Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a scanat mii de documente pe care le-a pus la dispoziția Ministerului Fondurilor Europene și a Jaspers, agenția de consultanță a Comisiei Europene, ca să poată fi dată undă verde Masterplanului de apă și canalizare, cel mai mare proiect finanțat cu bani europeni în județ, valoarea lui fiind de 1,3 miliarde de lei.
Revizuirea acordului de mediu pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în județul Bistrița-Năsăud care se va implementa în 47 unităţi administrativ teritoriale, respectiv 139 localităţi: municipiul Bistriţa, oraşele Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi şi 43 de comune a presupus o muncă imensă din partea Agenției pentru Protecția Mediului BIstrița-Năsăud, a spus Sever Roman, directorul APM, în ședința Colegiului Prefectural. ,
”Am revizuit acordul de mediu pentru Masterplanul de apă și canalizare care a fost recent semnat, cel mai mare proiect cu bani europeni de la nivelul județului. Am avut un rol cheie aici în reglementarea acestui proiect, faptul că Jaspers și Ministerul Fondurilor Europene au solicitat toate calendarele procedurioi de mediu. Au fost patru la număr, ne-am uitat în arhive o lună de zile și am pus la dispoziție mii de documente scanate ca să convingem Jaspers că toată procedura de mediu a fost condusă ireproșabil și publicul a avut rol de participare la luarea de decizii și, mai mult decât atât, revizuirea s-a solicitat pentru reglementările pe biodiversitate din 2023 și a trebuit să facem dovada că am ținut cont de ele”, a spus Sever Roman.
Acordul de mediu este act administrativ prin care sunt stabilite condițiile și măsurile pentru protecția mediului care trebuie respectate în cazul realizării unui proiect (branșamente apă, canal, construcție de drumuri, ferme de animale, rețele de apă și canalizare, proiecte de dezvoltare urbană-blocuri, parcări, proiecte de dezvoltare a unităților/zonelor industriale-hale și instalații industriale, etc). Procedura de evaluare a impactului asupra mediului se realizează în trei etape: etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, etapa de definire a domeniului evaluării şi de realizare a raportului privind impactul asupra mediului și etapa de analiză a calităţii raportului privind impactul asupra mediului.
Reamintim că, de curând, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în Bistrița-Năsăud, totalizând investiții în valoare de 1.389.064.657,97 lei.
Lucrările ce se vor realiza în cadrul proiectului:
- alimentarea cu apă potabilă în patru sisteme zonale (Bistrița, Beclean, Năsăud și Bârgău)
- 11 sisteme locale (Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna, Ilva Mare, Ilva Mică, Leșu, Lunca Ilvei, Poiana Ilvei, Șieu, Târlișua, Zagra).
- colectarea și epurarea apelor uzate în 13 aglomerări (Bistrița, Bârgău, Beclean, Reteag, Căianu, Năsăud, Sângeorz-Băi, Maieru, Feldru, Ilva Mică, Lechința, Ilva și Teaca)”.
Contribuția Uniunii Europene (din Fondul European de Dezvoltare Europeană): 931.222.015,63 lei. Contribuția de la bugetul de stat: 142.422.190,63 lei. Contribuția de la bugetele locale: 21.911.106,25 lei. Contribuția beneficiarului Aquabis SA: 69.929.062,50 lei.
Adaugă comentariu