Actualitate

Nou pachet de restricții, valabile timp de 30 de zile. Măsurile, pe înțelesul tuturor

Luni 25 octombrie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern care conține restricțiile ce se aplică pe o perioadă de 30 de zile, din cauza pandemiei de Covid-19.

În principal, acestea vizează portul măştii peste tot, carantină de noapte şi folosirea la scară largă a certificatului verde, în format electronic sau pe hârtie. Practic, fără acest document se va putea intra doar în magazinele esenţiale. De asemenea, toţi elevii au intrat în vacanţă pentru două săptămâni. 

Lista măsurilor, pe scurt:

– Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

– Este interzisă circulaţia în afara locuinţei între orele 22.00 – 05.00, cu anumite excepţii, printre care persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum și motivele de urgență cunoscute sau deplasare în interes profesional.

– Magazinele se închid la ora 21.00. Până la ora 05.00, se pot face doar livrări la domiciliu. Rămân deschise farmaciile, benzinăriile.

– Restaurantele, cafenelele și terasele se închid la ora 21.00, iar până atunci accesul se face până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

– Barurile, cluburile și discotecile sunt închise.

– Este interzisă organizarea de evenimente private: nunți, botezuri, mese festive, etc.

– Competițiile sportive se desfășoară fără spectatori.

– Sunt interzise concertele și spectacolele organizate în alte spații decât cele care aparțin instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

– Activitățile în muzee, biblioteci, librării, cinematografe, săli de sport și/sau fitness, piscine interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri, târguri, bâlciuri, talciocuri se desfășoară până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

– Accesul la activități și evenimente, în restaurante, cafenele, centre comerciale, hoteluri, pensiuni este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, dovada fiind certificatul digital. În magazinele esenţiale, alimentare sau farmacii, este permis și accesul celor nevaccinaţi, dar nu în cele din centre comerciale.

– Accesul în incintele operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare este permis doar celor vaccinați sau trecuți prin boală. Excepţii privind interdicţia persoanelor vaccinate în instituţii publice şi în marile centre comerciale: persoane care au activităţi administrative sau merg pentru servicii medicale. De asemenea, este permis accesul în mall-uri, dacă persoanele nevaccinate merg pentru a se vaccina în centrele speciale.

– Slujbele religioase în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult se desfășoară cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană și purtarea măștii de protecție.

– Activitățile recreative și sportive în aer liber pot avea loc cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună și doar dacă acestea sunt vaccinate sau trecute prin boală.

– Telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.

– Accesul vizitatorilor în instituţiile publice și al operatorilor economici care funcţionează în clădiri de birouri private este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării.

– Mitingurile și demonstrațiile sunt permise pentru maxim 100 de persoane, toate vaccinate sau trecute prin boală.

– Vacanță două săptămâni pentru preșcolari și elevi.

Aici Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.