Economie

Cum arată MHC de la Parva, care va produce energie electrică pentru comună

Construcția microhidrocentralei de la Parva care va asigura energie electrică pentru consumul propriu al comunei se apropie de final după doi ani în care ”a fost enorm de greu”, potrivit primarului Ioan Strugari.

”Mai avem puțin și vom fi prima comună din România care va deține o microhidrocentrală pentru producerea de energie, pentru consum propriu. A fost enorm de greu dar am avut susținerea majorității locuitorilor din Parva, iar asta te motivează și mai mult. Împreună putem să fim puternici”, a scris primarul pe Facebook.

Microhidrocentrala, construită pe râul Rebra la confluența cu Valea Runcul din fonduri norvegiene, a avut un buget de 8,4 milioane de lei. După ce va fi pusă în funcțiune, cu energia electrică produsă vor fi alimentate Primăria Parva, Căminul cultural, Școala primară cu clasele I-IV, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII, dar și Centrul de informare turistică, Stația de tratare a apei potabile, Stația de pompare, terenul de sport și iluminatul public. Cel mai probabil aceste instituții vor fi și încălzite tot pe bază de curent electric, iar în felul acesta, se va asigura independență energetică și termică a comunei și se vor face economii.

Până în anul 1977, a funcționat la Parva un baraj care producea electricitate pentru localitate și pentru o fabrică de cherestea care exista în zonă. În primăvara lui 1977, o viitură de primăvară a distrus barajul și toată instalația energetică de acolo.

Întrebat în 2021 dacă barajul nu va afecta cumva cursul râului Rebra și populația de pești, primarul a răspuns: ”Apa se barează, iar după un metru curge în turbină și își continuă cursul. Nu se preia apa așa cum se întâmplă în cazul MHC-urilor din zonă, prin intubare. Prin forma propusă de noi, capacitatea de producție a microhidrocentralei poate atinge 0,6MWh, în timp ce prin intubare, potrivit studiilor, o asemenea construcție poate produce 2MWh. Noi ne gândim la mediu – deși știu că unii o să spună că nu e așa – pentru că atunci când tai mii de metri de lemn de foc pentru institituții publice în care intră și biserici, și dispensar, și biblioteci, și școli, impactul asupra localității e mult mai dezastruos decât că am închis apa pe doi metri. De unde se propune investiția și până la izvor, râul are 25-27 km. El aduce multe resturi de exploatare forestieră, iar la intrare în localitate ne face multe probleme. Prin bararea râului – care va fi de 9-10 metri – acolo se va întâmpla un fenomen de atenuare a viiturilor la intrarea în localitate, ceea ce ne va ajuta foarte mult în caz de viitură. Pe de altă parte, mai adaug faptul că nu e zonă protejată, nu e sit, e la limita satului. A existat baraj, oamenii cunosc lucrul acesta și chiar își doresc să se refacă acea locație. Pe lângă componenta energetică va avea și o deschidere turistică a zonei în sensul va fi un pui de Colibița mic la Parva, cu un luciu de apă de aproximativ 700-800 de metri lungime și care va da și o perspectivă turistică zonei. Populația de pești nu va fi afectată fiindcă locul în care va fi microhidrocentrala este la limita unde începe prescuitul sportiv și celălalt. Adică de acolo în sus, peștele e prins și i se dă drumul în apă, iar până acolo, peștii sunt prinși și duși acasă de pescari. Pe vremuri când exista baraj, era și pește. Eu niciodată nu aș fi lăsat să se facă MHC în sat – nu mai are rost să spun câte am pățit ca să nu-i las pe alții mai mari să facă lanț de MHC-uri pe Rebra – dar așa de tipul acesta, nu cred că sunt afectați prea tare peștii pentru că, de la baraj în sus, are vreo 25 de km râul, iar de la baraj în jos 17-18 km ”, a spus primarul din Parva.

Până în 2021 Primăria Parva a cheltuit 135.000 de lei pentru servicii de consultanță privind elaborarea și depunerea cererii de finanțare pentru obiectivul „Microhidrocentrala cu baraj pe Râul Rebra la Parva” pentru accesare Granturi SEE 2014-2021 pe Fonduri Norvegiene și Europene UE.

Etichete

12 comentarii

  • Din pacate aceste MHC-uri au devenit niste scheme de stors subventii de la stat pentru ca sunt total ineficiente pentru cata paguba fac.
    Cei care se ocupa de ele sunt motivati sa le faca pentru ca da bine si pentru ca pe hartie au marit capacitatea energetica, dar in practica comunitatea nu castiga aproape nimic, doar companiile din energie printr-o schema cu subventii cu certificate verzi.

    Dupa cum scrie si in articol, acest MHC nu are capacitatea sa furnizeze curent electric nici macar intregii localitati, doar „Primăria Parva, Căminul cultural, Școala primară cu clasele I-IV, Școala Gimnazială cu clasele I-VIII, dar și Centrul de informare turistică, Stația de tratare a apei potabile, Stația de pompare, terenul de sport și iluminatul public…”.

    Iar pentru asta se distruge cursul unui rau si implicit un intreg ecosistem.

    28
    18
  • Investitie foarte buna.Norvegia , Canada , Elvetia au sute de hidrocentrale si nu s-a intamlat nimic cu muntii si apele lor. Daca si cu banii de la buget s-ar urmari realizarea unor obiective tintite si nu s-ar risipi pe „zilele comunei , orasului , municipiului” , sarbatori ale „tineretii” , „circuri” pe bani publici , de revelioane si alte asemenea bazaconii , in multe alte locuri ar putea sa apara surse de energie regenerabila.Felicitari norvegienilor care urmaresc realizarea lucrarii fara deturnari de fonduri cum le sta in fire (de obicei) autoritatilor. Sfat pentru d-l primar Strugari: Adaugati la acest obiectiv un parc fotovoltaic si doua trei „eoliene” si veti avea curent gratis s-au aproape gratis pentru toata Parva cea frumoasa. In afara unor granturi se pot accesa bani de la UE dar si de la bugetul de stat , daca proiectele sunt convingatoare.

    20
    11
  • Pot sa spun simplu doar atat.
    Statul roman prin toate administratiile locale sunt inamicul numarul unu in problemele de MEDIU din aceasta tara.
    Nu exista nimic protejat, nici o arie, nici macar Delta Dunarii un ecosistem al Planetei si cea mai intinsa zona umeda din Europa nu este deloc protejata.
    Ne-o dat DUMNEZEU prea multe frumuseti si bogatii insa tara asta e locuita de prea multi prosti.

    16
    10
    • Babalacule, du-te te rog si taie-ti curentul si incalzeste-te la lumanare, sa nu mai poluezi planeta si mediul. Ecologistii astia ai tai sunt amenintarea numarul 1 pentru siguranta nationala a statului. Din cauza ONG-urilor de mediu platite de rusi, am ajuns sa oprim o gramada de proiecte de hidrocentrale in tara si se incearca oprirea extragerii gazelor din perimetrul Neptun Deep. Tot tacanitii astia de ecologisti s-au opus extragerii gazelor de sist, finalizarii multor hidrocentrale din tara si au incercat inclusiv sa blocheze construirea autostrazii A1 Sibiu-Pitesti. Romania ar fi putut sa fie independenta din punct de vedere energetic, daca nu ar fi fost acesti teroristi, care nu vor altceva decat sa ne tina dependenti de gazul rusesc si de petrolul din Orient. Oare de ce aceste organizatii de mediu nu protesteaza in Rusia, in Iran si in India impotriva productie de petrol si a extragerii de gaze? De ce nu protesteaza ecologistii in China, unde s-au deschis zeci de termocentrale in ultimii ani, in timp ce noi le-am inchis pe toate? De ce se doreste dezindustrializarea completa a UE, cand statele membre sunt responsabile pentru 7% poluarea de pe glob? Hai Balane, predica-ne in continuare ca nu intelegem nimic despre poluarea planetei si ca trebuie sa ne intoarcem sa locuim in case de chirpici, fara nicio sursa de energie.

      16
      13
    • Tu demult meritai să fii pus intr-o arie protejată.Din motive diverse ,dar in special din cauza celor specifice mansardei.

      4
      1
  • @Radu (dar nu numai pentru D-vs.!) Cred ca n-ati citit bine articolul. Centrala hidro despre care este vorba nu opreste aproape toata apa din rau asa cum fac MHC-urile din amonte care fac sa ramana cursul raului aproape mort pe lungimi importante. Centrala are un mini lac de acumulare iar imediat dupa ce intra in turbina si isi lasa energia hidro, toata apa reintra in raul Rebra. Raul despre care spun comentatorii l-au facut altii mai-nainte , cu ajutorul autoritatilor statului (in mod sigur actualul primar nu a fost implicat in marsevii). S-apoi era culmea sa nu beneficieze si comunitatea locala macar de 10% din potentialul raului. (Cam 90% S-A „DUS” deja la baietii destepti! , desi cursul de apa era bun national).Cam asta-i adevarul.

    4
    2
  • Bistritene .
    Chiar esti dus cu pluta pe raul Rebra in jos.
    Eu nu fac parte din ONG-uri platite de rusi.
    Sunt membru fondator a Asociatiei BISTRITA CIVICA cu o mana de vasnici bistriteni nascuti aici.
    Sunt si ecologist in PER care este un partid pur romanesc din 1990 printre cele mai vechi si normale la cap.
    In ceea ce ma priveste am avut nenumarate actiuni in repopularea cu pesti a raurilor din judet, sunt membru AJVPS legitimat cu drept de control asupra tuturor relelor care se pot intampla pe ape.Am colaborat si colaborez ori de cate ori este nevoie cu JANDARMERIA BN, ADI-deseuri si Primariile din judet. Ai auzit bre bine ce spun ?
    Daca esti asa de uituc presa vremurilor trecute au relatat succint toate acestea.
    Te anunt ca esti total defazat de la problemele de mediu nu te pricepi si te rog ascunde-te nu semnaliza si da vina pe altul de care te legi asa ca nu ai de lucru.
    Nu ai nici cele mai elementare notiuni de mediu si ECO asa ca esti repetent la aceste aspecte si banuiesc ca esti lipsit total de logica.Esti departe de civismul cerut si asteptat de DEMOCRATIA in aceasta tara. Esti un mare impostor care doar se inseamna legandu-se de altii.Ti-am raspuns cu duritate deoarece asa meriti in anonimatul tau lipsit de barbatie.

    4
    6
    • Atît de vechi e per-ul încât e înființat și
      plin de fosile comuniste.
      Doar un exemplu de la filiala B-N unde este membru un fost comunist, frezor de meserie și secretar de partid comunist pe fabrică. Frezorul cu 8 clase își turna colegii.
      Lua cuvântul în ședințele de partid si milita pentru refuzarea primirii în partid a colegiilor care zicea el nu erau trup și suflet comuniști.
      După revoluție, tataia a schimbat macazul și se dădea legionar.
      A fost roșu apoi s-a dat negru acum se dă verde dar e maro urât mirositor.

      7
      1
  • Oribil arata…un monument al ignorantei, obtuzitatii și lăcomiei unor ipochimeni mărginiti, fără scrupule și pusi pe capatulala.

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.