Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în cazul a mai multor funcționari publici din țară, unul dintre ei fiind Daniel Florin Frăsincari, actual director executiv adjunct în cadrul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud și fost director executiv al Camerei Agricole Județene Bistrița-Năsăud, găsit incompatibil de ANI.
”În perioada 06 mai – 06 iunie 2016, a candidat pentru ocuparea funcției de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (mandatul 2016-2020), fără ca raportul de serviciu cu Camera Agricolă să fi încetat pe durata desfășurării campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, încălcând astfel dispozițiile art. 34, alin. (3) din Legea nr. 188/1999. De asemenea, în perioada 22 octombrie 2010 – 03 octombrie 2014, respectiv 05 mai – 07 septembrie 2016, persoana evaluată a deținut calitatea de funcționar public (consilier, director executiv adjunct și director executiv) în cadrul Camerei Agricole Județene Bistrița-Năsăud simultan cu calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul Frăsincari Daniel Florin Întreprindere Individuală, această calitate fiind în legătură directă/indirectă cu atribuțiile exercitate de aceasta ca funcționar public, potrivit fișelor postului, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul ANI.
Agenția precizează că Daniel Frăsincari nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, spune că „Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”.
Legea prevede că „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Adaugă comentariu