Actualitate

Curtea de Conturi: Spitalele din Bistrița și Beclean, exemple de bune practici

Spitalul Județean de Urgență Bistrița și Spitalul Orășenesc Beclean sunt date de Curtea de Conturi ca exemple de bune practici în ceea ce privește gestionarea resurselor publice în starea de urgență:

”SJU Bistrița – au fost achiziționate produse la prețuri mult mai mici decât cele practicate de CN UNIFARM SA, astfel: de 7 ori mai mici la mănuși chirurgicale sterile nepudrate, de 4 ori mai mici la măști KN95 sau de 2-3 ori mai mici la combinezoane. De asemenea, este de menționat și faptul că datorită calității necorespunzătoare a produsului Masca de protecție FFp2, KN 95 DaddyBaby livrată de CN UNIFARM SA către Spitalul Județean de Urgență Bistrița, comisia de recepție calitativă a materialelor sanitare a recomandat respingerea măștilor livrate și, pe cale de consecință, entitatea a returnat măștile în cauză, solicitând înlocuirea acestora cu produse care să corespundă normelor și cerințelor medicale;

UATO Beclean – a achitat din bugetul local prestări servicii constând în cazarea personalului medical care își desfășoară activitatea la Spitalul Orășenesc Beclean la prețul de piață (130 lei/zi/persoană), acesta situându-se sub cel decontat de către Ministerul Sănătății prin DSP Bistrița-Năsăud (230 lei/zi/persoană); astfel a redus cu 44% plățile efectuate din bugetul local cu cazarea medicilor care au intrat în contact cu persoane infectate cu Covid-19 față de plățile cu cazarea persoanelor carantinate suportate din bugetul de stat”

Aici raportul complet realizat la solicitarea Parlamentului.

5 comentarii

  • Spitalul Județean a achiziționat la începutul pandemiei 4.000 de măști la prețul de 50 de lei bucata. La data respectivă prețul pieței era de 2 lei/ mască, deci au umflat prețul de 25 de ori, prejudiciul fiind de 192.000 de lei. Descărcarea de gestiune dată de Curtea de Conturi nu-i absolvă de răspunderea penală, gestiunea frauduloasă având alt regim juridic. Rămâne de văzut cum au omis auditorii Curții de Conturi să constate ilegalitatea acestei achiziții strigătoare la cer.

    • La începutul pandemiei in Romania prețul unei măști putea sa fie 0,15 RON….din moment ce NU se mai găseau pe piața. In momentul respectiv a primat timpul de livrare. E o cu totul alta poveste și o altă abordare. Daca dumneavoastră trebuie sa ajungeți urgent din Cluj Napoca in București (doar un exemplu) sa mergeți cu trenul personal pentru că e mai ieftin…nu cu avionul (care e mai scump si va duce acolo în maxim doua ore). În situația de față era mai bine daca nu spuneați nimic. Vorbiți de o situație nouă la momentul respectiv. In Europa se știa doar că virusul e foarte periculos, că mor oameni în Asia și că nu erau alți producători de echipamente de protecție decât cei din Asia,care pe bună dreptate au oprit exporturile pentru a se proteja. Urâtă acuză.

  • Politia, parchetul, casa de sănătate nu au nimic de zis cu privire la achiziția măștilor cu 5o lei buc ? Al cui interes o fi fost în joc ? A existat parandărăt ? Întrebăm să nu fim lăsați mască !

  • Andrada, tu ești analfabetă. Sunteți, se scrie cu „u”, nu cu „i”. Din 8 cuvinte, unul l-ai dat de gard. Nu mai posta, te rog.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.