Politică

Statul vrea să aducă Diaspora înapoi. Ce le-au spus primarilor cei veniți acasă doar în vacanță

Aproximativ 9.700.000 de români se află în afara granițelor, potrivit Ministerului Românilor de Pretutindeni. Instituția derulează o campanie de informare a celor care aleg să plece peste hotare, dar și a celor care vor să se întoarcă acasă. Campania a ajuns și în Bistrița-Năsăud, un județ cu foarte mulți plecați și foarte puțini care vor să revină acasă. Lilla Boglarka Debelka, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a venit să stea de vorbă cu primarii din acele comune de unde sunt plecați mai mulți români.

”Guvernul are multe proiecte pentru întoarcerea românilor în țară: Start-up Diaspora, Start-Up Nation. Am avut o întâlnire la Negrești Oaș cu oameni care au înființat noi afaceri prin aceste programe. Sunt foarte multe măsuri pe care le găsiți și pe pagina Ministerului Românilor de Pretutindeni. Ministerul acordă și fonduri nerambursabile pentru românii din afara granițelor țării – 95% de la noi, iar 5% să îi asigure asociațiile lor. Dăm bani pentru școli de week-end, pentru diferite evenimente, etc. Sunt foarte mulți români care se întorc în țară, mai ales din Spania, din Italia, iar această informare o facem pentru a-i preveni pe cei care vor să plece să nu fie victime ale rețelelor de trafic de persoane”, a spus secretarul de stat.

Primarul comunei Maieru, Vasile Borș, a luat cuvântul și i-a spus secretarului de stat următoarele: ”Noi spunem demult despre problemele cu care se confruntă cetățenii din această țară, dar la București nu se aude și nu se face nimic. Eu cred că dacă lucrurile vor continua în acest ritm, peste vreo 5-10 ani vom avea un guvern al românilor de pretutindeni. Vor fi în afară mai mulți decât în țară. Unde trebuie să lucrăm? Reducerea birocrației! Vin oamenii din străinătate și îmi spun: domnule primar, m-aș întoarce în țară, vreau să-mi fac o mică afacere să trăiesc eu și familia mea. Și când vede hățișurile birocrației, la câte instituții trebuie să meargă ca să-și facă niște documente, câți bani trebuie să cheltuiască …. se descurajează. Dacă a reușit să-și deschidă o afacere, într-o săptămână sunt toate controalele asupra acestui om. Își ia din nou traista, poate mai goală de bani, și pleacă iar. Uitați-vă ce înseamnă în România să înscrii o mașină! Au plecat dincolo, au văzut cât de simple sunt anumite lucruri și atunci vin și povestesc și celor de acasă cât sunt de simple lucrurile dincolo. S-a birocratizat excesiv învățământul. Tot modificăm legislația și nu facem nimic mai bun. Sunt o grămadă de probleme pentru care nu se mai întorc românii. Chiar dacă salariile s-au mărit și se vor mări în continuare, românii își doresc altceva, altfel să funcționeze acest stat. Eu vă spun din ceea ce discutăm cu cetățenii. Cred că e nevoie și de revizuirea întregii legislații. Uitați-vă și la siguranța cetățeanului! Vorbim că Poliția nu intervine. De multe ori a intervenit Poliția și a ieșit interlopul și infractorul după două zile și i-a râs în față că nu a pățit nimic. Deci trebuie și aici legea să fie lege și să poată fi aplicată. Circa 10% dintre cei care au plecat din privat s-au răzbunat pe patronii la care au lucrat. Atunci când era excedent de forță de muncă, angajatorii nu își respectau angajații. Li se spunea atunci când luau salariul: din milă te țin, 10 mai stau la poartă să vină în locul tău. Știți ce au spus acești oameni? Când s-a ivit oportunitatea de a pleca: numai un an mă duc ca să-i arăt patronului că și eu sunt om și nu ar trebui să se comporte așa cu mine”.

 

Prefectul Ovidiu Frenț i-a răspuns însă că birocrație există peste tot în lume: ”Aveți dreptate legat de faptul că noi, românii, avem foarte multe formulare, cereri. În străinătate se lucrează online sau de unde ești, se faccereri pe propria răspundere. În privința înregistrării firmelor s-a simplificat foarte mult procedura, nu știu dacă durează mai mult de două zile, la înmatricularea mașinilor am făcut programare online și nu mai există certuri, liste făcute dimineața înainte de deschidere care duceau spre zona corupției. În privința învățământului nu știu ce am putea debirocratiza. Peste tot în lume se cer acte la înscrierea copiilor la școală. Avem într-adevăr această sintagmă: vrem o țară ca afară, suntem conștienți că lucrurile nu merg cum ar trebui, dar rămâne să vedem dacă fiecare, acolo unde lucrăm, facem ceea ce trebuie și să nu aruncăm vina pe stat, pe instituții. De multe ori și cetățeanul care parchează neregulamentar e de vină. E foarte interesant: ne comportăm civilizat în afara țării, iar când venim acasă ne comportăm invers. Poate de multe ori și pedepsele sunt mai aspre afară și de aceea ne comportăm altfel acolo. Eu nu cred că neamțul este genetic mai ordonat, cred că a fost crescut într-un sistem în care frica și respectul față de lege în fac să se comporte într-un anumit fel”.

Timp Online a discutat și cu alți primari prezenți la întrunire:

Primarul comunei Rebrișoara, Viorel Clapău: ”Din comună au plecat între 800 și 1000 de persoane. Nu s-a întors acasă niciunul. Vin în vacanță. Sigur că își investesc banii în locuințe, în dezvoltarea condițiilor de viață, dar se întorc la muncă acolo. Sunt mai multe cauze. Salariul e motivant în străinătate, iar în statele europene e grija față de om pe primul plan, iar la noi e pe ultimul plan. Asta e legislația. Birocrația e foarte stufoasă, iar când vii să faci o investiție umbli pe la toate birouririle și aprobările durează chiar și luni de zile. Acolo sunt birouri unice. Mă refer și la autovehicule, acolo merge cu contractul de vânzare-cumpărare și a ieșit cu numerele de înmatriculare, ori la noi nu e așa”.

Primarul comunei Matei, Vasile Encian: ”Avem peste o sută de localnici plecați. Nu avem o situație exactă decât știm despre cei casnici care merg în Germania și vin după semnătura primarului. Ar fi ideal să putem accesa baza de date a vămilor să vedem câtă populație de la noi din comună a plecat. Mai merg și în Anglia, Italia, Spania. De venit înapoi nu prea vin. Stau să își facă un rost. Mulți au copii care merg acolo la școală. Noi nu putem vorbi de adus oamenii înapoi. Trebuie să le creăm condiții și vin ei singuri. Eu tot spun că s-a greșit enorm după Revoluție fiindcă trebuiau sparte blocurile industriale de pe lângă orașe și să fie un Leoni la Lechința, altul la Maieru, altă fabrică în altă parte a județului, cinci-șase comune arondate, lumea era aproape de casă, satele erau întinerite, aveau un pic de grădină, își reabilitau casa părintească și nu dădeau 100.000 de euro-200.000 de euro pe o casă în oraș. Acum, casele părințești se dărâmă, sunt goale”.

Primarul din Feldru, Grigore Țiolan: ”Avem circa 2000 plecați dintre cei 7500. Mulți pe o perioadă determinată, alții mai îndelungată. Din fericire pentru comuna noastră sunt oameni care s-au întors cu experiență din străinătate, și-au făcut firme sau cunosc foarte bine o meserie. Nu este nicio regulă. Fiecare își croiește viitorul cum consideră, dar experiența din străinătate îl ajută. Oamenii sunt nemulțumiți de birocrație. Și noi, ca administrație, avem multe probleme cu birocrația”.

Întrebate câți locuitorii județului Bistrița-Năsăud au plecat în străinătate, autoritățile au răspuns că nu au nicio statistică exactă.

”Nu avem o situație exactă pentru că foarte mulți pleacă pe perioade pe perioade scurte de două-trei luni și atunci nu putem obține decât situația celor care și-au declarat reședința în străinătate. Pentru ceilalalți este foarte, foarte greu”, a spus prefectul.

Etichete

18 comentarii

  • O sa vina Romanii acasa cand o sa dispara ciuma rosie din tara asta,pentru ca ei nu se pot angaja la STAT(adica la belit belengherul) sau la lipit afise pentru ciuma!!

  • Depinde cum vrem sa privim lucrurile.Da ,categoric autoritătile au vina lor,dar cel putin la fel de vinovati sunt si asa zișii patroni,care au vrut sa se îmbogățească peste noapte si i-au tratat pe angajați ca pe slugi si nu ca parteneri sau colegi.Cunosc multi șmecheri care. ,,s-au descurcat” au pus mâna pe fabrici unde lucrau sute de oameni,au vandut tot ce se putea,iar tot cu bani de la stat au creat câteva locuri de muncă,iar celor care munceau acolo cu salarul minim pe economie, le mai zice si că trebuie să-i multumească,,ca-ti dau o pâine ” deși in realitate ei au luat pâinea altora. Sigur multi au încercat sa-și câștige o pâine in străinătate,la început mai greu,dar au reușit,si-au dus familiile cu ei,copiii lor s-au integrat foarte bine,s-au format familii mixte,iar intorsul acasa…poate la pensie.Nu toti care au plecat au reușit,nu toti care au rămas mor de foame,din păcate s-a creat această falie intre cei plecati, numiti si diasporeni si cei rămași acasă.Această ură este întreținută si speculată tot de politicieni,pe care îi doare in cwr atât de cei plecati cât și de cei rămași.Oameni buni întelegeti că avem nevoie unii de altii indiferent unde v-ati afla.Politicieni iubesc doar două lucruri: banii si voturile,iar pt asta fac orice.
    PĂREREA MEA!

  • ce dastept e Bors asta dintro data!!!! Pai ce nu-i convine ca e la putere!
    Ovidiule!!!! chestia cu programarea online la inmatriculari… nu merge tata… iti ia gardianul de la poarta 5 lei sa te programeze… pe militianu’ ala de la ghiseu nu-l intereseaza…el zice ca nuu tine astfel de evidente!! :))) Nu cere programarea numai la aia pe care nu-i cunoaste!!! Cere dosar plic sa te intoarca… zice ca nu poti plati taxa de 37 de lei la el ca nu-i mere sistemu’… cu toate ca acu 5 minute mergea… e adevarat ca nu mai e aceeasi harababura…. si poti avea numerele in cateva ore… dar frustrarile exista in continuare…. tot unii sunt mai presus decat ceilalti!!! VERIFICA DACA NU CREZI!!!! Du-te deghizat cu o masina la inmatriculat si cu tot ce scrie pe site cand iti faci programarea online in regula… si o sa vezi – nu se respecta programarea, iti cere dosar plic, iti cere viza de la finante Bistrita – aia de la Bucuresti de unde cumperi nu are nevoie de ea – RCA-ul e cu semnul intrebarii :-p … in principiu daca nu-i facut in zona prefecturii are de comentat … taxa de 37 de lei nu o poti plati… poate nu e la fel la toti… dar agariciu de la ghiseu… te intoarce… de cate ori e nevoie… VERIFICA

  • M-aș întoarce mâine, pe jos acasă, dar cum sa mă întorc când țara este o enormă groapă de gunoi, mizerie peste tot, la sate oamenii trăiesc ca in evul mediu, zici că am fi in Africa nu în UE. Cum să mă întorc când oamenii nu mai respect între ei. Cum să mă întorc când la locurile de muncă nu există un minim de siguranță și respect față de muncitori și viceversa.( Am văzut oameni pe șantiere in șlapi). Acestea ar fi o problemele principale după părerea mea. Și pe urmă celelalte, infrastructură, birocrație etc.

    • si prostie cât încape.
      de câte ori ma întorc de dincolo din concediu am asa o senzatie de …… greata.

  • De ce vrem sa plecam? Simplu!

    Motive:

    – nu imi permit financiar sa fac si sa intretin un al doilea copil (dupa ce imi platesc rata la umilul apartament de 47 mp si cheltuielile de intretinere raman cu mai putin de 2000 de lei din care trebuie sa mananc si sa traiesc)
    – nu am mai fost de cativa ani intr-un concediu desi lucram amandoi.
    – perspectiva e sumbra, desi lucrez de 10 ani salariul meu nu s-a modificat cu experienta dobandita.(bineinteles lucrez in privat iar salariile pe pozitii similare in alte firme sunt la la fel, deci nu am unde sa ma duc)
    – serviciile devin tot mai scumpe(ex. servicii medicale, intretinere autoturism, etc)
    – firma unde lucrez intampina probleme financiare din ce in ce mai mari si e riscul sa se inchida.
    – avem studii superioare amandoi cu cate 10 ani vechime si salariile sunt la nivelul vanzatoarelor debutante din Lidl. (bineinteles ca regretam ca am pierdut anii prin facultati)
    – inflatia a luat-o la goana…

    Mi-as incheia socotelile cu Romania in orice secunda si asta si intentionez. In momentul de fata suntem atat de dezamagiti ca nici cetatenia romana nu ne-ar mai trebui. Fratii ne-au plecat deja in strainatate iar pe parinti probabil vom incerca sa-i luam cu noi curand.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • in china se castiga de 2 ori ca la noi !
    si ce autostrazi au si ce trenuri care merg cu 320 km la ora nu cu 32 cu cat merge clujanu !

    de vina sunt romanii nu clasa politica ! prostia se plateste

  • Sunt plecat din tara de foarte multi ani si vreau sa revin acasa. Problema este urmatoarea: daca doresc sa construiesc o casa gasesc doar persoane care cer mai multi bani pe constructie decat in Occident, iar daca vreau sa obtin un post in domeniul meu mi se fac doar promisiuni – de vreo zece ani. Am ajuns la concluzia ca nu doar guvernul e de vina, mai e si mentalitatea multora din tara care traiesc efectiv pe spinarea celor plecati.

  • Intoarcerea romanilor din strainatate e dificila, complexa si personalizata. Bunaoara, a sustine ca in 2020 vor reveni in tara 200000 de romani este o teorie/utopie care nu se sustine in practica reala de zi cu zi. Majoritatea NU vor reveni repede! De ce! E simplu de inteles. Inca NU se simt protejati, ei si familiile lor din punct de vedere financiar, al instruirii si educatiei copiilor lor, al sanatatii, al conditiilor decente de trai (drumuri, securitate pe strada, pensii, etc.), al corectitudinii in polica si administratie, al profesionalismului slujbasilor tarii, al mersului Tarii spre civilizatie si bunastare europeana. Cand citesc initiativele traznite ale unor parlamentari („Copiii sa plateasca pensia parintilor”!…) sau cand vad cum cheltuiesc aiurea primarii bugetul comunei („Stadioane in panta”, „parcuri” de joaca pentru copii in mijlocul pasunii…) se sperie si se ancoreaza mai solid in munca lor din strainatate. Da, le este dor de meleagurile natale, de rude si prieteni… dar acest dor nu le poate plati facturile!
    … Femeia de serviciu de la institutia unde am lucrat, are in Italia un salariu mai mare decat fostul ei director… A facut bine ca a plecat? Bineinteles ca DA!!
    Sanatate si o seara buna tuturor!

  • Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a citit în emisiunea Jurnalul de Seară, de la Digi24, comentariul postat pe Facebook de o mamă care și-a văzut fiul plecând din țară.

    „Cât timp a locuit fiul meu în București nu a ratat nicun protest. A hotărât să plece din țară. L-am condus la Aeroport, am urmărit avionul până a intrat în nori. Ne-am întors în apartamentul lui. Balconul era plin de pancarte. În ianuarie a plecat și cel mic în Germania. Din 1990 am fost de fiecare dată la vot în speranța că ceva se va schimba în bine. Suntem pensionari, vorbim cu copiii aproape zilnic pe Skype,ne spun că nu se mai întorc. La vot nu mă mai prezint, am votat pentru ei și ei au plecat. Nu ne mai interesează cine va fi la putere când vom muri în curând”, a scris Luiza Donic sub articolul Secția pe care jurnalistul l-a postat pe Facebook.

  • Fetele noastre cad in capcanele violatorilor de Caracal, pruncii nostri mor la gradinite publice innecati in rahat, si alti copii sunt sfasiati de caini fara stapan in parcurile publice… si asta in secolul 21… Iata de ce nu vin romanii inapoi acasa!

  • Romanii pleaca din:
    – Cauza angajatilor sictiriti din institutii
    – Politistilor si politicienilor ultra corupti
    – Sistemului de sanatate ordinar
    – Sistemului de invatamant comunist
    – Infrastructurii inexistente
    – Controalelor din toate partile atunci cand ai o firma.

    Prefectul, primarul, politicianul care se face ca nu prea intelege de ce tot pleaca romanul in halul asta este un parvenit prefacut, doar pe interes, o scursura cu functie.

  • Primarul Vasile din Las Fierbinti: „Mai Robi, în România act de maretie este sa traiesti din salariu si sa-ti permiti sa mânânci o data la 2 zile carne”
    cam asta spune totul de ce pleaca unii si nu se mai întorc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS