La un an după ce o instanță a Judecătoriei Bistrița i-a condamnat pe oamenii de afaceri Marius Negrea de la Consult Imobil și pe Emil Monița de la Edi-Luis-Taxla câte un an de închisoare cu executare pentru că au continuat ridicarea blocului de pe strada Crinilor din Bistrița după ce construcția a fost oprită de organele de control, s-a pronunțat și Curtea de Apel Cluj. Iată sentința.
”Soluția pe scurt: Admite apelurile declarate de inculpaţii N V M şi M E împotriva sentinţei penale nr. 1654 din 18 decembrie 2020 pronunţată de Judecătoria Bistrița, sentinţă pe care o desfiinţează şi pronunţând o nouă hotărâre: În temeiul art. 16 alin. 1 lit. f Cpp dispune încetarea procesului penal privind pe inculpații N V M trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control prev. de art. 24 lit. b din Legea nr. 50/1991, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat apelul declarat de partea responsabilă civilmente S C I S împotriva aceleiaşi sentinţei penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 25 noiembrie 2021”
Reamintim că o instanță a Judecătoriei Bistrița i-a condamnat pe oamenii de afaceri Marius Negrea de la Consult Imobil și pe Emil Monița de la Edi-Luis-Tax, o firmă din Orheiu Bistriței, comuna Cetate, la câte un an de închisoare cu executare pentru că au continuat ridicarea blocului de pe strada Crinilor din Bistrița după ce construcția a fost oprită de organele de control.
Celor doi li s-a aplicat și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o durată de 2 ani a drepturilor de a fi aleși în autorităţile publice sau în orice alte funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, urmând ca aceasta să fie executată după data executării sau considerării ca executate a pedepsei închisorii.
Instanța a luat act de faptul că persoana vătămată, și anume Primăria Bistrița, prin primar, nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Fiecare inculpat a fost obligat la plata sumei de câte 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.
În data de 21.12.2020 a făcut apel Emil Monița (care are și firma de construcții Davidan Imobil), iar în data de 28.12.2020 Marius Negrea și Consult Imobil.
Reamintim că firma Consult Imobil a lui Marius Negrea a ridicat un bloc având 9 etaje pe strada Crinilor din Bistrița, deși avea autorizație doar pentru 7. În 2015, constructorul a primit o amendă de 10.000 lei de la Poliţia Locală. Marius Negrea a contestat amenda, dar a pierdut în instanță unde polițistul a prezentat procesul verbal de constatare şi sancţionare, în baza căruia i s-a aplicat amenda de 10.000 lei, iar complementar primarul de atunci, Ovidiu Crețu, a dispus sistarea lucrărilor pentru ”nerespectarea autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3 din Legea 50/1991, cu excepţia celor prevăzute la lit. b, precum şi continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin 15, de către investitor şi executant”.
Potrivit autorizaţiei de construire, Consult Imobil urma să ridice pe str. Crinilor un imobil locuinţă colectivă cu spaţii comerciale la parter în regim de înălţime S+P+7E fără afectarea proprietăţilor vecine.
Poliţistul local a constatat ”nerespectarea de către petentă a Autorizaţiei de Construire nr. 96 din 09.03.2015 prin executarea suplimentară a unei reţele de stâlpi din beton armat la parter,executarea unui planşeu din beton armat în suprafaţă de cca. 480 mp, a unui alt planşeu de cca 120 mp pe o reţea de stâlpi şi grinzi de beton armat şi o copertină, la cota +3,70, nerespectarea regimului de înălţime, respectiv modificarea acestuia la S+P+9E niveluri, faţă de S+P+7E cât prevede autorizaţia”. El a scris în procesul verbal că astfel s-a modificat și procentul de ocupare a terenului şi coeficientul de utilizare a terenului.
La vremea aceea, fostul primar Ovidiu Creţu a aplicat prin rezoluţie sancţiunea amenzii ”şi a dispus ca măsură complementară sistarea lucrărilor şi desfiinţarea lucrărilor neautorizate”. Cum nu s-a întâmplat lucrul acesta, s-a ajuns la situația de mai sus.
Mai multe despre blocul situat pe strada Crinilor, descris ca fiind un complex multifuncțional -high class, găsiți AICI.
Apartamentele din blocul cu 9 etaje, cu suprafețe care depășesc 80 de mp, au fost vândute, conform dezvoltatorului Consult Imobil, la prețul de 950 de euro/mp util fiind considerate ”luminoase, moderne, cu design revoluționar, sofisticate, futuriste, elegante și de calitate”.
Adica sunt bine mersi!!!
Daca clujul are dreptate atunci sa desfiinteze judecatoria bistrita. Daca bistrita a dat hotararea buna atuncj cei de cluj sa se ocupe doar de procese cu caini si pisici…pana atunci dragi romani mergeti si munciti ca aveti de platit cheltuieli de judecata si pensii speciale judecatorilor ….care se fac ca muncesc….la fel ca orice bugetar…
…pedepsirea politistului local si sa i luam pensia la domnul….p
Prescripție! Așa se rezolvă totul în Românica dacă ai bani să rostogolești dosarele la infinit. Țara jegurilor! Să trăiască, la mulți ani!
….propun si schimbarea aritmeticii….7 plus doi sa faca tot timpul tot sapte….aujm cu firte noi in guvern poate sa apara ordonanta 13 ca nu mai deranjeaza pe nimeni
Adică, ce să înțelegem ?
Ce nu se poate rezolva la Bistrița, se rezolvă la Cluj ?
Clujul se parte că vrea să fie în justiție ceea ce este în medicină.
Adică, tradus ar fi cam așa: ce nu puteți rezolva voi, trimiteți la noi !
Pamflet, pamflet, dar, ca orice pamflet biciuiește moravurile.
S-au dus vremurile ale când se zicea ”poți să ai și minister” .
Acuma nu-i nevoie chiar de ”minister”.
Pai se vorbea că au rezolvat de mult timp..ce va mirați.?că au dat nu știu ce apartamente așa se vorbea prin oraș. Nedelea și Mihai nu au avut același noroc cu blocu de la Diana și au primit un an …daa ei o fost pe deal…Tărpiului Nr 22.
Nedelea e recidivist …inainte de a fi dezvoltator punea vize ,vorba vine…
Astia de la Bistrita sunt varză, daca vrei sa se faca dreptate mergi la Cluj
Ai bani, ii mituiesti pe toți, de la primar până la judecător. Asta-i România! Si apoi sa va mirați când pune mâna omul pe carabină si își face dreptate singur…
Cum spuneam zilele trecute:DE CE …….PENTRU CA SE POATE.Si exemplele sunt nenumarate,este destul sa vrei sa le vezi.Deci balanta este „echilibrata” si nu mai este nevoie ca judecatorii sa raspunda prntru felul in care hotarasc.E OK ….
cat timp magistratii, procurori, judecatori nu raspund niciodata pentru nimic……prescriptii tot vor mai fi! este foarte simplu!