Timp de gândire

Cum stăm la jumătate de drum

Sfârşitul lunii mai coincide cu trecerea de prima jumătate a campaniei electorale. Să facem un scurt bilanţ: avem în continuare partide care demonstrează nu au avut nici măcar bani de afişe. E ca şi cum ar vrea să traverseze oceanul fără barcă.

S-au înecat la mal. Mai avem partide care o scaldă patru ani şi brusc îşi aduc aminte pentru ce dau din mâini. Cât credeţi că vor rezista? Cu voia dumneavoastră, mai sunt şi candidaţi care s-au înscris în partide, dar care înoată pe lângă ele şi, din când în când, le bagă degetele în ochi. Nu-i aşa că ne distrăm?

Lipsa dezbaterilor electorale mi se pare cea mai mică problemă cu care ne confruntăm în acest moment. „Cartel Alfa”, care a încercat să facă una, s-a trezit refuzată de toţi candidaţii invitaţi şi a anulat-o. După ce au fost siguri că nu se mai întâmplă, respectivii au spus că ei voiau să participe, dar  nu ştiu ce s-a întâmplat. Cineva minte. E tot ce trebuie să reţinem. Hai că am început bine!

În timp ce televiziunile abundă de şezători şi monologuri la care adorm ceilalţi invitaţi din platou,  prin oraş vedem celebrele panouri electorale terestre aproape goale. Sunt unele partide care, în loc să păţească precum zgârciţii de la UNPR care au afişele spălate de ploaie, au preferat să nu pună nimic. Oamenii cu pricina probabil că s-au înscris în cursă ca să-şi testeze gradul de simpatie în familie, să afle dacă adună voturi cât numărul de membri sau ba.

A doua categorie de competitori e formată din cei care sunt abonaţi la pierdut alegerile. Şi ei ştiu asta şi nu se agită. Dacă ar avea măcar o fărâmă de dorinţă de a câştiga, s-ar pune pe treabă din secunda în care au pierdut, ar construi, ar face ceva, ar atrage oameni noi de partea lor, s-ar strădui să împrăştie sămânţa bună, dar nu fac acest lucru. Aceste partiduţe mereu îşi găsesc candidaţi pe ultima sută de metri sau, în cazul în care nu găsesc oameni din afară, se sacrifică vreunul din interior, mereu acelaşi probabil, obişnuit să piardă la nesfârşit. Când nici măcar tu nu îţi doreşti să câştigi, de ce te-ar vota alţii? Încă nu am răspuns la această întrebare.

A treia categorie de candidaţi e cea care s-a lipit de un partid mai mult de formă. Numai că această categorie, care nu a pus deloc osul la clădit un partid, la făcut organizaţii, la ţinut laolaltă orgolioşi de toate felurile, e extrem de păguboasă. Îşi urmăreşte interesul propriu şi, dacă va avea ocazia să bage degetul în ochii colegului, o va face. Vă puteţi da seama despre cine vorbesc dacă vă uitaţi prin oraş şi vedeţi un singur chip pe câte un banner. Vestea proastă e că, în politică, nu e ca la atletism, să alerge unul de bezmetic pe culoarul lui şi, dacă ajunge primul la final, câştigă. Nu, în politică, e un soi de ştafetă. Trebuie să ştii când să iei şi când să dai. Sunt de ocolit egoiştii care spun „eu voi face”, „eu voi drege”. Ei seamănă mai mult cu nişte bişniţari care vor să cumpere ieftin ca să vândă scump.

A patra categorie e formată din două formaţiuni, singurele care merită băgate în seamă. Sunt partide mari, au reţele electorale bine puse la punct, lucrează cu strategi. Din păcate însă, deşi electoratul ar vrea să le vadă în ring, cărându-şi (metaforic vorbind) unii altora pumni, show-ul se lasă aşteptat. Singurul război e prin pagini de ziare, dar nicio mănuşă aruncată nu pare să fie ridicată de celălalt. Probabil că asta se numeşte „campanie constructivă”.

Cert este că la întrebarea „Eu cu cine votez?” răspunsul nu vine din această campanie. Cei doi mari competitori la Primăria Bistriţa au avut ocazia să demonstreze ce pot şi ştiu face, unul opt ani, altul patru. Ce ne trebuie mai mult decât un simplu exerciţiu de memorie?

 Cristiana Sabău

8 comentarii

  • Sunt multumit, fericit si extrem de mandru ca dupa 15 ani, asa cred, am reusit, si cred ca voi reusi si in continuare, sa nu intru in aceasta troaca a alegerilor. Ptr. mine nu conteaza cine candideaza si cine cistiga. Nu servesc acest, hai sa-i zic simulacru de democratie. Nu mai pun, nu mai pot pune,”botul” la aceste aberatii si prostii pe care le tot aud romanii din 4 in 4 ani. Anul asta pe 11 se stie cine va iesi Primar si in noiembrie cine va iesi cistigator la parlamentare.
    Nu comentez despre candidati sau partide ptr. ca nu e frumos, atita timp cit nu votez.
    Dar va spun doar citeva cuvinte: nu mai visati la cai verzi pe pereti. Treziti-va si cautati sa faceti ceva ptr. voi si familia voastra, ceva concret, nu mai asteptati cu mana intinsa ca nu veti primi nimic. In acest moment, oricine va cistiga si va conduce Romania o va face dezastruos, uitati-va la aceasta luna de guvern USL, inca e bine dar nu doresc sa vina toamna sau, Doamne fereste iarna, dar va veni …Atentie romani !!!va doresc succes !!

  • Lipsa organizării democratice la nivelul partidelor, conducerea autoritară, nu oferă soluţii odată dezbătute şi aprobate în interiorul partidului, sa fie oferite alegătorilor ca alternative la alegeri.

  • Simplul exercitiu de memorie la care ne indemnati corespunde, in opinia mea, numaratorii steagurilor lui Pristanda ( pentru d-soara EBA de Bistrita, Pristada e tot un personaj din nemuritoarea opera a lui I.L.Caragiale ” O scrisoare pierduta), adica fiecare votant trebuie sa numere, dupa priceperea sa, maretele realizari ale celor doi competitori ce conteaza in batalie, iar la urne, functie de rezultatul ce da cu minus sau plus, sa stampileze numele aluia vrednic si musai pe plus.
    Deci, la bulivard birjar, sa numaram!
    Doamne ajuta!

    • Va multumesc ca mi-ati spus cine e Pristanda si din ce piesa face parte!!! Nu-mi aminteam nici autorul ca pe la Babuu si pe la Bruxelles nu se vorbeste de el!!!
      Iar cand eram mica si tata venea pe acasa de pe mare ne povestea numai cum face contrabanda, nu avea timp sa ne asculte temele la romana…

    • Sa ne trezim.Asta am putea face.Din spectatori sa devenim coechipieri,altfel vom plati mereu neimplicarea.Salut spiritul familist al d-lui pricum si faptul ca daca nu se implica nu barfeste dar este oare suficient?
      cremene

  • Cu gandul la raul(bunul)adrian,spun ceea ce citesc in acest ziar.Articole bune cu idei si opinii clar exprimate, sustinute si argumentate.Chiar daca va stiam mai temperamentala,chiar patimasa uneori,vad acum o Cristiana Sabau inteleapta,care a priceput ca nu exista perfectiune dar trebuie sa existe decenta si realism. Apreciez faptul ca impostorii sunt indicati astfel incat publicul „care este” sa se poata dumiri.Despre cei din transeele partidelor(explicabil) ori ungherele mintilor(sufletelor) pustii,numai de bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.