Actualitate

De când au de plătit ajutoare sociale din bugetele locale, primarii se plâng că sunt date prea ușor

Primarii din Bistrița-Năsăud se plâng că au de plătit ajutoare sociale care nu s-ar justifica și că bugetele lor sunt împovărate de aceste plăți. S-a întâmplat, joi, la ședința cu ușile închise cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în care acesta le-ar fi dat și o soluție, nu și bani, a relatat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

”Sunt foarte mulți primari nemulțumiți că s-ar elibera mult prea ușor certificatele pentru persoane cu dizabilități de către acea comisie. Domnul ministru i-a invitat foarte frumos, împreună cu structurile asociative ACOR, AMR și UNCJR, să se așeze la masă, să vedem care e modalitatea prin care primăria să fie reprezentată în acea comisie, ce să facă ca evaluările, iar situațiile care sunt pe la Măgura Ilvei, pe la Rodna, să nu se mai repete. Consiliul Local al primăriei știe cel mai bine dacă o persoană are o anumită problemă decât o comisie din altă parte. Discuția a fost extrem de constructivă și s-a venit cu soluții la fiecare problemă ridicată de primari”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.


O altă problemă care s-a discutat a fost cea referitoare la bugetele locale, insuficiente anul acesta pentru multe administrații. Și aici, Teodorovici a găsit vinovații: au fost estimate greșit veniturile.

”Estimarea veniturilor proprii s-a făcut în general incluzând și veniturile din exploatarea pădurilor care nu corespund în fiecare an. Decizia luată de Ministerul de Finanțe și comunicată primarilor a fost una salutată în unanimitate. De mâine, de poimâine, serviciul de la Trezoreria Administrației Județene a Finanțelor Publice va trebui să-i invite pe primari, pe contabili și să discute de estimarea veniturilor pe anul viitor. Făcând această discuție cu reprezentatul Ministerului de Finanțe estimarea veniturilor pentru 2020 va fi cu mult mai aproape de realitate decât greșelile care s-au produs până în momentul de față”, a spus șeful CJ.

Moldovan s-a referit și la o altă ”îngrijorare a primarilor”, respectiv cea legată de actualizarea contractelor în derulare din cauza Ordonanței 114: ”Statul este cel care printr-o modificare legislativă bună, spun eu, creșterea salariilor la 3000 de lei într-un sector extrem de deficitar, al construcțiilor – avem deja peste 50 de lucrări scoase la licitație la care nu se prezintă nimeni – deci statul va veni și va acoperi la rectificare, conform Ordonanței 114, diferențele de sume care trebuie actualizate. În plus, domnul ministru Teodorovici le-a spus primarilor că are toată disponibilitatea să invite toți constructorii și, care au un contract cu termen de execuție de 24 de luni, și au capacitatea să se organizeze și să termine anul acesta lucrarea, statul are disponibilitatea să le achite, să închidem investiția și să o recepționăm, oamenii să circule mai repede pe un drum și să nu rămânem cu firmele care o să intre la alte licitații și să ne tot încurcăm datorită resursei de muncă extrem de deficitare. În concluzie: nu trebuie să mai existe niciun fel de îngrijorare create dintr-o greșeală de estimare, greșeală de calcul”.

Foto credit: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud

7 comentarii

  • Nu exista ajutor social,de urgenta sau de handicap ,care sa nu aiba la dosar o ancheta sociala intocmita de primaria si semnata de primar,doar ca acestia nu erau interesati ca merita sau nu ca cineva sa primeasca ajutor social,daca banii vin de la stat,doar sa voteze cu cine a semnat ancheta.Acum daca sunt platiti din bugetul local,hop ca s-au trezit si ei si au aflat ca sunt prea multi asistati sociali.Buni ,rai din comisia de expertiza fac parte medici specializati,hai sa politizam si aceasta comisie.Nu domnilor primari,in primul rand reduceti cheltuielile cu bunuri ,servicii,deplasari si chermeze si apoi intocmiti corect ancheta sociala si nu pe interes electoral,de prietenie sau rudenie .
    PAREREA MEA!

    • Primarii gospodari nu au astfel de probleme…..la ei, angajatii chiar isi fac treaba, nu le dau atat de usor adeverinte!!!! sau daca le dau ii conditioneaza la modul real si serios, nu asa de ochii lumii!!!

  • Rasismul social a devent discursul dominant al „elitei” noastre politice şi mediatice. Acum a început şi PSD prin gura lui Dragnea să repete clişeul devenit politică de stat şi promovat agresiv de mainstreamul mediatic: România este ţara asistaţilor sociali. Total fals.

    România, ţara cu cea mai mare populaţie săracă din UE, alocă 11, 4% din PIB pentru protecţie socială. Franta aloca 32 % din PIB pentru protecţie socială.

    În România, în anul 2017, VMG pentru o persoană reprezintă 13% din salariul minim net.
    In vest este intre 60 % pana la 79 % din salariu minim net .

    „duşmanul intern”, săracul care este „asistat social”. Este România ţara asistaţilor sociali? Nu, nu, nu.

    De ce nu discutăm despre cauzele sărăciei? De ce nu discutăm despre modul de distribuţie a profitului, costul muncii, acesul preferenţial la resurse de tot felul etc? Iată nişte teme care ar merita mai multă atenţie.

  • https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/teodorovici-din-a-doua-parte-a-anului-ne-vom-imprumuta-deja-pentru-anii-care-urmeaza-1115615
    …eu credeam ca un ministru vrea binele tarii si sa caute solutii benefice sa NU se imprumute pe cand el ne pacaleste aratand ca ….CAT DE TARI SUNTEM PE PIATA IMRUMUTURILOR!

    DEJA SE POATE VEDEA NIVELUL IMPOZITELOR PESTE 10–30 DE ANI!
    aici puteti intelege definitia SUSTENABILITATII TARII!!! cu care defileaza analfabetii astia!

  • Protecţia socială cuprinde două componente de bază: asigurările sociale în sistem contributiv şi asistenţa socială noncontributivă;
    Beneficiile de asistenţă socială sunt finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale.
    Multe persoane vârstnice cu dizabilități au contribuit o viață intreagă la Fondul național de asigurări de sănatate și au dreptul la servicii decontate prin Casa de Sanatate si au niste drepturi la ingrijire specială, acasă sau în centre rezidențiale de stat, indiferent dacă primarilor le convine sau nu.
    Dar , datorită proastei administrații ( din incompetență sau rea voință) s-au creat situații ca cea din Centrul de la Susenii Bargăului, unde s-a ajuns ca unor persoane cu grad maxim de handicap, care au contribuit toată viața la Fondul național de asigurări de sănatate, să nu li se acorde nici un beneficiu din partea statului și să fie puși la plată ca orice altă persoană care nu a contribuit cu nimic, pentru că, Consiliul Local este incompetent și în loc să acceseze banii pusi la dispoziție din bugetul de stat pentru aceste servicii, administrează acest centru ca pe o afacere privată, pe seama contribuțiilor venite din partea beneficiarilor sau a apartinătorilor, mărindu-le anual, astfel încât serviciile sociale de la Suseni au devenit mult mai scumpe decât serviciile acordate într-un centru privat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS