Actualitate

Contractul cu Transmixt a adus prejudicii de circa 1,7 mil. lei bugetului Bistriţei

Contractul între firma de transport Transmixt SA şi Primăria Bistriţa a creat prejudicii bugetului local în cuantum de circa 1,7 milioane de lei, arată Curtea de Conturi în raportul anual.

Potrivit sursei citate, a fost stabilită eronat majorarea cuantumului subvenţiilor acordate pentru transportul public de persoane, prin acceptarea includerii în deconturile de subvenție a unor cheltuieli nejustificate și prin calcularea unei cote de profit de 8% la subvenții, fiind estimate prejudicii în valoare de 1,4 milioane de lei.

De asemenea, Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa se face vinovată de validarea şi decontarea „fără temei legal”, a subvențiilor acordate prestatorului de servicii de transport local „în contul călătoriilor efectuate de către persoane cu handicap şi însoțitorii acestora, pensionari, persoane persecutate din motive etnice, politice, luptători în Revoluție, în condiţiile în care persoanele beneficiare de facilități nu se încadrau în categoriile sociale respective”.

Prin urmare, Primăria Bistriţa este obligată să recupereze peste 295.000 de lei, sumă decontată operatorului de transport în comun Transmixt ca subvenții acordate în contul călătoriilor efectuate de către persoane cu handicap şi însoțitorii acestora, pensionari, persoane persecutate din motive etnice, politice, luptători în Revoluție, în condiţiile în care persoanele beneficiare de facilități nu se încadrau în categoriile sociale respective.

Auditorii financiari au cerut „extinderea verificărilor asupra tuturor deconturilor de subvenții acordate SC Transmixt SA pentru transportul public de persoane și luarea măsurilor legale ce se impun pentru remedierea deficiențelor constatate, stabilirea întinderii prejudiciului cauzat bugetului local ca urmare a plăţii nelegale a subvenţiilor, înregistrarea în contabilitate și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, în condiţiile legii. Dispunerea de către conducătorul entității a măsurilor pentru analizarea punctuală a fiecărui caz în parte, verificarea documentelor care să ateste încadrarea în categoriile sociale beneficiare de facilități la transportul public local de călători stabilite prin hotărâre de consiliu local și actualizarea bazei de date cu informațiile deținute de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud și Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud”.

De asemenea, Primăria Bistriţa are obligaţia să stabilească întinderea prejudiciului adus bugetului local pentru perioada 2012 – 2014 prin efectuarea de plăţi nelegale reprezentând facilități acordate pentru călătorii validate, confirmate și decontate pentru persoane care nu se încadrau în categoriile beneficiare, inclusiv beneficiile nerealizate determinate de paguba produsă şi să înregistreze în evidenţa contabilă prejudiciul stabilit.

10 comentarii

 • Oare de ce au aproape toți romii de la blocurile sociale din Viișoara carduri gratuite de trasport, de la ăl mai tânăr, până la ăl mai bătrân?
  Răspunde cineva? NU!
  Trai, nineacă!…

  • Pentru ca ei au doar drepturi fara obligatii. Cand au o obligatie ea automat se interpreteaza ca si discriminare!

 • Oare de ce au aproape toți romii de la blocurile sociale din Viișoara carduri gratuite de transport, de la ăl mai tânăr, până la ăl mai bătrân?
  Răspunde cineva? NU!
  Trai, nineacă!…

 • ma urc in linia 1
  si inafara de mine rar mai vad ca isi cumpara bilet
  au carduri asta e se plimba toata ziulika
  doar au carduri……..sunt de groaza

 • Pe langa ca transmixtul isi inaseaza profitul direct si nemijlocit… MAI ANGAJEAZA SI TOTI BATRANII….BN65TMX asta circula pe directia unirea viisoara …pe asta nu intra niciodata in statie chiar daca primaria a amenjat lacasul ala…..
  tot asta taie sensul giratoriu asa cum vrea el ….si asta e preocuparea lui!
  niste nesimtiti cu deturanarea lor cu tot!

 • Astea sunt povesti de adormit copii . E ceva de genul : cainii latra , ursul merge . Cand discuti de combinatii de 17 miliarde de lei vechi din bani publici , ar trebui sa vedem niste combinatori legati intre ei si dusi cu duba . Nu inteleg de ce nu sesizeaza DNA-ul cei de la Curtea de Conturi . Primarul Cretu tace suspect .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.