Actualitate

De când vom colecta deșeurile pe cinci fracții. Cine va primi pubela maro

Cu toate că legea compostului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, în județul nostru nu se aplică fiindcă nu avem sistem de colectare separată a deşeurilor biodegradabile. La țară nici nu este nevoie, a declarat pentru Timp Online directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, Cristian Niculae.

”Pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) scriem acum un proiect prin care vom cumpăra pubele și pentru fracția de biodegrababil, pubela maro. Undeva, cam în doi ani de zile, vom distribui aceste pubele tuturor cetățenilor din orașe și în zona periurbană. S-a constatat în mediul rural nu se generează atât de mult biodegradabil pentru că omul pune biodegradabilul pe gunoiul de grajd și practic face o compostare individuală, în gospodăria lui. În orașe și în comunele limitrofe orașelor, unde se generează cantități mai mari de deșeuri, vom distribui pubela maro și vom trece pe colectarea pe cinci fracții: pubela neagră -frația reziduală, pubela maro – fracția biodegradabilă, pubela galbenă – plastic și metal, pubela verde – sticlă și pubela albastră – hârtie și carton”, a spus Cristian Niculae.


Până atunci însă, va fi organizată și toamna aceasta o campanie de strângere a deșeurilor biodegradabile, precum cea pentru ridicarea deșeurilor voluminoase.

”Mă refer la acele deșeuri care rezultă din curățarea grădinilor, a curților oamenilor. În cel mai scurt timp vom anunța o nouă campanie, avem una primăvara și alta toamna”, a spus directorul ADI Deșeuri.

Reamintim că procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri.

Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul. Aproape orice provine din sol poate fi compostat. Este vorba și de capete de castravete, cotoare de mere, coji de fructe, legume sau ouă sau orice resturi de resturi alimentare sau vegetale. Compostarea este o modalitate excelentă de a reduce risipa de alimente şi contribuţia la emisiile de gaze cu efect de seră.

Potrivit Legii compostului, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile.

Sistemele de compostare pot oferi oportunităţi financiare şi pot crea locuri de muncă aducând un plus pentru economie. În acelaşi timp, autorităţilor administraţiilor publice locale le revinde şi obligaţia de asigura informarea cetăţenilor prin mijloace adecvate. Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi pentru a fi tranformate, ulterior, în compost pentru agricultură.

Oamenii vor fi obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile, precum fructele şi legumele alterate, aşa cum se întâmplă acum, în unele locuri, cu deşeurile reciclabile. Majoritatea resturilor alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case vor fi colectate. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.

Cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

10 comentarii

  • Este foarte clar că trebuie să colectăm selectiv deșeurile, iar fracția biodegradabilă este destul de importantă în ponderea deșeurilor produse într-o gospodărie. Ideea cu pubela maro este foarte bună, astfel acest deșeu poate fi valorificat și nu va mai ajunge pe groapa de gunoi.

    • Vrem nu vrem, ne place, nu ne place, suntem nevoiți să colectăm selectiv gunoiul. Legislația română armonizată cu cea europeană ne obligă să facem acest lucru. Plătim deja toți din țara asta o sancțiune de 130 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri care ajunge să fie depozitată pe groapa de gunoi, pentru că nu ne-am atins țintele de reciclare.
      Cu timpul vom învăța să facem ce trebuie și în acest domeniu. Ar fi bine să ne învățăm cât mai repede pentru că altfel ne ustură la buzunar.

  • Trebuie să intrăm și noi în standardele europene în ceea ce privește deșeurile.
    Avem o țară frumoasă și ar fi păcat să o distrugem aruncând gunoaie pe unde apucăm.
    Trebuie să ne implicăm toți în acest efort. Degeaba facem ce trebuie 7 oameni, când vin 3 care fac complet pe dos.
    Este greu să păstrezi curățenia, dar vedem în alte țări din Europa că se poate.

    • Mai sunt culori; roșu, mov, portocaliu, alb. Idei sa le vină la ecologisti că și categorii de gunoaie se găsesc. O să avem ograda plină de tomberoane de toate culorile.

  • Abia asteptam campania de colectare pe biodegradabil pe modelul celei cu deseuri voluminoase!
    Recomandare: faceti 2 campanii toamna si 1 primavara pentru ca se aduna multe crengi, frunze, iarba si alte resturi vegetale.
    Felicitari pentru implicare si interes.

  • Oare când ne vom deștepta în privința gunoaielor? Oare când vom înțelege că fiecare kilogram de hartie pe care îl reciclăm înseamnă salvarea copacilor? Iar PET-urile reciclate reduc emisiile de carbon și reduce poluarea naturii?
    Românii trebuie să privească deșeurile ca și resurse valoroase și să le trateze ca atare. Iar acest efort, dacă este făcut cum trebuie va avea rezultate benefice pentru toți.
    La Dedeman, sacii de compost se vând pe bani buni. Noi am putea avea această resursă la un preț mai mic, dacă producem local acest compost.
    Trebuie doar să vrei să faci!

  • felicitari si sa speram ca vor intelege si mocanii astia de cred ca ei au inventat civilizatia cand si-au lasat figurile la bariera!!! si daca nu inteleg…amenda…da mare!!!!

  • ,,Io zîc că-i destul ” așa sună o reclamă a celor de la ADI Deșeuri, doar că toate rămîn la stadiul de vorbe și reclame, plătite tot de noi.Atâta timp cât Supercom adună totul la grămadă, cât timp n-am pus nimic în locul containerelor semiîngropate, dimpotrivă au pus containere unde se depune totul, noi ne facem că reciclăm, ei se fac că transportă și depozitează separat, dar în realitate ne ingropăm în gunoaie.
    PĂREREA MEA!

    • @ Nea Ion – Reclama e necesara. Daca-i intrebi pe oameni de ce nu separa deseurile, ei spun ca nu stiu. Cand romanul e prins in offside, in orice domeniu, replica lui clasica este „Eu nu stiam ca trebuie sa facem asta / sa facem asa, etc”… Dar romanul stie, doar ca e lenes, e comod, asteapta sa vina altii sa faca pentru el.
      Containerele semi-ingropate puse pe fonduri europene trebuiau utilizate pentru reciclabile, in schimb romanii au preferat sa arunce acolo orice gunoi aveau in jurul casei.
      Ne ingropam in gunoaie din vina noastra nu a autoritatilor, ca gunoiul noi il facem si tot noi nu-l punem unde trebuie.

  • Am mai propus odată că ar trebui făcut un loc special unde să se poată depune biodegradabile de fiecare cetățean, dar nu știu cu cine ar trebui să vorbesc pentru aceasta. De aceea scriu pe acest site . Poate se va citi de cine trebuie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS