Timp de gândire

Dacă noi nu îi vrem, ei ne vor

Să-ţi spună mii de oameni de o săptămână zi de zi că s-au săturat de tine şi tu tot să nu vrei să pleci! Cât de nesimţit poţi să fii, cât de arogant şi de lipsit de simţul realităţii? Ce-ar trebui să mai facă poporul acesta ca ai lui conducători să înţeleagă că lumea nu-i mai vrea? Cine ne-a blestemat în halul ăsta să nu putem scăpa de cei care ne asupresc?

Au trecut deja şapte zile de proteste în Bucureşti şi cinci la Bistriţa, şapte zile în care oamenii, mulţi, puţini câţi au fost, şi-au spus necazurile şi dorinţele în stradă. Au prins curaj şi asta e bine! Poate că nu reprezintă cei 22 de milioane de inerţi sau câţi or mai fi după ultima numărătoare, dar se reprezintă pe ei. Îi văd plini de speranţă că lucrurile nu vor mai rămâne aşa cum sunt, bune pentru portocalii, rele pentru restul lumii. Îi văd obosiţi şi înfriguraţi, dar hotărâţi să nu cedeze. Şi iarăşi cred că e bine fiindcă, în felul acesta, vor reuşi să aducă o schimbare în viaţa noastră, a tuturor inerţilor din ţara asta, obişnuiţi să dăm şpăgi, să punem pile, să dăm telefoane ca să aranjăm ceva sau să facem politică ca să ajungem la ciolan.

De ce cred că actuala clasă politică de la putere trebuie să plece? Pentru că a deturnat grav rezultatele alegerilor din 2008 cu sprijinul unor trădători de clasă şi a unor oportunişti minoritari. Defunctul PD, vaşnic luptător de stânga, a trebuit să ia trădătorii din PNL ca să-şi mai pună în L n coadă şi să facă pe bravul partid de dreapta. Apoi, ca să conducă, a atras din nou de partea lui aceeaşi uniune dispusă să se cupleze cu oricine numai să mai pună mâna pe ciolan, UDMR. Nici până în zilele noastre, această organizaţie nu a făcut demersurile să devină partid politic şi să se supună legilor în vigoare. Se tot laudă că e uniune culturală probabil astfel îndreptăţită să conducă Ministerul Culturii din România. Cât de aiurea poate fi să nu pui în fruntea culturii o personalitate a culturii române, un om preocupat de soarta bisericilor noastre vechi, a literaturii şi artei noastre? Extrem de aiurea!

Aceeaşi putere, care a devenit, în timp, un magnet pentru trădători de toate neamurile şi de la toate partidele, guvernează acum cu jalnicul UNPR. Poate că unii dintre dumneavoastră aţi uitat cum s-a format struţo-cămila asta. Nişte băieţi care voiau să fie preşedinţi la PSD, fiind în acelaşi timp şi slugile lui Băsescu, au pierdut alegerile şi au făcut alt partid. Aceşti băieţi, care au o singură doctrină, oportunismul, vor trăda pe toţi cei care nu le dau ce vor. Halal principiu de a face politică, halal oameni care ne conduc. Dovadă că nu au niciodată nimic de spus e că, inclusiv la nivel local, sunt nişte neica-nimeni muţi, pe care Ioan Oltean îi tratează ca pe unii dintr-o gheretă, de la colţ. Şi bine le face! Ei sunt buni la politică precum sunt eu la fizică atomică. Singura lor dorinţă e să se aleagă şi ei cu ceva, cu un contract de salubritate, cu o funcţie, cu o fiică angajată pe undeva, cu un fiu consilier altundeva. Rahaturi de genul acesta penibile precum partidul lor de doi trădători jenanţi.

Întrucât aceasta este adunătura care ne conduce, e cât se poate de evident de ce lumea nu o mai rabdă.

Zilele acestea aud însă, atât de la oameni, cât şi de la televizor, multiplicat mitul că nici alţii nu sunt mai buni. E bine împrăştiat peste tot căci cei care manipulează nu dorm.

Să nu vă imaginaţi că eu cred că, în cazul în care USL va veni la putere, va fi mai bine sau că vor curge râuri de lapte şi vor fi munţi de mămăligă. Am mari rezerve legate de acest bine, dar îmi doresc o schimbare, vreau ca actualii conducători să plece, să facă afaceri pe baza legilor proaste pe care le-au dat, să se judece în instanţă cu anii fiindcă tot ei au creat acest cadru, să se uite la copiii lor care termină facultăţi şi nu au unde să se angajeze, să bată la uşile spitalelor şi să nu le deschidă nimeni (acestea fiind închise tot de ei), să trăiască dintr-un salariu de bugetar, să nu mai aibă bani de facturi şi cauciucuri de iarnă.

Cred că un astfel de duş rece le-ar prinde bine şi ar putea înţelege ce au făcut din această ţară. Vreau puţină dreptate şi puţin adevăr fiindcă ceea ce se întâmplă acum e o mare minciună pe care ei o alimentează prin toate canalele de manipulare.

În realitate, ei nu sunt cei mai buni conducători ai acestei ţări, dar sunt trădători, manipulatori, îmbogăţiţi peste măsură, aroganţi şi nesimţiţi. Şi m-am săturat să ne tot închinăm la icoanele lor mânjite! Am voie? Sau nu sunt obiectivă? Pentru cei care vor comenta în acest sens, vă repet că nimeni nu e obiectiv. Suntem oameni, adică „subiecţi”, vedem lucrurile fiecare altfel prin prisma educaţiei, a experienţelor de viaţă şi a felului nostru de a fi. Deci sunt extrem de subiectivă!

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • Cristiana, e vorba de aceleaşi mii de oameni în toată ţara, seară de seară. În timpul ăsta, alte câteva multe milioane se duc la serviciu. În Grecia sunt în stradă, zi de zi, sute de mii, timp în care guvernul îşi vede de reforma lui. Deci, din punct de vedere al reprezentativităţii, îmi cer scuze dacă voi nesimţit de sincer: după ce voi vedea un milion de protestanţi în stradă o să-mi ridic sprânceana dreaptă! 400 de manifestanţi, în faţa CJ-ului, aduşi din tot judeţul, mobilizaţi pe bază de facebook şi sms la toată agenda (eu am primit o asemenea invitaţie!), asta nu-i decât o picătură dintr-un ocean.
    Nu-mi place deloc acest „jos” încrâncenat, fără nici o soluţie, fără nici o opţiune, iar când acest „jos guvernul” e urmat de „jos întreaga clasă politică!”, mi se pare de-a dreptul periculos şi iresponsabil. România a mai auzit acest „jos partidele politice” de câteva ori. Să-ţi spun ce a urmat, implacabil, de fiecare dată: dictatura regală a lui Carol, statul legionar, dictatura partidului unic, ştii tu care. Vreţi altceva? Intraţi în partide, reformaţi-le, înfiinţaţi altele noi, dar în partide. Nu există altă soluţie: democraţie pluripartidistă sau dictatură. Alegeti.
    Sunt fost golan din Piaţa Universităţii…să-ţi spun cum era atunci, acolo. Între noi intra câte un iliescianist….era lăsat să vorbească şi aplaudat până se sătura. Atmosfera din actuala Piaţă a Universităţii e alta.Acum n-aş avea curajul să mă duc acolo şi să spun ceea ce gândesc (că guvernul actual a strâns cureaua fix la timp!) Aş lua-o pe cocoaşă imediat (vezi cazul pensionarului băsescian care a păţit-o!)
    La pândă, folosindu-se de sincera revoltă a celor care au ajuns cu cuţitul la os, se află o mulţime de oportunişti feroce: extrema dreaptă, galeriile paramilitare care doresc doar cafteală pe gratis, şi, mai presus de toate, opoziţia. Scuzele mele, prefer să fiu sărac şi neîndreptăţit, decât naiv şi manipulat.
    E foarte bine că oamenii manifestă, că îşi exprimă părerea, dar orice mişcare socială are nevoie de coagulare şi de formarea unei identităţi. O mulţime amorfă (ce paradox!) care cere de toate, de la legalizarea marihuanei, la oprirea plăcilor tectonice, de la „Jos Băsescu!” şi „Jos partidele politice!” la „Sus Antonescu!”, anularea taxei auto şi certificate de revoluţionar, sau desfiinţarea legii huliganismului pe stadioane, nu are cum să mă reprezinte. Aşa că, deşi vocea mea nu se aude, deşi nu urlu pe stradă, rog să se ţină cont că exist şi că am o altă părere.

    • Dacă vă tot găsiţi atât de mulţi sceptioci care transmiteţi mesajul că nu are sens să iasă lumea în stradă, atunci nici nu o să iasă. Eu propun să nu mai fie alegeri, să rămână actualii până mor şi apoi să preia mandatele lor copiii. Sper că vă place EBA. ea urmează!

  • Nu, nu-mi place EBA, şi ca să nu urmeze ea, o să fac cel mai înfricoşător lucru din lume: o să mă folosesc de unealta aia mică, neagră, de-i spune ştampilă, şi care le dă fiori şi celor mai ţanţoşi oameni politici! E cea mai mare putere pe care o are un cetăţean într-o ţară democratică.

    • da, e adevarat in Grecia se protesteaza ff des si bine o fac, este democratie si daca poporului nu ii place cum se guverneaza sau ce masuri se iau sa iasa si sa spuna, e DREPTUL LOR !!! Asa si noi trebuie sa invatam ca e dreptul nostru sa protestam sa ne spunem pasul, trebuie sa incepem sa avem aceste deprinderi democratice !!! dar din cate imi amintesc guvernul a picat in Grecia dupa mai multe proteste, sau gresesc? eu cred ca NU ! nu au mai avut incredere in putere si poporul ia dat jos !!! au avut ANTICIPATE si acum ii guverneaza altii…nu le place, nu s-au facut bine intelesi de catre popor? acesta protesteaza, si nu le plange de mila si veni cu idei ca nu se schimba nimic in urma protestelor ca te INSELI, si la noi s-a schimbat ceva…a explodat mamaliga si l-au chemat pe arafat inapoi, se mai protesteaza si in urmatoarele zile si mai multi ies in strada…se va mai schimba ceva…trebuie doar sa ai rabdare ! lucrurile bune se castiga greu si cu sacrificiu ( nu neaparat uman !
      )

    • RECTIFIC : Grecia va avea la sfarsitul lui aprilie alegeri Anticipate, Fostul prim-ministru a demisionat în noiembrie 2011, pentru a lăsa locul unei coaliţii de guvernare având ca obiectiv depăşirea crizei.
      daca populatia Romaniei va mai dori sa protesteze PASNIC pt a schimba ceva in tara asta, pt viitorul copiilor lor bine, daca nu, nu…dar e dreptul tuturor cetatenilor acestei tari sa se exprime vocal, in scris sau prin alte mijloace…e dreptul lor la libera exprimare garantat de CONSTITUTIE

  • Cand spunem’ ANTICIPATE’ ACEASTA NU INSEAMNA CA IESE DIRECT UN PARTID DIN OPOZITIE,important este sa fie schimbat asta, care a dus la saracirea crunta a populatiei mai apoi sa iesim noi la vot, doar cu constiinta noastra si sa votam ce avem in INIMA si nu in galeata.Cu cat ies mai multe partide cu atat mai bine.Fara ei nu putem ar insemna HAOS ,VOM RAMANE CU ACEASTA ARMA CU CARE II VOM SANCTIONA ,VOM IESI IN STRADA DE CATE ORI VOR GRESI,IAR EI SA NE DEA EXPLICATII INAINTE DE A DA LEGI.

  • Un ajutor primit dintr-o anumita parte pentru a te muta dintr-o locuinta in alta te face manipulabil si incepii sa sustii acea parte plus altele si altele, deci este de inteles entuziasmul. Daca ar fi impartialitate ar fi criticate toate problemele. A aparut panoul ATOP, dar au aparut si strutii, care sunt mai utile si exemplele pot continua. Ma gandesc, daca erau la guvernare cei care incearca sa preia protestul ce ar fi facut. In ce situatie eram, era vandut si pamantul de sub sicriul nostru si tot o duceam mai rau. Daca ii schimbam pe acestia, totusi cei care au mai fost nu sunt o solutie mai buna, ci mai rea. Daca te consideri ca partid imaculat ,atunci te dezici de anumite persoane care sunt o pata neagra in istorie si in momentul acela apar si sustinatorii, dar in momentul in care ii protejezi….Si aici ma refer la Nastase care a fost, se stie ce trecut are, Tariceanu a fost se stie ce trecut are, Iliescu a fost se stie ce trecut glorios are si inainte de 89 si dupa si exemplele pot continua. Si totusi partidele ii sustin. Scimbarea nu se face doar de dragu schimbarii ci pt mai bine. E usor sa manipulezi oamenii cand ai logistica unui partid, sa-i scoti in strada, sa se bata intre ei si dupa lupta sa apari ca salvator.

  • Fiecare persoana trebuie sa dea socoteala pentru greselile sale, deci si la vot ar trebui votate persoane nu un grup, pentru ca poate nu intreg grupul greseste .

    • A vandut Insula Serpilor inainte sa putem sa ne bucuram ca am castigat-o, acolo aveam petrol si gaze de ajuns. Nu mai aveam nevoie de importuri de la rusi si ar mai fi si altele. Daca te intereseaza informeaza-te.

  • Eu cred ca este de profitat si de iesit in strada, ca numai asa se poate sa traiam mai bine, noi astia care iesim in strada, caci de va fi sa plece dictatorul de Basescu, apoi sa vedeti ce inghesuiala la certificatele noi de revolutionar va fi, caci ele o sa ne garanteze pensii mai mari, salarii mai bune, un apartament pentru cei cu merite deosebite, spatii comerciale moca, si cate si mai cate. Acuma, esential e sa ne cunoastem intre noi si sa putem sa depunem marturia ca am fost acolo in piata si am contribuit si noi la plecarea dictatorului Basescu, fi-e-i numele de rusine vesnica in constiinta acestui neam, ce merita alti conducatori de genul Crin Antonescu, ce prin ilustrul nume cel poarta , ne va scapa tara de hoti, de toti cei ce odata si maresalul Antonescu si-a dorit sa scape. Iar in fata inaltelor comisii de acoradare a certificatelor de revolutionari, sa speram ca si ilustrele fotografii realizate pentru acest site si nu numai, vor fi o dovada vie ca am fost, suntem si vom fi pe vec icei mai tari revolutionari.
    Amin!

  • Cine este ‘impotriva’ protestelor, atata timp cat se desfasoara pasnic, nu vad ce legatura are cu democratia.
    Faptul ca printr-o minune, jugulara societatii civile incepe sa tresalte, trebuie sa ne bucure. DAR daca in aceste momente nu se intampla ceva, ea isi va da ostescul sfarsit si vom ramane mereu niste oameni demni cu capul plecat in pamant, gandindu-ne ce bine ar fi fost daca…
    Intreg sistemul politic trebuie ‘reformat’, cu forta daca altfel nu se poate. SI cu cine incepi ? Cu aia de la putere, ca n-ai de unde sa dai jos opozitia.
    Facem alegeri anticipate, adica o luam de la inceput. Un nou inceput…
    Peste catva timp, daca treba nu merge, reincepem protestele. In acel caz, va fi mult mai usor, fiindca pe fruntile noastre va scrie ‘cei care au fortat clasa politica sa demisioneze si sa anunte alegeri anticipate’. E foarte simplu.
    Si totodata, pentru a ne alunga niste temeri, reactivam punctul 8 de la Timisoara. Le punem bariera ppoliticienilor de cariera : maxim 2 mandate, indiferent de functie. Si am mai putea gasi niste conditii minime pentru candidati, numai sa ne sufulcam mainile. Cu temeri si angoase gen ‘pe cine punem in loc’, ne vom invarti in cerc si peste 10 ani nu stiu daca, precum blonda din banc (nu e udrea), vom gasi iesirea din sensul giratoriu.

  • Cavalerule, de data asta suntem pe aceeasi unda.
    Poporul l-a dat pe Ceausescu jos, caci stransese cureaua ca sa scoata tara din datorii, sau, macar sa nu isi faca altele. A venit Iliescu si a imprastiat tot ce reusise regimul comunist sa adune si ne-au ingropat in imprumuturi. Apoi au venit Basescu care a incercat sa dreaga situatia. Acum poporul vrea sa il dea jos. O sa reuseasca pana la urma, probabil. Vor veni altii, care iar vor duce tara in groapa datoriilor pentru iluzia unui trai mai bun. Dupa ei, vin altii care impun austeritate, si tot asa. Ca peste tot in lume, de altfel. In america, republicanii sunt strangatori, cand sunt la putere se aduna bani la buget. Vin democratii si imprastie tot. Nici nu stii, ca in bancul ala cu vaca, vrabiuta si pisica: cine ti-e mai bun prieten, cel ce te acopera cu balega sau cel ce te acoate din ea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.