”Se spune, pe bună dreptate, că uneori brânza se mai face și din lapte, mezelurile pot conține și carne, iar vinul se produce ocazional și din struguri! În prezența Comisarului European pentru sănătate și siguranță alimentară, domnul Vytenis Andiukaitis, a avut loc în plenul Parlamentul European dezbaterea pe marginea recomandării care vizează Legislaţia privind alimentele și furajele, normele privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecție a plantelor”, spune europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).
El a precizat: ”Am intervenit în cadrul dezbaterii subliniind faptul că în momentul de față, în statele din Estul Europei, există preocupări semnificative în ceea ce privește standardele duble de calitate a produselor care se comercializează, comparativ cu statele din Vestul Europei. Cu alte cuvinte, avem același produs, aceeași marcă, același ambalaj, dar o calitate diferită și inferioară a produsului, aspect pe care îl apreciez ca fiind inadmisibil. În acest context, se spune, pe bună dreptate, că uneori brânza se mai face și din lapte, mezelurile pot conține și carne, iar vinul se produce ocazional și din struguri. Dincolo de tot ceea ce înseamnă etichetare obligatorie a produselor, trebuie găsite mecanisme eficiente pentru a se interzice în mod expres folosirea denumirii de brânzeturi ori mezeluri, dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origină animală. Altfel, așa cum spunea și profesorul Avram Fițiu, în loc să spunem poftă bună, atunci când ne așezăm la masă, este posibil să spunem noroc bun deoarece nu știm ce avem în farfurie!”.
Intervenția completă susținută în cadrul dezbaterii:
„Uniunea Europeană trebuie să aibă ca obiectiv principal sporirea eficienței sistemului de control oficial la nivelul statelor membre astfel încât de-a lungul lanțului alimentar, să existe standarde înalte de siguranță și calitate care să confere încredere consumatorului european. Este nevoie în același timp de modernizarea și simplificarea instrumentelor menite să permită implementarea legislației, și să garanteze o protecție reală a sănătății și bunăstării animalelor, dar și a plantelor.
Sarcinile administrative ale întreprinderilor mici și foarte mici, trebuie să fie reduse astfel încât povara administrativă să nu fie transferată într-un cost mai ridicat al produselor care se comercializează. Apreciez, de asemenea, că se impune întărirea controlului oficial privind standardele de comercializare a produselor agricole, în vederea prevenirii practicilor frauduloase și înșelătoare, dar și aplicarea unor sancțiuni financiare corespunzătoare care să le descurajeze.
Este extrem de importantă întărirea mecanismelor de alertă și a schimbului de informații între autoritățile naționale, astfel încât prin măsuri rapide, să poată fi contracarat orice risc privind siguranța în lanțul alimentar. În momentul de față, în statele din Estul Europei, există preocupări semnificative în ceea ce privește standardele duble de calitate a produselor care se comercializează, comparativ cu statele din Vestul Europei.
Cu alte cuvinte, avem același produs, aceeași marcă, același ambalaj, dar o calitate diferită și inferioară a produsului, aspect pe care îl apreciez ca fiind inadmisibil. În acest context, se spune, pe bună dreptate, că uneori brânza se mai face și din lapte, mezelurile pot conține și carne, iar vinul se produce ocazional și din struguri. Mai mult, dincolo de tot ceea ce înseamnă etichetare obligatorie a produselor, trebuie găsite mecanisme eficiente pentru a se interzice în mod expres folosirea denumirii de brânzeturi ori mezeluri, dacă aceste produse nu conțin o proporție semnificativă de materie primă de origină animală.
Altfel, așa cum spunea și profesorul Avram Fițiu, în loc să spunem poftă bună, atunci când ne așezăm la masă, este posibil să spunem noroc bun deoarece nu știm ce avem în farfurie!”.
Comentarii recente