Politică

Daniel Suciu despre ”mafia lemnului”

”Guvernul trebuie să adopte politici pentru reglarea echilibrului ecosistemului, prin estomparea fenomenului de exploatare forestieră, combaterea tăierii ilegale a arborilor, precum şi prin dezvoltarea unei strategii de durată a împăduririi terenurilor agricole. În vederea combaterii ameninţării, culoarea politică nu joacă nici un rol, iar efectele devastatoare se vor revărsa asupra tuturor”.

Dezvoltarea unei strategii de durată pentru estomparea fenomenului de exploatare forestieră

În prezent, fenomenul despăduririlor din România atinge cote alarmante, statisticile din anul 2012 arătau că fondul forestier naţional s-a redus până la 6,3 milioane de hectare, adică 26% din suprafaţa ţării, în timp ce alte ţări din Europa au peste 40%. 

În această situaţie s-a ajuns ca urmare a retrocedărilor ce au avut loc de-a lungul anilor, cât şi din cauza tăierilor frauduloase şi exploatarea în mod ilegal a pădurilor din judeţele montane dar şi a pădurilor virgine, dezvoltându-se astfel această “mafie a lemnului”. Una dintre cele mai însemnate măsuri pe care Guvernul Ponta le-a adoptat, în vederea estompării acestui fenomen deosebit de grav, este tocmai adoptarea şi asumarea răspunderii pe noua Lege a retrocedărilor din anul precedent.

Pentru cei ce nu cunosc în profunzime efectele dezastruoase ale defrişărilor, doresc să menţionez succint câteva dintre probleme deja resimţite şi care capătă tot mai multă amploare în lume. Primul şi cel mai drastic efect apărut ca urmare a tăierii masive de păduri la nivel internaţional este încălzirea globală şi efectul de seră. Acest fenomen, care pune în pericol echilibrul ecologic şi viaţa pe planetă, este urmat de eliberarea unor cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în atmosferă, la care se adaugă degradarea solului, alunecările de teren, secete, dispariţia speciilor de plante şi animale, cât şi alte fenomene.

Noul Guvern format trebuie să ia în vedere şi acest aspect ce se desfăşoară în ţară, şi să adopte politici pentru reglarea echilibrului ecosistemului, prin combaterea tăierii ilegale a arborilor, precum şi prin dezvoltarea unei strategii de durată a împăduririi terenurilor agricole. Acest lucru se poate face prin susţinerea voluntarilor, a asociaţiilor care au ca scop aceste acţiuni, prin implicarea noastră ca cetăţeni şi reprezentanţi ai intereselor ţării, şi cel mai important prin întreţinerea şi îngrijirea arboretelor pe o perioadă îndelungată, luând seamă asupra faptului că dezvoltarea unei păduri se poate întinde până la o perioadă de 100 de ani.

În vederea combaterii acestei ameninţări, expuse mai sus, culoarea politică nu joacă nici un rol, iar efectele devastatoare se vor revărsa asupra tuturor. Haideţi să lăsăm moştenire viitoarelor generaţii un aer mai curat.

Deputat PSD Daniel Suciu

10 comentarii

  • Ce-s cu declaratiile astea tipic de opozitie? Domnul Suciu e deputat al puterii. Ar putea ( si ar trebui ) sa mearga direct la seful sau, Ponta, si sa-i spuna ce idei bune mai are pentru tara asta. In loc sa faca spectacol gratuit in presa…

  • Consistenta zero. Nu te mai obosi Daniele cu textele astea. Faptele conteaza. Si faptele spun ca voi, PSD-ul ati blocat in Camera Deputatilor Codul Silvic al Luciei Varga, cel care punea botnita celor care exploateaza haotic padurile. Acum treaba voastra e sa puneti in loc un alt Cod Silvic, agreat de voi. Ghici, cum o sa arate?

    • Da domnul Daniel d-voastra in parlament faceti scut pe linga cei certati cu legea.Faceti parte dintr-o grupare care nu place ca unii sa fie cercetati de organele abilitate.Asa ca daca abordati aspecte legate de mafia lemnului nu stiu cati alegatori veti atrage langa tabara voastra.Vrem un caz de silvicultor certat cu legea in judet,sinteti la putere puteti dar posibil sa nu vreti.Aveti exemple de peste tot dar inca o data nu vreti…. mult succes in parlament si votati in asa fel incat tara noastra sa fie praduita in continuare.

  • Foarte bine punctat dl.deputat, este chiar o problema importanta. Iar ptr. Dv dl Dorin, se pare ca gabar nu si de ce urma sa contina codul silvic al d.nei Varga.
    Mult succes si felicitari pt.initiativa.

    • Cris, hai sa facem intrecere aici si acum. Pune-ma la incercare. hai sa vedem ce stii tu de Codul silvic al d-nei Varga.
      Iar pe de alta parte, ce initiativa are Suciu, baiatule? N-a avut niciuna pe Codul Silvic, se trezeste doar vorbind. Ar fi interesant de aflat cum a ajuns doamna ministru de la Bistrita, fara nicio legatura cu domeniul padurilor sa conduca ministerul acela? Sa ne gandim doar ca avem niste firme mari pe aici prin BN foarte suparate, care vor sa-si faca treaba in liniste? Nimic nu-i intamplator.

  • D-le Suciu,d-ta vorbesti de funie in casa spanzuratului…Ministrul padurilor, madam’ Pana,este la comanda voastra si cred ca voi,PSD BN, ati promovat-o.Teoretic,nu va lipseste decat dorinta si vointa politica.

  • D-le Suciu,d-ta vorbesti de funie in casa spanzuratului…Ministrul padurilor, madam’ Pana,este la comanda voastra si cred ca voi,PSD BN, ati promovat-o.Teoretic,nu va lipsesc decat dorinta si vointa politica pentru a adopta un proiect de lege viabil pentru solutionarea aceastei probleme.

  • Distrugerea raurilor de munte prin construirea haotica a MHC-urilor, numai ca smecherii sa incaseze certificate verzi, tot acolo duce. Asa ca d-le SUCIU o problema la fel de grava care nu este vazuta de guvernantii prosti si penali.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.