Actualitate

De când iarna e ca vara, patinoarul nu mai este o afacere profitabilă. Când s-ar putea deschide (FOTO)

Vremea nefiresc de caldă din acest decembrie pune sub semnul întrebării multe afaceri de sezon, publice sau private. Pârtia Cocoș, unde au fost puse în funcțiune tunurile de zăpadă pentru câteva zile, dar și patinoarul din fața Palatului Culturii sunt cele mai bune exemple de afaceri deocamdată compromise de vreme.

În fața Palatului Culturii, țevile sunt trase, aparatul gata să facă gheață, cupola de lumini la locul ei. Temperaturile nu sunt însă cele optime pentru deschiderea patinoarului.


”Încercăm să dăm drumul la instalație ca să facem gheață, dar nu ne prea ne ajută natura. E foarte cald. Trebuie să fie pe lângă zero temperatura și atunci aparatul ne ajută să menținem gheața. Zilele acestea cred că au fost 7-8 grade, iar temperaturile sunt în creștere. Aparatul care îngheață apa este din Italia și, dacă se defectează ceva, sunt foarte mulți bani care trebuie cheltuiți. Și anul trecut am avut o iarnă ploioasă. A putut merge aparatul, gheața să fie bună, dar când plouă nu vine nimeni, vă dați seama. E un risc într-adevăr să faci așa ceva. Anul acesta, am schimbat sistemul. Până acum am avut un număr de 250 de țevi, acum avem 500. Am schimbat sistemul să se facă gheața mai repede. Cu cât sunt mai apropiate țevile cu atât se face gheața mai repede. Au fost alte costuri: țevile au costat dublu, antigel dublu. Dacă afară nu sunt zero grade, menținem gheața din aparat care are o putere destul de mare ca să mențină gheața, numai că și costurile sunt foarte mari. Aparatul consumă foarte multă energie. Dacă el merge nonstop, ești la limita profitului. Eu vreau să dau drumul în câteva zile, dar nu pot promite că o voi face în trei zile și să nu mă țin de promisiune. Eu încerc să dau drumul cât mai repede. Dacă vremea e așa și se încălzește și mai mult, facem baie aici nu ne dăm pe gheață. Nu poți da drumul când e așa de cald, chiar dacă menții gheața din aparat, afară fiind cald gheața se înmoiae. Intră cu patinele, sparg o țeavă, ne iese antigelul și avem alte necazuri. Sunt riscuri foarte mari dacă nu ne ajută și natura”, a spus Traian Patcu, administrator la firma care administrează patinoarul.

Potrivit acestuia, Primăria Bistrița a scos la licitație terenul, iar firma sa a participat a câștigat un contract pe 5 ani. ”Alt ajutor nu avem de la Primărie și nici nu așteptăm să ne ajute. Pentru ce? E o afacere privată”.

Chiar dacă sezonul va fi mai scurt, el susține că nu se va modifica prețul biletelor. Și iarna aceasta, atunci când vremea va permite, cei care vor dori să patineze vor plăti 15 lei intrarea și 25 de lei cu tot cu închiriatul patinelor.

Întrebat dacă ar putea renunța în viitor la afacere având în vedere că iernile sunt tot mai calde, el a declarat: ”Nu poți renunța după ce ai investit atâția bani. Eu ce să fac cu toate instalațiile acestea? Să le arunc? Au costat în jur la 100.000 de euro. Nu pot renunța așa ușor. Eu am impresia că toată încălzirea aceasta e ciclică. Eu fac patinoar de foarte mulți ani și am avut ierni în care nu am avut nevoie să folosesc aparatul pentru că a fost frig. Sunt și ierni calde. De exemplu, acum nu poți face o prognoză pentru mai mult de 5 zile pentru că toate se dau peste cap”.

Iată prognoza meteo pentru perioada următoare:

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS