Recomandări Social

Pandemia aduce în buzunarele crescătorilor de bovine din județ peste 11 mil. de lei ca ajutor de stat

Crescătorii de bovine din județul Bistrița-Năsăud primesc peste 11 milioane de lei în baza Ordonanței Guvernului nr. 58/2021 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-19.

La Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, conform OUG58/2021 au fost primite, gestionate și autorizate la plată la nivelul APIA CJ BN 4960 de cereri, suma totală autorizată la plată fiind de 11.111.224,57 lei., se arată într-un raport al APIA.

Acest sprijin se acordă întrucât se consideră că, din cauza restricţiilor de mişcare impuse de situaţia creată de pandemia de Covid-19, încă din anul 2020 sectorul bovin s-a confruntat cu mari probleme, respectiv scăderea preţului la achiziţie, restricţii în transportul animalelor către procesare/vânzare directă pe piaţă, HoReCa, scăderea exportului de animale vii, diminuarea numărului de animale, precum şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare, situaţie care se menţine şi în anul 2021.

Totodată, o mare parte a fermierilor sunt furnizori de lapte către primi cumpărători pentru valorificarea acestuia în cadrul Programului pentru şcoli – distribuirea de lapte şi produse lactate către elevi. Suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ în anul şcolar 2020-2021 a condus la situaţia în care produsele contractate, gata de livrat, să nu mai poată fi distribuite beneficiarilor şi să rişte depăşirea datei valabilităţii minimale stabilite.

”Restricţiile impuse începând cu anul 2020 care se continuă şi în anul 2021 generează pierderi în rândul crescătorilor de bovine prin interzicerea mobilităţii forţei de muncă, imposibilitatea livrărilor laptelui crud materie primă către primi cumpărători, oprirea livrărilor procesatorilor de lapte către retail şi HoReCa, interzicerea aprovizionării de către fermieri a automatelor de vânzare directă a laptelui către populaţie, acestea fiind doar câteva dintre motivele care contribuie la destabilizarea economică a fermierilor. Restricţiile impuse de valul 3 al pandemiei de Covid-19 în anul 2021, precum şi efectele secetei accentuate din România din anul 2020 au condus la creşterea preţului de achiziţie a furajelor, precum şi la reducerea efectivelor de bovine. Reducerea efectivelor de bovine a generat diminuarea producţiei de carne şi de lapte, influenţând negativ balanţa comercială a acestora”, se arată în textul OUG.

Pandemia de Covid-19, încă în desfăşurare accentuată, afectează în mod semnificativ creşterea animalelor şi vânzările produselor de origine animală de către fermieri. Principalele provocări cu care aceştia se confruntă sunt schimbarea tiparelor de consum la nivel de consumator şi pe lanţurile de comercializare, schimbarea raportului dintre produsele proaspete şi produsele de bază, blocajele pe pieţele ţărăneşti şi creşterea livrărilor online, sincopele în sectorul de prelucrare agroindustrială, închiderea operatorilor economici din HoReCa, precum şi a şcolilor, cantinelor etc. Toate aceste provocări au ca efect, în primul rând, declinul producţiei, însoţit de scăderea veniturilor crescătorilor de animale.

Conform datelor furnizate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), în anul 2021 se continuă trendul descendent început în anul 2020 al producţiilor de carne şi lapte faţă de anul 2019, fiind influenţat de creşterea preţurilor la furaje cu un procent cuprins între 8 şi 10%, generată, pe de o parte, de efectele pandemiei de Covid-19 şi, pe de altă parte, de efectele produse de seceta prelungită care a afectat teritoriul României în anii 2019-2020, creşterea preţurilor energiei electrice şi combustibilului cu aproximativ 13%, costurile mai ridicate pentru medicamente şi materiale sanitare cu aproximativ 11%.

De asemenea, la bovine carne, estimările privind cheltuielile pentru anul 2021 faţă de anul 2020 indică creşterea cheltuielilor totale pe cap cu aproximativ 7,8%, iar la bovine lapte cu aproximativ 6%.

În cazul României, exploataţiile mici sunt o componentă de bază a spaţiului rural românesc, deoarece mecanismele de securitate socială sunt deficitare şi economia rurală nonagricolă nu este diversificată. Totodată, acestea reprezintă şi un element de continuitate a acestui spaţiu rural.

De asemenea, se mai consideră că, în lipsa acordării măsurilor prevăzute de schema de ajutor de stat, crescătorii din sectorul bovin sunt în imposibilitatea de a-şi asigura continuarea activităţii.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS