Substanţa-cheie conţinută atât de struguri, cât şi de vin este resveratrolul, un antioxidant puternic despre care studiile au demonstrat că protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi, implicit, de boli. Mai mult, vitaminele şi mineralele din struguri cresc protecţia oferită de sistemul imunitar şi menţin un tonus bun al organismului.
Strugurii sunt bogaţi în potasiu şi sunt săraci în sodiu. De aceea, este bine să fie consumaţi de hipertensivi, fiindcă potasiul reglează ritmul cardiac, dar şi excitabilitatea neuro-musculară ce apare în oboseală şi se manifestă prin crampe, furnicături, cârcei, scrie cotidianul Adevărul.
În plus, strugurii conţin şi cuercitină, un antioxidant ce reglează nivelul colesterolului şi protejează vasele de ateroscleroză. O cură de struguri eficientă presupune includerea în meniul zilnic a 200-300 de grame de struguri de masă. Ei ar trebui să fie consumaţi cu tot cu coajă, pentru că este bogată în resveratrol, şi cu sâmburi, fiindcă aceştia conţin vitaminele E şi F şi minerale precum zincul, cuprul şi seleniul, care susţin imunitatea. Astfel de cure sunt contraindicate diabeticilor, din cauza conţinutului ridicat de zahăr, şi persoanelor cu hiperaciditate gastrică sau cu ulcer, fiindcă stimulează secreţiile gastrice.
Curele cu vin se recomandă persoanelor afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie ori de depresie. Vinul scade nivelul colesterolului rău, provoacă vasodilataţie, previne depunerea plăcilor de aterom, îmbunătăţeşte circulaţia la nivel cerebral şi periferic.
Adaugă comentariu