Actualitate

Cum stă Bistrița-Năsăud pe harta defrișărilor ilegale

România pierde trei hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori înregistrate în 2015, ajungând la aproape 100 de raportări pe zi, potrivit celui mai recent raport Greenpeace. Concret, numărul cazurilor de tăieri ilegale s-a triplat faţă de valoarea înregistrată în 2009-2011, când media era de 30 de cazuri pe zi şi a crescut cu 34 de cazuri/zi. În prezent, pădurile în România acoperă 6,90 de milioane de hectare. Potrivit Greenpeace România, în intervalul 2000-2011, aproximativ 280.108 de hectare au fost despădurite sau degradate, iar actualizarea din 2015 a hărţii arată că ritmul degradării pădurilor s-a menţinut la acelaşi nivel în 2012-2014, suprafaţa totală afectată fiind de 361.068 hectare. În ceea ce priveşte evoluţia cazurilor de tăieri ilegale, în perioada 2009-2015, numărul acestora a crescut de la un an la altul, ajungând să se tripleze în 2015 faţă de valorile din 2009, scrie Gândul.

Conform hărții Greenpeace, în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat 848 de tăieri ilegale în anul 2015. În 2013-2014 au fost 1.628 de astfel de cazuri (medie 814 pe an), deci numărul tăierilor este în creștere.

Totodată, apar 61 de transporturi raportate prin Radarul Pădurilor (apel la 112), iar 300 au fost identificate ca neînregistrate în SUMAL.

Citește aici raportul tăierilor ilegale de arbori în 2015

În 2013, Bistrița-Năsăud era pe primul loc la numărul cazurilor soluționate cu trimitere în judecată (45,37%), iar în 2014 – pe locul 10 (14,28%).

Citește aici raportul tăierilor ilegale de arbori în 2013-2014

7 comentarii

  • In domeniul asta hotii sunt mai bine organizati ca autoritatile. Culmea, si autoritatile ii ajuta pe hoti!….pentru un comision, desigur. Sistemele de combatere a taierilor ilegale sunt ineficiente. Atata timp cat mastodontii cara cu camioanele lemn brut ce este dus in strainatate, omul de la tara nici latunoaie pentru gard nu mai are. Rosia Montana a putut ramane neatinsa desi aurul este cautat in lume la fel ca lemnul, si se vinde bine. De ce nu reusim si cu padurile, sa exploatam numai pentru productia interna asa cum fac toate celelalte tari europene. Ati verificat vreodata aplicatia radarul padurilor?! Eu n-am gasit un transport inregistrat. Sa fiu eu pus in situatia de a suna la 112 cand sunt doar in trecere prin pasul Tihuta e o aberatie. Cine va veni sa verifice? Voi fi eu bun de plata ca am sunat la 112 dar mi-am continuat drumul iar politia n-a gasit nici o neregula. Totul e o farsa, un furt organizat…..

  • Se fură cu acte în regulă mai rau ca înainte. Oamenii amarîti sunt aratati la televizor în tim ce firmele fura cu acte mai rau ca inainte. Se matura muntii si nu vede nimeni.

  • Ati belit belingaru . Pana in 2100 Romania nu va mai avea nici un munte intreg. Halal natiune. Asa va pieri. Noroc cu RROMII care o vor popula. In fapt popor ROMAN , asa vei iesi din istorie.

  • Taierile ilegale insumeaza aproximativ 0,3 % din totalul masei lemnoase recoltate intr-un an. Nu ele sunt cauza defrisarilor! Se face o propaganda josnica acestor taieri pentru a abate atentia de la adevarata problema care este a statului ce nu se mai opreste din defrisarea padurilor! Ponta a prelungit in 2013 contractul semnat de Nastase cu austriecii pentru taierea unui volum de 1.000.000 mc de lemn anual! Lemnul ajunge la Constanta sau la Sebes cu acte in regula. Fa Doina ne prosteste in continuare cu „radarul” ignorand miseleste autotrenurile cu lemn ce zguduie non-stop centura; radarul este pentru amaratii cu straiful!

  • Defrisarile legale sunt in proportie mult mare decât cele ilegale. Cifrele menții are aici sunt mincinoase, se taie mii de mc de lemn legal. Rezidenții noștri nu sunt suficient de pregătiți didactic, nu cunosc termenul de dezvoltare durabilă. Atatea programe europene pt dezvoltarea comunităților si a faunei. De ce autoritățile nu dezvoltă programe de reimpadurire? Sunt goale dealurile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS