Actualitate

Bust al Regelui Mihai, dezvelit în parc la centenarul nașterii Majestății Sale. ”Un moment memorabil”

(FOTO-VIDEO) În Parcul Regele Mihai, așa cum se numește de acum parcul mare din Bistrița, a fost dezvelit un bust al Regelui Mihai I, realizat de sculptorul Alexandru Păsat, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea fostului suveran al României.

Au participat la eveniment autorități locale și județene, șefi de instituții, comanda Brigăzii 81 Mecanizată, reprezentanți ai Clubului Monarhiștilor Bistrițeni.

Preoți de la mai multe confesiuni au rostit o rugăciune și au binecuvântat monumentul comemorativ, iar la final a fost depusă o coroană de flori.

”La 100 de ani de la nașterea Majestății Sale, comunitatea bistrițeană îl omagiază prin atribuirea numelui Regele Mihai parcului municipal și prin dezvelirea unui bust. Regele Mihai a fost un om de un uriaș bun simț, un om de o noblețe desăvârșită și un caracter dincolo de orice îndoială. Le mulțumesc cu deferență bistrițenilor pentru că împreună punctăm un moment memorabil. Fie binecuvântată în veci memoria Majestății Sale!”, a spus printre altele, primarul Ioan Turc.

Din partea Clubului Monarhiștilor Bistrițeni a luat cuvântul dr. Tiberiu Podani, care a vorbit despre un eveniment ”istoric” la Bistrița și despre ”un rege care a fost tot timpul aproape de români”.

Mihai I a fost Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. El s-a stins din viață în decembrie 2017.

Săptămâna trecută, Consiliul Local Bistrița a aprobat atribuirea denumirii ”Regele Mihai” parcului municipal.

19 comentarii

 • Motto:
  „Mulţime brută şi ingrată!
  Cu-a mea cântare nu putui
  În viaţă-mi să te mişc o dată…
  Şi-odat’… o să-mi ridici statui.”
  (Ion Luca Caragiale- Da… nebun!)
  Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, în Castelul Foişor de la Sinaia şi a fost botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când comuniștii instalati la putere cu ajutorul trupelor sovietice, l-au obligat să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare actul de abdicare sub amenințarea cu declanșarea unui război civil. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai a fost silit să părăsească țara, după care a urmat un prelung exil unde a încercat să pledeze cauza țării sale. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară.Abia cu ocazia Paștelui din 1992, a primit viza de intrare in România când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. Numai în 1997, sub președinția lui Emil Constantinescu, și-a primit înapoi cetățenia română si a revenit definitiv in tară. Desi după alegerile din 1997 se vehicula ideea restaurării monarhiei, atît ţărăniştii cît şi preşedintele Emil Constantinescu au evitat cu grijă subiectul cu toate ca Regele Mihai a continuat să fie privit cu admiraţie şi cu speranţă. Nici măcar nu a fost organizat un referendum pentru ca poporul să poată decide asupra formei de guvernământ.

 • Cât a costat bustul???..20000+30000 ??? Sunt curios cine a fost sfătuitorul primarului în cazul acesta .. ori îl îngroapă pe Turc naivul ori are interes direct de ciordeală (părerea mea).Auzi , busturile și statuile ne lipseau că avem de toate. Ce priorități au ăștia că îți vine să râzi sau să plângi..

  • Nu ati inteles absolut nimic din acest eveniment. La cat rra Măruță, la 16:00? Sa nu ratați episodul de astazi.

 • Un gest de normalitate avand in vedere ca fostul primar acuma in penzie voia sa dezveleasca tot in parc bustul lui DEN XIAO PING unul din dictatorii poporului chinez . Felicitari CLUBULUI MONARHISTILOR si Administratiei orasului.
  Carcotasii corigenti la istorie sa se vaccineze si gura inchisa ca va puteti infecta de prostie.
  Prostia e mai rea cu orbirea, spuneau batranii.

  • Loc de scuipat cu boltă! Suntem foarte specializați în mistificarea istoriei, amplificând meritele unor retarzi. Dacă primii doi regi au fost importanți, Carol II, dezertor și trădător, condus târăș de sculă și repetentul bălbuță Mihai, au fost rușinea monarhiilor europene. Căt despre tatăl lui Mihai, cercetați garda regală a Greciei.

 • VOX populimea ! Am fost acolo in sala CL si stiam din timp a cui a fost ideea si de unde a pornit. Nu te pune cu mine ca sunt cu mult mai bine informat cu cele ascunse de prin administratie. Hai pa!

  • Păi spune-o atunci pe aia dreaptă! Din 2008 până în 2012 ai fost bun prieten cu OTC căruia i-ai făcut o intensă campanie electorală în 2008. Pesemne a ta a fost idea cu bustul lui Deng Xiaoping și ai fi vrut să-l pună pe trotuar în fața casei tale în schimbul autorizației.

 • Doar o întrebare care necesită clarificări ştiinţifice, nu păreri personale:
  1). Cum poate fi numit actul de la 23 august 1944 prin care un suveran arestează capul de facto al Armatei Ţării şi (în plin conflict militar) îl predă plocon inamicului ?
  Da. Atunci, la 23 august 1944, pentru România şi pentru Germania s-a întâmplat un al 2-lea Stalingrad, poate mai distrugător decât cel din 1942-1943 de la Cotul Donului. Atunci România şi-a pierdut onoarea, iar în perioada: 23 AUGUST – 12 SEPTEMBRIE 1944, Armata Română s-a aflat în situaţia (incredibilă) de a avea 2 INAMICI:
  – primul era fostul aliat Germania, iar al 2-lea (NOUL ALIAT) cel din 22iunie 1941respectiv Rusia Sovietică.
  Prin urmare, de la 23 august până la 12 septembrie 1944, România a fost practic o ţară OCUPATĂ şi fără apărare în faţa trupelor sovietice.
  Atenţie-! IESIREA DIN AXĂ – nu a fost bine-văzută nici de ALIAŢI, care au refuzat României statutul de Cobeligerantă la Conferinţa de pace de la Paris din 1946 şi a supus-o unor inimaginabile DESPĂGUBIRI DE RĂZBOI.
  Actul de la 23 august 1944 asumat direct de regele Mihai, a fost tratat de sovietici ca o Capitulare necondţionată. Urmările au fost drastice:
  a) PESTE 130.000 de soldaţi români luaţi prizonieri si deportaţi în URSS;
  b) pierderea a 50% din totalul de 19 Divizii angajate în luptă alături de URSS;
  c) pierderea libertăţii şi bolşevizarea României cu forţa.
  Procedându-se la arestarea Mareşalului şi la capitularea întregii armate,
  ÎNAINTEA SEMNĂRII ARMISTIŢIULUI, România a fost dezonorată, ulterior, regele primit înalta distincţie POBEDA, de la tovarăşul STALIN.

 • Stimate Paul Racz, nu stiu ce carti ai citit,dar nu erau cele bune…. Iti povestesc doar doua situatii din sursa directa, daca doresti sa crezi…. Prima : Regele Mihai I era maresalul si seful de drept Armatei romane, dar i s-au atribuit lui Antonescu , alaturi de functia de prim-ministru si puteri sporite asupra Armatei….a fost facut maresal…Nu discutam acum ,comportamentul de multe ori ipocrit fata de tanarul Rege! Relatii foarte proaste cu politicieni -adevarati oameni de stat! Si a doua : A fost o intelegere intre guvernul pro sovietic care indruma Tribunalul Poporului si Rege ,pentru gratierea lui Antonescu(inchisoare pe viata) ! Regele a spus :”‘ Nu mai vreau varsare de sange”‘ ! Comunistii au raspuns: Mergeti ,Sire la Moskova, sa va decoreze Stalin ,ca pe Churchill si Roosewelt…dupa aceea, vedem ce facem ! Regele s-_a dus in speranta ca ,va obtine gratierea! Nu a fost sa fie ,asa…. ! Sa nu uitam ca Antonescu a fost predat sovieticilor de catre de catre „”trupa”” comunista !Si a stat la Moskova cam un an si ceva! Oare cum si-a petrecut timpul? Stiti? Oare ,nu a fost sfatuit sa nu treaca Nistrul? Incurcate sunt caile Domnului, nu? Cu respect,MNPop

 • Poate mai visezi la reîncălzirea ciorbei regale. Cu Duda, distins cu rang de jigodie securistă, cu Margherita, dacă nu ar mai bea oțet, cu fantele Nicolae care dă cu bastarzi în populație. Poate speri la o funcție de bufon la curte, dar nu ai umor. La câtă civilizație demonstrezi, birjar.

 • Domnule Cristi C si mai cum?Crezi ca, nu putem afla? Cum poti folosi asemenea expresii” ne ortodoxe”‘ despre niste oameni obisnuiti , dar cu mult mai multa pregatire decat tine? M.S.Margareta si-a facut studiile la vestita University of Edinburgh, Principele Radu a fost asist. univ.la IATC Bucuresti iar Principele Nicolae a terminat Business School of London ! Un pic de respect,domnule…. Nu poti arunca cu noroi, fara dovezi,asupra unor oameni civilizati care, chiar ,nu ti -au facut nici un rau! Indreapta-_ti mai bine sagetile spre cei care te fac sa suferi…. Sa auzim ,numai de bine.. MNPop

 • Anonymus, nu se intampla nimic! Doar stiu,cu cine am schimbat niste vorbe ! Sunt un om pasnic, Anonymule si sociabil, dar nu-mi plac etichetarile fara dovezi! Nu mai suntem ca pe vremea lui Stalin ,( dupa spusele tatalui meu ) cand delatiunea era in floare! Cu respect, domnule ! MNPop

 • Nu pot sa procedez altfel, veveritz….asa am fost educat ! A propos,abia astept sa vad si in parcul Regele Mihai, veverite ca la Vatra Dornei si oameni civilizati care sa le admire frumusetea si acrobatiile….Cu respect,MNPop

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS