Actualitate

Cum se vor distribui Paștile în Bistrița-Năsăud. Anunțul prefectului Stelian Dolha

ACTUALIZARE Prefectul Stelian Dolha a oferit detalii despre modul în care credincioșii ortodocși din Bistrița-Năsăud vor putea lua Paștile cu ocazia sărbătorilor pascale.

”În urma discuției avute cu IPS Andrei și cu părinții protopopi ai județului Bistrița-Năsăud, am convenit o procedură: Paștile să se servească în pahare de unică folosință, care să fie capsate, în mai multe centre. Cu alte cuvinte, fiecare biserică va avea mai multe centre de servire. Cred că este cea mai bună soluție pentru a evita aglomerațiile la biserici. Lucrurile acestea trebuie respectate nu numai în municipiul Bistrița, ci cam în toate orașele și în comunele mari. În perioada următoare va veni o circulară din partea Mitropoliei în care vor fi prevăzute aceste măsuri și vor fi anunțate locurile din care se va putea lua pasca, vor fi alese cele mai bune locații. Este timp, se va servi cred că în intervalul joi-sâmbătă, deci va fi această perioadă de grație pentru a o putea avea în zilele de sărbătoare”, a spus Stelian Dolha.

El îi îndeamnă pe credincioși să respecte măsurile de siguranță și de distanță care se impun.

ȘTIREA INIȚIALĂ Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, din care fac parte și protopopiatele ortodoxe ale județului Bistrița-Năsăud, a făcut o serie de precizări cu privire la desfășurarea slujbelor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri și a Sfintelor Paști:

”Având în vedere apropierea sărbătorii Sfintelor Paști, fiind atenți la nevoile spirituale ale preoților și credincioșilor noștri, care trebuiesc întăriți în credință și în nădejde, dar și ținând cont de criza provocată de pandemia care a afectat inclusiv viața Bisericii noastre, au fost transmise câteva dispoziții protopopilor și preoților din Arhiepiscopia Clujului:

1. Toate slujbele din Săptămâna Patimilor își vor urma cursul firesc, vor fi săvârșite doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se înconjoară sfântul lăcaș.

2. Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea „Veniți de luați lumină!”, preoții vor cânta de 3 ori „Hristos a înviat”, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș.

3. Pentru pregătirea pânii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțile credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii.

4. În acest an, Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Aceștia vor avea declarații întocmite pentru deplasarea în afara locuinței, vor respecta toate măsurile de igienă impuse de autorități și vor avea mănuși de protecție și mască și vor lăsa pachetul cu sfintele paști la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia.

5. Se va respecta în continuare dispoziția chiriarhală de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12.00, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, se arată în comunicatul semnat de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.       

Anul acesta, ortodocșii sărbătoresc Paștele în 19 aprilie.

18 comentarii

  • „Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor”. Cum se face aceasta solicitare?

  • Foarte simplu. Sunați la 112 și faceți o solicitare in acest sens. Sau deschideți acasă o butelie de vin, puneți vinul într-un pahar, apoi luați o bucată de pâine pe care o băgați în vin, spuneți „Hristos a înviat”, rostiți „Tatăl nostru” de 7 ori și să fie primit.

    • Părinte F., am recunoscut tonul și discursul.
      Este identic cu cel din predici.
      Puteai să te abții de la miștoul cu 112.
      Ajungea doar sfatul, recomandarea.
      Da na, asta se întâmplă când dă pe dinafară duhovnicia.
      Toți trebuie să ne schimbăm.
      Trebuie să fim mai smeriți, mai iubitori, mai empatici față de aproapele nostru.
      Iisus Hristos, a fost smerit, pe El l-au batjocurit mai marii vremii, nu El a fost cel care batjocurea pe cei care veneau să-I ceară ajutorul.

  • No ca anul asta, bor ramane fara lumina magica de la ierusalim zburata cu avionul si impartita in aeroporuiri si distribuita la rascruci de drumuri. Anul asta o aprindeti voi acasa in biserica si nu mai cheltuiti cu plimbarea avioanelor.

  • Motto:
    „Biserica este leagănul nostru unde ne întoarcem când ne-a obosit viața, unde veșnic găsim mângâiere și înălțare , este scutul neamului nostru credincios și asuprit.”
    (Liviu Rebreanu- ION)

    In aceste clipe de încercare , cand de multe ori slabiciunea fizica sau boala influenteaza psihicul si invers, cand durerea morala influenteaza starea sanatatii, in toate aceste momente grele prima idee pe care trebuie s-o avem este ca aceasta nu va dura prea mult si ca nu suntem singuri.

  • La unii comentaci doar frica de COVID si de MOOORCE este acuta. In rest nici o invatatura. Dupa Pandemie se vor intoarce in mare viteza la porceala cea dintai.Porceala umana reprezentata de specia in doua picioare si incaltata cu incaltari scumpe si de fite. Copitatele sunt de multe ori inaintea noastra .

    • Poate le spune senior Dolha oamenilor ce să scrie in declarație când merg la centrele respective. Și ce documente trebuie să anexeze pentru a nu fi amendați 😉

  • Să înțelegem că se renunță la prima variantă, civilizată? Pentru pregătirea pânii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțile credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii.

  • Vin inundaţiile. Toată lumea părăseşte localitatea, numai Gheo rămâne în casă. Apare la un moment dat o barcă.
    – Băi Gheo, hai cu noi că o să te îneci.
    – Eu am încredere în Dumnezeu, care o să mă salveze.
    Apa creşte în continuare. Gheo se urcă în pod. Apare altă barcă.
    – Băi Gheo, suie-te în barcă şi hai cu noi.
    – Eu am încredere în Dumnezeu, care o să mă salveze.
    Apa creşte şi mai mult. Gheo se urcă pe acoperiş şi aşteaptă deznodământul. Apare un elicopter.
    – Băi Gheo, urcă-te în elicopter că nu mai este de glumă.
    – V-am mai spus. Am încredere în Dumnezeu, care o să mă salveze.
    Peste jumătate de oră, Gheo moare înecat. Ajunge în Rai, unde se întâlneşte cu Dumnezeu. Şi Gheo îi spune:
    – Bine Doamne, eu am avut încredere în Tine şi Tu m-ai lăsat să mă înec?
    – Păi ce era să mai fac, doar ţi-am trimis două bărci şi un elicopter.

    Cam asa este si cu habotnicii care se aduna sa se roage împotriva COVID-19.
    De parca daca s-ar ruga acasa, Dumnezeu nu i-ar auzi, ca nu e peste tot – e prezent doar la adunari de pocaiti sau degraba lingatori de moaste.
    Ar trebui sa fie copiate un pic obiceiurile catolicilor, un pic de civilizatie, decenta si simplitate n-ar strica, urlatul credintei nu dovedeste neaparat cantitatea acesteia, ci mai degraba mireasma de ev mediu în care înca „înoata” unii.

  • După câte știu, PREFECTUL este reprezentantul guvernului în teritoriu, care veghează asupra respectării aplicării legii în teritoriu și respectarea întocmai a acesteia de către întreaga populație din zona sa de competență, adică în județ. Domnul prefect uită de faptul că în teritoriul ”păstorit” trăiesc în afară de ortodocși și credincioși aparținând altor confesiuni diferite de aceștia, iar unii sărbătoresc Sfintele Paști cu o săptămână mai devreme, decât cei cărora se adresează. Mă întreb, prefectul este în funcție mumai pentru cetățenii ortodocși sau pentru întreaga populație a județului, deci de ceilalți, de minoritate nu trebuie să se întereseze ? O altă întrebare : ”Lucrurile acestea trebuie respectate nu numai în municipiul Bistrița, ci cam în toate orașele și în comunele mari.” ? Oare așa să fie, ”cam în toate” sau în ”toate orașele și în comunele (fără a ține cont de mărime) !!! Mă limitez la aceste întrebări, deși ar mai fi și altele, dar le dau posibilitatea și altora să formuleze observații.

  • ….bineinteles ca vor primi la usa ” pachetelul ” doar cei care sunt cu taxele
    bisericesti platite la zi , fara restante …cu mesajul :
    ” de avut in vedere contributia pt anul viitor ”
    E interesant sa vedem ce se intampla ???
    Cu speranta ca nu-i va veni vreunui TAMPIT ideea sa puna la megafoane mobile ” Hristos a inviat ” si sa se plimbe printre blocuri ….
    Sanatate tuturor !!!

    • Oare sunt singurul care se simte jignit? Mitropolia in prima faza a decis cu privire la paine si vin :vor fi sfințite în Joia Mare și vor fi distribuite credincioșilor la casele lor până în Duminica Învierii. Am zis bun, minunat. Biserica isi arata solidaritatea in aceasta situatie si isi mai demonstreaza utilitatea in societate.
      Dar apoi, cu stupoare, constatam ca s-a revenit asupra deciziei si oamenii vor fi nevoiti sa iasa din case, incalcand ordonantele militare si sa se deplaseze la anumite centre sa isi ia singuri painea si vinul. Frumoasa atitudine apostolica si filantropica a unui instirutii care a ales SA NU FACA in loc sa faca ceva in sprijinul credinciosilor.!!! Oamenii de rand sa se expuna virusului si amenzilor iar domnii slujitori ai Bisericii sa se ascunda dupa usile inchise ( si probabili bine dezinfectate) ale locasurilor.
      Sa le reamintim ca in fiecare an de Boboteaza ii primi in case..atunci cum se organizeaza si pot ajunge in cateva zile la toti credinciosii din comunitate?! Sau atunci vin pentru ca au un interes ..material…?
      Sunteti constienti ca majoritatea celor care vor iesi dupa nafura la Autoservirea Bisericii..vor fi persoane in varsta? Asteptam un motiv bun pentru care nu se pot duce acasa asa cum era initial anuntat? Sa fie frica?
      Ghinion..sunt oameni care si au dat si viata pentru credinta desi aici cred e vorba de altceva..mai lumesc si mai meschin. E doar un busines….

  • Toate aceste masuri ar fi trebuit luate intr-un consens national.Altfel,fereasca bunul Dzeu,ne putem astepta la o extindere a coronavirusului si Biserica,Prefectura pot fi acuzate de implicare dezorganizata.De ce nu se exprima in acest sens Ministerul sanatatii,Pariarhia,nu sa se ia masuri pe segmente de tara,doar Romania se spune mereu ca este Stat unitar.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS