Actualitate Recomandări

Cum vrea statul să stopeze îngrijirile fictive la domiciliu. Ilişuan (CJAS): S-a restrâns mult posibilitatea

Şase asociaţii şi firme din Bistriţa-Năsăud, respectiv una din judeţul Mureş au încasat, anul trecut, 700.000 de lei de la bugetul asigurărilor de sănătate pentru că au îngrijit pacienţi la domiciliu. Din acest an se strânge laţul în jurul lor întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le impune condiţii mult mai stricte care vor fi greu de îndeplinit, spune preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.

„La îngrijiri la domiciliu, recomandările pe care le vor emite medicii vor fi de maxim 15 zile, după care pacientul sau aparţinătorii vor trebui să solicite o nouă recomandare dacă este cazul. Există situaţii în care medicii pot face recomandări şi pentru 30 de zile, dar trebuie să justifice foarte bine recomandarea pe care o vor face”, a spus Camelia Ilişuan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, furnizorii de servicii de îngrijiri la domiciliu vor fi obligaţi, din acest an, să aibă angajat – sau în altă formă de contract – un medic de medicină generală sau specialist în aşa fel încât medicul să asigure acoperirea a cel puţin şapte ore pe zi de program.

„Va fi dificil acest lucru fiindcă există condiţia ca medicul respectiv să nu fie într-un alt contract cu CJAS. Dacă e un medic care lucrează în Spitalul Judeţean, el este automat în contract cu Casa. Va fi dificil pentru ei să găsească medici. Să vedem cum vom rezolva problema şi câţi furnizori vor mai rămâne cu noi în contract. Până acum nu a fost obligatoriu. Este adevărat că există anumite servicii de îngrijiri la domiciliu care nu pot fi efectuate decât de medic, cum ar fi tratamente perfuzabile sau sonde stomacale, însă asiguraţii care nu aveau nevoie de asemenea servicii se puteau îndrepta spre furnizorii care nu au medic, dar au asistenţi ce pot face anumite servicii. Acum s-a restrâns foarte mult posibilitatea. Până nu vom primi ofertele furnizorilor nu ştim câţi vor reuşi să asigure cele 7 ore zilnic acoperite de un medic. Medicii de familie pot avea firma lor de îngrijiri la domiciliu, dar nu pot prelua pacienţi a căror recomandare a fost emisă de către ei sau altcineva angajat din cadrul societăţii furnizorului sau rudă până la gradul 4, deci trebuie să nu aibă nicio legătură cu pacientul”, a spus Ilişuan.

Conform sursei citate, de îngrijiri la domiciliu beneficiază persoanele care ies din spital şi au nevoie de înlocuirea pansamentelor, pacienţii oncologici imobilizaţi la pat, pacienţii care fac tratamente perfuzabile. Până acum, CJAS a avut şi furnizori care aveau medic angajat, însă acesta nu trebuia să lucreze 7 ore pe zi, ci o oră-două cât era nevoie pentru a face serviciile ce impuneau prezenţa sa.

„Au fost nişte probleme la Casa Bucureşti şi s-au luat aceste măsuri. Practic, implicarea CNAS este foarte mică acum.  Lasă la latitudinea furnizorului să-şi gestioneze fondul alocat, pe cine să primească, e ca şi la laboratoarele de analize medicale. Noi le vom sugera cum să lucreze la aceste criterii de prioritate, dar nu îi putem obliga. Asta rămâne la latitudinea managementului furnizorului. Va fi destul de complicat, probabil spre sfârşitul anului va avea o imagine şi CNAS şi să vedem dacă nu vor fi modificări. Noi, judeţele mici, am ridicat această problemă. E foarte greu să găseşti medici care nu sunt în contract cu Casa să-ţi acopere şapte ore zilnice de program”, a spus ea.

În 2017, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a plătit peste 700.000 de lei firmelor care au prestat servicii de îngrijiri la domiciliu. Acestea şi-au prelungit şi anul acesta, prin acte adiţionale, contractele, însă în curând trebuie să semneze altele noi dacă îndeplinesc noile condiţii.

6 comentarii

  • Nu mai sint bani….asta e mesajul care trebuie sa-l citim .

    Vor scoate bani din puatra seaca la comanda lu Dragnea.

    Epurarile vor incepe si aici ca la anaf.

  • Medicul specialist din spital are contract de munca cu spitalul si nu cu CAS. Prin clauzele contractului de munca se precizeaza orarul . In timpul liber poate incheia contract cu timp partial . Iar noile reglementari nu rezolva nimic. Trebuie verificate serviciile prestate daca sunt efectuate sau nu. Pentru ingrijiri medicale este asistentul medical , cu rol dirijat. Si ce sa faca un medic 7 ore la o asemenea firma?

  • Iar fondul de asigurari de sanatate e un fond privat , nu „statul” . Dar pe tacute si nimeni nu se opune , a fost atasat la legea bugetului de stat!Fals

  • Așa fraților, găsiți pretexte și îmbrăcați-le în motive beton.
    De ce nu ar putea face îngrijire o asociație care nu are medic , pe problemele curente ale beneficiarului ? Ca medic – există medicul de familie al asistatului.
    Desființați de tot procedura, să știm o treabă.
    Ori spuneți adevărul, cum corect a constatat Raul: nu-s bani (pentru așa ceva nu-s , numai pentru sinecurile clasei politice: pensii, indemnizații, diurne, mese, etc.)
    Faliment. Rușine.

    • Asa este .
      Si vreau sa mai reclam ceva.in urma unor discutii avute cu persoane care stiu ce vorbesc …..s-a ajuns la următoarea concluzie :
      Un om sănătos este o povara ptr stat.asta maninca bine si traieste mult ,si la urma trebuie platita pensia.aici nu mai este bine.
      Oare se încearcă ………..ceva .nu stiu ,

  • Sa reduca numarul de parlamentari,ministri,secretari de stat pentru ca depasim.ca numar orice tara UE.Fara pensii speciale!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS