Ce ne aşteaptă zile acestea, din punct de vedere meteorologic? Ne spune Meteo BN:
”Ziua de luni rămâne în aceleași coordonate, fără precipitații, cu cer mai mult noros în zonele joase, cu ceață dimineață şi condiții de burniţă. La altitudine, cer variabil cu ceva intensificări de vânt, nu foarte acute, însă.
Valorile termice se vor încadra între 5°C în zonele cu ceață persistentă şi 8°C în culmile deluroase care vor răzbate prin norii joşi. Către seară, însă, o arie de nebulozitate, de această dată frontală, aferentă unui transport rece, va determina schimbarea aspectului si în zonele înalte.
Astfel, în noaptea de luni spre marți, precipitațiile se vor extinde ca arie, începând din nordul teritoriului. La început, vor predomina ploile, slabe cantitativ si doar la 1.600 m altitudine vom avea lapoviţe şi ninsori. Odată cu avansul rece, însă, în timpul nopții, izoterma de 0°C va fi în scădere spre 1.000 m altitudine, astfel, până marți dimineață, manifestări hibernale aşteptăm şi în aceste zone. Aşteptăm, în aceste condiții, lapoviţe şi ninsori slabe în zonele submontane, iar la peste 1.100-1.200 m se va depune un strat firav de zăpadă de până în 5 cm. Din nou, condiții de polei si ghețuş în Pasul Tihuța, aşa că, grijă mare mâine noapte dacă tranzitați pasul. Mai jos, ploi slabe tomnatice, fără evenimente notabile.
Luni noapte, o arie de precipitații va cuprinde, treptat, zonele montane ale județului, arie coroborată cu o „coborâre” a unei mase de aer rece dinspre nordul continentului. Astfel, treptat, vor predomina ninsorile, în general la peste 1.000 m altitudine, până dimineață putându-se depune un strat de zăpadă de 3 până la 7 cm, posibil peste aceste valori pe versanții cu expunere nordică. Se va forma polei sau ghețuş, pe şoselele de altitudine, astfel, se impune atenție sporită în Pasul Tihuța, temperatura minimă fiind în scădere spre -2°C. Spre dimineață, precipitații slabe, mixte, sunt posibile si pe dealurile înalte din estul şi sud-estul județului. În restul județului, local şi temporar va ploua, în general slab cantitativ.
Marți scăpăm de precipitații, va fi frig la altitudine cu vânt intens si condiții de fulguieli slabe. În zonele joase, cer variabil și valori cuprinse între 2°C pe lângă munți şi 6°C în zonele de podiş.
În noaptea de marți spre miercuri județul va plonja sub 0°C peste tot”.
Conform prognozei ANM pentru perioada 22 noiembrie – 5 decembrie, în Transilvania, în cursul zilei de 22 noiembrie va fi mai cald decât în mod obișnuit, cu maxime medii în jurul a 10 grade, dar între 23 și 25 noiembrie valorile termice diurne vor scădea spre normalul perioadei, adică în medie spre 5…6 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat astfel încât în intervalul 27-29 noiembrie, temperaturile maxime vor tinde spre medii de 10…11 grade. Din 30 noiembrie, valorile diurne vor fi în scădere și vor caracteriza un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila în medie între 4 și 6 grade. Media temperaturilor minime se va situa sub limita de îngheț, valori în general medii de -3…-1 grad, exceptând nopțile din perioada 27-29 noiembrie și noaptea de 23 noiembrie, când valorile nocturne se vor situa la medii de 1…2 grade. Va ploua slab cantitativ, local în cursul nopții de 22 spre 23 noiembrie și la începutul zilei
de 23 noiembrie, dar cu caracter temporar, începând din 26 noiembrie și pâna la sfârșitul perioadei de referință. Cu o probabilitate mai ridicată spre finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie vor fi posibile și precipitații mixte (lapoviță și ninsori).
Adaugă comentariu