Actualitate

Cursurile nu se suspendă în timpul simulărilor. Ce se întâmplă cu notele obţinute de elevi

Hand writing

Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vor susţine, la jumătatea acestei luni, simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, concentrate, de data aceasta într-o singură săptămână. Sunt o „repeţiţie generală care trebuie să se desfăşoare cu toată rigoarea unui examen naţional”, le-a spus inspectorul general Camelia Tabără directorilor de şcoli care răspund direct de organizarea lor.

„Dacă iniţial, matematica şi istoria erau prevăzute în data de 15, s-au mutat în data de 16 şi atunci vom avea patru zile de simulări şi examene naţionale. În 13 va fi româna, în 14 limba maternă, în 16 matematica, respectiv istoria şi în 17 numai clasa a XII-a acea probă la alegere. Din punctul nostru de vedere este excelentă ideea de a strânge cele două simulări întrucât şcolile care aveau şi a VIII-a şi a XII-a erau extrem de deranjate de aceste simulări, inevitabil. Să fie orarul adaptat, mobilizate toate cadrele didactice. Nicăieri nu se spune cu suspendare de cursuri”, a spus Camelia Tabără.

Directorii de şcoli au fost îndemnaţi să pregătească în aşa fel sălile de concurs, încât acestea să semene exact cu ceea ce se va întâmpla la examenele naţionale: „Şcoala asigură consumabilele, iar în conformitate cu Legea 1, această evaluare periodică a elevilor e prinsă şi în finanţarea de bază, şi în finanţarea complementară. Că se pot folosi tipizate şi din anul anterior.  În 9 şi 10 martie e simulare tehnică. Persoana desemnată va descărca, va primi parole şi va face tot ce trebuie ca să vedem că lucrurile funcţionează. Transferul de subiecte e foarte important”.

Afişarea rezultatelor este programată pentru 31 martie. În ce priveşte notele pe care elevii le vor obţine la aceste simulări, Camelia Tabără a spus că acestea nu se trec în catalog: „După ce am corectat şi am făcut nişte situaţii centralizate ca să avem noi, ca şcoală, măsura adevărului în pregătirea copiilor, dăm lucrările profesorilor de la clasă ca să le discute cu copiii ca să vadă fiecare unde a greşit, ce a greşit şi aşa mai departe. Procedura menţionează că se poate trece nota în catalog la solicitarea scrisă a copilului. Deci face solicitare, se înregistrează la secretariat şi devine notă în catalog dacă un elev doreşte”.

Potrivit inspectorului general, simulările sunt „exclente” întrucât elevii îşi pot da seama cât de mult influenţează emoţiile rezultatul unui examen.

„E un exerciţiu foarte bun pentru ei, dar şi pentru noi ca să exersăm rigoarea examenului, cum să ne realizăm toate obligaţiile de organizare efectivă a examenelor naţionale”, a conchis Tabără.

1 comentariu

  • Nu se spune ca se suspenda cursurile dar se dau peste cap, mai ales la scolile unde sunt si clase de a VIII-a si de a XIII-a. Pe de alta parte, aceste simulari nu sunt obligatorii, tin minte ca intr-un an anumite zone din tara nu le-au organizat si nu s-a intamplat nimic. Elevii oricum nu le trateaza cu seriozitatea unui examen real (nu ca alea reale le-ar trata unii altfel), profesorii fac un mic exces de zel, iar conform rezultatelor de la simulari unii profesori mai si taxeaza la clasa dupa aceea. E o risipa de energie si resurse materiale. Aceste simulari ar trebui organizate dupa programul de scoala, eventual la sfarsit de saptamana, simularile tehnice fiind oricum rezolvate dinainte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.