Economie

Dacă aveţi de încasat bani de la stat, fiţi pe fază! Urmează încă o etapă de compensări

Şeful Trezoreriei Bistriţa-Năsăud Ioan Pintea a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că 17 primării din Bistriţa-Năsăud care au avut datorii faţă de firmele cu care au lucrat au reuşit să compenseze, până acum, circa 3,7 milioane de lei în sensul că statul le-a stins, la rândul lui, datoriile firmelor respective.

Ioan Pintea a declarat că este vorba de Primăria oraşului Sîngeorz-Băi şi de primăriile a 16 comune din judeţ.

„Nu le dă nimeni bani lichizi. Nici primăria nu vede banii, nici agentul economic nu îi vede. Se sting doar datoriile primăriei faţă de agentul economic prin metoda aceasta a compensării”, a explicat Ioan Pintea.

El a declarat că au existat până acum două etape din acest proces de compensare a datoriilor şi urmează a treia, dar a atras atenţia că aceasta va dura foarte puţin.

„Urmează etapa a treia de compensare pentru agenţii economici care au de încasat de la instituţii publice datorii care nu au fost plătite în decurs de 90 de zile. Au fost două etape până acum în care s-au compensat în jur de 3,7 milioane de lei. Nu ştiu ce sumă se va acorda pentru etapa a treia, dar în etapa a doua, 1,3 milioane de lei au fost decontaţi. Necazul este că durează foarte puţin, două-terei zile, maxim patru. Trebuie ca agenţii economici să urmărească şi să îşi stingă datoriile faţă de stat”, a spus el.

Potrivit sursei citate, sunt unele primării din Bistriţa-Năsăud care, deşi au datorii mari faţă de firme, nu fac nimic să le compenseze.  

„Sunt primării care nu se străduiesc. De exemplu Primăria Rebrişoara. Nici la ora actuală nu le-am dat sume defalcate şi cote defalcate pentru că nu se preocupă să îşi stingă datoriile. Au 3,3 milioane de lei datorii către diverşi agenţi economici inclusiv din Cluj. Sunt sentinţe definitive şi irevocabile, iar agenţii economici au la rândul lor datorii”, a spus şeful Trezoreriei Bistriţa-Năsăud.

Întrebat de ce nu vor primarii să compenseze datoriile, Ioan Pintea a spus: „Poate că mulţi din comoditate, din neştiinţă, de frică pentru că nu cunosc legislaţia”.  

În Bistriţa-Năsăud sunt 62 de primării, una de municipiu, trei de oraşe şi restul de comune.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.