hommes politiques”.
    Numai că la guvernare se ajunge în urma unor alegeri democratice. Codul Electoral din România prevede că alegerile se desfăşoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului. De asemenea, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi, indiferent de rasă, sex, naţionalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, afiliere politică, origine socială, în condiţiile legii. Totul e ca aceste principii să fie respectate. Altfel ajungem la constatarea lui George Orwell, potrivit căruia „Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.”
    Din păcate la noi s-a mers mereu pe principiu de a alege „răul mai mic”. Cel mai elocvent exemplu s-a întâmplat în anul 2014 cu alegerea în primul mandat al presedintelui Klaus Iohannis, care după realegerea sa din anul 2019 pentru al doilea mandat a devenit „răul cel mare”.
    Totul a inceput in noiembrie, 2021 când Iohannis din comoditate, in loc sa medieze refacerea coaliției de guvernare PNL – USR – UDMR, a adus PSD la guvernare in alianta cu PNL, desi unii liberali precum Dan Motreanu a explicat că nu vede diferenţa dintre această aliantă cu PSD şi vechiul USL- un proiect făcut în opoziție pentru a fi votaţi sau nu, dar în niciun caz construit după ce şi- au aruncat reciproc vorbe grele. Dan Motreanu a spus și că după ruperea USL, mai bine de 7 ani, PNL a încercat se se desprindă de acel proiect: ”Majoritatea votantului PNL este anti-PSD, iar acum ne propuneţi să ne intoarcem din nou in braţe la PSD şi astfel să existe posibilitatea de a pierde o întreagă generaţie de votanţi PNL”.
    Asadar, Klaus Iohannis este cel care, pentru linistea lui la Cotroceni, a adus PSD la Guvernare, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD, ceea ce a dus la ruperea partidului, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta.
    Argumentul invocat pentru realizarea coalitiei dintre PNL și PSD era „stabilitatea guvernării”, dar până la urmă s-a dovedit că in loc de stabilitate s-a ajuns la stagnare. Astfel, s-a convenit ca primul-ministru și alte câteva ministere importante să fie schimbate la fiecare 1 an și jumătate. Prima dată a fost numit premier liberalul Nicolae Ciucă iar guvernul său a fost investit pe 25 noiembrie, 2021. După ce acesta a dormit in cizmele statului timp de 1 an și jumătate, pe 12 iunie 2023, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de prim-ministru si a urmat rotativa pe 15 iunie 2023, cand Marcel Ciolacu a fost învestit de către parlament în funcția de prim-ministru.
    In loc să se concentreze pe realizarea reformelor prevăzute in programul de guvernare, cele două partide s-au ocupat mai mult de tot felul de manevre nedemocratice prin lipsa de coerenţă a deciziilor ceea ce a reprezentat o frână in dezvoltarea economică a ţării. Astfel au mai trecut 4 ani degeaba in care cei doi lideri ai colaltiei au fost mai preocupati de amânarea reformelor atât de necesare economiei si astfel am ajuns in anul 2024 cu un nou ciclu de alegeri si cu o ţară înglodată in datorii.
    Ba mai mult, liberalii cu Ciucă plantat de Iohannis la vârful PNL nu-şi mai respectă nici propriile principii.
    Deviza PNL „PRIN NOI ÎNȘINE!” a fost încălcată, desi la sedinta de la Sinaia din noiembrie, 2023 liberalii au votat în unanimitate să nu facă alianţă electorală cu PSD şi să meargă pe listă proprie la alegerile din 2024.
    Nicolae Ciucă spunea atunci că in cadrul sedintei de la Sinaia conducerea PNL a analizat trei scenarii privind alegerile din anul 2024 si anume: participarea pe listă proprie, o alianţă cu PSD sau o coaliţie de dreapta mai largă. La finalul sedintei, acelasi Ciucă anunta triumfal că PNL a ales calea “prin noi înşine” în alegerile din 2024, respectiv să meargă pe listă proprie şi să nu facă alianţă cu PSD. Votul a fost dat în unanimitate în şedinţa conducerii partidului. Un vot fără nici o valoare, atâta vreme cât la actualele alegeri europarlamentare liberalii au urcat in remorca PSD , candidând pe listă comună in loc să meargă prin ei înşişi asa cum au stabilit la Sinaia.
    Păcat că liberalii n-au învătat nimic din greselile trecutului cu USL si s-au lăsat împinsi de Iohannis si Ciucă in remorca PSD-istă.

    18
    11
    • Pertinentă sinteză a evenimentelor, deciziilor politice datorită cărora astăzi suntem cu partidul stat PSD în casă la masă.
      Iohannis și cu bufonul Bogdănel au manipulat PNL pentru a-și atinge propriile obiective, interese.
      Ciucă……… este Jolly Joker-ul, marioneta care vorbește deciziile lui Iohannis.
      Cu Jolly Joker-ul la frâiele partidului, la următoarele alegeri, PNL nu va mai appărea pe buletinele electorale.
      Ciucă PREZIDENȚIABIL, este o glumă pentru terapie de râs în grup național.
      Ciucă, om politic este un Reel la care nu se uită nimeni, nu dă nimeni play, doar când vede cine este protagonistul.

      11
      2
    • Petre…numa valori a avut partidul ăsta…Câțu,Orban,Pepsiglas,Raluka -te trezesti mort ,Mandolina,pe plan local Florean.Poi Ciucă e lumină,luceafăr intre ăstia.Bate psd ul la scor.Si la hoți tot asa de bone stă…dar s-ar putea sa fie ca la noi la alegerile locale.Valori sensibil egale.

    • Prezența în CJ B-N a reprezentanților UDMR este compensată (cu vârf și îndesat aș zice…) de reprezentarea României în Parlamentul European de către șoșoacă și lazarus.

      5
      5
  • Aiurea democrație. Creată ca la alegeri indiferent de procente să facă rocada între ei. Cel mai c..vă partid rămâne tot PSD. Băgat ultima oară în casă de un PNL neputincios, acum și-a bătut un cui în casă și din marele luzăr de acum 4 ani , Pepelea a devenit șef, singurul oponent fiind făcut aliat în coaliție. Astfel PSD, la fel ca la jocurile alba-neagra, iese întotdeauna câștigător, singurii posibili oponenți politici fiind chemați în coaliție la împărțit osul și ghici cine va avea osul mai mic. Degeaba se va zburli puful pe PNL că nu vor avea ce face, mai bine un os mai mic decât deloc. Și încă țepele date de PSD celor de la PNL nu s-au terminat, vin alegerile din toamnă -iarnă și iarăși vor rămâne cu buza umflată. Dacă este să se schimbe ceva în acest sistem putred este posibil prin crearea a doi poli politici, conservatori- democrați, stânga-dreapta, roșii -galbeni și așa vom ști care fac treabă ori nu. Asta ca să nu ne trezim că de pildă se votează anti PSD, cu încredere pe PNL și când colo hop ei se aliază – poi nu-i curat murdar? Ce-i mai grav este că tot noi suntem de vină că cică nu am votat cum trebuie! Păi cum? Singurul lucru viabil la alegeri și anume alegerile în două tururi a fost anulat așa ca să nu aibă surprize. Sătui de așa zisa democrație o schimbare reală, putem avea în condițiile date numai printr-o revoltă (ori revoluție neconfiscată) cu schimbare totală de sistem politic.

    3
    6
  • Petre ,Stangaci de dreapta…….si voi aveti dreptate….dar polul de centru dreapta,dreapta, nu trebuie sa dispara! Sunt foarte multi oameni simpatizanti si e pacat sa fie dezamagiti! Este o provocare in viitor privind politici sanatoase ,venite din partea asta! Cand m -am referit la o coalizare,m -am gandit in primul rand la persoane bine pregatite ,de dreapta ,care sa ofere solutii si sa inceapa deja campania de toamna!Oricum ,nucleul va fi PNL! Cu limpezime,discernamant, toleranta si loialitate va putea fi scos un rezultat bun la parlamentare!

    3
    10
  • Acum dacă a câștigat Răducu se ieftinește apa de la robinet? Restul e gargara ca am făcut aia și ailalta ….

    6
    3
    • Apa se va scump pentru ca va mai angaja o haita de curve si lingai psd-isti la Aquabis.

      5
      6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.