Actualitate

De Bobotează, slujbele se țin după alte reguli. Cum se va împărți Aghiasma Mare. Măsurile de ordine publică

Pentru a se evita aglomerarea credincioșilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenți, ci credincioșii vor primi apa sfințită deja îmbuteliată, a stabilit grupul de lucru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud într-o întâlnire cu protopopii din județ, unde s-au stabilit măsurile de prevenție a răspândirii bolii Covid-19 de Bobotează.

Potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, întâlnirea a avut loc în prima parte a zilei de 5 ianuarie, protopopii fiind invitați la o discuție cu grupul de lucru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud având ca temă slujbele de sărbătoarea Botezului Domnului, în contextul pandemiei cauzate de coronavirus.

”Această întâlnire a avut loc după ce prefectul Stelian Dolha a purtat discuții cu Mitropolitul Andrei Andreicuț cu privire la manifestările religioase din această zi de sărbătoare și pentru a găsi soluții pentru a evita crearea unui context de răspândire a virusului.

Printre recomandările transmise preoților, prin protopopi, se numără împărțirea aghiasmei sfințite care se va face folosind recipiente de plastic pe parcursul slujbei, pentru a nu crea aglomerări de persoane.

Acolo unde este necesar, reprezentanții Jandarmeriei și Poliției vor oferi sprijin acelor biserici unde este necesară o implicare suplimentară pentru asigurarea măsurii de distanțare fizică.

De asemenea, forțele de ordine vor monitoriza modul de desfășurare al slujbelor religioase pentru a se asigura că măsurile de prevenție a răspândirii bolii Covid-19 sunt respectate”, a transmis Instituția Prefectului.

Măsurile Jandarmeriei

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, jandarmii vor asigura miercuri, 6 ianuarie, de Bobotează, măsurile de ordine publică la 11 lăcașuri de cult din: municipiul Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi, Beclean, Rodna și Piatra Fântânele.

Jandarmeria Bistrița-Năsăud a dispus la nivel județean măsuri de supraveghere a desfăşurării activităților care vor avea loc în apropierea lăcaşelor de cult. Anul acesta, pentru a asigura respectarea măsurilor de distanțare fizică și evitarea aglomerărilor de persoane în zonele de desfășurare a acestor procesiuni, vor fi create culoare special amenajate pentru accesul participanţilor.

Măsuri suplimentare:

 • participanții care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumaţi de voluntari ai organizatorului către locațiile în care se va putea intra în număr limitat;
 • va fi asigurat participanților accesul la soluţia dezinfectantă;
 • Agheasma Mare va fi oferită credincioşilor doar de către voluntarii care vor purta mască şi mănuşi;
 • voluntarii vor veghea la respectarea măsurilor stabilite.

Jandarmeria Română face apel către toţi cetățenii să acorde o atenţie sporită măsurilor de protecție sanitară (purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice față de celelalte persoane prezente), să adopte un comportament civilizat și să respecte indicaţiile jandarmilor.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3352081211588012
https://www.facebook.com/marius.pintican/posts/10220464292330149

Foto: arhivă

Etichete

3 comentarii

 • Iar toti politrucii isi dau cu parerea despre cele sfinte? De ce trebuie sticlele imbuteliate, se da prin apa virusul? Respect IPS Teodosie de la Constanta, singurul care le da peste bot neomarxistilor.

 • Da cum se face că toți sfinții ăştia lui Peşte , blastămă şi bombănesc la Autorități…iar în secunda următoare contactãrii Covid19 fug…cu elicopteru’ la spitale să se trateze.
  În loc să bea aghiasmă sfântă pe care o vând prostimii ca soluție tãmăduitoare s-ar face pe dracu-n patru să prindă un tratament cu Remdesivir.
  Curajoşi dle.

 • Todosia de la Constanta are regulile lui si tine sarbatorile cand ii taie capul. Ieri isi spala mainile goale in butoaiele cu apa in loc sa scufunde crucea de argint si busuiocul, dupa care vin niste fraieri ca si Gaheorghe blasfemitorul (pt. ca isi zice si isi scrie numele de sfant) si sta la o coada kilometrica pt. o sticla de apa. Natiune imbatranita, ponosita si proasta cat incape. Nu asa se merge la biserica in secolul XXI .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.