Actualitate

Cum se pregătește Tibi Ușeriu pentru ”o cursă năucitoare” și ce strategie are

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu, marele câștigător al competiției ”6633 Arctic Ultra” de la Cercul Polar, a intrat în linie dreaptă cu pregătirea pentru Tor de Geants 2016, una dintre cele mai solicitante curse din Europa care se desfăşoară în Munţii Alpi pe o distanţă de 330 de kilometri. Competiţia are loc între 11 şi1 8 septembrie.

Anul trecut am participat la această cursă, dar din cauza condiţiilor meteo nefavorabile am fost oprit la km 230. Pe vârfurile care ating peste 2.900 m înălţime, zăpada depăşea pe alocuri 40-50 cm. Era viscol, ceaţă şi toţi aceşti factori i-au determinat pe organizatori să oprească competiţia. Decizia luată s-a datorat şi faptului că într-una din ediţiile trecute a avut loc un accident, un concurent şi-a pierdut viaţa. Din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai grele competiţii din Europa. Acest lucru se datorează diferenţei de nivel de peste 25.000 m cumulată. Sunt porţiuni de urcare şi coborâre extrem de dificile, cu teren accidentat şi se traversează mai multe vârfuri, unele depăşind 3.000 de metri”, a spus Tibi Ușeriu pentru redbull.com.

El se pregătește alergând în munţi, la altitudine destul de mare: ”Din păcate, în zona în care stau, nu foarte mulţi munţi depăşesc 2.000 de metri. Astfel, încerc să introduc în antrenamentele mele şi metode alternative, cum ar fi să folosesc o mască care simulează condiţiile de altitudine ridicată şi o vestă cu greutăţi. De asemenea, încerc pe cât posibil să mă familiarizez cu urcările şi coborârile montane, făcând antrenamente pe teren accidentat şi tehnic, ca să am astfel acoperită o parte din pregătirea specifică a acestei competiţii. Ţinta mea anul trecut a fost aceea de a fi printre primii 100, ceea ce am şi reuşit, înainte de a fi oprit. În general, lucrurile odată începute, eu nu pot să le las neterminate. În special când este vorba de un vis mare, de ceva legat de pasiunea vieţii mele. Spre exemplu, o săptămână întreagă după ce m-am întors de la această competiţie, visam că trec linia de finish, iar când mă trezeam şi constatăm că a fost doar un vis, era un chin”.

Tibi Ușeriu spune că atuurile sale sunt ”ambiția și perseverența”. ”O să încerc să parcurg cursa din acest an într-un timp cât mai scurt, astfel şi pauzele pentru odihnă o să fie foarte scurte. Strategia de anul acesta este una de tip psihic şi logic, având un plan bine stabilit. Dar desigur nu exclud pregătirea fizică. Pot să relatez din experienţa avută anul trecut faptul că este o cursă năucitoare. Diferenţa de nivel de la 400 m la 3.500 de m mi-a provovat dureri foarte mari de cap şi de maxilar. Anul acesta am încercat să îmi fac pregătirea în aşa fel încât să evit în a avea aceleaşi probleme. Încerc să am o dietă echilibrată, fără de care nu se poate face nimic. De asemenea, un program de somn ordonat, meditaţia şi pregătirea psihică, pe care eu le consider atuurile mele principale şi, desigur, alergările pe care le fac zilnic. Distanţa alergărilor săptămânale ajunge la distanţe de aproximativ 80-150 km. Este vorba de multă disciplină în general, muncă şi perseverenţă. Dacă vrei să reuşeşti, trebuie să ai stăruinţă în ceea ce faci şi să să faci sacrificii”.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.