„Timp de sute de ani, populaţia a fost sedusă, păcălită şi îndoctrinată, spunându-i-se că trebuie să se integreze, să urmeze instrucţiunile şi să primească o plată în schimbul unei zile de lucru. Această epocă a luat sfârşit la timpul potrivit. (…) Şcoala şi sistemul v-au spălat creierul făcându-vă să credeţi că treaba dumneavoastră este să vă faceţi datoria şi să urmaţi instrucţiunile, dar lucrurile nu stau aşa. Toată lumea are în minte o voce furioasă şi temătoare, iar această voce este rezistenţa – creierul reptilian – care doreşte să optaţi pentru mediocritate şi siguranţă. (…) În fiecare zi şefii, clienţii şi investitorii fac alegeri dificile în legătură cu cei pe care îi vor sprijini, elimina, disponibiliza sau evita. (…) Suntem înconjuraţi de birocraţi, conţopişti, oameni care interpretează totul literal, cititori de manuale, muncitori care vin la serviciu cu gândul la ziua de vineri, indivizi care nu pot trăi fără ghidare şi angajaţi temători”.
Aceste paragrafe din cartea „Eşti de neînlocuit?” a lui Steth Godin m-au inspirat să scriu astăzi despre nevoia de înţelegere a lumii în care trăim şi care nu mai este nici pe departe cea în care oamenii mergeau la fabrică sau la biroul care tot o fabrică poate fi, executau ce li se spunea, veşnic înspăimântaţi de şefi, mulţumindu-se în schimb cu sentimentul siguranţei. Primeau salarii, aveau contracte pe durată nedeterminată indiferent de ce făceau. Lumea de astăzi este una în care se pune preţ pe „gânditori originali, provocatori, oameni care le pasă, comercianţi capabili să conducă, agenţi pasionaţi ai schimbării, dispuşi să fie respinşi, dacă e necesar, pentru a-şi impune puncte de vedere”.
Din păcate, şi astăzi extrem de multe instituţii sunt pline de oameni care merg la serviciu ca la fabrică. Dimineaţa sunt apatici atunci când încep ziua de muncă, la ora 15.00 încep să se uite la ceas ca să poată rupe primii uşile şi să plece, obosiţi, acasă. Sunt veşnic nemulţumiţi de salarii, dar niciodată dispuşi să facă vreo schimbare sau să lucreze mai mult. Probabil că, peste ani, îi vom găsi la cozi, la alimente, neînţelegând nici atunci ce li s-a întâmplat.
De curând, am asistat la o dezbatere despre sincronizarea între şcoală şi piaţa muncii şi am ascultat opinia unui domn care le-a cerut profesorilor să-şi facă meseria cu pasiune indiferent de suma cu care sunt retribuiţi. Mi s-a părut foarte bun şi argumentul său. Dacă nu le place meseria pe care şi-au ales-o sau dacă ei cred că nu e bine plătită, să demisioneze şi să facă ceva ce le place. Astfel probabil că vor afla că, în mediul privat, nimeni nu îşi ia vacanţă trei luni într-un an, nimeni nu vine acasă după doar patru ore petrecute la serviciu, nimeni nu pleacă acasă încărcat de cadouri şi de flori, nimeni nu scapă nepedepsit (eventual cu o concediere) dacă rezultatele sale sunt dezastruoase. În schimb, deşi elevii au ratat pe capete examenele, niciun profesor nu şi-a pierdut locul de muncă.
Am mai discutat şi cu o doamnă care mi-a spus că a încercat să implice şcolile într-un proiect. A bătut la uşa tuturor, dar majoritatea profesorilor au luat hârtiile şi le-au aruncat în sertare. Extrem de puţini au fost dispuşi să implice copiii într-o activitate care s-a dovedit a fi senzaţională pentru ei. Fireşte că majoritatea merg la şcoală ca la fabrică. Rup uşa la ultima oră, convinşi că sunt de neînlocuit. O convingere cu totul şi cu totul bizară.
Şi nu e doar cazul profesorilor. Mentalitatea de fabrică se găseşte în orice instituţie în care majoritatea sunt apatici, nu au niciun chef de nimic, arată fără nicio rezervă că nu le place meseria pe care şi-au ales-o. Întrebarea este cum poţi face o meserie care nu îţi place? Răspuns: extrem de prost.
Ce e de făcut atunci? În primul rând să înţelegem că lumea în care trăim nu mai funcţionează precum cea pentru care ne-am pregătit, că, spre surprinderea noastră, oamenii cumpără mai ales lucruri scumpe şi inedite decât banalităţi de la magazinele de 3,78, că totul este competiţie în zilele noastre, de la cea cu noi înşine, până la cea cu ceilalţi. Ca să fim de neînlocuit trebuie să demonstrăm de ce suntem aşa. Şi nu o vom face mergând la serviciu ca la fabrică, veşnic obosiţi şi nemulţumiţi. Lumea s-a schimbat, iar noi trebuie să o înţelegem ca să putem să ne adaptăm. Acesta ar fi un dar extraordinar de Moş Nicolae.
Cristiana Sabău
Dumneavoastra ati avea nevoie de onestitate , cinste si curaj . De ce imi cenzurati postarile de pe forum C.S. ? pentru mine asta e proba lipsei dumneavoastra de onestitate , a ticalosiei sa a incorectitudinii . O mizerie de om !
Aici nu e niciun forum. Citiţi cu atenţie regulile de mai jos şi în special ultimul paragraf. În cazul în care aveţi nevoie de traducere, să-mi spuneţi. Pe de altă parte, nu cred că sunteţi în măsură să vorbiţi despre onestitate din moment ce vă ascundeţi în spatele unui pseudonim. Uitaţi-vă mai bine la parul din ochii dvs.
USL ne salveaza, USL ne da sporuri la salarii si pensii, USL e mos craciunul nostru, salvarea noastra!!!
CE va face sa credeti ca numele meu este un pseudonim ? Sinteti in eroare . De fapt sinteti in fireasca stare a celui care minte ca si „maestrul” dumneavoastra Ponta . Am citit punctul 5 al regulilor . Arsenie e numele meu . Eu nu sint in fals .
asa e !!! are dreptate dna. Cristiana . dinsa este sefa [patroana aici] , ea conduce , ea comanda , ea plateste] !!! noi trebuie sa ne conformam regulilor !!! asta e disciplina .
da…raule… asa e….. ..(doamna sabau, acum vorbesc doar cu raul)…..ai perfecta dreptate…..ai citit in articolul?….spune despre „libertate:…”animale” care merg aplecate la „turma”……”oameni nemultumiti”….poi …prin stergerea comentariilor de aici e o contradictie totata intre ce scrie si ce face!!!…… profesorii de la scoala nu pot sa ridice capul peste director……director care face politica…..oare ea de ce s-a lasat de invatamant daca sunt asa de multe oportunitati …”senzationale”?….
Aţi răspuns singur folosind extrem de multe şi obositoare puncte. Am plecat din învăţământ fiindcă nu îmi plăcea „fabrica”. Dacă mergem cu capul plecat, nu vom vedea nimic decât lipsa orizontului.
da….normal…si eu as fi plecat din invatamant….dar totusi…proiectul doamnei respective se desfasura in timpul orelor platite de stat….sau in timpul „liber” al profeesorilor?….e bine de stiut cine plateste… profesorul corecteaza lucrarile, pregateste subiectele, fac planurile de lectii, sedintele, consfatuirile…. toate le face in timpul lui liber…. asa ca!…doamna respectiva… (punctele sunt pentru …derutarea adversarului)… si daca am raspuns singur de ce nu vedeti capul aplecat din partideeeeeeeeeeeeeee?…. de ce-l vedeti doar „animalele din turma”?????
Pentru că partidele sunt formate din oameni. Pentru că e o opţiune personală până la urmă să fii slugarnic sau să ai atitudine.
poi…..sa inteleg ca v-ati lasat de invatamant pentru a slugarnici un partid anume???? ….(diferenta dintre mine si dumneavoastra e ca nu ma deranjeaza cine castiga alegerile de duminica…..deci pot folosi punctele cat doresc…….. chiar si dupa, oare dumneavoastra o sa puteti?)
si dvs. aveti perfecta dreptate , asa este . este nedrept. si mie mi s-au sters comentarii pertinente , adevarate [adevaruri care dor pe unii] . asta e . m-am reoltat aici [ia cititi de cite ori am intrebat de ce se sterg] . dar: regula de baza a unei societati este disciplina . mai mult decit sa intreb , nu am ce sa fac.
pentru ea disciplina e capul plecat
ptr. dinsa poate asa e . dar pentru mine disciplina inseamna ca daca eu sint cel mai tare si cel mai mare [sau cum ma consider eu] , daca intru in casa asta [a se intelege aici, la ziarul asta] , atunci respect ce spune dna. Cristiana. asta e disciplina pe care o stiu eu si educatia pe care am primit-o acasa sau la scoala [cita scoala am facut eu] !!! ca nu-mi place sau nu-mi place sint de acord cu aceste reguli. Dar asta eu n-o consider o infringere , sau ca cineva mi-a taiat din mandrie, sau ca am pierdut ceva, sau ca sint mai prejos ca dna. / nu !! dimpotriva !!!
Sunt mai multe diferenţe între mine şi dumneavoastră.
1) eu nu scriu folosind înşiruiri de puncte
2) eu nu îmi permit să vă judec fără să vă cunosc
3) eu pot să vă banez IP-ul ca să învăţaţi să comentaţi cu argumente asumate, nu din spatele anonimatului aruncând aiurea presupuneri fără temei
4) eu nu scot cărbunii din foc cu mâna altuia, deşi sunt mulţi activişti care ar vrea să mă vadă scufundată în cărbuni aprinşi. Când am de scos cărbuni, mă ocup singură, dar nu fiindcă aşa vor unii, ci pentru că aşa cred eu că e corect
Apoi, dacă ziua de duminică era esenţială pentru mine, mă înscriam într-un partid politic şi candidam.
Ca să punem punct acestui dialog, vă spun doar atât: nu aţi înţeles nimic. Mergeţi mai departe cu turma care vă spune ce să gândiţi şi ce să postaţi. Campionatul postacilor e în plină desfăşurare.
nu sunt presupuneri……sunt doar intrebari care de obicei au raspunsuri cu da sau nu!!!
Fiecare cititor are dreptul la opinii politice ,,,ce nu inteleg dk cei cu opinii PDL-iste nu inteleg ca….GATA MA S-A FURAT DESTUL,,,
acum lumea nu va mai voteaza,,,numai ai vostrii,,,,,
USL NE SALVEAZA, EI VIN CU DARURI PT. NOI!
Hei hei …vitejiii mei ….:))) pai voi infara de politica nu stiti nimic , :)))))…de ce amestecati politica in toate . Ma intreb ..hmmmm :))) ..oare atunci cand stati calare peste nevestele si prietenele voastrea si nu le satisfaceti , tot pe politica dati vina ???? :)))) . Altruismul , obiectivitatea , consecventa , puterea de sacrificiu si multe altele trasaturi de genul asta , lipsesc tot mai mult din caracterul oamenilor si al romanilor . Cine se crede fara de greseala , sa ridice primul piatra !!! …terminati cu toate magariile ca ati cazut in penibil . Faceti si voi ca si politistii aia de la circulatie , Huciu si Magherusan . Astia doi se razbuna pe toti care sunt patroni , sub pretextul ca ei sunt niste amarati de politisti . Pai , eu i-am facut polititsti sau ei au ales ? . Cristiana a ales sa fie jurnalist , in loc sa fie un profesor plictisit . JOS PALARIA , pt rezultatele ei . MAi imi dati cumva exemplu de vreun jurnalist din judet cu rezultatele ei ??? NUUUUU :))))), deci mucles !!!!! si inchei cu ”Ín lumea asta prost facuta , rahatii scriu in loc sa puta / Iar scriitorii adevarati , nu pot sa scrie de rahati !!!
Rica , va doreste ”Sarbatori fericite tuturor ” ….ca sa schimbi lumea, trebuie sa incepi in primul rind cu tine !!!! Va pup , ma duc sa ma imbat cu mosu’ 😉
deja esti, esti rosu
Imi permit sa revin asupra tematici textului si sa expun parerea putin diferit.
Nu cred ca „lumea” s-a schimbat foarte mult, nici omeni nu s-au schimbat ci doar dorintele si viteza vietei sint altfel.
Dorintele noastre de baza tot au ramas lafel, doar adaugam tot altele, mai multe si mai mari. Numai stim sa ne bucuram ce avem, dorim tot altceva si daca sa poate imediat sau ieri.
Am pierdut rapdarea, sintem sclavi a dorintelor noastre care de mai multe ori sint mai mari de cit puterea de care o dispunem. Am pierdut orice masura si fata de stat, unde pretentiile parca sint si mai mari, dar uitam, ca si acollo lucreaza oameni cu pretentii si dorinte, si multa lumea si zice pe fata ca nu plateste impozite.
Cu tot ca uresc birocratia, nu pot sa spun ca am avut vreo singura neplacere undeva cu vreun functionar. Si despre cei care o conosc personal, profesori sau la diverse alte institutii nu pot sa spun ca ar fi nepotriviti sau fac o munca rea.
Singurul punct, care a-si critica ar fi lipsa de creativitate si lipsa de curaj de a incerca o altfel de abordare.
Majoritatea oamenilor sa complac in situatii neplacute de frica de a incerca o schimbare, de ar face pasi curajosi.
La punctul asta mai astept sa apare si politicieni care nu doar fac promisiuni, ci macar incurajeaza poporul pentru o schimbare in bine cu forta proprie. Asa sa vada oameni ca sa poate fie mai bine si din propria initiativa.